روشهای مهم برای درمان تنبلی تخمدان
سندرم تخمدان پلی کیستیک یا تنبلی تخمدان یکی از عارضههای شایع در خانمها است. این بیماری با علائمی مانند ریزش مو، رشد موهای زائد، کیست تخمدان و التهاب همراه است و تاثیر منفی بر باروری بانوان دارد. به گفته پزشکان، درمان قطعی برای تنبلی تخمدان وجود ندارد اما با استفاده از روشهای مختلف و داشتن رژیم غذایی میتوان این بیماری را کنترل کرد. در این مقاله از مجموعه مقالات دیجیکالا مگ به اهمیت رژیم غذایی در درمان تنبلی تخمدان و معرفی رژیم مناسب این بیماری پرداختهایم. همراه ما باشید.
تاثیر رژیم غذایی بر درمان تنبلی تخمدان
برای درمان تنبلی تخمدان چی بخوریم؟
برای درمان تنبلی تخمدان چی نخوریم؟
تاثیر رژیم غذایی بر درمان تنبلی تخمدان
تنبلی تخمدان درمان قطعی ندارد و طبق تحقیقات انجام شده رژیم غذایی در کنترل علائم این بیماری تاثیر مثبتی دارد. رژیم غذایی با کنترل وزن و تنظیم میزان هورمون انسولین در بدن علائم تنبلی تخمدان را تا میزان قابل توجهی بهبود میبخشد. سطح انسولین افراد مبتلا به تنبلی تخمدان به دلیل مقاومت به انسولین اغلب بالاتر از حد طبیعی است. انسولین هورمونی است که در پانکراس تولید میشود و به سلولهای بدن کمک میکند گلوکز را به انرژی مورد نیاز بدن تامین کنند. به این ترتیب بیش از ۵۰ درصد افراد مبتلا به این سندرم قبل از رسیدن به ۴۰ سالگی دیابت را تجربه میکنند.
چاقی ناشی از این بیماری با رژیم غذایی مناسب تنبلی تخمدان قابل پیشگیری است. با داشتن رژیم مناسب تنبلی تخمدان برای بارداری، میتوان به افزایش قدرت تخمکگذاری افراد کمک و از افزایش وزن آنها جلوگیری کرد. رژیم غذایی تنبلی تخمدان باید تحت نظر متخصص تغذیه یا متخصص غدد درونریز باشد.
برای مطالعه بیشتر: علائم کیست تخمدان چیست و چگونه از آن پیشگیری کنیم؟
درمان تنبلی تخمدان با رژیم غذایی اصول خاصی دارد. در این رژیم رعایت موارد زیر الزامی است:
- کربوهیدرات با فیبر بالا مصرف کنید تا سطح قند خون بدن شما تنظیم شود و آندروژن و علائم تنبلی تخمدان در بدن شما کمتر شود.
- هیچ وعده غذایی را حذف نکنید.
- تعداد وعدههای غذایی خود را بیشتر کنید. با این کار سطح قند خون بدن شما کنترل میشود.
- غذاهایی سرشار از ید، سلنیوم، ویتامینهای B و D مصرف کنید. بدنبا دریافت این مواد مقاومت کمتری نسبت به انسولین خواهد داشت.
برای درمان تنبلی تخمدان چی بخوریم؟
مصرف غذاهای زیر به کنترل علائم تنبلی تخمدان کمک میکند:
- سبزیجات: مخصوصا سبزیجاتی که برگ سبز دارند نقش مهمی در کنترل علائم تنبلی تخمدان در هر رژیم غذایی دارند. سبزیجات سرشار از ویتامین، کم کالری و گزینهای عالی برای کاهش وزن هستند. بهترین سبزیجات برای کنترل علائم این بیماری سبزیجاتی با ویتامین B هستند؛ مانند کلم بروکلی و کلم پیچ و گل کلم. به گفته پزشکان نزدیک ۸۰ درصد از زنان مبتلا به این سندرم از کمبود ویتامین B و قاعدگیهای دردناک و نامنظم رنج میبرند. کمبود این ویتامین باعث چاقی، افزایش رشد مو و بروز مشکلاتی در بارداری میشود.
- گوشت بدون چربی: بهتر است برای کنترل علائم تنبلی تخمدان از گوشت بدون چربی ارگانیک استفاده کنید. این گوشتها کمترین میزان چربی و هورمون را دارند و باعث جلوگیری از عدم تعادل هورمونی و افزایش وزن میشوند.
- مصرف چربیهای سالم: مصرف چربیهای سالم از جمله ماهی چرب، بذر کتان، آووکادو روغن زیتون و … برای ساخت اسیدهای چرب ضروری و ایجاد تعادل هورمونی در افراد مبتلا به تنبلی تخمدان الزامی است. امگا ۳ موجود در این مواد غذایی باعث تعادل هورمونی، بهبود تخمکگذاری، بهبود خونرسانی به رحم، تنظیم چرخه قاعدگی، پیشگیری از حساسیت به پرولاکتین و … میشود.
- مصرف غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان: توتها، کدو تنبل، گوجهفرنگی، آجیل، چای، سبزی، مرکبات و … سرشار از آنتی اکسیدان و برای افراد مبتلا به تنبلی تخمدان ضروری هستند. به گفته پزشکان افراد مبتلا به این بیماری سطح بالایی از استرس اکسیداتیو را تجربه میکنند و بهترین راه مقابله با این استرس مصرف غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان است. از مصرف بیش از حد میوهها پرهیز کنید. زیرا ممکن است قند خون شما بیش از حد زیاد شود.
- غلات کامل: زنان مبتلا به تنبلی تخمدان حدود ۴ برابر بیشتر از سایر افراد در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند. مصرف غلات کامل با مقادیر زیاد فیبر به کنترل سطح انسولین کمک میکند. مواد غذایی مانند لوبیا، آجیل، میوههای خشک، برنج سبوسدار و جو دوسر بهترین غلات کامل برای افراد مبتلا به تنبلی تخمدان هستند.
برای درمان تنبلی تخمدان چی نخوریم؟
مصرف برخی از غذاها به دلیل تشدید علائم تنبلی تخمدان ممنوع است و تا حد ممکن باید از آنها پرهیز کرد. این غذاها عبارتند از:
- غذاهای فرآوری شده: مصرف غذاهای فرآوری شده برای افراد مبتلا به تخمدان پلی کسیتیک ممنوع است. این غذاها قند زیادی دارند و خطر ابتلا به دیابت را در چنین افرادی افزایش میدهند.
- لبنیات: لبنیات سرشار از سوماتیدین یا فاکتور رشد هستند که خطر ابتلا به دیابت نوع ۱ را افزایش میدهند.
- کربوهیدراتهای تصفیه نشده: این مواد غذایی باعث افزایش التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن میشوند. انواع کیک و کلوچه، شیرینی و شکلات، برنج سفید، شکر سفید، پاستا و نودل، رشته فرنگی، نوشابهها و آبمیوههای غیر طبیعی و … در گروه کربوهیدراتهای تصفیه نشده قرار دارند.
- گلوتن: گلوتن نوعی پروتئین است که در ترکیبات و مشتقات گندم و جو وجود دارد. اگرچه تنبلی تخمدان باعث عدم تحمل گلوتن و سلیاک نمیشود اما خطر التهاب سلولی و دیابت را افزایش میدهد. به همین دلیل پزشکان به چنین بیمارانی توصیه میکنند مصرف گلوتن را کاهش دهند.
- چربیهای ناسالم: این چربیها با افزایش میزان استروژن، تعادل هورمونی را به هم میزنند و باعث تشدید علائم تنبلی تخمدان، افزایش وزن و چاقی میشوند. این چربیها در محصولات مختلفی مانند فستفودها، خامه، پنیر، روغن گاو، گوشت گوسفند و … وجود دارند.
- مشتقات سویا: افراد مبتلا به تنبلی تخمدان استروژن بیشتری نسبت به سایر افراد دارند. به این ترتیب مصرف محصولاتی که باعث افزایش سطح این هورمون میشود برای آنها ممنوع است. آرد سویا، توفو، آجیل و تنقلات سویا از موارد ممنوعه برای افراد مبتلا به تنبلی تخمدان است.
سخن آخر؛ تغییر سبک زندگی یکی از مهمترین راهها برای کاهش علائم تنبلی تخمدان است. فعالیت و ورزش منظم، مصرف کمتر شیرینی و شکلات، ترک الکل و سیگار، مدیتیشن و یوگا، مصرف غذاهای سالم مانند آجیل به جای کلوچه و پفک و همچننی مصرف میوهها و سبزیجات تازه از راههای کنترل علائم تنبلی تخمدان است.
منبع