یک دلیل که ثابت میکند حذف سری گلکسی نوت اشتباه بزرگی بود!
سامسونگ بعد از عرضهی سری گلکسی نوت ۲۰، تصمیم گرفت دیگر سری گلکسی نوت را تولید نکند و از آن پس فقط در سال یک پرچمدار و آن هم از سری S داشته باشد. اما یک دلیل وجود دارد که ثابت میکند حذف سری گلکسی نوت اشتباه بزرگی از سوی سامسونگ بوده است.
سامسونگ رسما تأیید کرده که دیگر خبری از سری گلکسی نوت نخواهد بود و بنابراین دیگر هیچوقت محصولی تحت این عنوان از سوی سامسونگ معرفی و به بازار عرضه نخواهد شد. سری گلکسی نوت حذف شد اما یک محصول دیگر کاملا با همان زبان طراحی و مشخصات جای آن را گرفته است؛ گلکسی S اولترا. محصولی که شباهت بسیار زیادی به سری نوت دارد و فقط نام آنها، از یکدیگر متمایزشان میکند. گلکسی S22 اولترا اولین گوشی با مشخصات کامل سری گلکسی نوت است. این محصول نه تنها زوایای تختی دارد بلکه از قلم نیز پشتیبانی میکند. اما این پشتیبانی به اینجا محدود نمیشود؛ سامسونگ حتی درون خود گوشی درگاهی را برای نگهداری قلم در نظر گرفته تا کاربر دیگر مثل سال گذشته مجبور نباشد قلم را با پرداخت مبلغی زیاد به صورت لوازم جانبی خریداری کند.
سامسونگ با این سیاست هوشمندانه، خود را از فشار انتقادات کاربران و علاقهمندان به سری گلکسی نوت تا حدودی رها کرد. از طرفی راه برای عرضهی گوشیهای تاشو هم هموارتر شد. در نظر بگیرید اگر قرار بود سری گلکسی نوت به زندگی ادامه دهد، هر سال رونمایی از آن با گوشیهای تاشو همزمان میشد و بدین ترتیب یک رویداد شلوغ، پر از گوشیهای متنوع و گیجکننده را شاهد میبودیم. از سویی دیگر اگر قرار بود شرکت این گوشیها را همزمان با سری S راهی بازار میکرد، فروش یکدیگر را مختل میکردند. بنابراین اقدام هوشمندانه، حذف یک سری از پرچمدارها بود که این قرعه به نام سری گلکسی نوت سامسونگ افتاد.
تمام این گفتهها به کنار، یک دلیل وجود دارد که باعث میشود این اقدام را خیلی نپسندیم. اگرچه سامسونگ هم راه را برای عرضهی سری گلکسی S و هم برای گوشیهای تاشو هموارتر کرد و از طرفی سری گلکسی نوت را هم بهنوعی با مدل S اولترا حذف نکرده، اما مشکل دقیقا همینجاست که مدل S اولترا جایگزین سری نوت شده است.
گلکسی S22 اولترا تقریبا میتوان گفت هیچ وجه اشتراکی با سایر گوشیهای سری گلکسی S ندارد. این گوشی طبق طراحی و سیاست سامسونگ در این زمینه، کاملا گلکسی نوت ۲۲ اولترا است. یعنی هیچ مشخصهای از گوشیهای سری گلکسی S را جز مصدر «گوشی بودن» در خود ندارد. این تنها راه حلی است که جلوی کاربران و علاقهمندان به سری گلکسی نوت قرار گرفته است؛ اگر سری گلکسی نوت را میخواهید باید ۱۳۰۰ دلار بپردازید! آن هم محصولی را در اختیار خواهید داشت که ۶٫۸ اینچی و بسیار بزرگ است.
علاقهمندان به سری نوت قرار نیست همگی دستان بزرگی داشته باشند. بنابراین منطق حکم میکرد اگر قرار به حذف سری نوت بود، حداقل دو مدل از آن به سری گلکسی S اضافه میشد تا هر سال تعداد گوشیهای سامسونگ در ردهی پرچمدار به ۴ برسد؛ دو مدل از سری S با قابلیتهای این سری و دو مدل از سری نوت با قابلیتهای آن. از طرفی سامسونگ با این کار میتوانست یک مدل معمولی و یک مدل پریمیوم از هر سری را نیز طراحی کند. دقیقا کاری که اپل قصد دارد با سری آیفون ۱۴ انجام دهد. آیفون ۱۴ و ۱۴ پرو، آیفون ۱۴ مکس و ۱۴ پرو مکس. سامسونگ هم میتوانست گلکسی S و S اولترا، گلکسی نوت و نوت اولترا را هر سال معرفی کند.
گلکسی S22 اولترا بزرگ، سنگین و بسیار قدرتمند و از همه مهمتر گرانقیمت است. طبیعتا هر کسی توانایی خرید آن را ندارد. بنابراین این پرسش بوجود میآید که چرا کسی که به سری نوت علاقه دارد باید به خرید S22 اولترا محدود شود؟ اگر سامسونگ سیاست خود را تغییر ندهد، باید گلکسی S23 اولترا را هم با همین طراحی شاهد باشیم. یعنی سال بعد هم وضعیت علاقهمندان به سری گلکسی نوت سامسونگ تغییری نخواهد داشت.
با این کاری که سامسونگ اکنون انجام داده، شاید حتی تعداد زیادی از کاربران سری گلکسی نوت از این شرکت ناامید شده و برند مورد علاقهی خود را تغییر دهند. به خصوص اینکه یک سال کامل، اصلا خبری از سری گلکسی نوت نبود و کاربران در صورت تمایل باید یک محصول از سری گلکسی S با قابلیت پشتیبانی از قلم خریداری کرده و قلم را به صورت جداگانه تهیه میکردند. اقدامی که باعث شد اصلا سری گلکسی S 21 نتواند آنطور که انتظار میرفت فروش داشته باشد. خصوصا اینکه گلکسی S21 اولترا با پشتیبانی از قلم اصلا مورد استقبال کاربران قرار نگرفت. دلیل اصلی اینکه سامسونگ تصمیم گرفت S22 اولترا را اینگونه طراحی و راهی بازار کند هم همین بود چون کاربران سری گلکسی نوت واقعا از این بابت ناراضی بودند.
با این حال به نظر میرسد محصولات چند سال بعد، گوشیهای تاشو یا نمونههای مبتنی بر واقعیت افزوده باشند. محصولاتی که مشخصهی گوشیهای معمولی امروزی را نخواهند داشت و از قابلیتهای بسیار بیشتر و عجیبتر و نوآورانهتری بهره خواهند برد. شاید به همین خاطر هم باشد که میبینیم شرکت کرهای خیلی تمرکز خاصی روی این بخش نمیگذارد. یا شاید هم این تمام چیزی باشد که سامسونگ در چنته دارد. فعلا که بخش بزرگی از فروش گوشیهای شرکت را سری میانرده و اقتصادی گلکسی A تشکیل میدهند و در این بین واقعا جای خالی پرچمدارانی با قیمت ۷۰۰ دلار حس میشود. البته سامسونگ گوشیهای فن ادیشن را هم با این قیمت راهی بازار میکند و عملا باید گفت هر سال چهار پرچمدار دارد اما این گوشیها هم از قلم پشتیبانی نمیکنند فرق خاصی با مدل استاندارد از پرچمداران سری S ندارند.
اپل مثلا در این بین سیاست هوشمندانهتری دارد. شرکت آمریکایی با عرضهی یک گوشی کاملا قدیمی اما با پردازندهی جدید و قیمت بسیار مناسب، مدتهاست سود کلانی به جیب میزند اما از آن طرف تعداد پرچمدارهایش را هم به ۴ رسانده تا هم قیمت بین آنها به صورت گستردهای پخش شود و هم هر کاربر متناسب با توان مالی خود، یک مدل را خریداری کند. هرچند به نظر میرسد اپل از این بابت که کاربران در هر صورت گوشیهایش را خریداری میکنند اندکی خوشحال است و این خوشحالی را در محروم ساختن کاربرانش از یک سری ویژگیهای خوب نشان میدهد اما با این حال سیاستی که در پیش گرفته باعث شده سود بیشتری کسب کند و کاربران بیشتری را هم به سمت خود بکشاند.
قطعا سامسونگ هم اینطور نیست که صرفا برای خوشحالی کاربران سیاست خود را ادامه دهد. این شرکت هم به دنبال سود بیشتر است ولی راهی را انتخاب کرده که به نظر میرسد آنطور که باید آیندهی درخشانی ندارد. شاید امسال، یا سال آینده، این اپل باشد که جایگاه این شرکت را در صدر جدول برترین تولیدکنندهی گوشی هوشمند در جهان تصاحب میکند. همین اتفاقات و سیاستهای نادرست بود که نوکیا با آن عظمت را به ورطهی نابودی کشاند، HTC و LG را محو کرد، سونی را به برندی غریبه برای کاربران امروزی تبدیل کرد و باعث شد یک سری برندهای متفرقه سر از آب بیرون بیاورند که تا چند سال پیش نامی از آنها وجود نداشت!
حال باید دید برنامههای سامسونگ برای آینده چیست. آیا شرکت تصمیم میگیرد تعداد گوشیهای پرچمدار خود را در یک سال به ۴ برساند تا برای هر نماینده از اپل یک پاسخ داشته باشد و از طرفی کاربران سری نوت را هم راضی نگه دارد یا اینکه باز هم به همین سیاستی که به شخصه معتقد هستم خیلی سیاست جالبی نیست ادامه خواهد داد؟ نظر شما در این رابطه چیست؟