چگونه با روان‌شناسی رنگ خانه‌‌ای شاد بسازیم؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۰ دقیقه
دکوراسیون رنگارنگ خانه

رنگ‌ها می‌توانند نقش مهمی در روحیه و حال‌وهوای ما داشته باشند. دکوراسیون محیط خانه یعنی محیطی که بیشتر ساعات روز خود را در آن می‌گذرانیم و رنگ‌هایی که در آن به کار رفته، مستقیما روی حال‌وهوای ما تاثیر دارد. اگر روان‌شناسی رنگ را بهتر بشناسید موقع تغییر دکوراسیون خانه، با استفاده از رنگ‌های مناسب، می‌توانید خانه‌ای شادتر داشته باشید.

در ادامه در مورد ویژگی رنگ‌های مختلف و راهکارهایی برای داشتن خانه‌ای با فضای شادتر با کمک رنگ‌ها آشنا می‌شوید.

چرا رنگ در دکوراسیون خانه اهمیت دارد؟

دکوراسیون رنگارنگ خانه

شاید متوجه شده باشید که هر زمان احساس خاصی دارید، رنگی مرتبط با آن را مشاهده می‌کنید یا در ذهن خود تجسم می‌کنید. مثلا حس حسادت را با رنگ سبز مرتبط می‌دانند، خشم را با رنگ قرمز و غم و اندوه را با رنگ آبی. رنگ‌ها همه‌جا در اطراف ما هستند و هر روز به شکل‌های مختلف روی حال‌وهوای ما تاثیر می‌گذارند. با همین ویژگی می‌توانید رنگ دکوراسیون خانه‌ی خود را تغییر دهید تا هر اتاق و هر فضای داخل خانه، احساس خاصی را در شما ایجاد کند.

مثلا با کمک رنگ می‌توانید کاری کنید که اتاق شما احساس آرامش بدهد، احساس راحتی را به شما منتقل کند یا اینکه شما را سرزنده و شاد کند. تاثیرات برخی رنگ‌ها روی روحیه و حس‌وحال افراد کاملا ثابت شده است. مثلا رنگ قرمز سطح انرژی یک اتاق را افزایش می‌دهد. رنگ نارنجی محرک هیجان و اشتیاق است. رنگ زرد نشانه‌ای از تابش آفتاب است و فضای یک اتاق را شادتر می‌کند.

رنگ سبز برای چشم‌ها بهترین گزینه است و باعث آرامش و استراحت چشم می‌شود. رنگ آبی فشار خون را کاهش می‌دهد و ضربان قلب و تنفس را کندتر می‌کند. رنگ بنفش تیره نشانه‌ای از خلاقیت است و با زندگی لوکس و اشرافی در ارتباط است. بنفش روشن مثل آبی، آرامش خاصی دارد و البته باعث می‌شود که حس سرما در اتاق احساس شود.

انتخاب رنگ برای یک اتاق فقط یک انتخاب ساده برای تغییر دکوراسیون نیست. شما با انتخاب رنگ درست می‌توانید کاری کنید که یک اتاق کوچک و جمع‌‌وجور، بسیار بزرگ‌تر به نظر برسد. یا حتی می‌توانید کاری کنید که یک فضای بزرگ، محیطی گرم‌تر و دنج‌تر داشته باشد بدون اینکه جای دیوارها را تغییر دهید.

برای هر بخش خانه چه رنگی انتخاب کنیم؟

دکوراسیون رنگارنگ خانه

روانشناسان باور دارند که هر بخش از خانه را می‌توانید به رنگ خاصی مزین کنید تا حس و حال خاصی را در یک فضا ایجاد کنید. در ادامه به چند مورد از این نمونه‌ها اشاره می‌کنیم که می‌توانید موقع تغییر دکوراسیون خانه در نظر بگیرید:

در ورودی

در ورودی خانه اولین جایی است که مهمانان برای ورود به خانه‌ی شما می‌بینند. اینجا ورودی خانه‌ی شما است و باید به‌نحوی شخصیت و ویژگی‌های اهالی خانه را نشان دهد. متخصصان روان‌شناسی رنگ و دکوراسیون می‌گویند اگر در ورودی خانه‌ی شما ترکیبی از رنگ نارنجی داشته باشد، این پیام را به مهمانان می‌رساند که اهالی خانه رفتاری دوستانه دارند، مهمان‌نواز هستند و اوقات خوشی را در کنار آن‌ها می‌گذرانید. این رنگ برای افراد برونگرا است و نشان می‌دهد که اهالی خانه برونگرا هستند و شاید انتخاب خوبی برای افراد درونگرا نباشد.

راهرو

محیط راهرو یا سرسرای خانه دومین ورودی خانه است. مهمان‌ها بعد از در ورودی با راهرو یا هال مواجه می‌شوند و این محیط باید فضایی گرم و صمیمانه داشته باشد. اولین احساسی که مهمان شما در برخورد با خانه دارد، باعث می‌شود که احساس خوبی در مورد آن پیدا کند و آرامش و راحتی بیشتر را تجربه کند. رنگ‌های گرم و خنثی برای این قسمت از خانه پیشنهاد می‌شوند. مثلا می‌توانید از ترکیب رنگ‌های طوسی و نارنجی، طوسی و زرد و… استفاده کنید.

اتاق نشیمن

اتاق نشیمن محلی برای نشستن و گفت‌وگو کردن است. برای این فضاها استفاده از رنگ‌های گرم مثلا قرمز، زرد و انواع نارنجی و همین‌طور رنگ‌هایی با ته‌رنگ خاکی و بژ پیشنهاد می‌شود. این رنگ‌ها محرک گفت‌وگو هستند.

آشپزخانه

مشاوران روان‌شناسی رنگ می‌گویند اگر شما خاطرات عمیق و شیرینی از آشپزخانه‌ی دوران کودکی خود داشته باشید، معمولا آشپزخانه‌ی خانه‌ی خود را در بزرگسالی هم به همان رنگ‌ها مزین می‌کنید. اما اگر چیزی از رنگ آشپزخانه در ذهن‌تان نیست می‌توانید از رنگ‌های قرمز و زرد برای آشپزخانه استفاده کنید. البته فراموش نکنید که اگر اضافه‌وزن دارید و می‌خواهید مراقب مقدار غذا خوردن خود باشید باید از رنگ‌های قرمز به‌خصوص در محیط‌هایی که مخصوص غذا خوردن است، دوری کنید. جالب است بدانید که رنگ قرمز محرک اشتها است و ناخودآگاه شما را وادار می‌کند که بیشتر غذا بخورید.

اتاق غذاخوری

در خانه‌های بزرگی که اتاق غذاخوری جداگانه دارند می‌توانید از رنگ قرمز در بخشی از دکوراسیون این اتاق استفاده کنید. این رنگ علاوه بر این محرک گفت‌وگو است، اشتهای مهمانان را هم بیشتر می‌کند. اگر دوست دارید اتاقی مجلل داشته باشید می‌توانید از رنگ بنفش استفاده کنید.

اتاق خواب

اتاق خواب محلی برای استراحت و آرامش بعد از یک روز سخت و پرتلاش است. استفاده از رنگ‌های سرد مثل آبی، سبز و بنفش می‌تواند تاثیری آرامش‌بخش روی فضای اتاق خواب داشته باشد. هر چقدر رنگ تیره‌تری انتخاب کنید، تاثیرگذاری آن رنگ بیشتر می‌شود. البته لازم نیست تمام فضای اتاق یا تمام وسایل آن یک‌رنگ باشند. اضافه کردن بخش‌هایی از رنگ سرد به اتاق می‌تواند به‌ همان ‌اندازه در آرامش شما تاثیر داشته باشد.

نکته‌ای که در مورد اتاق خواب باید در نظر بگیرید این است که سعی کنید رنگ‌های متنوع در آن به کار نبرید. دو یا سه رنگ را انتخاب کنید و از همان‌ها استفاده کنید.

حمام و سرویس بهداشتی

برای سرویس‌های بهداشتی معمولا از رنگ سفید و رنگ‌های گرم استفاده می‌کنند. چون این رنگ‌ها تمیزی و طراوت را نشان می‌دهند. این روزها حمام فقط جایی برای شستن بدن نیست و بسیاری از افراد از وان حمام برای دقایقی استراحت و آرامش گرفتن استفاده می‌کنند.

متخصصان روان‌شناسی رنگ می‌گویند می‌گویند استفاده از طیف‌هایی از رنگ آبی، سبز و فیروزه‌ای می‌تواند حس آرامش، تازگی و طراوت محیط‌هایی مانند اسپا را در سرویس بهداشتی ایجاد کند.

دفتر کار

مهم‌ترین حسی که باید در دفتر کار داشته باشید، بهره‌وری و انرژی بیشتر برای انجام کارها است. هر چقدر سریع‌تر کارهای مربوط به شغل خود را انجام دهید، وقت بیشتری برای گذراندن با اعضای خانواده خواهید داشت. متخصصان رنگ و مشاوران دکوراسیون خانه توصیه می‌کنند که رنگ سبز، انتخاب خوبی برای اتاق کار است. سبز، رنگ تمرکز است و اگر بخواهید در اتاقی ساعات زیادی را صرف کار کنید، رنگ سبز بهترین رنگی است که می‌توانید دائما با آن در ارتباط باشید.

این رنگ حس سرزندگی و نشاط می‌دهد و بهره‌وری شما را بیشتر می‌کند.

اتاق تمرین یا باشگاه ورزشی

رنگ قرمز  نارنجی می‌توانند شما را به هیجان بیاورند تا بیشتر ورزش کنید اما می‌توانند احساس گرما هم بدهند. به‌همین دلیل برای جایی مثل باشگاه ورزشی، رنگ سبز و آبی هم می‌تواند انتخاب خوبی باشد. سبز مایل به زرد و سبز مایل به آبی از رنگ‌هایی هستند که شادی و جذابیت خاصی به محیط ورزشی می‌دهند.

۷ اشتباه رایج در انتخاب رنگ برای قسمت‌های مختلف خانه

دکوراسیون رنگارنگ خانه

انتخاب رنگ تنها مرحله‌ی ابتدایی برای تعیین دکوراسیون یک محیط است. گاهی اوقات ما رنگ مناسب را برای هر محیط انتخاب می‌کنیم ولی با اشتباهات دیگری که در دکوراسیون خانه داریم، نمی‌توانیم آن طور که دوست داریم، خانه‌ای زیبا و چشم‌نواز داشته باشیم. در ادامه به چند مورد از این اشتباهات اشاره می‌کنیم. با اجتناب از این اشتباهات می‌توانید خانه‌ای زیباتر داشته باشید.

در نظر نگرفتن نور

به غیر از رنگ، نور هم نقش مهمی در ایجاد یک حس و حال خاص در خانه دارد. نور مناسب می‌تواند کاری کند که رنگ موردنظر شما زیباتر به نظر برسد اما نور کم و نامناسب می‌تواند همه‌جا را تیره و تار و کدر نشان دهد. قبل از اینکه قلمو و رنگ بردارید و دیواری را رنگ بزنید، حتما روی یک تکه مقوا، آن رنگ را در قسمت‌های مختلف خانه نگاه کنید. رنگ مورد نظر خود را در نور روز، نور شب و نور مصنوعی بررسی کنید. در نهایت با در نظر گرفتن تاثیر نور محیط بر رنگ، می‌توانید رنگ مورد نظر را برای هر فضا انتخاب کنید.

ترکیب کردن رنگ‌ها

ترکیب کردن چندین رنگ مختلف با هم، اگر درست و اصولی انجام شود، کار بدی نیست و می‌تواند جذابیت خاصی به دکوراسیون خانه بدهد اما اگر در این کار زیاده‌روی کنید، نتیجه‌ی معکوس می‌گیرید. اگر تعداد زیادی رنگ متضاد را در کنار هم برای یک فضا استفاده کنید، فضای خانه بسیار آشفته و درهم به نظر می‌رسد. وجود رنگ‌های زیاد و متنوع، آرامش خانه را بر هم می‌زند. برای هر بخش از خانه، مجموعه‌ای از دو یا سه رنگی که با هم تناسب داشته باشند انتخاب کنید. اگر برای انتخاب رنگ‌هایی که با هم تناسب دارند، مشکل دارید می‌توانید از چرخه‌ی رنگ کمک بگیرید.

اگر دچار چنین مشکلی شدید، کم‌کم بعضی از رنگ‌ها را از محیط حذف کنید و تاثیر آن را بررسی کنید. حذف کردن رنگ‌ها را تا جایی ادامه دهید که محیط، حس موردنظرتان را در شما ایجاد کنید. مثلا اگر کف اتاق خواب یک فرش قرمز انداخته‌اید در حالی که دیوارها سبز است، ابتدا فرض قرمز را با یک فرش آبی روشن یا کرم‌رنگ عوض کنید. به مرور زمان به ترکیب عالی برای دکوراسیون هر بخش از خانه دست پیدا می‌کنید.

انتخاب رنگ‌های مشابه

برخی از افراد عادت دارند که موقع انتخاب پالت رنگ، چه برای لباس پوشیدن چه برای دکوراسیون خانه، از رنگ‌های شبیه به هم و کاملا شمابه استفاده می کنند. مثلا تمام وسایل یک اتاق را از طیف رنگ‌های ابی انتخاب می‌کنند. وقتی برای یک محیط مثلا اتاق خواب، فقط یکی دو رنک شبیه به هم را انتخاب کنید، فضای اتاق تکراری و کسل‌کننده می‌شود. برای حل این مشکل باید سعی کنید رنگ‌های متنوع را انتخاب کنید.

برای انتخاب رنگ‌های متنوع می‌توانید از چرخه‌ی رنگ استفاده کنید. با کمک چرخه‌ی رنگ بهترین رنگ‌های مکمل را انتخاب کنید و دکوراسیون و رنگ اتاق خود را با توجه به آن تغییر دهید. البته همان‌طور که گفتیم در انتخاب رنگ‌های متنوع نباید زیاده‌روی کنید و رنگ‌هایی را انتخاب کنید که با هم تناسب داشته باشند. تناسب داشتند لزوما به‌معنای هم‌رنگ بودن نیست.

مثلا رنگ‌های مکمل می‌توانند در کنار هم بسیار زیبا باشند بدون اینکه شباهتی به هم داشته باشند.

نداشتن انسجام در رنگ‌آمیزی و دکوراسیون خانه

اگر فکر می‌کنید خانه‌ی شما به‌هم‌ریخته به‌نظر می‌رسد و احساس آرامش ندارد شاید به این دلیل باشد که در دکوراسیون خانه و انتخاب رنگ برای بخش‌های مختلف آن، انسجام را در نظر نگرفته‌اید. برای اینکه انسجام در دکوراسیون یک خانه به‌خصوص از نظر رنگ، رعایت شود می‌توانید یکی از وسایل یا تزیینات یک اتاق را با رنگ اصلی یک اتاق دیگر انتخاب کنید. این روش باعث می‌شود که تمام فضاهای خانه، یک ویژگی مشترک داشته باشند.

در نظر گرفتن فضای استراحت چشم

دکوراسیون رنگارنگ خانه

چشم‌های ما از دیدن رنگ‌های متعدد و پررنگ، دیوترهای شلوغ، خانه‌های پر از وسیله و… به‌مرور زمان خسته می‌شوند و به استراحت و آرامش نیاز دارند. برای این منظور باید در خانه فضایی برای آرامش چشم‌ها در نظر بگیرید. مثلا موقع قرار دادن وسیله یا انتخاب رنگ‌ها، فضایی را خالی بگذارید. وسایل بزرگ را با رنگ‌های خنثی و سفید انتخاب کنید. رنگ‌های پررنگ را به بخش‌های کوچکی از خانه اختصاص دهید و برای قمسمت‌های وسیع مثل دیوارها از رنگ‌های ملایم‌تر و روشن‌تر استفاده کنید.

استفاده نکردن از روکش‌ها

گاهی اوقات خانه‌ی شما پر از رنگ‌های مات می‌شود. رنگ مات می‌تواند جذاب و مدرن باشد ولی زیاده‌روی در رنگ‌های مات می‌تواند محیط را بی‌روح و خسته نشان دهد. برای اضافه کردن کمی برق و هیجان می‌توانید روکش‌های براق برای دیوارها و حتی وسایل انتخاب کنید. مثلا برای آشپزخانه کابینت براق بزنید. یا اینکه برای رنگ کردن دیوارها از رنگ‌هایی که روکش براق دارند استفاده کنید. در استفاده از روکش‌های براق هم نباید زیاده‌روی کنید.

روکش‌های براق باعث انعکاس نور می‌شوند و خانه را روشن‌تر نشان می‌هند.

در نظر نگرفتن حس‌وحال اتاق

یکی از اشتباهات رایج در تغییر رنگ دیوارها و دکوراسیون خانه، در نظر نگرفتن حس‌وحال هر فضا است. بسیاری از ما برای اتاق و خانه‌ی خود، رنگ مورد علاقه‌مان را انتخاب می‌کنیم در حالی که ممکن است آن رنگ برای فضای مورد نظر ما مناسب نباشد. مثلا اگر شما عاشق رنگ قرمز باشید، نمی‌توانید اتاق خواب را قرمزرنگ کنید و توقع داشته باشید که در این اتاق، احساس آرامش داشته باشید.

با در نظر گرفتن راهنمایی که بالاتر به آن اشاره کردیم، رنگ هر فضا را متناسب با حس‌ و حال آن فضا انتخاب کنید. اگر می‌خواهید رنگ موردعلاقه‌ی خود را در خانه به کار ببرید آن را به فضایی اختصاص دهید که با حس و حال آن فضا تناسب داشته باشد.

منبع: Collinsandcompanyfl

خرید اقساطی لوازم خانگی دیجی‌کالا


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما