گلوی مریخ‌نورد پشتکار باز شد!

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
لحظه‌ی پرتاب قطعات سنگ‌ریزه‌ی اضافی از مته‌ی انتهای بازوی رباتیک مریخ‌نورد پشتکارلحظه‌ی پرتاب قطعات سنگ‌ریزه‌ی اضافی از مته‌ی انتهای بازوی رباتیک مریخ‌نورد پشتکار

مریخ‌نورد پشتکار ناسا موفق شد قطعات سنگی را که اواخر دسامبر (اواسط دی) با گیر کردن در چرخ نمونه‌گیری، باعث گرفتگی آن و مانع از ادامه‌ی عملیات نمونه‌برداری از مریخ شده بود، بیرون بیندازد.

اگرچه روند باز کردن گرفتگی مسیر نمونه‌برداری پیش از این آزمایش نشده بود، اما آن‌طور که تیم مریخ‌نورد در یک اطلاعیه گفت مهندسان مأموریت مریخ‌نورد دریافتند که این روش کاملا سرراست و انجام‌شدنی است. این روند شامل گرفتن مته‌ی حاوی نمونه به سمت سطح و چرخاندن سریع آن تا زمانی بود که سنگ‌ها از آن خارج شوند. کاری که یک عملیات غیرمنتظره در مریخ را شکل داد؛ بازگرداندن نمونه‌های جمع‌آوری شده به سیاره‌ی مادر.

چرخ نمونه‌گیری مریخ‌نورد استقامت

چرخیدن ظرف دوار نمونه‌گیری
Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

این تیم حتی با استفاده از دوربین علمی «مست‌کم-زد» (Mastca,m-Z) توانست لحظه‌ای را که مریخ‌نورد سنگ‌ریزه‌ها را از مته‌ی نمونه‌برداری به بیرون پرتاب می‌کند، ثبت کند. این ویدیو نشان می‌دهد که مته‌ی مریخ‌نورد در حال چرخش است و قطعه‌ی کوچکی از سنگ را روی سطح سرخ مریخ می‌اندازد.

روند رفع گرفتگی در دو گام انجام شد که نخستین قسمت از نمونه‌ی گیر کرده در روز شنبه ۱۵ ژانویه (۲۵ دی) خارج شد و بقیه‌ی نمونه‌های نمونه‌ها، پس از تلاش دیگری در روز پنج‌شنبه ۲۰ ژانویه (۳۰ دی) بیرون آمدند.

لحظه‌ی پرتاب قطعات سنگ‌ریزه‌ی اضافی از مته‌ی انتهای بازوی رباتیک مریخ‌نورد پشتکار

لحظه‌ی پرتاب قطعات سنگ‌ریزه‌ی اضافی
Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

از زمان فرود مریخ‌نورد در ۱۸ فوریه (۱ اسفند) سال گذشته، این ششمین نمونه‌گیری توسط مریخ‌نورد پشتکار محسوب می‌شد. یکی از اهداف اصلی این مریخ‌نورد جمع‌آوری نمونه سنگ و خاک مریخ است تا بعدا طی مأموریت دیگری که قرار است اوایل دهه‌ی ۲۰۳۰ به‌صورت مشترک توسط ناسا و آژانس فضایی اروپا انجام شود، به زمین آورده شوند.

پیش از این ۲۹ دسامبر (۸ دی) بود که مهندسان متوجه شدند مشکلی در عملیات مریخ‌نورد وجود دارد. بازوی رباتیک مریخ‌نورد که سعی کرد نمونه‌ی تازه حفاری شده را در چرخ نمونه‌گیری قرار دهد، برخلاف روند همیشگی با مقاومت بیشتری مواجه شد و چیزی در این بین گیر کرده بود. بنابراین عملیات تازه‌ای برای رفع این انسداد و ادامه‌ی مأموریت درنظر گرفته شد.

سطح مریخ قبل و بعد از انداختن نمونه

سطح مریخ، پیش و پس از انداختن نمونه به سطح آن
Credit: NASA/JPL-Caltech

مأموریتی که حالا با موفقیت انجام شده است. تیم پشتکار، نمونه‌ی قبلی را که حالا به سطح سیاره‌ی سرخ بازگشته است، از سنگی به نام «ایسول» (Issole) جمع‌آوری کرده بود. قرار است لوله‌ی نمونه‌ای که در تلاش قبلی استفاده شد، دوباره برای نمونه‌برداری بعدی هم استفاده شود اما اینکه دوباره همین سنگ هدف خواهد بود یا نه، هنوز نیاز به بررسی و تجزیه‌وتحلیل روند قبلی مأموریت دارد.

عکس کاور: لحظه‌ی پرتاب قطعات سنگ‌ریزه‌ی اضافی از مته‌ی انتهای بازوی رباتیک مریخ‌نورد پشتکار
Credit: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

منابع: Space, NASA



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۷ دیدگاه
  1. رضا

    پس چطوری تو مریخ هوا نیس سنگ افتاد رفت پایین باید میموند هوا خب

    1. منصور

      یک بار دیگه شعری که نوشتی را بخوان

    2. علی

      🤦🤦🤦🤦😑😑😑😑😕😕😕😕

    3. ناشناس

      اخه چی بگم به تو اولا مریخ جو داره دوما جاذبش فقط کمی کمتر از زمینه پ تقریبا فرقی نداره

  2. مهدی

    این یعنی ارزش!

  3. yoo

    عجب دلغکایی هستن این ناسا

    1. مهدی تیموری

      دلغک غلطه.
      درستش دلقک هستش.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X