خواص تخم گشنیز؛ از سلامت پوست تا کاهش وزن

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه

تخم گشنیز یکی از ادویه‌های محبوب و پرکاربرد در آشپزی است که به دلیل خواصی که دارد، خیلی از افراد از آن استفاده می‌کنند. این ادویه با طعم و عطر خاص خود، علاوه بر اینکه غذا را خوشمزه‌تر می‌کند، به آن خواص درمانی نیز می‌بخشد. برخی افراد  بر این باور هستند که این ادویه به کنترل دیابت، سلامت پوست، کاهش وزن و درمان ریزش مو  کمک می‌کند و سیستم عصبی را تقویت می‌کند. تخم گشنیز اندازه درشتی دارد و رنگ آن قهوه‌ای است. در ادامه قصد داریم. ابتدا بررسی کنیم که این ادویه بیشتر در کدام غذاها استفاده می‌شود و سپس به سراغ خواص تخم گشنیز برویم.

تخم گشنیز در چه غذاهایی استفاده می‌شود؟

از آنجایی که گشنیز باعث عطر و طعم خوب غذا می‌شود، به شکل‌های مختلف چه گیاه گشنیز و چه ادویه آن در آشپزی ایرانی زیاد استفاده می‌شود. از سبزی آن در انواع سوپ‌ها استفاده می‌کنند. تخم گشنیز نیز که به شکل پودر به عنوان ادویه شناخته می‌شود، در غذاهای مختلف ایرانی از جمله خورشت‌ها، عدسی و عدس پلو استفاده می‌شود. همچنین در برخی مناطق از این ادویه در پخت سیب زمینی شکم پر، خوراک مرغ و کوفته نیز کمک می‌گیرند. ترکیب پودر تخم گشنیز و زیره سبز نیز یک ادویه پرمصرف است.

خواص تخم گشنیز

آشنایی با خواص تخم گشنیز

همانطور که اشاره کردیم این ادویه در پخت انواع غذاها استفاده می‌شود و علاوه بر عطر و طعم، خاصیت زیادی نیز دارد. در ادامه به بررسی مهمترین خواص تخم گشنیز خواهیم پرداخت.

خواص تخم گشنیز برای مو

از جمله مهم‌ترین مزیت‌های تخم گشنیز، تقویت ریشه مو است. اگر به سلامت مو خود اهمیت می‌دهید، حتما سراغ این ادویه بروید زیرا باعث افزایش رشد مو شما و جلوگیری از ریزش آن‌ها خواهد شد. گشنیز دارای ویتامین‌ها و پروتئین‌های ضروری است که این مواد به تقویت مو کمک می‌کند و جلوی ریزش را می‌گیرند. برای تاثیر بهتر تخم گشنیز بر مو می‌توانید پودر تخم گشنیز را با روغن زیتون ترکیب کرده و روی سر خود بمالید و خوب ماساژ دهید، سپس بعد از نیم ساعت به همراه شامپو موی خود را بشویید.

تقویت سیستم ایمنی بدن

یکی دیگر از فواید مهم تخم گشنیز تقویت سیستم ایمنی بدن است. آنتی اکسیدان‌های موجود در گشنیز از آسیب سلولی ناشی از رادیکال‌های آزاد جلوگیری می‌کنند و التهاب در بدن را نیز کاهش می‌دهند.از جمله ترکیبات موجود در گشنیز می‌توان به ترپینن، کورستین و توکوفرول‌ها اشاره کرد که اثرات ضد سرطانی، تقویت کننده سیستم ایمنی و محافظت کننده عصبی دارند. تحقیقاتی در این زمینه صورت گرفته که نتایج آن نشان می‌دهد آنتی اکسیدان‌های موجود در عصاره دانه گشنیز علاوه بر کاهش التهاب، جلوی رشد سلول‌های سرطان سینه، ریه، پروستات، و روده بزرگ را تا حد زیادی می‌گیرد.

پودر تخم گشنیز ضامن - 100 گرم

 

گشنیز سرشار از ویتامین‌های ضروری

تخم گشنیز را می‌توان یکی از منابع غنی ویتامین A نام برد که نقش مهمی در تغذیه شبکیه چشم دارد و از بینایی شما مراقبت می‌کند. ویتامین‌های دیگری نظیر ویتامین C نیز در این ادویه وجود دارد که همانطور که گفتیم علاوه بر اینکه باعث تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شود، به عملکرد درست سلول‌های سفید و جذب آهن نیز کمک می‌کند. از دیگر فواید این ویتامین بهبود سریع زخم‌ها، تولید کلاژن و سفت نگه داشتن پوست است. البته تخم گشنیز ویتامین K  و کلسیم نیز دارد. با مصرف تنها یک قاشق چای خوری از این ادویه مقادیر قابل توجهی از این ویتامین‌ها را دریافت می‌کنید.

کاهش‌دهنده انواع التهاب

تخم گشنیز دارای خواص ضد التهابی است که می‌تواند در کاهش التهاب‌های مختلف در بدن کمک کند. تحقیقاتی که درباره این ادویه انجام شدند، نشان می‌دهند که می‌تواند در کاهش انواع التهاب در بدن بسیار موثر باشد. در بخش قبلی هم گفتیم که برای کاهش التهاب‌های سرطانی نقش مهمی ایفا می‌کند.

تخم گشنیز

افزایش سلامت مغز

از آنجایی که تخم گشنیز خاصیت ضد التهابی دارد و بسیاری از بیماری‌های مغزی از جمله پارکینسون، آلزایمر و ام اس به التهاب ربط دارند، این ادویه از شما در برابر این مشکلات محافظت می‌کند. همچنین نتایج تحقیقاتی نشان می‌دهند که گشنیز از سلول‌های مغز در برابر تشنج نیز محافظت می‌کنند. بنابراین با مصرف این این ادویه می‌توانید سلامت مغز خود را افزایش دهید.

کاهش ابتلا به بیماری قلبی

مشکلات قلبی یکی از رایج‌ترین بیماری‌های حال حاضر است و می‌توان با تغذیه مناسب آن را تا حدی کنترل کرد. تخم گشنیز خاصیت‌های دارد که به کاهش ابتلا به بیماری قلبی کمک می‌کند. این ادویه به خارج شدن سدیم اضافی بدن کمک کرده و از افزایش فشار خون جلوگیری می‌کند. همچنین کلسترول‌های بدن را کاهش داده و خطر ابتلا به تصلب شرایین را کمتر می‌کند.

۶ کار ساده برای داشتن پوست سالم و شاداب که می‌توانید در خانه انجام دهید

افزایش سلامت پوست

یکی از دغدغه‌های مهم همه ما داشتن پوست زیبا است و تخم گشنیز می‌تواند به ما برای رسیدن این هدف کمک کند. تحقیقی در دانشگاه آیورودای کالیفرنیا صورت گرفته که نشان می‌دهدچ

این ادویه خواص ضدعفونی‌کننده دارد و به همین دلیل در درمان برخی بیماری‌های پوستی از جمله التهاب‌های پوستی، اگزما، خارش پوست و جوش‌ها بسیار مؤثر است. همچنین به درمان جراحت و زخم‌های دهان نیز کمک می‌کند.

کنترل بیماری دیابت

دیابت از جمله بیماری‌های رایج در جهان است که در طب سنتی درمان‌هایی برای آن وجود دارد که یکی از این موارد تخم گشنیز است. تحقیقاتی در این مورد صورت گرفته که نشان می‌دهد به کمک مصرف این ادویه می‌توانید قند خون خود را کنترل کنید؛ نتایج این تحقیق در مجله بریتانیایی تغذیه منتشر شد که طبق آن عصاره تخم گشنیز ترکیبات خاصی دارد که وقتی وارد خون می‌شود می‌تواند از افزایش قند خون پیشگیری کرده و سطح گلوکز فرد را در حد نرمال نگه دارد.

پیشگیری از قاعدگی نامنظم

برخی از زنان دچار قاعدگی نامنظمی هستند و زمان مشخصی ندارند. این موضوع می‌تواند مشکلات زیادی برای آن‌ها ایجاد کند. برای درمان این مشکل می‌توان از تخم گشنیز کمک گرفت. اگر فردی که با این مشکل مواجه است، بطور منظم در رژیم غذایی خود این ادویه را اضافه کند، قاعدگی او منظم خواهد شد، زیرا  تخم گشنیز محرک‌های طبیعی دارد که باعث ترشح غدد درون‌ریز در بدن می‌شود و برای رسیدن به تعادل هورمونی به شما کمک‌ می‌کند.

کمک به کاهش وزن

یکی دیگر از خواص تخم گشنیز این است که به کاهش وزن کمک می‌کند. با مصرف آن می‌توانید سوخت‌ و ساز بدن خود را افزایش دهید و کاهش وزن اتفاق می‌افتد. بنابراین اگر قصد دارید لاغر شوید، از این ادویه غافل نشوید. برای اینکه اثرگذاری آن را بیشتر کنید می‌توانید ۳ قاشق غذاخوری تخم گشنیز را حداقل ۲ ساعت در آب خیس کنید، سپس یک لیوان آب روی آن ریخته و روی شعله گاز قرار دهید. بعد از اینکه نصف آب آن جوشید، از صافی رد کرده و مصرف کنید. این کار را هرروز تکرار کنید تا به وزن ایده‌آل برسید.

عوارض احتمالی تخم گشنیز

با اینکه خواص تخم گشنیز زیاد است، اما در برخی موارد ممکن است عوارضی نیز داشته باشد. بنابراین بهتر است در مصرف آن زیاده‌روی نکنید. از جمله عوارض آن می‌توان به ایجاد حساسیت اشاره کرد. بدن برخی از افراد به این ادویه حساسیت دارد و ممکن است به شکل خارش لب‌ها، دهان و گلو، سوزش چشم‌ها و تب خود را نشان دهد. یکی دیگر از عوارض تخم گشنیز می‌توان به کاهش بسیار زیاد قند خون اشاره کرد. همانطور که گفتیم تخم گشنیز مقدار قند خون را کم می‌کند و برای دیابت خوب است، اما مصرف بیش از حد آن باعث کاهش بیش از حد قند خون می‌شود.

علاوه بر این موارد، اگر در مصرف این ادویه زیاده‌روی کنید ممکن است فشار خون شما بیش از حد کاهش یابد و باعث ایجاد مشکلات جدی شود. بنابراین اگر داروی کنترل فشار خون می‌خورید، در استفاده از تخم گشنیز دقت کنید.

نتیجه گیری

در این مطلب به بررسی خواص تخم گشنیز پرداختیم و با چند خاصیت مهم آن آشنا شدیم. علاوه بر موارد ذکر شده، این ادویه خواص دیگری نظیر ضد برونشیت و ضد افسردگی نیز دارد و می‌تواند در بهبود سلامت جسم و روح به شما کند. با این وجود، فراموش نکنید که استفاده از هر گونه محصول گیاهی یا ادویه‌ای، بهتر است به اندازه باشد؛ زیرا در غیر این صورت عوارض جدی در پی خواهد داشت که در این مطلب به آن‌ها اشاره کردیم.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما