تمام بایدها و نبایدهای رژیم غذایی بیماری پارکینسون

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
رژیم غذایی برای سالمندنا دارای بیماری پارکینسون

بیماری پارکینسون نوعی اختلال عصبی است که بر سلول‌های عصبی (نورون‌ها) در مغز تأثیر می‌گذارد و منجر به لرزش، مشکلات در کنترل عضلات و زوال عقل می‌شود. متاسفانه هیچ درمانی برای بیماری پارکینسون وجود ندارد، اما می‌توان با تغییر سبک زندگی و دنبال کردن یک رژیم غذایی مناسب خطر ابتلا به پارکینسون را کاهش داد یا پیشرفت آن را کند کرد. در این محتوا از دیجی‌کالا مگ به بررسی نقش رژیم غذایی در بیماری پارکینسون می‌پردازیم و بایدها و نبایدهای رژیم غذایی پارکینسون را به شما می‌گوییم.

بهترین رژیم غذایی برای بیماری پارکینسون چیست؟

به‌جای تمرکز بر لیست محدودی از غذاها، الگوی غذایی را دنبال کنید که شامل موارد زیر است:

اسیدهای چرب امگا ۳

مطالعات نشان می‌دهد که چربی‌های امگا ۳ می‌توانند به بهبود عملکرد مغز و کندتر شدن روند پیشرفت پارکینسون کمک کنند. اسیدهای چرب امگا ۳ علاوه‌بر فواید مستقیم احتمالی برای مبتلایان به پارکینسون، می‌توانند به کاهش خطر ابتلا به زوال عقل و فراموشی که از علائم ثانویه پارکینسون هستند، کمک کنند.
مواد غذایی که حاوی سطوح بالایی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند عبارتند از:

  • ماهی‌های چرب شامل: ماهی خال خالی، قزل آلا، شاه ماهی، ساردین، آنچوی
  • سویا
  • لوبیا قرمز
  • دانه کتان

دانه کتان ممتاز سرمد - 1000 گرم بسته 2 عددی

ماهی برای بیماران پارکینسون

باقلا

موثرترین دارو برای پارکینسون لوودوپا است. از آنجایی‌که باقلا نیز حاوی مقادیری لوودوپا است، برخی از مردم معتقدند که می‌تواند به بهبود علائم پارکینسون کمک کنند. البته هنوز تحقیقات زیادی در این‌باره وجود ندارد، بنابراین به‌طور قطعی نمی‌شود از این ماده‌ی خوراکی به‌عنوان روشی قطعی برای بهبود و کنترل پارکینسون استفاده کرد.

غذاهای غنی از مواد مغذی برای بیماران پارکینسون

برخی از تحقیقات نشان می‌دهد که افراد مبتلا به پارکینسون اغلب از کمبود آهن، ویتامین B1، ویتامین C، روی و ویتامین D رنج می‌برند. که برخی از این کمبودها ممکن است منجر به التهاب عصبی و تخریب عصبی که از عوامل کلیدی در پارکینسون هستند، شوند.

بنابراین، افراد مبتلا به پارکینسون بهتر است که برای تامین این مواد مغذی، مواد غذایی زیر را در رژیم خود بگنجانند:

  • آهن: اسفناج، گوشت، غلات صبحانه غنی شده
  • ویتامین B1: لوبیا، عدس، نخود، لوبیا
  • ویتامین C: مرکبات، فلفل‌ها، توت فرنگی، کلم بروکلی و سیب‌زمینی
  • روی: گوشت قرمز، مرغ
  • ویتامین D: ماهی قزل آلا، لبنیات، گوشت قرمز و زرده تخم‌مرغ
  • کلسیم: برگ سبز‌یجات، سویا، لبنیات

گوشت چرخ کرده مخلوط گوساله و گوسفند  پویا پروتئین - 1کیلوگرم

تخم مرغ گرید B تلاونگ بسته 20 عددی

غذاهای مغذی مثل تخم مرغ و ماهی برای بیماران پارکینسون

غذاهای حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها

رادیکال‌های آزاد مولکول‌های ناپایداری در بدن هستند که برای سلامتی بدن ضرورت دارند. با این حال، اگر عدم تعادل وجود داشته باشد و رادیکال‌های آزاد بیش از حد لازم وجود داشته باشد، می‌توانند باعث آسیب به بافت چربی، DNA و پروتئین‌های بدن شوند.

آسیبی که این رادیکال‌های آزاد ایجاد می‌کنند به‌عنوان استرس اکسیداتیو شناخته می‌شود. برخی از تحقیقات منابع معتبر، استرس اکسیداتیو را با پیشرفت پارکینسون مرتبط دانسته‌اند.

حال برای کنترل رادیکال‌های آزاد و مبارزه با استرس اکسیداتیو، نیاز است که از یک رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان پیروی کنید.

برخی از منابع خوب آنتی اکسیدان عبارتند از:

  • زغال اخته، انگور، گیلاس، توت فرنگی و تمشک
  • گردو و آجیل برزیلی
  • ادویه‌هایی مانند زردچوبه
  • گیاهانی مانند جعفری
  • پودر کاکائو و محصولات فراوری شده از کاکائو
  • کلم بروکلی، کنگر فرنگی، اسفناج و کلم پیچ
  • مرکبات
  • چای سبز
  • لوبیا دریایی، لوبیا سیاه و لوبیا چشم بلبلی

زغال اخته منجمد سرد و تازه - 400 گرم

رژیم غذایی کتوژنیک یکی از رژیم‌هایی است که می‌توانید برای این بیماری از آن پیروی کنید. با کلیک روی لینک زیر می‌توانید اطلاعات جامع‌تری از این رژیم بخوانید.

رژیم غذایی کتوژنیک؛ راهنمای جامع برای تازه‌کاران

غذاهای مضر برای پارکینسون

در کنار داشتن رژیم غذایی پارکینسون مهم است بدانید چه غذاهایی برای افراد مبتلا به پارکینسون مضر است، از جمله غذاهای مضر برای پارکینسون می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

غذاهای فوق فرآوری شده

غذاهای آماده و فرآوری شده مثل کنسروها، نوشابه‌ها، بیسکویت‌ها، چیپس‌ها، سوسیس و کالباس به‌دلیل استفاده از مواد نگهدارنده، قندهای مصنوعی و چربی‌های ناسالم، ارزش غذایی خیلی کمی دارند. از مهم‌ترین مشکلاتی که این غذاها برای بیماران پارکینسون ایجاد می‌کنند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • غذاهای فراوری شده باعث رشد باکتری‌های مضری در روده می‌شوند. این باکتری‌ها می‌توانند به مغز آسیب بزنند و علائم بیماری پارکینسون رو تشدید کنند.
  • این غذاها همچنین باعث التهاب در بدن می‌شوند که برای بیماران پارکینسون بسیار خطرناک است.
  • بعضی از این غذاها به‌سختی هضم می‌شوند که مشکلاتی مثل یبوست و نفخ را به‌دنبال دارد.

جایگزین میوه با شیرینی مصنوعی برای بیماران پارکینسون

غذاهای حاوی چربی اشباع

اگرچه تاثیر منفی چربی‌های اشباع شده در پارکینسون هنوز در حال مطالعه است، با این حال تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که مصرف زیاد چربی در رژیم غذایی ممکن است خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.

از طرف دیگر، رژیم‌های غذایی سرشار از چربی اشباع شده، منجر به بیماری‌های مزمن مانند بیماری قلبی می‌شوند. بنابراین توصیه می‌شود که مصرف این غذاها را در حد اعتدال نگه دارید.

غذاهای حاوی چربی‌های اشباع و کلسترول عبارتند از:

  • غذاهای سرخ شده
  • لبنیات پرچرب
  • فست‌فود
  • گوشت‌ گاو
  • کره
  • روغن پالم‌دار

غذاهای جویدنی

یکی از مشکلاتی که ۸۰ درصد بیماران مبتلا به پارکینسون تجربه می‌کنند، عدم توانایی در جویدن و بلعیدن است. بنابراین باید برایشان غذاهایی را در نظر بگیرید که جویدن آن‌ها سخت نباشد.

ماست در رژیم غذایی بیماران پارکینسون

بسیاری از سالمندان مبتلا به پارکینسون، اغلب اشتهای خود را از دست می‌دهند و تمایلی به خوردن غذا ندارند. ماست یونانی یک غذای عالی برای استفاده در این شرایط است. زیرا می‌توانید آن را با خوراکی‌های حاوی مواد معدنی و آنتی‌ اکسیدان‌ها مانند انواع توت‌ها، گردو و… مخلوط کنید. علاوه بر این خود ماست حاوی پروبیوتیک است که می‌تواند سلامت گوارش بیماران پارکینسون را تحت کنترل داشته باشد.

ماست در رژیم غذایی بیماران پارکینسون

میوه در رژیم غذایی بیماران پارکینسون

در بین مواد غذایی مفید برای پارکینسون، میوه‌ها نیز نقش مهمی دارند چرا که می‌توانند تامین کننده ویتامین‌های موردنیاز برای بیماران باشند. از جمله خواصی که میوه‌ها برای بیماران پارکینسون دارند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • برخی از میوه‌ها تمشک، آووکادو و گلابی منابع عالی فیبر هستند و به پیشگیری از یبوست کمک می‌کنند. یبوست یکی از علائم رایج پارکینسون است که می‌تواند باعث ناراحتی و درد شدید و همچنین مشکلاتی در روده‌ها شود.
  • برخی از میوه‌ها نیز مثل موز و هندوانه سرشار از منیزیم هستند. خوردن غذاهای حاوی منیزیم می‌تواند به کاهش گرفتگی و اسپاسم عضلانی شما کمک کند و همچنین می‌تواند اضطراب، لرزش و بی خوابی را کاهش دهد.
  • بسیاری از میوه‌ها سرشار از ویتامین C هستند و باید روزانه مصرف شوند. ویتامین C اثرات مثبت زیادی بر پارکینسون دارد و می‌تواند به کاهش علائم این بیماری کمک کند. میوه‌های غنی از ویتامین C عبارتند از طالبی، پرتقال، کیوی، توت فرنگی، تمشک و زغال اخته.

در نهایت

پیروی کردن از یک رژیم غذایی مناسب می‌تواند تاثیر به‌سزایی در کنترل بیماری پارکینسون جلوگیری از پیشروی آن ایفا کند. به‌طور کلی رژیم غذایی برای بیماری پارکینسون باید شامل غذاهای دارای اسیدهای چرب امگا ۳، آنتی‌اکسیدان‌ها، آهن، ویتامین C و D باشد. همچنین، بیماران مبتلا به پارکینسون باید از خوردن غذاهای مضر مانند فرآورده‌های پرچرب و فرآوری‌شده پرهیز کنند.

خوردن مواد غذایی مغذی، مانند میوه‌ها و سبزیجات، پروتئین بدون چربی، لوبیا و حبوبات، غلات کامل و آب کافی، بهترین موارد برای رژیم غذایی بیماران پارکینسون هستند.

با اینکه هیچ درمانی برای پارکینسون وجود ندارد، اما با ایجاد تغییرات در سبک زندگی مانند خوب غذا خوردن، ورزش و کاهش استرس می‌توان به کنترل بیماری پارکینسون کمک کرد.

همه افراد مبتلا به بیماری پارکینسون به حداقل ۰.۸ گرم پروتئین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در روز نیاز دارند.

بله غذاهایی که قند زیادی دارند به طرق مختلف برای بیماران مبتلا به پارکینسون مضر هستند . زیرا شکر می‌تواند علائم این بیماری را تشدید کند و همچنین خواب شبانه بیمار را مختل کند.

منبع: medicalnewstoday | healthline

 

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

سوالات متداول
۱. کدام مواد غذایی برای افراد مبتلا به پارکینسون مناسب است؟
مواد غذایی حاوی آنتی‌اکسیدان مانند انواع میوه و سبزیجات برای افراد مبتلا به بیماری پارکینسون مناسب است. مصرف غلات کامل، حبوبات و مواد غذایی سرشار از پروتئین گیاهی به این افراد توصیه می‌شود.
۲. آیا پروتئین برای افراد مبتلا به پارکینسون ضرر دارد؟
خیر. اما بیماران مبتلا به پارکینسون باید هنگام مصرف داروی لوودوپا از مصرف غذاهای حاوی پروتئین پرهیز کنند.
۳. چه غذاهایی برای بیماران مبتلا به پارکینسون ضرر دارد؟
بیماران مبتلا به پارکینسون باید از مصرف غذاهای فرآوری شده، چربی‌های ترانس، قندهای مصنوعی و نمک زیاد پرهیز کنند. مصرف لبنیات نیز باید با دستور پزشک باشد.


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما