۵ قابلیت بد لپتاپهای قدیمی که اصلا دوست نداریم برگردند!
لپتاپها در گذشته قابلیتهای بد زیادی داشتند که خوشبختانه دیگر این روزها خبری از آنها نیست. در این مطلب به ۵ قابلیت بد لپتاپهای قدیمی اشاره خواهیم کرد که اصلا دوست نداریم بار دیگر شاهد آنها باشیم.
لپتاپها جز کاربردیترین ابزارهای فناوری به حساب میآیند که در واقع میتوان آنها را ترکیبی از کامپیوترهای رومیزی و گوشیهای هوشمند دانست. میگوییم گوشی از این جهت که قابل حمل هستند، میگوییم کامپیوترهای رومیزی از این جهت که توانایی سختافزاری بسیار بالایی دارند و میتوان کارهای سنگینی را آنها انجام داد.
چندین سال است که شرکتهای مختلف فعال در زمینهی ساخت سختافزار، لپتاپهای زیادی را راهی بازار میکنند. این لپتاپها هر سال بهتر و کاربردیتر از سال قبل هستند و قابلیتهای خوبی را به آنها اضافه میکنند، بلکه یک سری از قابلیتهای قدیمی و بدون کاربرد را هم از آنها حذف میکنند. آنچه که قصد داریم در این مطلب به آن بپردازیم، دقیقا همین موارد بیکاربردی هستند که دیگر ردی از آنها در لپتاپهای مدرن امروزی دیده نمیشود.
البته شاید بسیاری از لپتاپها وجود داشته باشند که همچنان این قابلیتها را دارند، اما تعداد محصولاتی که دیگر از این قابلیتها استفاده نمیکنند خیلی بیشتر است. در این مطلب اما تصمیم گرفتیم به ۵ قابلیت بد و در برخی مواقع فراموششده و غیرکاربردی لپتاپهای قدیمی بپردازیم؛ قابلیتهایی که اصلا دوست نداریم در لپتاپهای مدرن امروزی ببینیمشان.
۱. پنلهای RGBW/WRGB
در سال ۲۰۱۷، یعنی زمانی که فناوری ۴K بهتازگی داشت در میان کاربران محبوبیت پیدا میکرد، شرکتهای سازندهی لپتاپ تلاش میکردند با استفاده از پنلهایی با این میزان وضوح، نظر کاربران را به خود جلب کرده و رویای رسیدن به چنین کیفیت خیرهکنندهای را به حقیقت تبدیل کنند. یک سری از این پنلها از سابپیکسل سفید در کنار RGB که همان قرمز، سبز و آبی است بهره میبردند، بنابراین ۴K واقعی نبودند. در واقع تعداد پیکسل در هر ردیف فقط به ۲۸۸۰ میرسید در حالی که وضوح ۴K در هر ردیف، ۳۸۴۰ پیکسل را به نمایش میگذارد.
خوشبختانه این پنلها در سال ۲۰۱۹ بازنشسته شدند و دیگر خبری از آنها نشد. حداقل خیلی کمتر از آنها میشنیدیم. هنوزم که هنوزه لپتاپهایی با نمایشگر ۴K از سال ۲۰۱۹ تاکنون از این آرایهی رنگی بهره نمیبرند که میتوان آن را خبر خوبی دانست.
۲. درایوهای نوری و هاردهای HDD
یک قابلیت بسیار بد لپتاپهای قدیمی، استفاده از درایو نوری و هاردهای HDD بود. اگر به ده سال قبل برگردیم و بخواهیم در فروشگاههای مختلف به دنبال خرید لپتاپی خوب و قدرتمند باشیم، تقریبا غیرممکن است که بیش از ۹۰٪ آنها درایو نوری DVD یا بلوری نداشته باشند. همچنین حافظهی داخلی پیشفرض تمام آنها از نوع HDD بود و این یعنی سرعت بسیار پایین حین بوت ویندوز یا اجرای اپلیکیشنهای مختلف.
دیسکهای نوری اگرچه کاربردی بودند، اما فضای زیادی را درون لپتاپها اشغال میکردند که در حالت عادی هم فضای کمی داشتند و دارند. از طرفی هاردهای HDD هم بسیار بزرگتر از SSDهایی بودند که اندازهی به مراتب کوچکتری داشتند. شرکتها با حذف این موارد موفق شدند فضا را برای استفاده از SSDهای M.2 فراهم کنند که از لحاظ ضخامت و اندازهی کلی، بسیار کوچکتر از هاردهای HDD است. البته در بسیاری از لپتاپهای امروزی، HDD همچنان سر جایش قرار دارد اما درایو نوری کاملا حذف شده است.
با حذف درایو نوری، باز هم آنقدر فضای خالی درون لپتاپ به وجود آمد که به شرکتها کمک کرد باتری بزرگتر و خنککنندههای قدرتمندتری را برای لپتاپ خود در نظر بگیرند. موضوعی که اهمیتش بسیار بیشتر از این است که لپتاپ فقط قابلیت اجرای CD یا DVD را داشته باشد. علاوه بر اینها، دیگر هم نیاز نبود برای بهبود عملکرد باتری و خنککننده، ضخامت محصول را افزایش داد.
۳. آداپتور AC
در حالی که بسیاری از لپتاپهای امروزی با آداپتور AC بزرگ راهی بازار میشوند، اما بسیاری از شرکتها در تلاش هستند تا از شارژرهای USB-C برای لپتاپ خود استفاده کنند که هم سرعت خوبی دارد و هم فضای کمتری را اشغال میکند. از طرفی اتحادیهی اروپا هم استفاده از این نوع پورت شارژر را به عنوان راه حلی واحد و استاندارد برای تمام محصولات الکترونیکی که امکان بهرهمندی از پورت شارژر را دارند اجباری کرد و بدین ترتیب هر روز میبینیم که تعداد بیشتری از لپتاپها به این نوع پورت مجهز میشوند و خبری از آداپتور AC نیست.
چه کسی بدش میآید دیگر نگران این نباشد که مجبور شود برای لپتاپ خود، شارژری را خریداری کند که فقط برای خود آن محصول طراحی شده بود؟ چه کسی بدش میآید که یک روش استاندارد برای شارژ محصولی که خریداری کرده وجود داشته باشد؟
البته شاید با خود بگویید لپتاپهای گیمینگ به شارژرهای قدرتمندی نیاز دارند که USB-C شاید پاسخگوی نیاز آنها نباشد، اما با ورود شارژرهای ۲۴۰ واتی به بازار که البته هنوز در مرحلهی ابتدایی قرار دارند، این مشکل هم بهزودی رفع خواهد شد.
۴. SLI و استفاده از دو گرافیک
بدترین قابلیت لپتاپهای قدیمی، استفاده از دو کارت گرافیک بود. شاید با خود بگویید مگر مشکل استفاده از دو گرافیک در لپتاپ چیست که باید امیدوار باشیم دیگر به لپتاپها برنگردند؟ در پاسخ باید بگوییم گاهی اوقات، قابلیتهایی که در کامپیوترهای رومیزی خوب جواب میدهند، قرار نیست در لپتاپها هم به همان خوبی خروجی داشته باشند. روی کاغذ، استفاده از دو گرافیک میتواند برای گیمرهایی که روی لپتاپ بازی میکنند یک رویا باشد.
اما در عمل، شما با مشکلاتی نظیر گرمای بیش از حد، سر و صدای سرسامآور فنهای خنککننده، مصرف به شدت بالای انرژی، سنگینشدن لپتاپ و بسیاری موارد دیگر مواجه خواهید شد که عملا تجربهی کار با لپتاپ را برایتان تلخ میکند، چون در لپتاپ، افزایش مصرف انرژی و گرمای بیش از حد یعنی فاجعه چون قطعات آن چسبیده، در کنار هم هستند.
لپتاپهایی که از دو گرافیک بهره میبرند، خیلی زود هم فرسوده و از رده خارج میشوند چون مدلهای جدید فقط با یک گرافیک راهی بازار میشوند و عملکرد خوبی هم دارند. همچنین لپتاپهایی که از دو کارت گرافیک مشابه ساخت AMD بهره میبردند، به خاطر عدم پشتیبانی نرمافزاری و نبود درایورهای مورد نیاز، خیلی زود فراموش شدند.
گیگابایت Aorus X9 در سال ۲۰۱۷ راهی بازار شد و در آن زمان، جز نخستین محصولاتی به حساب میآمد که از دو کارت گرافیک GTX 1070 به صورت SLI بهره میبرد. این محصول حتی همین حالا هم قدرتمند و سریع است اما آیا منطقی است گیمری بیاید و ۴۰۰۰ دلار برای لپتاپی هزینه کند که از گرافیک ۶ سال پیش بهره میبرد؟ آن هم به صورت SLI؟!
۵. پنلهای TN
تفاوت بین یک لپتاپ ارزانقیمت و گرانقیمت همیشه به پردازنده نیست. گاهی اوقات پیش میآید که نوع پنل بکار رفته در یک محصول میتواند تفاوت قیمت فاحشی را رقم بزند. پیشتر و در لپتاپهای ارزانقیمت، از پنلهای TN بهجای IPS استفاده میشد، اما این روزها دیگر خبری از پنلهای TN نیست. البته یک سری از محصولات همچنان از این نوع پنلها استفاده میکنند اما تعدادشان بسیار کم است.
پنلهای TN به خاطر زاویهی دید محدودی که دارند، اصلا مورد پسند کاربران نیستند. از طرفی دقت آنها در نمایش رنگها هم بسیار پایینتر از IPS است. در نتیجه طبیعی است که خواهان بازگشت چنین پنلهایی به لپتاپهای امروزی نباشیم.
چه قابلیت قدیمی دیگری وجود دارد که دوست ندارید در لپتاپهای امروزی مورد استفاده قرار بگیرد؟
منبع: NotebookCheck
یه مقاله هم بنویسید با عنوان
چند قابلیت خوب لپتاپهای قدیمی که دوست داریم برگردند!
با همه اینا موافقم اما به نظرم شرکتهای تولیدکننده لپتاپ باید در جعبه لپتاپ یک عدد Hdd اکسترنال و یک عدد درایو نوری اکسترنال قرار بدن تا به مشتری احترام گذاشته بشه
سلام ، به نظر من درایو نوری خیلی هم خوبه چون گاهی اوقات نیازه واقعا دی وی دی یا سی دی های قدیمی رو استفاده کنیم.
ما بسیاری از خاطراتمون تو همین سی دی هاست ، البته دی وی دی ها هنوز کار های بزرگ تری هم انجام میدن ، بسیاری از DVD ها درونشون پر از نرم افزار هاست و حتی ویندوز و درایور ها هم توی بعضیاشون هست. هنوز هم office و بسیاری از بازی های کامپیوتری درون DVD ها تولید میشن.
گرچه هنوز فلش USB هم هست ، ولی گاهی اوقات میتونه یک DVD کیفیت بیشتری از USB داشته باشه.
به نظر من جای سی دی لپ تاپ ها نباید کشویی باشه چون اینجوری امکان شکستنش زیاده
اره مال منم ترک خورد خراب شد
آقای امیر دیدگاهت در مورد ssd درست نیست
به نظر من هم جای hdd واقعا خالیه و اصلا قابلیت بدی نبود
چند سال پیش و قبل از نسل های جدید ssd حتی در کلاس سرور هم ssd ها فقط سریع بودن و به طور متوسط یه هارد ۱۰ برابر ssd هم لول خودش قابل اطمینان تر بود و عمر مفیدش بیشتر
البته تو نسل های جدید یکم وضع بهتره ولی بازم هارد های امروزی حدود ۲ تا ۳ برابر ssd ها طول عمر دارن
تازه وقتی طول عمر هارد تموم میشه فقط کند میشه ولی ssd کلا از کار میفته و اطلاعات رو هم با خودش به گور میبره
ریکاوری اطلاعات از یه هارد سوخته به مراتب ساده تر و ارزونتر از ssd هستش
همیشه هم بحث سرعت نیست مثلا برای آرشیو اطلاعاتی مثل فیلم و عکس که سرعت ذخیره سازی مهم نیست فقط حجم و قابلیت اطمینان و البته قیمت مهمه که اینجا هارد برنده بی رقیب میدانه و ssd حتی به گرد پاش هم نمیرسه
اگه کارت با تجهزات ذخیره سازی مخصوصا تو کلاس سرور بود و هر چند وقت یکبار مجبور میشدی یه ssd خرابو عوض کنی و raid رو دوباره rebuild کنی و معمولا وسط اینکار اون یکی ست ssd هم بسوزه و مجبور شی اطلاعات رو از بک آپ چند ساعت قبل برگردونی و چند ساعت اطلاعاتت کلا نابود بشه اونقدر ساده از hdd بد نمیگفتی
اولا هارد HDD سرعتش خیلی پایینه ، تو SSD رو با اون باحالیش و سرعتش ، میگی HDD بهتره ، دوما ، ما توی کیس که معمولا اسمبل شدست داریم ۲ گرافیک میزاریم ، لبتاب با یک RTX 3050 4G کارش حل میشه و نیاز به دو یا حتی سه تا هم گرافیک نیست ، البته برای کیس آره ، ۴g جواب نمیده ولی برای لبتاب خوبه ، چه برسه به دوتا کارت گرافیک برادر 😐 ، خروجیت هم افت نمیکنه
هرچی قابلیت خوبه نوشتید بد!!!
CD رام و هارد HDD که خوب هستش
SLI کارت گرافیک هم خیلی خوبه برای بازی و کارهای سنگین
داداش حالا کارت گرافیک SLI رو نمی دونم ولی HDD واقعا خوب شد که رفت SSD هم خیلی سریع تره هم فضای کمتری میگیره هم موقع حرکت دادن لپ تاپ بهش آسیب نمیرسه هم دوام بیشتری داره دیگه چی میخوای ؟
دوست عزیز فقط سر تیتر گزینه هارو نخون، اطلاعاتش رو هم بخون متوجه میشی چرا بد بودن
در لپتاپها صفحه نمایش سوپر امولد بهتره که جایگزین IPS بشه. IPS در صفحه نمایش لپتاپ زیاد درخشان و دلچسب نیست
دیدگاه بالایی را برای شما گذاشتم