چهل روز بدون محمدرضا شجریان؛ صدای روشن (پادکست ۷ نوین کتاب)
هفتمین شماره پادکست نوینکتاب، با عنوان «صدای روشن» منتشر شده. این پادکست به همت اسماعیل باستانی و در آبان ماه سال ۱۳۹۹ در دسترس شنوندگان قرار گرفته است. در هفتمین قسمت پادکست نوینکتاب، اسماعیل باستانی از استاد محمدرضا شجریان میگوید. این اپیزود ویژهی چهلمین روز دوری از آوای مردم ایران، استاد محمدرضا شجریان، است.
پادکست هفتم با اشاره به خبر فقدان استاد محمدرضا شجریان آغاز میشود و همآوایی جمعی مردم در خواندن مرغ سحر مقابل بیمارستان جم تهران.
اتفاقی که با واکنشهای همگانی مواجه شد و کمتر هنرمندیست که با چنین اقبالی در جامعهی خود مواجه شود.
بخشی که مصاحبه استاد با روزنامهی ایران دلیل همین اقبال است:
«نهال هنر من از آبشخور سرزمین ایران، این دیار کهن و مهد تمدن و فرهنگ و زندگی گرفته است. زندگی من از کودکی در میان همین مردم هنردوست و نازک اندیش، رنگ و معنا پذیرفته است. البته که نهایت خواسته و عشق من کار در داخل مملکتم برای مردمانی است که با من می گریند و با فغان من همنوایی می کنند. …چه اینجا و چه آنجا، جهان برای من ایران است و ایران برای من جهان است.»
و بعد در ادامهی این پادکست جابهجا نظرات اساتید را در باب کارها و حالوهوای آثار استاد میشنویم. مثل سیما بینا، مثل هوشنگ ابتهاج. جایی که از یکی از بینظیرترین آوازهای استاد میگوید:
سحرم دولت بیدار به بالین آمد
گفت برخیز که آن خسرو شیرین آمد
به جز احمد عبادی (نوازنده سهتار)، عبدالله دوامی (ردیفدان و ضربیخوان)، نورعلی خان برومند (ردیفدان) دو نفر از کسانی بودند که بیشترین نقش را در یادگیری گوشههای مهجور و از یادرفتهی تصانیف ایرانی و شیوههای مختلف آوازی در شجریان داشتند.
همان سالهایی که در مرکز حفظ و اشاعه موسیقی آغاز به کار کرد. جایی که بعدتر هستهی مرکزی گروههای موسیقی شیدا و عارف با حضور پرویز مشکاتیان، محمدرضا لطفی و حسین علیزاده و پریسا شکل گرفت. و در آن سالها هم بود که استاد شجریان با بسیاری از سرآمدان موسیقی از جمله پایور، جلیل شهناز، بدیعی و تجویدی فعالیتهای موسیقایی خود را پی گرفت.
سالهای بعد مروری است بر آثار استاد در آستانهی انقلاب و بعد از آن. و همکاری و کنسرتهایش با پرویز مشکاتیان، محمدرضا لطفی و حسین علیزاده، داریوش پیرنیکانیان، مجید درخشانی، کیهان کلهر، داریوش طلایی و البته همایون شجریان که فرزند خلفیست و همراه بسیاری از کنسرتها با استاد بوده است. آلبومهای «بیداد»، «آستان جانان»، «در خیال»، «شب، سکوت، کویر»، «بی تو به سر نمیشود» و «فریاد» و بیشمار کار و اثر دیگر بخش کوچکی از این همراهی و همکاری اهالی موسقی است.
مرغ سحر ناله سر کن
داغ مرا تازهتر کن
زآه شرربار این قفس را
برشکن و زیر و زبر کن
بلبل پربسته! ز کنج قفس درآ
نغمهی آزادی نوع بشر سرا
وز نفسی عرصهی این خاک توده را
پر شرر کن…
برای شنیدن این شماره از پادکست نوین کتاب، علاوه بر دریافت رایگان در سایت، میتوانید به اپلیکیشنهای کستباکس Castbox، شنوتو، انکر Anchor، فیدیبو و نوار مراجعه کنید.
عالی
جامع و کامل
لطفا ادامه دهید
بسیار عالی و جامع بود و با سپاس فراوان
لطفا ادامه دهید…