۱۰ بازی پلیاستیشن وان که دوست داریم روی پلیاستیشن پلاس ببینیم
یکی از موضوعاتی که پلیاستیشن در این سالهای اخیر در آن ضعف نشان داده و قدمهای اشتباهی را برداشته، پشتیبانی از بازیهای نسلهای قبل است. در حالی که آنها همچنان بهصورت کامل و دقیق این کار را نکردهاند اما به نظر میرسد که پلیاستیشن میخواهد از طریق سرویس پلیاستیشن پلاس پریمیوم تا حدی این خلأ را پر کند و فهرستی از بازیهای کلاسیک قدیمی خود از جمله بازیهای پلیاستیشن ۱ را برای کنسولهای امروزیاش در دسترس قرار دهد.
خوشبختانه، پلیاستیشن حداقل در صحبتها تأکید زیادی روی بازیهای کلاسیک این سرویس انجام داده و میتوان امیدوار بود که بهمرورزمان بازیهای نوستالژیک و معروفی را از کنسول پلیاستیشن ۱ در پلیاستیشن پلاس پریمیوم ببینیم. بهخصوص با توجه به اینکه بعضی از بازی این سرویس از تروفی هم پشتیبانی میکنند، این میتواند اشتیاق ما را بیشتر کند. در ادامه میخواهیم به ۱۰ بازی پلیاستیشن ۱ اشاره کنیم که دوست داریم آنها را در سرویس پلیاستیشن پلاس پریمیوم ببینیم.
۱. شمشیر بوشیدو ۱ و ۲ (Bushido Blade 1 & 2)
تهیهکننده: Square
سازنده: Light Weight
سال انتشار: ۱۹۹۷
برای مبارزه و شمشیربازی پرتنش و میخکوب کننده، «شمشیر بوشیدو» کاملاً بیرقیب است، بنابراین شوکهکننده است که واقعاً از آن زمان تاکنون بازی دیگری مانند آن وجود نداشته است. البته، مطمئناً بازیهایی بودهاند که سعی کردهاند حال و هوای مشابهی داشته باشند که مثلاً «مبارز مرگبار» (Deadliest Warrior) نمونهای قابلتوجه است اما هیچکدام واقعاً تأثیری مانند Bushido Blade نداشتهاند. هم بازی اصلی و هم دنباله آن سزاوار حیات دیگری هستند که میتواند از طریق پلیاستیشن پلاس پریمیوم محقق شود.
در حالی که این دو بازی دارای تفاوتهای کلیدی هستند و دنبالهی آن ویژگیهای بیشتری را ارائه میکنند، هستهی اصلی آن یکسان است. دو مبارز اسلحهها را انتخاب میکنند و به یک میدان نبرد منتقل میشوند که تعدادی از آنها در مقایسه با آثار مبارزهای سهبعدی معمولی بسیار گسترده هستند. در مبارزات بازی «شمشیر بوشیدو»، مرگ ممکن است از یک ضربه سریع یا هزار بریدگی ناشی شود زیرا ضربات دقیق اندام یک مبارز را از کار میاندازد.
هر دو بازی شمشیر بوشیدو هنوز در سال ۲۰۲۲ هم پرتنش و جذاب است و ارزش بازی کردن دارند.
۲. کرونو تریگر (Chrono Trigger)
تهیهکننده: Square Soft
سازنده: Square
سال انتشار: ۱۹۹۵ (نسخهی اصلی) / ۱۹۹۹ (نسخهی پلیاستیشن وان)
اسکوئر انیکس تا همین لحظه هم سعی کرده تا حدی که میتواند نوستالژیهای دوران پلیاستیشن ۱ را دوباره زنده کند. آنها تا آنجا که توانستهاند بازیهای فاینال فانتزی آن دوران را پورت یا ریمستر و حتی یکی از آنها را که فاینال فانتزی ۷ باشد، بهصورت کامل بازسازی کردهاند. آنها حتی کرونو کراس را هم پورت و حتی اخیراً یک بازسازی جدید از آن برای کنسولهای امروزی منتشر کردهاند. با این حال، بازی خاطرهانگیز و بهیادماندنی کرونو تریگر هنوز چنین شرایطی را پیدا نکرده است. به همین خاطر، حضور کرونو تریگر در پلیاستیشن پلاس پریمیوم میتواند گزینهی فوقالعادهای محسوب شود.
کرونو تریگر در اصل یک بازی اسانایاس (SNES) بود که بعداً در سال ۱۹۹۹ برای پلیاستیشن ۱ هم عرضه شد. در این بازی بازیکنان به ماجراجوی قهرمانانهای میروند که در آن قهرمانان داستان باید با سفر در زمان برای متوقف کردن یک هیولای غولپیکر که قصد نابودی تمام بشریت را در سال ۱۹۹۹ پس از میلاد دارد، تلاش کنند. بازی کرونو تریگر همواره یکی از بهترین و بهیادماندنیترین بازیهای نقشآفرینی تاریخ به حساب میآید. این بازی حتی یک بار برای پلیاستیشن ۳ هم پورت شد، دیدن آن در پلیاستیشن پلاس پریمیوم اتفاق بسیار خوبی خواهد بود.
۳. داینو کرایسیس (Dino Crisis)
تهیهکننده: Capcom
سازنده: Capcom
سال انتشار: ۱۹۹۹
احتمالاً بسیاری از شما یکی از بازیهای جدید کپکام به نام Exoprimal را که در رویداد State of Play قبلی پلیاستیشن معرفی شد، دیدهاید. اثری که در نگاه اول دقیقاً همانند بازی داینو کرایسیس یا به فارسی بحران دایناسور است اما بلافاصله مدتی بعد انگار این شباهت از بین میرود. با نمایش بازی همهی افرادی که ابتدا فکر میکردند قرار است نسخهی جدیدی از این سری بازی معرفی شود، ناامید شدند اما حداقل میتوانیم امید داشته باشیم که کپکام اولین بازی بحران دایناسور را که برای کنسول پلیاستیشن ۱ عرضه شده است، به سرویس پلیاستیشن پلاس پریمیوم بیاورد. با توجه به اینکه بازیهای اصلی سری بازی رزیدنت اویل همگی به شکلی بازسازی شده یا قرار است بازسازی شوند، شاید اکنون زمان آن رسیده است که بازی بحران دایناسور لحظه و فرصت مناسبی را پیدا کند تا دوباره شایستگی خود را نشان دهد.
این بازی عملاً بهنوعی پاسخ به این سؤال است که «اگر رزیدنت اویل بیشتر شبیه پارک ژوراسیک بود، چه میشد؟». بازیکنان رجینا را کنترل میکنند که برای بررسی برخی اتفاقات عجیب در یک مرکز تحقیقاتی جزیرهای مخفی فرستاده شده است. رجینا بهجای یک جاذبه توریستی پر زرقوبرق، با انبوهی از دایناسورها روبرو میشود که به دنبال وعده غذایی بعدی خود هستند.
خوشبختانه، میتوانیم تا حدی به آمدن این بازی به این سرویس اشتراکی خوشبین باشیم چراکه طبق گزارشی که اخیراً منتشر کردهایم، بنر تبلیغاتی از رجینا برای معرفی این سرویس در پلیاستیشن ۵ دیده شده است.
۴. میراث کین: روحربا (Legacy of Kain: Soul Reaver)
تهیهکننده: Eidos Interactive
سازنده: Crystal Dynamics
سال انتشار: ۱۹۹۹
درخشانترین شعله سریعتر میسوزد و تعداد کمی از شعلهها به روشنی سری بازی «میراث کین» بودند. فقط پس از چند بازی، سری بازی میراث کین از یک نام آشنا و محبوب در دنیای بازیها به نام گمنامی تبدیل شد که مایهی شرمساری است زیرا این فرنچایز جایگاه ویژهای در قلب بسیاری از بازیکنان دارد. این قسمت شاید قسمتی باشد که بیش از همه در خاطر طرفداران باقی مانده است و به همین خاطر بازگشت بسیار شگفتانگیز خواهد بود.
Soul Reaver که ۱۵۰۰ سال پس از وقایع Blood Omen اتفاق میافتد، سفر خونآشامی بهنام رازیل، ستوان لرد خونآشام، کین را شرح میدهد. رازیل توسط کین کشته میشود اما توسط The Elder God دوباره زنده میشود تا تبدیل به “روحربا” او شود و انتقام بگیرد. رازیل این عنوان را با شمشیر کین به نام «روحربا» که در طول بازی به دست میآورد، به اشتراک میگذارد. در حالی که گیمپلی بازی ممکن است با توجه به بعضی از استانداردهای امروزی در نگاه اول ساده به نظر برسد اما با ترکیبی از نبرد هک اند اسلش و حل پازل تعادل و ضربآهنگ بسیار خوبی را ایجاد کرده است. روحربا برای بسیاری از افراد تجربهای ارزشمند باقی مانده است و سزاوار یک بازی دیگر است. با این حال، آمدن همین بازی برای سرویس پلیاستیشن پلاس هم میتواند بسیار برای ما خوشحالکننده باشد.
۵. متال گیر سالید (Metal Gear Solid)
تهیهکننده: Konami
سازنده: Konami
سال انتشار: ۱۹۹۸
واقعی راهی ندارد که در برابر این مورد کوتاه بیاییم، اگر سونی بخواهد بازیهای کلاسیک پلیاستیشن ۱ را به سرویس پلیاستیشن پلاس پریمیوم بیاورد، باید متال گیر سالید ۱ هم یکی از آنها باشد.
اگر از بسیاری از گیمرها بخواهید که چند بازی پلیاستیشن ۱ را نام ببرند، به احتمال زیاد در پاسخ اغلب آنها نام متال گیر سالید هم شنیده میشود. نبرد با «سایکو مانتیس» به یکی از نبردهای خاطرهانگیز تاریخ بازیها و به هویت این اثر در پلیاستیشن ۱ تبدیل شده بود. دقیقاً وقتی که در هنگام نبرد سایکو مانتیس شروع به خواندن کارت حافظهی پلیاستیشن ۱ شما میکند و بازیهایی که انجام دادهاید (بازیهای شرکت کونامی) را برایتان بازگو میکند. آن قضیهی پیشبینی حرکات شما و ترفند برای مبارزه با او هم به کنار.
اگرچه این اولین بازی سری متال گیر نبود (قبل از آن دو بازی متال گیر ۱ و متال گیر ۲ منتشر شده بود) اما این متال گیر سالید ۱ بود که بهعنوان یک سکوی پرتاب بزرگ این مجموعه بازی را در معرض دید همگان قرار داد و تحسینها را برانگیخت. ترکیب گیمپلیاش که به تعبیر خالق بازی یک «اکشن جاسوسی تاکتیکی» شناخته میشود، چیزی منحصربهفرد خلق کرد. آن مرحلهی فوقالعادهی Shadow Moses Island با هر چیزی که در آن زمان وجود داشت، فرق داشت. پس طبیعی است که خواهان آمدن این بازی برای پلیاستیشن پلاس پریمیوم باشیم، بهخصوص اگر قرار باشد که از تروفی هم پشتیبانی کند، شاید حتی بتوانیم بعضی از خطاهای کونامی در این چند سال اخیر را ببخشیم.
۶. پارازیت ایو (Parasite Eve)
تهیهکننده: Square Soft
سازنده: Square
سال انتشار: ۱۹۹۸
«پارازیت ایو» ممکن است شناختهشدهترین بازی نقشآفرینی اسکوئر انیکس در تاریخ نباشد، بهخصوص اگر در نظر داشته باشید که این بازی در کنار غولهایی مانند فاینال فانتزی و سری کرونو و دیگر آثار عرضه شده است، با این حال، پارازیت ایو توانست طرفداران خاص و وفادار خود را پیدا کند و چندین دنباله هم برای بازی عرضه شد. این اثر را میتوان یکی از بازیهای نقشآفرینی خلاقانه و منحصربهفرد پلیاستیشن ۱ در نظر گرفت. اگر سونی بخواهد فهرست بازیهای پلیاستیشن پلاس را تنوع بدهد، حضور پارازیت ایو میتواند تصمیم بسیار خوبی باشد.
این بازی ترکیبی از ژانرهای اکشن نقشآفرینی و ترس و بقا را در خود دارد. بازیکنان کنترل شخصیت «آیا برآ» (Aya Brea) را بر عهده خواهند داشت که یک پلیس تازهکار نیویورکی است که خود را در وسط یک ماجرای عجیبوغریب میبیند. در حالی که شهر تخلیه شده است، «آیا برآ» باید در برابر تهدیدهای فرابشری و جهشیافتهای که در شهر با آنها مواجه است، ایستادگی کند و پشت پردهی این ماجرای عجیب را بفهمد. اگرچه شاید اکشن و گیمپلی بازی بهاندازهی بازیهای جدیدتر پیچیده نباشد، داستان آن بهاندازهای جذاب و گیرا است که شایستهی تجربه را داشته باشد.
۷. شمشیر روح (Soul Blade)
تهیهکننده: Namco
سازنده: Namco
سال انتشار: ۱۹۹۶
آیا میتوان یک بازی را فقط بر اساس قدرت فیلم افتتاحیه اولیهی آن توصیه کرد؟ فیلم افتتاحیه بازی شمشیر روح (نام اصلی بازی Soul Edge یا به فارسی لبهی روح است اما نام نسخهی پلیاستیشن شمشیر روح است)، اگرچه مشخصاً در سال ۲۰۲۲ شاید کمی قدیم بودنش را نشان دهد اما همچنان یکی از هیجانانگیزترین و جذابترین فیلمهای افتتاحیهی یک بازی را در اختیار دارید. جلوههای بصری خوب هستند اما این موسیقی است که آن را استثنایی میکند. موسیقی این قسمت پس از گذشت چندین دهه هنوز درخشان است و اکنون باید کاملاً به لیست پخش موسیقی شما اضافه شود. حتماً این کار را انجام دهید. این اختیاری نیست!
جدا از این فیلم افتتاحیهی فوقالعاده، بازی «شمشیر روح» میراث درخشانی در میدان بازیهای مبارزهای دارد. بهعنوان اثری که بهعنوان اولین بازی سری سول کالیبر شناخته میشود، بسیاری از ایدهها و مکانیکهایی که این مجموعه تا به امروز استفاده میکند در شمشیر روح وجود دارد، اما ابزارها و گزینههای جالبی وجود دارند که از آن زمان در بازیهای این سری گم شدهاند.
این واقعیت که اسلحهی همهی شخصیتها توانایی شکسته شدن را دارد و شخصیت را به مبارزه با دست خالی وادار میکند، کاملاً ایدهی درخشانی است و باید در این سری باقی میماند. بهتنهایی ارزش بازی Soul Blade را دارد، اما این واقعیت که آهنگ آن همچنان شگفتانگیز است، یک امتیاز اضافی به حساب میآید.
۸. سایفون فیلتر (Syphon Filter)
تهیهکننده: ۹۸۹ Studios
سازنده: Eidetic
سال انتشار: ۱۹۹۹
در حالی که ژانر اکشن مخفیکاری در پلیاستیشن ۱ ممکن است تحت سلطه سری بازی متال گیر سالید باشد، هیچکس نباید میراث بازی سایفون فیلتر را فراموش کند، حتی اگر به نظر میرسد سونی میخواهد آن را فراموش کند.
ماجراجوییهای گیب لوگان (شخصیت اصلی بازی) یکی از بهترین بازیهای اکشن جاسوسی بودند که میتوانستید روی پلیاستیشن ۱ بازی کنید اما در پایان دوره پیاسپی، احساس میشد که سایفون فیلتر کمکم راه خود را از دست داده است. حتی استودیو بند (خالق این بازی) در بازی دیز گان هم اشارهها و ارجاعاتی به سایفون فیلتر داده بود.
در بازی سایفون فیلتر، گیب لوگان به سراسر جهان سفر میکند تا دربارهی یک رشد فزایندهی یک شیوع بیولوژیکی تحقیق کند. تلاشهای آنها منجر به کشف «سایفون فیلتر» میشود که یک ویروس ساخته دست بشر است که میتواند برای هدف قرار دادن گروههای قومی خاص برنامهریزی شود. با تمام شدن زمان، گیب به تمام کمکهایی که میتواند دریافت کند نیاز دارد تا قبل از اینکه خیلی دیر شود، سایفون فیلتر را متوقف کند.
خوشبختانه در این مورد میتوانیم بسیار خوشحال باشیم چراکه تأیید شده است که سایفون فیلتر در پلیاستیشن پلاس پریمیوم حضور دارد و بهتر از آن از قابلیت تروفی هم پشتیبانی میکند که تجربهی آن را جذابتر میسازد.
۹. تکن ۳ (Tekken 3)
تهیهکننده: Namco
سازنده: Namco
سال انتشار: ۱۹۹۷
همین چند روز پیش بود که به مناسبت سالگرد ۲۵ بازی تکن ۳ مطلبی را کار کردیم. اگر قرار باشد فقط یک بازی مبارزهای را از دوران پلیاستیشن ۱ انتخاب کنیم که در این فهرست حضور داشته باشد، آن بازی تکن ۳ است. سری بازی تکن به لطف پلیاستیشن ۱ میراث واقعی خود را تعریف کرد و در اوج خود با تکن ۳ توانست ۸ میلیون فروش کند که این آمار تکن ۳ را پنجمین بازی پرفروش پلیاستیشن ۱ میکند. این آمار برای یک بازی مبارزهای باورنکردنی خواهد بود اما تکن ۳ توانست به یک پدیدهی فرهنگی تبدیل شود که تا به امروز ستوده میشود.
تکن ۳ بهعنوان سومین و مسلماً بهترین قسمت این سری چیزهای زیادی را معرفی کرد که تکن را به یک فرنچایز شناختهشده جهانی تبدیل کرد. تکن ۳ با فهرست عظیمی از شخصیتها، همراه با گیمپلی جذابی که هنوز هم فوقالعاده لذتبخش است، قطعاً شایستگی فراوانی برای حضور در این سرویس اشتراکی دارد.
در غیر این صورت، فقط تکن ۵ را پورت کنید که شامل نسخههای آرکید تکن ۱ و ۲ و ۳ است.
۱۰. داستان ولگرد (Vagrant Story)
تهیهکننده: Square Soft
سازنده: Square
سال انتشار: ۲۰۰۰
بازی «داستان ولگرد» صرفاً به همین خاطر که نام شخصیت اصلی آن اشلی رایوت (Ashley Riot)، سزاوار آن است که دوباره به سراغش برویم. این تقریباً بهترین نامی است که میتوان برای شخصیت اصلی گذاشت. فراتر از نامهای کلاود و اسکوال، بهترین نام در میان قهرمانان بازیهای اسکوئر انیکس نام اشلی است. نه، من دربارهی آن جانبدارانه عمل نمیکنم، تعجبتان در چیست؟ (نام نویسندهی متن اشلی است!). به هر حال، بازی داستان ولگرد یک بازی نقشآفرینی متفاوت و خاص از سوی اسکوئر انیکس است، بنابراین منطقی است که از بازگشت و تجربهی دوبارهاش بسیار خوشنود شویم.
در شهر لی موند (Lea Monde)، اشلی در تعقیب فردی به نام سیدنی است که رهبر یک فرقهی خاص است اما او بهسرعت درگیر جنگ قدرت بین چندین عنصر سرکش میشود و البته، شهری که آنها در آن حضور دارند، قدرت غیرقابلتوضیحی دارد که هم مردگان و هم دیگر موجودات اساطیری را ظاهر میکند.
البته، داستان ولگرد تجربهی چالشبرانگیز و دشواری را هم ارائه میکند که جذابیت خاص به بازی میدهد. از آنجایی که میتوان گفت در زمان عرضه این اثر کمتر از شایستگیاش در معرض توجهها قرار گرفت، حضور آن در پلیاستیشن پلاس پریمیوم میتوان یک اقدام شگفتانگیز باشد.
منبع: Cultured Vultures