معرفی مهم ترین خواص نبات از درمان دل درد تا کاهش وزن
«چارهش نبات داغه»، «چای نبات بخوری بهتر میشی»، «یه تیکه نبات بذار گوشه دهنت، خودش آب میشه». احتمالا جملههای بالا را زیاد از بزرگترها شنیده باشید. نبات از جمله پر استفادهترین شیرینیهای ما ایرانیها است که آن را همراه با چای یا انواع دمنوش مصرف میکنند. تهیه نبات کار چندان سختی نیست و میتوان با مقداری آب و شکر آن را در خانه درست کرد. از مهمترین خواص نبات میتوان به کمک کردن به هضم غذا، بهبود فرایند گوارش، تسکین دلدرد و دلپیچه و درمان سرفه و سرماخوردگی اشاره کرد. نبات داغ که از طریق ذوب کردن نبات به دست میآید نیز خواص درمانی مشابه نبات دارد و از آن میتوان در درمان کولیک نوزادان استفاده کرد. در این مقاله از مجموعه مقالات دیجیکالا مگ به معرفی نبات سفید و نبات قهوهای پرداخته و خواص هر یک را توضیح دادهایم. سپس در ادامه طرز تیه نبات داغ و ساخت نبات معمولی در خانه را برای شما شرح دادهایم. با ما همراه باشید.
خواص نبات برای سرماخوردگی
اگر به سرماخوردگی همراه با سرفههای خلطدار مبتلا شدهاید از مصرف نبات داغ غافل نشوید. مواد تشکیل دهنده نبات به درمان و از بین بردن درد، عفونت و ویروسهای موجود در گلو کمک میکند. مصرف نبات داغ یا گذاشتن نبات در دهان برای مدت طولانی خارش گلو و سرفه را قطع میکند.
خواص نبات برای دوران پریودی
مصرف غذایی با طبع گرم، از جمله نبات به کاهش دردهای پریود و درمان عفونتهای واژن کمک میکند. اگر در دوران پریود خود، دلدرد و دلپیجه را تجربه میکنید، تکهای نبات را در دمنوش یا چای خود حل کرده و نوش جان کنید. همچنین مصرف نبات زعفرانی باعث تقویت روحیه در دوران پریودی و تثبیت خلق و خو میشود.
بیشتر بخوانید: خواص شگفتانگیز زعفران
کاهش ترشح دهان
مصرف غذاهایی با طبع سرد، منجر به خارج شدن آب دهان هنگام خوابیدن میشود. نبات به عنوان مادهای که طبع گرمی دارد مانع از خروج آب دهان موقع خواب میشود.
خاصیت نبات برای تقویت حافظه
سردی مغز یکی از عوامل مهم در بروز بیماریهایی مانند آلزایمر، لکنت زبان و … میشود. مصرف غذاها، نوشیدنیها و خوراکیهایی که طبع گرم دارند از جمله نبات به درمان سردی مغز و تقویت حافظه کمک میکند. اگر مصرف نبات به تنهایی برای شما سخت است میتوانید آن را به جای شکر در چای و شربت خود حل کنید.
بیشتر بخوانید: معرفی ۱۱ نوشیدنی موثر برای تقویت حافظه
خواص نبات برای لاغری
قند موجود در نبات (ساکارُز) به سرعت جذب بدن میشود و سوخت و ساز چربیها در بدن را بالا میبرد. اگر قصد لاغر شدن دارید میتوانید قبل از شروع فعالیتهای ورزشی خود تکهای نبات میل کنید. همچنین میتوانید برای هضم بهتر مواد غذایی پس از صرف وعدههای مختلف مقداری نبات مصرف کنید.
افزایش شیر مادر
نبات از جمله مواد غذاییای است که تاثیر مستقیمی در شیردهی مادر دارد. ترکیبات نبات به فعالیت غدد شیردهی و افزایش شیر مادر کمک میکنند. این ترکیبات از طریق شیر مادر به نوزادان منتقل شده و دلدردهای آنان را درمان میکند. از نبات داغ میتوان در درمان یبوست نوزادان و کاهش دردهای واکسیناسیون و ختنه استفاده کرد.
بیشتر بخوانید: معرفی ۲۳ غذا برای افزایش شیر مادر
خواص نبات داغ
نبات داغ، نبات سوخته یا سوخته نبات، همانطور که از اسمش پیدا است در اثر حرارت دیدن نبات و ذوب شدن آن به دست میآید و به راحتی در آب جوش، چای یا انواع دمنوشها حل میشود. از نبات داغ میتوان در درمان تکرر ادرار، درمان سرفه، درمان مشکلات گوارشی و … استفاده کرد. ترکیب نبات داغ و مقداری آب یا حل کردن آن در شیر میتواند به درمان کولیک، نفخ، دلدرد و اسهال نوزادان کمک کند. اگر معدهدرد دارید از خاصیت ضد عفونی کننده بودن نبات داغ غافل نشوید.
طرز تهیه نبات خانگی
برای تهیه نبات در خانه به شکر، آب و مقداری زعفران نیاز دارید. در این بخش طرز تهیه نبات در خانه را برای شما شرح دادهایم:
مواد لازم برای تهیه نبات
عنوان | مقدار |
آب | نیملیتر |
شکر | یک کیلوگرم |
زعفران | به دلخواه |
- آب را درون قابلمه بریزید و روی شعله قرار دهید تا جوش بیاید. پس از جوش آمدن آب، شکر را آرام آرام به آن اضافه کنید و هر بار آن را هم بزنید تا شکرها کاملا در اب حل شوند.
- محلول را از روی حرارت برداشته و آن را درون لیوانهای یا قالبهای سیلیکونی با حجم مناسب بریزید. سپس مقداری نخ درون محلول قرار دهید. برای این که نخ در محلول نبات غرق نشود میتوانید آن را دور دسته چنگال یا قاشق بپیچید.
- نخ را با آب مرطوب کرده و به مقداری شکر آغشته کنید، سپس آویز را طوری روی لیوان یا ظرف قرار دهید که درون محلول سقوط نکند.
- ظرف خود را به مدت یک هفته در محیطی دور از دسترس سایرین قرار دهید تا بلورهای نبات تشکیل شود و اصطلاحا نبات خودش را بگیرد.
نوسان دمای محیط روی اندازه بلورهای نبات شما تاثیر مستقیم خواهد گذاشت. برای داشتن نبات زعفرانی میتوانید مقداری زعفران پودر شده را به محلول خود اضافه کنید. در تهیه نبات میتوانید از چوب بستنی یا سیخ چوبی به جای نخ استفاده کنید.
طرز تهیه نبات داغ
برای تهیه نبات داغ مقداری نبات را درون یک قابلمه ریخته و آن را روی شعله گاز قرار دهید. در زمان ذوب شدن نبات آن را مرتب هم بزنید تا ته نگیرد. بعد از این که نباتها کاملا ذوب شدند مقداری آب جوش به آنها اضافه و مرتب هم بزنید تا در آب حل شوند. از نبات داغ علاوهبر مصارف درمانی میتوانید تهیه در تهیه انواع شربت و دمنوش استفاده کنید.
نبات قهوه ای
اگر به دنبال نباتی با میزان قند کمتر و سلامت بیشتر هستید نبات قهوهای را به شما پیشنهاد میدیم. این نبات از عصاره نی شکر به یا ذوب شدن شکر قهوهای به دست میآید. نبات قهوهای حاوی مقادیر قابل توجهی پتاسیم، منیزیم و کلیسم است. از جمله خواص نبات قهوه ای میتوان به درمان دلدرد، بهبود فرایند هضم غذا و درمان اسیدی بودن محیط معده اشاره کرد.
سخن آخر
اگر در کودکی به هر بیماریای مبتلا میشدیم مادربزرگها با گفتن جمله «یکم نبات بخوری خوب میشی» و آماده کردن چای نبات کاری میکردند که تمام دردهای دنیا از یادمان برود. شاید به نظر ما مهمترین خواص نبات درمان دلدرد یا دلپیچه باشد اما این شیرینی خواص دیگری نیز دارد. از نبات میتوان برای کاهش وزن، درمان سرماخوردگی و سرفه، کاهش دردهای پریودی و درمان عفونتهای رحم و تقویت آن استفاده کرد. اگر میخواهید دچار حواسپرتی نشوید از مصرف نبات غافل نشوید. برای افرادی که شبها هنگام خواب آب دهانشان میرود، مصرف نبات میتواند به رفع این مشکل کمک کند. برای نوزادان و کودکانی که به کولیک دچار هستند یا زیاد دچار دلدرد میشوند، ترکیب نبات داغ و مقداری آب درمان خوبی است. برای تهیه نبات داغ میتوانید مقداری نبات را درون قابلمه ریخته و آن را روی حرارت ملایم قرار دهید. با گذشت زمان نبات به مرور ذوب میشود. برای افرادی که به بیماری دیابت مبتلا هستند مصرف نبات باید تنها با دستور پزشک صورت گیرد. اگر به عنوان مادر در دوران شیردهی هستید، استفاده از نبات میتواند به فعالیت غدد شیردهی و افزایش شیر شما کمک کند. همچنین اگر نوزاد شما دلدرد دارد، کافی است مقداری نبات داغ مصرف کنید تا خواص آن از طریق شیر به نوزادتان منتقل شود. در آخر توصیه میکنیم حتما به میزان مصرف نبات خود توجه کنید. مصرف بیش از حد نبات ممکن است باعث آسیب رسیدن به دندانها، التهاب لثه و تشدید بیماری دیابت شود.
منبع