با این ترفندها عکسهای دستهجمعی خلاقانه و حرفهای بگیرید
اگرچه عکسهای دستهجمعی زیبا، دوستداشتنی و خاطرهانگیز هستند، گرفتن آنها میتواند خیلی سخت و طاقتفرسا باشد. اینکه تمام جمع را هماهنگ با یکدیگر در جایی جمع کرده و عکاسی کنید، کار آسانی نیست. البته منظورمان عکسهای سلفی نیست. هرچند آنها هم میتوانند دشواریهای خاص خود را داشته باشند. در این مقاله بیشتر قصد داریم دربارهی گرفتن عکس دسته جمعی با دوربینهای عکاسی صحبت کنیم.
هرکسی که تا به حال گرفتن عکس دسته جمعی یا عکس گروهی را امتحان کرده باشد، حتما میداند که ثبت این قبیل عکسها بسیار دشوارتر از گرفتن پرترههای فردی است. در ابتدا، شما باید همه افراد را در یک زمان دور هم جمع کنید و سعی کنید تمام آنها حال و هوای مشترک و مرتبطی داشته باشند. تصور کنید یک فرد در میان یک عکس دسته جمعی ناراحت و باقی افراد خیلی خوشحال هستند. این ترکیب احتمالا پسند اکثر شما نباشد. سپس باید تمام تلاش خود را کنید تا عکسی بگیرید که همان ترکیب خستهکننده و قابل پیشبینی همیشگی را نداشته باشد.
خیلی زمانها برای گرفتن عکس گروهی مناسب هستند. مناسبهای خاص خانوادگی یکی از نمونهها هستند. به صورت کلی، دلیل اصلی گرفتن یک عکس دسته جمعی، ثبت یک خاطره از رویدادی خاص است. مراسم اهدای جوایز، عکس گروهی شرکتی، عکس دورهمی های دوستانه و… سایر نمونههای مشابه هستند.
نکات یاد شده شاید کمی رسمی به نظر میرسیدند. با این حال، مواقعی هم وجود دارد که میخواهید رویکردی معمولی و خودمانیتر به این عکسها داشته باشید. در این مواقع شاید بخواهید واکنشهای آنی و طبیعی افراد را به تصویر بکشید. شاید از هم شما خواسته شود که تصویری خلاقانهتر ثبت کنید. مثلا ممکن است از شما بخواهند برای کاور آلبوم یک گروه موسیقی از آنها عکاسی کنید. در این شرایط شما باید ذهنتان را از آن رویکردهای رسمی و خشک خالی کنید و با استفاده از زوایای مختلف، انتخاب لنز و تنظیمات دوربین، ماجراجویی و خلاقیت بیشتری داشته باشید.
رازها و ترفندهای دیگری هم برای گرفتن عکس دسته جمعی عالی وجود دارد. یکی از این موارد استفاده بهینه و هدفمند از محیط اطراف است. انتخاب لنز و زاویه دید شما هم مسلما تأثیر زیادی بر پسزمینه عکس شما خواهد داشت. بااینحال، میتوانید قدمها را فراتر گذاشته و باز هم خلاقیت بیشتری به خرج دهید؛ مانند استفاده از دربها برای کادربندی سوژهها یا ساختن صندلی، پله یا نرده برای ساخت ترکیب زمینه مناسب.
مهمترین چیز این است که بین خودتان و سوژهها تعامل پیدا کنید، از پویایی گروه افراد استفاده کنید و سعی کنید این افراد حاضر در عکس دسته جمعی را بخشی از گروهی بزرگتر ببینید و با این دیدگاه عکاسی کنید. مدلهای عکاسی حرفهای دقیقا میدانند که چطور باید ژست بگیرند، ولی سوژههای عکس دسته جمعی شما احتمالا این موارد را بلد نباشند و شاید حتی احساس ناخوشایندی داشته باشند؛ بنابراین، بهتر است هدف خود را کاملا توضیح دهید و تا جای ممکن هم به آنها کمک کنید.
بهترین راهکار این است که از آنها بخواهید کار خاصی انجام دهند. این کار شاید حتی احمقانه به نظر برسد، ولی برای شکاندن یخ جمع و گرفتن حس و حال عالی، از هیچ کاری نباید دریغ کنید.
در ادامه ۸ نکتهی کاربردی و بسیار با اهمیت در زمینه گرفتن عکس گروهی را با شما در میان میگذاریم.
از سه پایه و کنترل برای ثبت عکس دسته جمعی استفاده کنید
اگر قصد گرفتن عکس دسته جمعی رسمی دارید، بهتر است از سه پایه و کنترل استفاده کنید. هدف از این کار فقط جلوگیری از لرزش دوربین و عکس نیست. بلکه ترکیببندی عکس، نوردهی و فوکوس را در تمام مجموعه عکسها حفظ میکند. از سوی دیگر، به شما این آزادی عمل را میدهد تا از دستهای خود را هدایت و تنظیم سوژهها استفاده و آنها را راهنمایی کنید. در این قبیل عکسها، توصیه میکنیم که از حداقل میزان ISO استفاده کنید.
تنظیمات دوربین را بررسی کنید
توصیه ما این است که تنظیمات دوربین خود را روی aperture priority mode قرار داده و سپس مقدار Lens aperture (دیافراگم لنز) را روزی f/11 تنظیم کنید. سعی کنید از فاصله مناسب و با یک لنز ۲۰۰-۱۸ میلیمتری عکاسی کنید تا بهخوبی بتوانید پسزمینه را کنترل کرده و چشمانداز بهتری را به تصویر بکشید.
همان ژست های همیشگی
همان ژست های خطی قدیمی و همیشگی آنقدر هم ناکارآمد نیستند. وقتی افراد در یک خط به صف شدهاند، بلندترینها را در مرکز و کوتاهترین افراد را در قسمتهای بیرونی قرار دهید. این تکنیک حتی زمانی که سوژههای شما اختلاف قد آنقدر چشمگیری ندارند هم مفید است و تفاوت را رقم میزند. چند لحظه به آنها فرصت دهید تا همه افراد به ترتیب مناسب و با فاصله مناسب قرار بگیرند.
تنظیمات دستی را هم امتحان کنید
اگر عکس شما خیلی رسمی نیست، شاید دیگر احتیاجی به سه پایه نباشد و بخواهید دوربین را با دست خودتان نگه دارید؛ بنابراین بهتر است تنظیمات را هم تغییر دهید تا از لرزشهای احتمالی عکس جلوگیری کنید. توصیه میکنیم که از ویژگی Auto ISO دوربین استفاده کنید. در این حالت، دوربین بالاترین مقدار ISO قابل استفاده در آن محیط را انتخاب میکند. در مورد سرعت شاتر هم نهایت سرعت یعنی ۱۲۵/۱ میتواند برای شما کافی و مناسب باشد.
چشمانداز را تغییر دهید
همیشه لازم نیست از ارتفاع کلی (سر تا پا) سوژه عکاسی کنید. برای مثال، در عکس فوق ما یک دیوار پیدا کردیم که بتوانیم روی آن بایستیم و چشماندازی غیرمعمولی و خاص در اختیار ما گذاشت. از سوی دیگر، از یک لنز ۲۴-۱۰ میلیمتری استفاده کردیم تا بتوانیم یک افکت پرسپکتیو اغراقآمیز و ترکیبی و بسیار چشمگیرتر را ثبت کنیم. همانطور که میبینید، با کمی خلاقیت و فکر کردن خارج از چارچوب، موفق به ثبت عکسی بسیار خاصتر خواهید شد.
در بهکارگیری زاویه دید عریض دقت کنید
استفاده از زاویههای عریض اگرچه میتواند خیلی جالب باشد، ولی مستلزم دقت و احتیاط کافی است. هنگام عکاسی با زاویههای عریض، خیلی باید مراقب پسزمینه باشید، چراکه کادر بسیار بزرگتری خواهید داشت و بنابراین محیط بسیار بزرگتری در عکس شما ثبت خواهد شد. باید مراقب باشید حجمها یا افراد اضافی در عکس شما نباشند. شاید احتیاج داشته باشید که موقعیت خودتان را کمی تغییر دهید یا اینکه از افراد حاضر در عکس دسته جمعی بخواهید که موقعیتشان را تغییر دهند. مثلا در عکس فوق باید کمی دقت میکردیم که بخش کچل شدهی چمن در عکس نباشد و تابلوی «Keep off Grass» (وارد چمن نشوید) هم درست پشت سر افراد و قابل مشاهده باشد.
عکس دسته جمعی را گاها با فلاش بگیرید
نور حاصل از فلاش میتواند تفاوتهای چشمگیری در عکاسی ایجاد کند. بهخصوص اگر شرایط و نوردهی محیط کسلکننده باشد. نور فلاش سوژههای شما را روشن کرده و به آنها را بیشتر در معرض توجه قرار میدهد. فلاش داخلی دوربین شاید چندان قوی نباشد و نتیجهی کار خیلی عالی و باب میل شما نباشد، ولی یک فلاش خارجی قدرت و کنترل بسیار بیشتری به شما خواهد داد.
برای گرفتن عکس دسته جمعی خلاق باشید و از چیزی نترسید
در انتها باید بگوییم که هنگام گرفتن عکس دسته جمعی، صرف نگاه کردن افراد به دوربین و گفتن «سیـــــب» شاید کافی نباشد. اگر کمی افراد را تشویق کنید، خیلی از آنها احتمالا حرکات و اداهای جالبی انجام دهند. این قبیل کارها میتواند روح و انرژی خاصی به عکس شما ببخشد. ایدهی کلاسیک «همه با هم بپرین» همچنان جذابیت خود را دارد و عکسهایی عالی برای شما به همراه داشته باشد.
تصور نکنید که تمام افراد حاضر در عکس باید سهمی یکسان از کادر و اهمیت داشته باشند. حتما چینشهای مختلف آنها را امتحان کنید. هیچ ایرادی ندارد که یک نفر جلوتر از بقیه و در وسط، و باقی افراد پشت سر او باشند. این ترکیبهای خلاقانه کمک بسیار زیادی به عکس گروهی شما خواهد کرد.
منبع: Digital Camera World