۸ چالش تحصیلی دانشآموزان و دانشجویان را چگونه میتوان حل کرد؟
اغلب افراد از دوران مدرسه به عنوان دورانی خوش و دوست داشتنی یاد میکنند اما این موضوع برای همه یکسان نیست. ممکن است شما هم از آن دسته افرادی باشید که با چالشها و مشکلات مختلفی در طول دوران تحصیل در مدرسه و دانشگاه روبهرو بودهاید. شاید هم فرزند شما در حال حاضر با این مشکل دست و پنجه نرم میکند. اما راه حل چیست؟ اصلا آیا چالشهای تحصیلی زمان والدین با چالشهای یکسان است؟
در این مطلب از دیجیکالا مگ میخواهیم با چالشهای تحصیلی آشنا شویم و راه حل آنها را از زبان کارشناسان بخوانیم.
عمومیترین مشکلات و چالشهای تحصیلی دانشآموزان
هر فرد با توجه به شرایط زندگی، تحصیلی و مقطعی که در آن مشغول به تحصیل است با چالشهای مختلفی روبهرو میشود. اما بعضی از آنها عمومی هستند و برای هر فرد در هر نقطهای ممکن است ایجاد شود. در ادامه با ۸ مورد از عمومیترین چالشهای تحصیلی آشنا میشویم.
۱. مدیریت زمان
چالش: حضور در مقاطع تحصیلی بالاتر نیاز به تلاش و صرف زمان بیشتری دارد. به همین دلیل است که میزان مشغولیت دانشآموزان در دبیرستان چندین برابر دبستان است. حالا اگر کلاسهای فوقالعاده و برنامههای تقویتی را هم به این حجم از مطالب درسی اضافه کنیم میبینید که دانش آموزان باید ساعتهای زیادی از روز را فقط صرف مطالعه و تمرین کنند. این اتفاق برای دانشجویان با شدت بیشتری پیش میآید و گاهی آنقدر واحد درسی انتخاب میکنند که حتی زمان کافی برای یک دور مطالعهی هر درس را هم ندارند این موضوع تا جایی پیش میرود که گاهی کنترل همه چیز از دست خارج شده و مدیریت زمان غیرممکن به نظر میرسد.
راه حل: شما باید قبل از هر چیز از محدودیتهای خود آگاه باشید. اگر نمیتوانید به تمام برنامههای فوقالعادهتان برسید آنهایی که در رسیدن به هدف نهاییتان تاثیر کمتری دارند یا اصلا تاثیری ندارند را حذف کنید. اگر دانشجو هستید بهتر است براساس تواناییهای خود در درس خواندن واحدهای درسی را انتخاب کنید. فراموش نکنید که هدف شما از تحصیل یادگیری است و فقط با مطالعهی کافی و مداوم میتوانید به این هدف برسید. برای شاداب و پرانرژی نگه داشتن ذهنتان ابتدا برنامهریزی کنید، سپس کمی روی برنامه فکر کنید و آن را با تواناییهایتان بسنجید، حالا اگر مطمئن هستید که از پس برنامه برمیآیید به سراغ اجرای آن بروید.
۲. بدهی
چالش: این مشکل مختص دانشجویان است. شهریهها هر ترم بیشتر میشود و اگر قرار باشد هزینهی حملونقل، محل اقامت، لوازم خانه و خوراک را هم به شهریه اضافه کنید هزینهها سرسام آورمیشود. کارشناسهای مالی توصیه میکنند بیشتر از کل درآمد ماهانه وام نگیرید اما وقتی هر روز هزینهها بیشتر میشود، رعایت چنین توصیههایی غیرممکن میشود. همهی ما با دانشجویانی که به دلیل محدودیتهای مالی ترک تحصیل کردهاند آشنا هستیم. دانشجویان زیادی هم هستند که در حین تحصیل کار میکنند و این موضوع فشار زیادی به آنها وارد میکند. در نتیجه، فارغالتحصیلی بدون بدهی عملا غیرممکن است.
راهحل: دریافت وامهای دانشجویی فرآیند سادهای دارد فقط باید با یک مشاور مالی مشورت کنید تا بتوانید دید بهتری نسبت به شرایط وام گرفتن و فشاری که بر زندگی شما وارد می کند داشته باشید. همچنین او میتواند روشهایی که پس دادن وام را آسانتر میکند را به شما آموزش دهد.
۳. کمبود خواب
چالش: حجم زیاد درسها در کنار برنامههای فوقالعاده و ارتباطات خانوادگی و دوستانه وقت استراحت کافی را از دانشآموزان میگیرد. این موضوع برای دانشجویان سختتر هم است. اغلب آنها شاغل هم هستند و تعداد زیادی از کارها را باید در طول روز انجام دهند. نتیجه چیزی جز کمبود خواب و در ادامه مشکلات جسمی و روحی نیست.
راه حل: کارهای خود را اولویتبندی کنید. فعالیتهای درسی، دیدارهای دوستانه، شغل، مطالعه و روابط خانوادگی بعضی از این دستهبندیها هستند. حالا براساس اهمیت موضوعات و تاثیرگذاری آنها در حصول نتیجهی مورد نظرتان، فعالیتها را اولویتبندی کنید. اگر دانشجو هستید و به دنبال شغل هم میگردید بهتر است سراغ شغلهایی بروید که با شرایط دانشجویی همخوانی دارد یا به صورت پارهوقت میتوانید به آنها بپردازید. حالا برنامهی روزانهتان را براساس این اولویتبندی دوباره بنویسید تا بتوانید وقت کافی برای استراحت داشته باشید.
۴. دلتنگی
چالش: بعضی از دانشآموزان وقتی بیشتر از سه ساعت از خانه دور هستند احساس دلتنگی میکنند، حتی اگر آن را بیان نکنند. اغلب دانشجویانی هم که در شهری غیر از شهر خودشان تحصیل میکنند با احساس دلتنگی برای خانواده آشنا هستند.
راه حل: اگر دانشآموز هستید باید به خودتان این موضوع را گوشزد کنید که حضور در مدرسه مقدمهای برای حضور در جامعه است. شما بابد بتوانید این احساس خود را مدیریت کنید تا شرایط را برای مستقل شدن و فعالیت در جامعه فراهم کنید. اگر دانشجو هستید بهتر است یک یا دو بار در ماه به خانه سر بزنید یا از طریق تماس تصویری با خانوادهتان ارتباط برقرار کنید. اگر دوست یا فامیلی در شهر محل اقامت خود دارید بهتر است با او بیشتر ارتباط داشته باشید تا بتواند جای خالی خانواده را برایتان پر کند.
۵. افسردگی
چالش: تمام موضوعاتی که در لیست چالشها معرفی میکنیم پتانسیل افزایش سطح استرس و افت عاطفی دانشآموزان و دانشجویان را دارد. دیدار با افراد آشنا، حضور در خانواده و یا شرکت در مهمانیها میتواند به صورت مقطعی این افت عاطفی را از بین ببرد اما درگیری طولانی مدت با استرس میتواند منجر به افسردگی شود.
راه حل: اگر احساس میکنید با استرس درگیر هستید یا موقعیتهایی وجود دارد که باعث افزایش استرس شما میشود بهتر است از یک متخصص کمک بگیرید. در مدارس و دانشگاهها خدمات مشاورهی رایگان وجود دارد و مشاور میتواند با شنیدن صحبتهایتان، به شما کمک کند تا بتوانید شرایط را مدیریت کنید و در مسیر افسردگی پیش نروید.
۶. بیماری
چالش: استرس بیش از حد، مراقبت ناکافی از خود و کمبود خواب میتواند به سلامت جسمانی شما آسیب برساند. اگر در محلهی پر رفتوآمدی هم زندگی میکنید، با ضعیف شدن بدنتان، شانس ابتلا به بیماریهای عفونی و ویروسی در شما افزایش پیدا میکند. در نتیجه ریسک ابتلا به بیماریهای مختلف برای شما بالا میرود.
راه حل: وعدههای غذایی مغذی و متعادل بخورید، خواب شبانهی مناسب داشته باشید و بهداشت فردی را رعایت کنید. سادهترین راه رعایت بهداشت فردی شستن دستها به صورت مکرر است. اگر هم احساس بیحالی یا بیماری داشتید حتما بلافاصله به کلینیک دانشگاه یا اتاق بهداشت مدرسه مراجعه کنید.
۷. مشکلات اجتماعی
چالش: تعاملات اجتماعی به سلامت روان هر فردی کمک میکند اما اگر این تعاملات بیشتر از حد نرمال باشد طبیعی است که اختلافات و سختیهایی هم در پی خواهد داشت. اگر هم افراد نامناسبی در حلقهی آشنایان شما باشند ممکن است روابط به صورت ناسالم پیش رفته و حتی آسیبزا هم باشد. نتیجهی همهی اینها دور شدن از هدف اصلیتان است.
راه حل: یادگیری و مراقبت از خود را در اولویت قرار دهید. وقتی از مدرسه یا دانشگاه به خانه برمیگردید استراحت کنید. گاهی برای خودتان وقت بگذارید و تنهایی به کافه یا مرکز خرید بروید. با دوستانتان در محیطهای عمومی و به میزان محدود قرار ملاقات بگذارید و اگر اختلاف یا دعوایی هم پیش آمد، بدون درگیر شدن از جمع خارج شوید.
۸. انتخاب رشته
چالش: انتخاب رشتهی تحصیلی بسیار استرسزا و پرفشار است. همه به شما میگویند که با انتخاب رشته شغل آیندهتان را هم مشخص میکنید و میزان درآمد شما در آینده بستگی به درسی دارد که میخوانید. پس الان در یک لحظهی حساس و سرنوشتساز (و البته پراسترس) هستید.
راه حل: انتخاب یک رشتهی تحصیلی ضروری است اما باید بدانید که حتما مسیر شغلی یا روش درآمدی شما را تعیین نمیکند. پس در رشتهای تحصیل کنید که از مطالعهی مباحث آن لذت میبرید. اگر نمیتوانید برای انتخاب رشته تصمیم بگیرید میتوانید از مشاوران این حوزه کمک بخواهید. حتی میتوانید با یکی از افرادی که در رشتهی تحصیلی مورد علاقهی شما لیسانس گرفته است صحبت کنید تا بیشتر دربارهی آن اطلاعات کسب کنید. این نکته را فراموش نکنید که هیچ چیزی ارزش از دست دادن چند سال از زندگیتان به خاطر خواندن درسی که دوستش ندارید را ندارد.
سخن پایانی
چالشهایی که در این مطلب معرفی شدند بخش کوچکی از مشکلاتی است که دانشآموزان و دانشجویان با آنها روبهرو هستند. خیلی از آنها معتقدند که تحصیلات در رشتهی مورد علاقهشان ارزش درگیری با این چالشها را دارد اما آیا واقعا تحمل استرس بیش از حد، تجربیات تلخ و فشارهای جسمی میتواند ارزشمند باشد؟ اگر شما هم درگیر این چالشها یا مشکلاتی دیگر هستید، به چای جنگیدن با آنها از مشورت یک کارشناس یا مشاور کمک بگیرید تا بتوانید سالهای تحصیل را با آرامش و سلامت بیشتری پشت سر بگذارید.
منبع: bscholarly