بخشی از موشک غول‌پیکر چین در حال سقوط کنترل‌نشده به سمت زمین است

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
پرتاب موشک لانگ مارچ 5بی چین برای قرار دادن هسته‌ی مرکزی ایستگاه فضایی تیان‌هه چین

بخشی از موشک عظیم چین که بخش مرکزی ایستگاه فضایی «تیان‌هه» چین را در روزهای گذشته در مدار قرار داده بود، در فاز ورود به به زمین است و می‌تواند با یک فرود کنترل‌نشده در جایی نامشخص سقوط کند.

هسته‌ی ۳۰ متری موشک «لانگ ماچ ۵بی» (Long March 5B) با پرتاب از پایگاه فضایی ونچانگ (Wenchang) در استان «هاینان» (Hainan) چین، ماژول مرکزی و بدون سرنشین ایستگاه فضایی «تیان‌هه» (Tianhe) چین را روز ۲۹ آوریل (۹ اردیبهشت) در مدار قرار داد.

سپس لانگ مارچ ۵بی وارد مدار موقتی شد و زمینه را برای یکی از بزرگترین فرودهای کنترل‌نشده فراهم کرد. برخی از کارشناسان نگران هستند که این پرتابگر در منطقه‌ای مسکونی فرود آید. این موشک قدرتمندترین پرتابگر چین است و برای پرتاب‌های بزرگ این کشور استفاده می‌شود.

پیش از این هم بخش‌های زیادی از انواع موشک و پرتابگرهای چین و حتی ایستگاه فضایی آزمایشی چین به زمین سقوط کرده بودند. «جاناتان مک‌داول» (Jonathan McDowell) اخترفیزیکدانان دانشگاه هاروارد گفت: «این موضوع به‌طور بالقوه ناخوشایند است. آخرین باری که آن‌ها موشک لانگ مارچ ۵بی را پرتاب کردند، در نهایت به چندین ساختمان در ساحل عاج آسیب رساند.»

او افزود: «در آن زمان، اگرچه بیشتر بخش‌های آن سوخت اما باز هم قطعات بزرگی از آن به زمین برخورد کردند. بسیار خوش‌شانس هستیم که در آن برخورد کسی آسیب ندید.»

این هسته‌ی مرکزی امروز تقریبا هر ۹۰ دقیقه زمین را با سرعت ۲۷ هزار و ۶۰۰ کیلومتر بر ساعت می‌پیماید و در ارتفاع بیش از ۳۰۰ کیلومتری قرار دارد. ارتش آمریکا نام ۲۰۲۱-۰۳۵B را به آن اختصاص داده و مسیر آن را به‌صورت لحظه‌ای پایش می‌کند.

شبیه‌سازی مسیر حرکت هسته‌ی مرکزی موشک لانگ مارچ 5بی در آخرین دور

شبیه‌سازی مسیر حرکت هسته‌ی مرکزی موشک لانگ مارچ ۵بی در آخرین دور
Credit: Credit: Aerospace Corp.

این بخش از آخر هفته‌ی گذشته حدود ۸۰ کیلومتر کاهش ارتفاع داشته است و مشاهدات زمینی منجمان آماتور نشان می‌دهد که این جرم لرزان است و در کنترل نیست. این موضوع و سرعت بالای آن باعث می‌شود که پیش‌بینی مکان آن پس از ورود به جو زمین غیرممکن باشد. هرچند به گفته‌ی مک‌داول با توجه به اینکه ۷۱ درصد زمین را آب تشکیل می‌دهد، احتمالا این بخش موشک در نهایت در اقیانوس فرود بیاید.

با این وجود او خاطرنشان کرد که برخی از قطعات موشک پس از ورود مجدد به جو نمی‌سوزند و این مانند سقوط یک هواپیمای کوچک است که قطعاتش تا بیش از ۱۵۰ کیلومتر پراکنده شده باشد.

از سال ۱۹۹۰ هیچ جرم بیش از ۱۰ تن در مدار باقی نمانده تا به شکل کنترل‌نشده وارد جو زمین شود. این در حالی است که هسته‌ی مرکزی لانگ مارچ ۵بی حدود ۲۱ تن برآورد می‌شود.

این موشک طبق مدار فعلی خود بر فراز مناطقی مانند نیویورک، مادرید، پکن در عرض‌های جغرافیایی شمالی و شیلی، ولینگتون و نیوزیلند در عرض‌های جغرافیایی جنوبی عبور می‌کند و می‌تواند در هر جایی به زمین برخورد کند.

با توجه به سرعت آن، یک تغییر کوچک در مسیر آن می‌تواند تغییر زیادی در نقطه‌ی فرود آن ایجاد کند. انتظار می‌رود که این جرم عظیم در حدود ۱۰ می (۲۰ اردیبهشت) با اختلاف یک یا دو روز به زمین بازگردد.

پرتاب این موشک بخشی از ۱۱ مأموریت برنامه‌ریزی شده برای ساخت ایستگاه فضایی چین بود که انتظار می‌رود در اواخر سال ۲۰۲۲ پایان یابد. این ایستگاه فضایی T-شکل حدود ۶۰ تن وزن خواهد داشت. این میزان بسیار کمتر از ایستگاه فضایی بین‌المللی است که نخستین ماژول خود را در سال ۱۹۹۸ پرتاب کرد و هم‌اکنون ۴۰۸ تن وزن دارد.

ایستگاه فضایی چین که با نام تیان‌هه به معنای «هماهنگی آسمان‌ها» (Harmony of the Heavens) شناخته می‌شود، از نظر تئوری می‌تواند تا ۶ ماژول گسترش یابد و دارای یک محل اتصال خواهد بود که می‌تواند به ماهواره‌های چینی مانند تلسکوپ فضایی چین، متصل شود.

عکس کاور: پرتاب موشک لانگ مارچ ۵بی چین برای قرار دادن هسته‌ی مرکزی ایستگاه فضایی تیان‌هه چین

Credit: VCG/Getty Images

منبع: The Guardian



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۶ دیدگاه
  1. محسن

    نمیدونم چرا این سایت دوست داره نشون بده آمریکا میتونه ولی چین نمیتونه بابا این بهشتی که دارین از آمریکا می‌سازید سرابی بیش نیست فیلم‌های هالیوودی رو به خورد مردم میدن

  2. آروین

    از نظر من این حرفهای شما درست نیست دسته کرونا تقصیر ایناست ولی دومین قدرت اقتصادی دنیا همین ها هستن.نصف دانشمدا توی عرصه های مختلف هم چینی هان!

  3. کوروش

    باور نکنید باز این یک پروژه جدید و سریالی برای ایجاد چین هراسی در مردمه. اینقدر زود بازی نخورید

  4. ابراهیم

    چرا هیچ کس نیست به این چینی‌های بی‌شعور

    چیزی بگه آخه!؟دنیا رو به گند کشوندن با این

    کارهاشون.اون از سبک غذا خوردن و انتشار

    بیماریکرونا این هم با این تکنولوژی ناقص و

    درپیتشون که فقط عقده اینو دارن بگن ما هم

    هستیم.رحمت به این عربها!لعنت به این

    چینی‌ها!لعنت به این چینی‌ها!آخه اینا دیگه چه

    موجوداتی بودن خدا آفریده؟

    1. پرویز متکی

      سلام
      اینقدر ساده نباشیم
      اگر چهارتا کلاغ بالای درخت نشستند
      قبول کنیم دوتای انها انگلیسی هستنداز انگلیس ماموریت دارند
      وقتی دیدن ایران یک روابط همه جانبه با چین بسته باید دست بکار بشوند
      ما نمیدانیم همین امریکا و انگلیس ودیگر کشورهای وابسته چقدر سفینه فضا فرستادند متاسفانه به زمین برگشتن ایا کسی بوده خبر داشته باشه نه
      اصلا تا چندین سال این کارشان مخفی بوده
      ولی الان چکار دارند میکنند
      خودشان را دارند جر میدهند
      انگلیس انگلیس خدا لعنتش کند
      بله ما هم میدانیم کار بدی هست
      خلاصه موفق نشدند
      ولی شکست نبوده

  5. عباس

    چین چه به پرتاب موشک وفضا پیما برید موش قورباغه وسوسگ وسگ بقیه موجودات بخورید با این ویروس که راهی جهان کردید وجان چقدر از مردم بی گناه گرفتید حالا با این موشک میخواهید جان عده ای را بگیرید

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X