خواص چای نعناع؛ ۱۱ خاصیت عجیب و ۹ ضرر مهم چای نعناع
از نعناع برای رایحه دادن به محصولات مختلف مثل خمیر دندان و دهانشویه استفاده میشود. علاوه بر این نعناع در محصولات درمانی و زیبایی هم به کار برده میشود. مصرف چای نعناع یک گزینهی عالی برای بهره بردن از خواص درمانی نعناع به شمار میرود. این نوشیدنی کافئین ندارد و به داشتن خواص بهبوددهنده شناخته میشود. این چای با برگهای خشک شدهی نعناع تهیه میشود.
از جمله فواید چای نعناع میتوانیم به تقویت سیستم ایمنی بدن و همچنین کاهش سطح استرس و خستگی اشاره کنیم، اما قبل از نوشیدن این چای باید بدانید که ممکن است بعد از مصرف آن دچار بعضی از عوارض جانبی شوید. امروز در این مقاله از دیجیکالا مگ تصمیم داریم به معرفی ۱۱ مزیت و ۹ عارضهی جانبی احتمالی چای نعناع بپردازیم. اگر میخواهید با این فواید و مضرات آشنا شوید، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
خواص چای نعناع برای سلامتی بدن
برگهای نعناع حاوی روغنهای اسانسی مانند منتول، منتون و لیمونن هستند. معمولا افراد برای لذت بردن از طعم و عطر چای نعناع آن را مینوشند، اما این چای مزایای زیادی برای سلامتی دارد. در ادامه خواص چای نعناع را بررسی میکنیم.
۱. ناراحتیهای معده را تسکین میدهد
نعناع ممکن است علائم ناراحتیهای گوارشی مانند گاز، نفخ و سوءهاضمه را تسکین دهد. مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان میدهند که نعناع مشکلات گوارشی را کاهش میدهد و ممکن است درد را تسکین دهد. علاوه بر این از انقباض عضلات نرم پیشگیری میکند که این موضوع میتواند در جلوگیری از اسپاسم در روده مفید باشد.
در یک بررسی روی ۹ مطالعه که در مجموع روی بیش از ۹۲۶ فرد مبتلا به سندرم رودهی تحریکپذیر (IBS) انجام شد، بیماران به مدت دستکم دو هفته روغن نعناع مصرف کردند. نتایج این بررسی نشان داد که نعناع در مقایسه با پلاسبو بهطرز قابلتوجهی منجر به تسکین علائم شرکتکنندگان شد.
علاوه بر این یک بررسی روی ۱۴ مطالعه که در مجموع روی تقریبا ۲ هزار کودک انجام شد به این نتیجه رسید که نعناع شدت و تعداد دفعات ابتلا به درد شکم را کاهش میدهد. همچنین در یک مطالعه روی ۲۰۰ فردی که برای درمان سرطان تحت شیمیدرمانی بودند نشان داد که کپسول حاوی روغن نعناع شدت و تعداد دفعات بروز حالت تهوع و استفراغ را کاهش دهد.
هیچ مطالعهای خواص چای نعناع را در بهبود علائم مشکلات گوارشی بررسی نکرده است، اما به نظر میرسد این چای اثرات مشابهی در این زمینه داشته باشد.
۲. ممکن است به درمان سردرد تنشی و میگرن کمک کند
نعناع بهعنوان ریلکسکنندهی عضلات و تسکیندهندهی درد عمل میکند و به همین دلیل ممکن است بعضی از انواع سردرد را کاهش دهد.
منتول موجود در روغن نعناع جریان خون را افزایش داده و درد را تسکین میدهد. در یک مطالعه روی ۳۵ فرد مبتلا به میگرن، شرکتکنندگان روی پیشانی و شقیقهی خود روغن نعناع مالیدند. نتایج این مطالعه نشان داد که این افراد در مقایسه با کسانی که پلاسبو دریافت کردند، کاهش چشمگیر درد را فقط دو ساعت بعد از استفاده از روغن نعناع تجربه کردند.
در یک مطالعهی دیگر روی ۴۱ نفر که روغن نعناع را روی پیشانی خود مالیدند، نشان داده شد این روغن در درمان سردرد به اندازهی مصرف ۱۰۰۰ میلیگرم استامینوفن مفید است.
رایحهی چای نعناع ممکن است به ریلکس کردن عضلات و بهبود سردرد کمک کند؛ با این حال هیچ مدرک علمی برای تأیید این موضوع وجود ندارد. به هر حال اگر روغن نعناع را روی شقیقهی خود بمالید، به احتمال زیاد سردردتان تسکین پیدا میکند.
۳. دهان را خوشبو میکند
از نعناع بهعنوان یک طعمدهندهی رایج در خمیر دندان، دهانشویه و آدامس استفاده میشود. نعناع به غیر از اینکه بوی مطبوعی دارد، حاوی خواص ضدباکتریایی است و میتواند میکروبهای ایجادکنندهی پلاک دندان را از بین ببرد.
در یک مطالعه افراد دهانشان را با روغنهای نعناع، درخت چای و لیموترش شستند. نتایج این مطالعه نشان داد که شرکتکنندگان در مقایسه با کسانی که از هیچ روغنی استفاده نکردند، بهبود بوی بد دهان را تجربه کردند.
در یک مطالعه دختران نوجوان از دهانشویهی نعناع استفاده کردند. نتایج این مطالعه نشان داد شرکتکنندگان بعد از فقط یک هفته رفع بوی بد دهان را تجربه کردند. هیچ مدرکی وجود ندارد که ثابت کند نوشیدن چای نعناع اثرات مشابهی در این زمینه دارد، با این حال نشان داده شده که نعناع در خوشبو کردن دهان اثرگذار است.
۴. ممکن است گرفتگی سینوسها را درمان کند
نعناع خواص ضدباکتریایی، ضدویروسی و ضدالتهابی دارد. به همین علت چای نعناع ممکن است با گرفتگی سینوسها در اثر عفونتها مبارزه کند. علاوه بر این تحقیقات نشان میدهند منتول که یکی از ترکیبات فعال موجود در نعناع است، درصد جریان هوا را در سوراخ بینی افزایش میدهد؛ در نتیجه بخار چای نعناع ممکن است نفس کشیدن را برای شما آسانتر کند.
علاوه بر این نشان داده شده که مایعات گرم مانند آب مرغ و چای به دلیل بخاری که دارند، بهطور موقت علائم گرفتگی سینوسها را بهبود میبخشند. اثرات چای نعناع در برطرف کردن گرفتگی بینی مطالعه نشده است، با این حال شواهد موجود عنوان میکنند که این چای اثرات مثبتی در این زمینه دارد.
۵. انرژی را بهبود میبخشد
چای نعناع ممکن است سطح انرژی را افزایش دهد و خستگی را در طول روز کاهش دهد. اثرات چای نعناع در این زمینه بهطور مشخص مطالعه نشده است، با این حال تحقیقات به این نتیجه رسیدهاند که ترکیبات طبیعی موجود در نعناع ممکن است روی سطح انرژی اثرات مثبتی داشته باشند.
در یک مطالعه روی ۲۴ فرد سالم نشان داده شد که مصرف کپسول روغن نعناع باعث شد شرکتکنندگان خستگی کمتری را طی آزمون شناختی تجربه کنند. یک مطالعهی دیگر نشان داد رایحهدرمانی با روغن نعناع خوابآلودگی در طول روز را کاهش میدهد.
۶. به تسکین درد قاعدگی کمک میکند
نعناع به دلیل اینکه بهعنوان شلکنندهی عضلات عمل میکند، ممکن است در تسکین درد قاعدگی اثرگذار باشد. اثرات چای نعناع در این زمینه بررسی نشده است، با این وجود نشان داده شده که ترکیبات موجود در این نوشیدنی علائم قاعدگی را بهبود میبخشند.
در یک مطالعه روی ۱۲۷ زن که قاعدگی دردناک داشتند نشان داده شد که کپسول عصارهی نعناع به اندازهی داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی در کاهش شدت درد اثربخش بود. چای نعناع میتواند فواید مشابهی در این زمینه داشته باشد.
۷. با عفونتهای باکتریایی مبارزه میکند
نشان داده شده که روغن نعناع بهطرز اثربخشی باکتریها را از بین میبرد. این موضوع دربارهی چای نعناع هم صدق میکند. محققان در یک مطالعه به این نتیجه رسیدند که روغن نعناع از رشد باکتریهایی مثل ایکولی و سالمونلا جلوگیری کرد و آنها را از بین برد.
علاوه بر این روغن نعناع چندین نوع باکتری از جمله استافیلوکوکوس را که منجر به بیماری در انسانها میشوند، از بین میبرد. منتول موجود در نعناع خواص ضدباکتریایی دارد.
۸. ممکن است به داشتن خواب راحت کمک کند
چای نعناع یک گزینهی ایدئال برای قبل از خواب محسوب میشود و بهطور طبیعی کافئین ندارد. علاوه بر این توانایی چای نعناع در ریلکس کردن عضلات ممکن است به شما در بهتر خوابیدن کمک کند. با این وجود شواهد علمی زیادی دربارهی خواص نعناع در بهبود کیفیت خواب وجود ندارد.
در یک مطالعهی حیوانی نشان داده شد روغن نعناع طول دورهی خواب موشها را افزایش داد. با این وجود یک مطالعهی دیگر نشان داد که منتول موجود در نعناع اثرات آرامبخش ندارد؛ بنابراین نظرات در این زمینه متناقض هستند.
۹. ممکن است به کاهش وزن کمک کند
چای نعناع بهطور طبیعی کالری ندارد و حاوی رایحهای مطبوع است؛ به همین دلیل این چای یک نوشیدنی عالی برای افرادی به شمار میرود که قصد لاغر کردن دارند. البته تحقیقات زیادی در این زمینه انجام نشده است؛ با این حال در یک مطالعه روی ۱۳ فرد سالم نشان داده شد کسانی که کپسول روغن نعناع مصرف کردند، در مقایسه با کسانی که این کپسول را مصرف نکردند، کاهش اشتها را تجربه کردند.
نتایج در این زمینه متناقض هستند؛ به طوری که در یک مطالعهی حیوانی روی موشها نشان داده شد مصرف عصارهی نعناع منجر به افزایش وزن شد. باید تحقیقات بیشتری دربارهی رابطهی بین نعناع و کاهش وزن انجام شود.
۱۰. ممکن است حساسیتهای فصلی را بهبود دهد
نعناع حاوی رزمارینیک اسید بوده که یک ترکیب گیاهی است و در رزماری و گیاهان خانوادهی نعناع وجود دارد. رزمارینیک اسید علائم واکنشهای آلرژیک مانند آبریزش بینی، خارش چشم و آسم را کاهش میدهد.
در یک مطالعهی ۲۱ روزه روی ۲۹ فرد که به حساسیت فصلی مبتلا بودند نشان داده شد که مصرف مکمل حاوی رزمارینیک اسید منجر به کاهش علائم حساسیت مانند خارش بینی و چشم و سایر نشانهها شد. این در حالی است که گروهی که پلاسبو دریافت کردند، چنین چیزی را تجربه نکردند. مشخص نیست میزان اسید رزمارینیک که در نعناع وجود دارد، برای اثر گذاشتن روی علائم آلرژی کافی است یا نه.
بعضی از شواهد نشان میدهند که نعناع ممکن است آلرژی را تسکین دهد. محققان در یک مطالعه روی موشهای صحرایی به این نتیجه رسیدند که عصارهی نعناع منجر به کاهش علائم آلرژی مثل خارش بینی و عطسه شد.
۱۱. تمرکز را بهبود میبخشد
نوشیدن چای نعناع ممکن است منجر به بهبود تواناییهای شما برای تمرکز کردن شود. مطالعات انجام شده دربارهی اثرات چای نعناع روی تمرکز در دسترس نیستند، با این حال دو مطالعهی کوچک این خاصیت نعناع را بررسی کردند که در ادامه به آنها اشاره میکنیم.
یک مطالعه روی ۲۴ فرد سالم و جوان به این نتیجه رسید کسانی که کپسول روغن نعناع مصرف کردند، در آزمونهای شناختی عملکرد بسیار بهتری داشتند. یک مطالعهی دیگر هم نشان داد استشمام روغن نعناع حافظه و هوشیاری را بهبود میبخشد.
عوارض جانبی و مضرات چای نعناع
۱. مصرف آن به افراد مبتلا به سوءهاضمه توصیه نمیشود
افرادی که از سوءهاضمه رنج میبرند، باید قبل از مصرف چای نعناع با پزشک مشورت کنند. این نوع نوشیدنی ممکن است با داروهای سوءهاضمه تداخل پیدا کند و منجر به بروز عوارض جانبی بیشتر شود.
۲. سطح قند خون را کاهش میدهد
چای نعناع میتواند سطح گلوکز (قند) خون را کاهش دهد. این چای همچنین ممکن است با داروهای دیابت تداخل پیدا کند. بنابراین افراد مبتلا به بیماری دیابت باید از مصرف این چای خودداری کرده یا قبل از مصرف آن با پزشک مشورت کنند تا مطمئن شوند خطری آنها را تهدید نمیکند.
۳. منجر به واکنشهای آلرژیک میشود
عوارض جانبی چای نعناع میتوانند باعث بروز واکنشهای آلرژی شوند. سردرد و بروز زخم در داخل دهان از جمله علائم حساسیت به نعناع به شمار میروند. اگر بعد از مصرف این چای علائم ذکر شده را تجربه کردید، مصرف چای را متوقف کرده و با پزشک در این زمینه مشورت کنید.
۴. برای افراد مبتلا به رفلاکس معده مضر است
اگر دچار بیماری رفلاکس معده هستید، نباید چای نعناع را مصرف کنید. بعضی از افراد ممکن است بعد از مصرف این چای تسکین علائم رفلاکس معده را تجربه کنند، در حالی که افراد دیگر ممکن است دچار بدتر شدن علائم شوند.
۵. قاعدهآور است
چای نعناع اثرات قاعدهآور دارد؛ این یعنی ممکن است جریان خون به رحم را تحریک کند و بارداری را در معرض خطر قرار دهد. اگرچه چای نعناع حاوی نعناع کمی است، اما با این حال بهتر است این چای را مصرف نکنید یا قبل از مصرف آن با پزشک دربارهی بیخطر بودن آن برای خود مشورت کنید. زنان باردار و شیرده باید از مصرف نعناع در هر شکلی (مثل چای نعناع، روغن نعناع و…) پرهیز کنند تا خطری سلامتی خود و جنینشان را تهدید نکند.
۶. برای نوزادان مضر است
باور بر این است که چای نعناع برای کودکان و نوزادان خیلی قوی است. این نوشیدنی ممکن است منجر به مشکلات تنفسی و احساس سوزش در دهان نوزادان و کودکان شود. حتی از دادن مقدار کمی از این چای به نوزاد و کودک خود اجتناب کنید.
۷. با بعضی از داروها تداخل ایجاد میکند
تداخل با بعضی از داروها یکی دیگر از عوارض جانبی چای نعناع محسوب میشود. این چای با داروهای مخصوص اسید معده، فشار خون و دیابت تداخل پیدا میکند و منجر به بروز بعضی عوارض جانبی میشود. اگر برای عارضههای ذکر شده دارو مصرف میکنید، دور نوشیدن چای نعناع را خط بکشید.
۸. باعث اختلالات معده میشود
یکی از عوارض جانبی اصلی چای نعناع، ایجاد اختلالات مربوط به معده است. اسهال، درد عضلانی، اسپاسم معده، بیخوابی و کاهش ضربان قلب بعضی از مضرات مصرف چای نعناع به شمار میروند.
۹. منجر به بدتر شدن زخم معده میشود
یکی از عوارض جانبی مهم و خطرناک چای نعناع، زخم معده است. بسیاری از پزشکان باور دارند که افراد مبتلا به زخم معده نباید چای نعناع مصرف کنند. علت این موضوع این است که چای ذکر شده حاوی منتول است که میتواند زخم معده را بدتر کند و باعث آسیبهای بیشتر شود.
طرز درست کردن چای نعناع خانگی
حالا که با خواص چای نعناع آشنا شدید، اگر میخواهید این چای مفید را در خانه تهیه کنید، مراحل زیر را انجام دهید. توجه کنید که چای نعناع کافئین ندارد و به همین دلیل میتوانید هر زمان از روز که خواستید آن را نوش جان کنید.
میتوانید چای نعناع را بعد از غذا خوردن مصرف کرده و با این کار به فرآیند هضم کمک کنید. اگر چای نعناع را بعدازظهر میل کنید، انرژیتان افزایش پیدا میکند. در صورتی که در خوابیدن مشکل دارید، چای نعناع را قبل از خواب نوش جان کنید.
- دو فنجان آب را در یک قابلمهی کوچک بریزید. قابلمه را روی اجاق قرار دهید و حرارت را زیاد کنید تا آب بجوشد.
- زمانی که آب جوشید، زیر حرارت را خاموش کنید و آب را درون یک لیوان مناسب بریزید.
- یک مشت برگ نعناع خشک شده به آب داخل لیوان اضافه کنید و روی لیوان را بپوشانید. لیوان را به مدت ۵ دقیقه کنار بگذارید.
- چای نعناع را از صافی رد کرده و نوش جان کنید.
کلام آخر
مقالهی امروز دیجیکالا مگ به بررسی خواص و مضرات چای نعناع اختصاص داده شد. چای نعناع یک نوشیدنی سالم و مفید تلقی میشود. ترکیبات موجود در نعناع ممکن است به روشهای مختلف سلامتی بدن را افزایش دهند. تحقیقات انجام شده دربارهی فواید چای نعناع کم است، اما میتوان نتیجه گرفت که خواص این چای مشابه خواص روغن و عصارهی نعناع است.
چای نعناع میتواند به بهبود هضم، خوشبو کردن دهان، تسکین درد قاعدگی و افزایش تمرکز کمک کند. این چای ممکن است در بعضی از افراد منجر به بعضی عوارض جانبی شود. اگر دارو مصرف میکنید یا دچار بیماریهایی مثل دیابت هستید، توصیه میکنیم حتما قبل از مصرف چای نعناع با پزشک مشورت کنید تا خیالتان راحت شود که خطری شما را تهدید نمیکند.
منبع: style craze, health line
چقدر این متن خوب نوشته شده. در هیچ سایت ایرانی دیگه ای ندیدم یا خیلی کم دیدم که منصفانه و بر طبق اطلاعات دقیق علمی صحبت کنند. که حتی بگه علم تا چه حد فلان خاصیت رو تایید می کنه. ممنون واقعا!