آیا مردان هم دچار افسردگی پس از زایمان می‌شوند؟!

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۵ دقیقه
افسردگی پس از زایمان در مردان

همیشه وقتی صحبت از افسردگی پس از زایمان است از مشکلات خانم‌ها و چالش‌هایی که با آن درگیر هستند صحبت می‌شود اما تا به حال کسی درباره‌ی احتمال ابتلای آقایان به این نوع از افسردگی صحبتی نکرده است. بله، آقایان هم بعد از به دنیا آمدن فرزند و پدر شدن افسردگی زایمان را تجربه می‌کنند اما از آن صحبتی نمی‌کنند چون با تابوهای اجتماعی و کلیشه‌های فرهنگی سفت و سختی روبه‌رو هستند.

در این مطلب از دیجی‌کالا مگ قصد داریم درباره‌ی افسردگی زایمان در آقایان با شما صحبت کنیم.

افسردگی زایمان در آقایان چگونه است؟

افسردگی زایمان در آقایان

یکی از افرادی که به تازگی پدر شده است می‌گوید: «چند هفته بعد از تولد دخترمان متوجه شدم که حالم هر روز بدتر از روز قبل می‌شود. من تحریک‌پذیر و افسرده بودم و نمی‌توانستم خوب بخوابم. خواهرم بعد از به دنیا آمدن فرزندش دچار افسردگی زایمان شده بود پس این با این حالات آشنا بودم. بعد از یک ماه شروع به جست‌وجو در گوگل کردم تا ببینم آیا آقایان هم به افسردگی پس از زایمان دچار می‌شوند یا نه. من از تجربه‌ی افسردگی به دلیل پدر شدن خجالت می‌کشیدم چون با خودم می‌گفتم همسرم یک زایمان سخت را پشت سر گذاشته، فرزندمان را با شیر خودش تغذیه می‌کند و شب‌ها به خاطر او بیدار است اما من افسرده شده‌ام.»

لامبرگتسه، روانپزشک نوجوانان و جوانان، عنوان کرده که در سال‌های اخیر مطالعات مختلفی روی افسردگی زایمان در مردان داشته است. او تجربه‌ی خود را اینطور بیان می‌کند: «آقایان هم بعد از به دنیا آمدن فرزند و پدر شدن، امکان تجربه‌ی افسردگی پس از زایمان را دارند و این امری طبیعی است.» او معتقد است که با درک این موضوع که آقایان هم می‌توانند در طول بارداری همسرشان و پس از زایمان، افسردگی را تجربه کنند می‌توان قدم بزرگی در راه تامین سلامت ذهن و روان آن‌ها قدم برداشت.

وقتی یک خانم بعد از زایمان آسیب‌پذیر می‌شود همه به او توجه کرده و شرایط را برای آرامش و آسایش مادر و فرزند فراهم می‌کنند. اما وجود کلیشه‌های سخت و باورهای قدیمی درباره‌ی «مقاوم بودن آقایان در همه‌ی شرایط» امکان بیان افسردگی در آقایان پس از پدر شدن وجود ندارد. پس بهتر است این تفکرات جاهلانه و عدم درک را کنار بگذاریم و فضا را برای بیان ناراحتی‌ها و مشکلات آقایان باز کنیم.

توجه و درک بیشتر برای بیان احساسات و تجربیات

توجه و درک بیشتر برای بیان احساسات و تجربیات

تحقیقات انجام شده درباره‌ی افسردگی زایمان در آقایان نشان می‌دهد که ۵ تا ۱۰ درصد از آقایان بعد از پدر شدن افسردگی را تجربه می‌کنند. آن‌ها وقتی با این حالات روبه‌رو می‌شوند احساس سردرگمی دارند، ۱۱ درصد از آقایان برای رهایی از این حالات احساس ناامیدی و ۹ درصد هم احساس تنهایی عمیق می‌کنند. البته آمار دقیقی از تعداد آقایان درگیر با افسردگی زایمان در دسترس نیست چون عده‌ی زیادی از آن‌ها، به دلیل کلیشه‌های اجتماعی و فرهنگی، این حالات را گزارش نمی‌کنند. اما همین نتایج هم نشان می‌دهند که آقایان واقعا نیاز به توجه و درک بیشتری در احساسات و تجربیات‌شان دارند.

تفاوت افسردگی پس از زایمان در آقایان و خانم‌ها

تفاوت افسردگی پس از زایمان در آقایان و خانم‌ها

خانم‌های افسرده تمایل به فرو رفتن در خود و قطع ارتباطات دارند اما آقایان تمایل به فرار از این حالات با پناه بردن به کار، ورزش، الکل یا مواد مخدر دارند.

افسردگی زایمان در آقایان مانند خانم‌ها بروز نمی‌کند. معمولا وقتی فرد برای حدود ۲ هفته یا بیشتر غمگین است و از انجام کاری لذت نمی‌برد می‌گوییم فرد افسرده است. اگر این علائم با کاهش تمرکز و اشتها، افکار خودکشی و مرگ، احساس گناه یا احساس ارزشمند نبودن همراه باشد احتمال افسردگی بیشتر است. اما آقایان افسرده بیشتر از اینکه عبوس باشند تحریک‌پذیر می‌شوند و برای مقابله با مشکلات مکانیسم دفاعی پیش می‌گیرند.

خانم‌های افسرده معمولا تمایل به فرو رفتن در خود و کم کردن ارتباطات دارند اما آقایان دوست دارند از این شرایط فرار کنند، به همین دلیل خود را در کار غرق می‌کنند، به صورت اغراق‌آمیزی ورزش می‌کنند یا به مصرف الکل و مواد مخدر پناه می‌برند. مشکل بزرگ این است که آقایان از افسردگی خود صحبت نمی‌کنند و زندگی را با این احساس آزار دهنده ادامه می‌دهند.

هورمون‌ها و تاثیر آن‌ها بر افسردگی زایمان

هورمون‌ها و تاثیر آن‌ها بر افسردگی زایمان

اگر شما هم قرار است پدر شوید یا به تازگی پدر شده‌اید نسبت به علائم افسردگی هوشیار باشید و با مشاهده‌ی اولین علائم برای درمان به یک روانپزشک یا مشاور تایید شده مراجعه کنید.

هورمون‌ها نقش اصلی ایجاد افسردگی پس از زایمان در خانم‌ها را بر عهده دارند. اما هنوز مشخص نیست که آقایان هم در دوران بارداری همسر و بعد از به دنیا آمدن فرزند تغییرات هورمونی عظیم را تجربه می‌کنند یا خیر. این موضوع همچنان نیازمند تحقیقات است و باید بررسی کرد که آیا پس از زایمان اکسی‌توسین در بدن آقایان افزایش و تستوسترون کاهش می‌یابد یا خیر. البته این تغییرات هورمونی برای ایجاد ارتباط با نوزاد مفید است و نگرانی محققان درباره‌ی سلامت روان آقایان است.

لامبرگتسه معتقد است که افسردگی زایمان در آقایان هنوز یک تابو است. مشکل اصلی این است که پدران فکر می‌کنند باید با احساس افسردگی خود کنار آمده و زندگی را ادامه دهند. نادیده گرفتن افسردگی هم برای پدر مضر است هم برای مادر. تحقیقات نشان داده است اگر میزان گریه کردن نوزادانی که پدر افسرده دارند ۲ برابر بیشتر از دیگر نوزادان است. همچنین افسردگی والدین می‌تواند بر تمام جنبه‌های رشد کودک مثل احساسات، رفتارها و حرکات او تاثیر منفی بگذارد.

مرور کلی

افسردگی پس از زایمان در آقایان

احساس افسردگی تجربه‌ی ناخوشایندی است که آقایان و خانم‌ها می‌توانند به آن دچار شده و از آن رنج بکشند. متاسفانه به دلیل کلیشه‌های جاهلانه‌ی فرهنگی و اجتماعی در سراسر دنیا، آقایان امکان بیان حالات افسردگی خود را ندارند و از مراجعه به روانپزشک و مشاور خجالت می‌کشند. آقایان هم ممکن است بعد از زایمان همسرشان به افسردگی پس از زایمان دچار شوند اما به دلایلی که بیان شد، از صحبت درباره‌ی آن فرار کرده و به جای درمان، خود را در کار یا ورزش غرق می‌کنند. بهتر است با کنار گذاشتن تابوها و فراهم کردن محیطی باز کمک کنید که پدران از احساسات ناخوشایندی که تجربه می‌کنند صحبت کنند و به راحتی برای درمان به روانپزشک مراجعه کنند.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Paudal



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X