آیا تکنیک پومودورو واقعا برای افزایش بهره‌وری مفید است؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
تکنیک پومودورو

در دنیای امروز که با وجود شبکه‌های اجتماعی و انواع اخبار و اطلاعات پیرامون ما، تمرکز کردن کار سختی است، باید با تکنیک‌ها و روش‌های مختلف زمان خود را مدیریت کنیم تا بتوانیم از آن به بهترین شکل استفاده کنیم. برای افزایش بهره‌وری یکی از تکنیک‌هایی که معمولا توصیه می‌شود، تکنیک پومودورو است. برای آشنایی با این تکنیک و فوایدی که برای افزایش بهره‌وری دارد، در ادامه با دیجی‌کالامگ همراه باشید.

تکنیک پومودورو چیست و چه ارتباطی با بهره‌وری دارد؟

بهره وری با تکنیک پومودورو

این تکنیک در دهه‌ی ۱۹۸۰ توسط فردی به نام Francesco Cirillo ابداع شد. این تکنیک یکی از پرکاربردترین روش‌های مدیریت زمان است که این روزها زیاد توصیه می‌شود. البته افرادی هم وجود دارند که منتقد این روش مدیریت زمان هستند و می‌گویند این روش برای همه جواب نمی‌دهد و مشکلاتی دارد.

آیا تکنیک پومودورو برای شما مناسب است و جواب می‌دهد؟

جواب این سوال کاملا به خود شما بستگی دارد اما اگر در مورد فواید آن کنجکاو هستید در ادامه می‌توانید چند مورد از مزایا و شیوه‌ی کار این تکنیک و تأثیری که بر بهره‌وری دارد بخوانید.

روش پومودورو تکنیکی برای مدیریت زمان است و هدف اصلی آن این است که برای کاربر، بیشترین میزان تمرکز را ایجاد کند و در عین حال تازگی خلاقانه داشته باشد. با کمک این روش، افرادی که دچار مشکل در تمرکز کردن هستند می‌توانند پروژه‌های خود را سریع‌تر به انجام برسانند و خستگی ذهنی کمتری را تجربه کند. یعنی در مجموع بهره‌وری آن‌ها افزایش پیدا کند.

فرایند و مراحل این تکنیک بسیار ساده است. برای هر پروژه، شما زمان خاصی در نظر می‌گیرید و آن را به چند قسمت تقسیم می‌کنید و بین هر قسمت، زمان استراحت در نظر می‌گیرید. البته این زمان به خود شما بستگی دارد ولی زمان پیش‌فرضی که برای این تکنیک در نظر گرفته شده، ۲۵ دقیقه کار و بعد ۵ دقیقه استراحت است.

هر دوره‌ی زمانی ۲۵ دقیقه، یک پومودورو نام دارد و از روی کلمه‌ی ایتالیایی به معنای گوجه‌فرنگی گرفته شده است. فردی که این تکنیک را ابداع کرده است از یک تایمر آشپزخانه به شکل گوجه استفاده می‌کرده و به همین دلیل این اسم را برای آن انتخاب کرده است.

بعد از اینکه ۴ پومودورو طی شد، یعنی ۱۰۰ دقیقه کار کردید و ۱۵ دقیقه هم بین آن‌ها استراحت کردید، می‌توانید یک استراحت طولانی‌تر به اندازه‌ی ۱۵ تا ۳۰ دقیقه داشته باشید.

برای افزایش بهره‌وری خود می‌توانید تعداد دفعاتی که یک پومودورو را با تمرکز تمام می‌کنید، علامت بزنید. همچنین تعداد دفعاتی که تمایل پیدا کرده‌اید تا کاری را به تعویق بیاندازید یا سراغ کار دیگری بروید، یادداشت کنید.

تکنیک پومودورو چطور بهره‌وری را ارتقاء می‌دهد؟

داشتن زمان استراخت در بین کار، آن هم استراحتی که تکرار داشته باشد، باعث می‌شود که ذهن شما سرزنده و آماده بماند و تمرکزتان حفظ شود. به نقل از وب‌سایت رسمی پومودورو، این تکنیک بسیار ساده است و خیلی زود می‌توانید نتایج حاصل از آن را مشاهده کنید.

«ظرف یکی دو روز متوجه تغییر عمده‌ای در روند مطالعه و کار کردن خود می‌شوید. معجزه‌ی واقعی این تکنیک را زمانی متوجه می‌شوید که آن را به مدت یک هفته تا ۲۰ روز به طور مداوم استفاده کنید.»

اگر برای انجام کارهای خود فهرست تهیه می‌کنید و این فهرست بسیار بلند و متنوع است، این تکنیک به شما کمک می‌کند که پروژه‌های خود را سریع‌تر به انجام برسانید و به زمان‌بندی که برای آن‌ها مشخص کرده‌اید، متعهد بمانید.

پخش کردن یک پروژه در فاصله‌های زمانی کوتاه، کمک می‌کند که انجام آن برای شما بسیار ساده‌تر شود. زمان‌بندی دائم برای انجام کارها، شما را متعهد می‌کند که وظایف‌تان را سریع‌تر انجام دهید و زمانی را که صرف به تعویق انداختن کارها می‌کنید، به حداقل برسانید.

فواید استفاده از تکنیک پومودورو در افزایش بهره‌وری

تکنیک پومودورو

۱. زمان گذاشتن برای عوامل حواس‌پرتی

در طول مدتی که برای کار یا مطالعه در نظر گرفته‌ایم، هر چند دقیقه یک بار ممکن است چیزی حواسمان را پرت کند. به خصوص با وجود گوشی‌های هوشمند که علاوه بر نوتیفیکیشن‌ها، با ایجاد دسترسی راحت به اینترنت و دنیای پهناور آن، به راحتی فرصت حواس‌پرتی را ایجاد می‌کند. حواس‌پرتی زمانی اتفاق می‌افتد که شما زمانی برای استراحت خودتان در نظر نگرفته باشید. وقتی بدانید که در کمتر از ۲۵ دقیقه، زمان استراحت دارید و می‌توانید با خیال راحت کار دیگری انجام دهید، تمرکز شما بیشتر می‌شود.

تکنیک پومودورو زمان‌های استراحت را در طول روز کاری شما پخش می‌کند. هر چند دقیقه یک بار وقت کافی برای پرداختن به عوامل حواس‌پرتی دارید. در عین حال در بین زمان‌های استراحت، به اندازه‌ی کافی تمرکز برای کار کردن دارید.

۲. محدود کردن کارهایی که انتهای نامشخص دارند

کارهایی که انتهای نامشخص دارند مثلا مطالعه کردن، تحقیق کردن یا حتی نوشتن می‌توانند به راحتی ساعت‌ها طول بکشند بدون اینکه متوجه باشید. با قرار دادن این دسته از کارها در چارچوب تکنیک پومودورو، محدودیتی برای آن‌ها در نظر می‌گیرید که باعث می‌شود بتوانید آن‌ها را در یک محدوده‌ی زمانی مشخص به پایان برسانید. علاوه بر این، کمک می‌کند که کنترل زمان را به دست بگیرید و برای هر کاری، به اندازه‌ای که کافی و لازم است، وقت بگذارید.

۳. تبدیل کردن کار به بازی

اگر از علاقه‌مندان به بازی باشید، تکنیک پومودورو می‌تواند برای شما مفرح و جذاب باشد. در واقع تایمر در این روش، مثل یک شمارش معکوس عمل می‌کند که تا قبل از تمام شدن آن، باید کارتان را تمام کرده باشید. در واقع به شما این احساس را می‌دهد که در حال مبارزه با گذر زمان هستید. مثل زمانی که سعی می‌کنید یک مرحله از یک بازی را تمام کنید یا یک بازی را برنده شوید. به بازی تبدیل کردن وظایف مهم، بهره‌وری شما را افزایش می‌دهد. چرا که زمان‌های کسل‌کننده را به چالش‌های کوتاه تبدیل می‌کند و البته زمانی هم برای تفریح و استراحت در نظر می‌گیرد.

۴. کمک به اجتناب از به تعویق انداختن کارها

این روزها افراد زیادی با مشکلی به اسم اهمال‌کاری یا به تعویق انداختن کارها دست‌وپنجه نرم ‌می‌کنند. استفاده از تکنیک پومودورو کمک می‌کند که انگیزه‌تان را برای ادامه دادن کار حفظ کنید. با کمک این تکنیک دقیقا می‌دانید که چقدر کار دارید و چه زمانی باید یک کار را به اتمام برسانید. علاوه بر این، بازه‌های زمانی کوتاه این تکنیک را به راحتی می‌توانید طی کنید و دیگر بهانه‌ای برای به تعویق انداختن کارها ندارید.

معایب تکنیک پومودورو

مدیریت زمان با تکنیک پومودورو

با وجود مزایای متعددی که برای این تکنیک مطرح می‌شود و به تجربه، ثابت شده است، این روش منتقدانی هم دارد.

یکی از انتقاداتی که در مورد این تکنیک مطرح می‌شود این است که این تکنیک، مانعی برای حوا‌س‌پرتی‌ها نیست. در واقع در نظر گرفتن بازه‌های زمانی کوتاه برای انجام کار، باعث نمی‌شود که در این بازه‌ها، حواستان پرت نشود. متعهد ماندن به زمان‌بندی این تکنیک نیازمند این است که محیطی آرام داشته باشید و بتوانید کاملا حواس‌تان را به کارتان بدهید.

دومین انتقادی که مطرح می‌شود این است که این روش تلاش‌های ناقص افراد را نادیده می‌گیرد. در این روش شما فقط زمانی که ۲۵ دقیقه را کاملا متمرکز کار کنید، می توانید آن را به عنوان یک پومودورو علامت بزنید. اگر بخشی از این وقت را از دست داده باشید، نمی‌توانید آن را به عنوان کار مؤثر در نظر بگیرید.

یکی دیگر مشکلات این تکنیک این است که برای همه‌ی انواع کارها قابل اجرا نیست. مثلا کارهایی که قابل توقف نیستند و نمی‌توانید آن‌ها را در بازه‌های زمانی کوتاه انجام دهید. یا کارهایی که کنترل زمان آن‌ها دست خود شما نیست.

سخن آخر

تکنیک‌های مدیریت زمان، تنوع زیادی دارند و تکنیک پومودورو یکی از آن‌ها است. مهم‌ترین ویژگی این روش این است که کاملا رایگان است و هیچ هزینه‌ای ندارد. این روزها اپلیکیشن‌های زیادی برای این تکنیک طراحی شده که کاملا رایگان هستند. در نتیجه امتحان کردن این روش مجانی است و می‌توانید تأثیرگذاری آن را خودتان تجربه کنید. حتی اگر آن را امتحان کردید و دوست نداشتید، چیزی را از دست نداده‌ید.

این تکنیک برای همه‌ی افراد ایدئال نیست و برای همه‌ی کارها قابل استفاده نیست. اما اگر در طول روز کارهایی دارید که تمرکز کردن برای انجام دادن آن‌ها برایتان سخت است و می‌توانید آن را به بازه‌های زمانی کوتاه تقسیم کنید، از این روش استفاده کنید تا بهره‌وری شما افزایش پیدا کند و از زمان به بهترین شکل استفاده کنید.

منبع: Lifehack



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X