یک سیارک عظیم بالقوه خطرناک این هفته از کنار زمین میگذرد
به گفتهی ناسا، یک سیارک غولپیکر بالقوه خطرناک که ممکن است دو برابر ساختمان امپایر استیت قطر داشته باشد، روز پنجشنبه ۲۸ آوریل (۸ اردیبهشت) بدون آسیب از نزدیکی زمین عبور میکند.
این سیارک با نام ۴۱۸۱۳۵ (۲۰۰۸ AG33) دارای قطر تقریبی بین ۳۵۰ تا ۷۸۰ متر است و با سرعت ۳۷۴۰۰ کیلومتر بر ساعت، وارد مدار زمین خواهد شد اما خوشبختانه انتظار میرود که این سیارک بدون هیچ خطری از کنار سیارهی ما بگذرد.
این سیارک در نزدیکترین نقطهی خود که با سرعتی بیش از ۳۰ برابر سرعت صوت حرکت میکند، به فاصلهی ۳.۲ میلیون کیلومتری از زمین خواهد رسید که تقریبا هشت برابر میانگین فاصلهی میان زمین و ماه است. این ممکن است یک فاصلهی بزرگ بهنظر برسد اما طبق استانداردهای کیهانی، در واقع یک سنگ نزدیک است.
ناسا هر جرمی را که در فاصلهی ۱۹۳ میلیون کیلومتری زمین قرار بگیرد، بهعنوان جرم نزدیک به زمین و هر جرم سریعی را در فاصلهی ۷.۵ میلیون کلیومتری بهعنوان بالقوه خطرناک طبقهبندی میکند. هنگامی که اجرام پرچمگذاری میشوند، اخترشناسان بهدقت آنها را زیر نظر میگیرند و به دنبال هر گونه انحراف از مسیر پیشبینی شدهی آنها میگردند که میتوانند آنها را در مسیر برخورد احتمالی با زمین قرار دهد.
به گفتهی مرکز مطالعات اجرام نزدیک زمین (CNEOS) ناسا، سنگ فضایی ورودی، نخستین بار در ۱۲ ژانویهی ۲۰۰۸ توسط نقشهبرداران سیارک در رصدخانهی اسکایسنتر کوه لمون (Mt. Lemmon SkyCenter) آریزونا کشف شد و آخرین بار در ۱ مارس ۲۰۱۵ (۱۰ اسفند ۱۳۹۳) از کنار زمین عبور کرد. این سیارک تقریبا هر هفت سال یک بار در کنار سیارهی ما حرکت میکند و پیشبینی میشود که گذر نزدیک بعدی در ۲۵ می ۲۰۲۹ اتفاق بیفتد.
این سیارک عبوری روز پنجشنبه، حتی ممکن است بزرگترین سنگ فضایی نباشد که در هفتههای آینده از کنار ما عبور میکند. این عنوان احتمالا به ۴۶۷۴۶۰ (۲۰۰۶ JF42) میرسد که قطری بین ۳۸۰ تا ۸۶۰ متر دارد و زمانی که در ۹ می ۲۰۲۲ (۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۱) از کنار ما میگذرد سرعتی حدود ۴۰۷۰۰ کیلومتر بر ساعت خواهد داشت.
اگر ستارهشناسان نشانهای از سیارکی که مستقیما به سمت زمین حرکت میکند، تشخیص دهند، برای مقابله با آن تلاش خواهند کرد. آژانسهای فضایی در سراسر جهان هماکنون مشغول کار روی راههایی برای منحرف کردن اجرام فضایی هستند.
در ۲۴ نوامبر ۲۰۲۱ ناسا یک فضاپیما را بهعنوان بخشی از مأموریت آزمایش تغییر مسیر سیارک دوگانه یا «دارت» (DART) به فضا پرتاب کرد که قصد دارد با کوبیدن خود به یک سیارک غیرخطرناک، آن را از مسیر اصلی منحرف کند.
چین هم در مراحل اولیهی برنامهریزی یک مأموریت تغییر مسیر سیارک است. برای نمونه یک طرح به این اشاره دارد که با کوبیدن ۲۳ موشک لانگمارچ ۵ به سیارک «بنو» (Bennu) میتوان آن را از برخورد احتمالی به زمین منحرف کرد.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از یک سیارک در نزدیکی زمین
Credit: Shutterstock
منبع: Live Science