آیا تلسکوپ عظیم چین حیات فرازمینی را کشف کرده است؟
بزرگترین تلسکوپ رادیویی بشر در چین سیگنالهای عجیبی را شناسایی کرده که به گفتهی برخی پژوهشگران، ممکن است از سوی موجودات فرازمینی باشند اما این توضیح چقدر واقعیت دارد؟
اینترنت پر از شایعاتی است که بیان میکنند چین ممکن است سیگنالهای یک تمدن بیگانه را دریافت کرده باشد. این خبرها بر مشاهدات «تلسکوپ کروی با دیافراگم پانصد متری» (Five-hundred-meter Aperture Spherical radio Telescope) یا «فَست» (FAST) متمرکز است که در جنوب غربی استان گوئیژو قرار دارد و به آن «چشم آسمانی» چین هم گفته میشود.
در حقیقت یکی از گزارشهای منتشر شده توسط روزنامهی دولتی «ساینس اند تکنولوژی» (Science and Technology Daily) این موضوع را به نقل از «ژانگ تونجی» (Zhang Tonjie) دانشمند ارشد تیم جستجوی تمدن فرازمینی که توسط دانشگاه معمولی پکن، رصدخانهی ملی نجوم آکادمی علوم چین و دانشگاه کالیفرنیا برکلی تأسیس شده است، عنوان کرد.
به گفتهی ژانگ این تیم در سال ۲۰۲۰ هنگام غربال کردن دادههای جمعآوری شدهی FAST در سال ۲۰۱۹، دو مجموعه از سیگنالهای جذاب را مشاهده کردند. ظاهرا سیگنال دیگری هم امسال در دادههای جمعآوریشده از اهداف سیارات فراخورشیدی دریافت شد.
با این حال، ژانگ همچنین بر این احتمال هم تأکید کرد که سیگنالها ممکن است نتیجهی تداخل رادیویی باشند. بنابراین پیگیری مشاهدات فست همچنان ادامه دارد. نکتهی مهم آن است که از آن زمان مطلب ارائه شده ساینس اند تکنولوژی، از خروجی سایت این روزنامه حذف شده است.
این گفتهها دربارهی کشف سیگنال تمدن فرازمینی در حالی مطرح میشود که تیم «ستی» (SETI) یا «جستجو برای هوش فرازمینی» (Search for ExtraTerrestrial Intelligence) سالهاست در این حوزه فعالیت میکنند.
بر همین اساس «دن ورتیمر» (Dan Werthimer) رئیس مرلین و واتسون آلبرتس ستی از بخش نجوم و آزمایشگاه علوم فضایی دانشگاه کالیفرنیا برکلی که با محققان SETI دانشگاه معمولی پکن همکاری میکند، این احتمال را که سیگنال های FAST توسط بیگانگان با فناوری پیشرفته تولید شده باشد، منتفی دانست.
او تأکید کرد: «این سیگنالها ناشی از تداخل رادیویی هستند؛ آنها به دلیل آلودگی تلسکوپهای رادیویی زمینی روی میدهند و توسط هوش فرازمینی تولید نشدهاند. اصطلاح فنی که ما استفاده میکنیم RFI به معنای تداخل فرکانس رادیویی است. RFI میتواند از تلفنهای همراه، فرستندههای تلویزیون، رادار، ماهوارهها و همچنین لوازم الکترونیکی و رایانههای نزدیک به رصدخانه که انتقالات رادیویی ضعیفی را تولید میکنند، به تلسکوپ برسد.
ورتیمر افزود: «تمام سیگنالهایی که تاکنون توسط محققان SETI شناسایی شدهاند توسط تمدن خود ما ساخته شدهاند و نه یک تمدن دیگر. با ساخته شدن ماهوارهها و فرستندههای بیشتر، رصدهای ستی از سطح سیارهی ما روزبهروز دشوارتر میشود و حتی اکنون استفاده از برخی باندهای رادیویی برای ستی عملا غیرممکن شده است.»
به گفتهی ورتیمر شاید زمینیها در نهایت ناچار شوند برای انجام پژوهشهای ستی به نیمهی دور ماه بروند. او گفت: «یک تلسکوپ رادیویی در پشت ماه؛ در برابر همهی آلودگیهای رادیویی سیارهی ما محافظت میشود.»
عکس کاور: تلسکوپ رادیویی عظیم چین در شب
Credit: Xinhua
منبع: Space