چگونه بازیهای قدیمی را در کامپیوتر جدید اجرا کنیم؟
لذت بردن دوباره از بازی های قدیمی موردعلاقه و تجربه بازیهایی که در نسلهای گذشته از دست دادهاید، بسیار هیجانانگیز است. اما در این میان، اجرای بازی های قدیمی در کامپیوتر های جدید میتواند چالشهای زیادی به همراه داشته باشد که در ادامه راهکارهایی برای برطرف کردن این چالشها مطرح میکنیم.
مشکلات سازگاری با سیستمعامل
بسته به زمان عرضهی بازی، ممکن است بازی موردنظر برای نسخههای قدیمیتر ویندوز مانند ۷، ویستا یا XP ساخته شده باشد. این موضوع میتواند هنگام اجرای بازی روی سیستمعاملهای مدرن مانند ویندوز ۱۰ یا ۱۱ مشکل ایجاد کند. برخی از بازیها باز میشوند اما در نقطهی خاصی دچار افت فریم یا بهطور کامل هنگ میکنند، در حالی که برخی دیگر از همان ابتدا اجرا نمیشوند یا کرش میکنند.
خوشبختانه، ویندوز به شما امکان میدهد برنامهها را در حالت compatibility mode برای نسخههای قبلی سیستمعامل اجرا کنید. این کار گاهی اوقات میتواند مشکل را برطرف کرده و به شما امکان دهد بازی را همانطور که روی نسخهی صحیح اجرا میکردید، تجربه کنید. برای انجام این کار، باید فایل اجرایی بازی را در کامپیوتر خود پیدا کنید. اگر از استیم (Steam) استفاده میکنید، میتوانید با کلیک راست روی بازی در کتابخانهی خود و انتخاب «Browse Local Files» آن را پیدا کنید.
اگر بازی متعلق به استیم نیست، پوشهی «Program Files» را در درایو اصلی سیستم خود جستجو کنید. عنوان بازی یا نام فروشگاه عرضهکنندهی آن را پیدا کرده و فایل اجرایی را بیابید. روی آن کلیک راست کرده و «Properties» > «Compatibility» را انتخاب کنید، سپس نسخهی مناسب ویندوز موردنیاز بازی را (که ممکن است برای پیدا کردن آن کمی تحقیق لازم باشد) انتخاب کنید. روی «Apply» کلیک کرده و دوباره امتحان کنید. بازی باید به درستی و مانند زمانی که از سیستمعامل مناسب استفاده میکردید، اجرا شود.
همچنین میتوانید با انتخاب گزینه «Run compatibility troubleshooter» اجازه دهید ویندوز نسخه مورد نیاز را به شما پیشنهاد دهد که این گزینه سعی میکند نسخه صحیح را انتخاب کند.
جدید بودن درایورها
یکی از معایب بهروز نگه داشتن درایورهای گرافیکی این است که بازیهای قدیمیتر پس از مدتی دیگر از پشتیبانی توسعهدهندگان برخوردار نمیشوند. این به این معنی است که پردازنده گرافیکی قدرتمند شما ممکن است با آنها سازگاری نداشته باشد و اجرای روان آنها را با مشکل مواجه کند. در حالی که بازیهای مدرن به راحتی اجرا میشوند، اما عناوینی که سالها پیش ساخته شدهاند و با درایورهای قدیمیتر سازگار بودهاند، ممکن است دچار مشکل شده و حتی با کرش (بستن ناگهانی) مواجه شوند.
سادهترین راهحل برای این مشکل، پایین آوردن (Downgrade) موقتی درایور کارت گرافیک به نسخهای است که بازی مذکور بدون مشکل روی آن اجرا میشد. این نسخه درایور را معمولا میتوانید در وبسایت سازنده پردازنده گرافیکی (GPU) کامپیوتر خود پیدا کنید.
بهسادگی فایل نصبی (Installer) نسخه قدیمی را دانلود و مثل هر برنامهی دیگری اجرا کنید. این برنامه به صورت خودکار نسخهی جدید را با نسخهی قدیمی جایگزین خواهد کرد. پس از اتمام بازی میتوانید دوباره درایور را به آخرین نسخه بهروزرسانی کنید. با اینکه این راهحل در اکثر مواقع کارآمد است، در صورت بروز مشکلات بیشتر، بهتر است درایور گرافیک را از ابتدا به طور کامل نصب کنید.
مشکل با کنترلر
بسیاری از بازیهای کامپیوتر به طور پیشفرض از گیمپد پشتیبانی میکنند، بنابراین میتوانید به جای صفحهکلید و ماوس، یک کنترلر را وصل کرده و استفاده کنید. با این حال، بسیاری از عناوین قدیمیتر در دورهای عرضه شدند که استفاده از کنترلر در کامپیوتر هنوز به طور گسترده رایج نشده بود. این به این معنی است که بسیاری از بازی های قدیمی کامپیوتر اصلا از بازی با کنترلر پشتیبانی نمیکنند یا پشتیبانی آنها محدود است.
برنامههایی مانند Xpadder وجود دارند که به شما امکان میدهند کلیدهای صفحهکلید را به دکمههای گیمپد خود اختصاص دهید و در واقع کنترلهای صفحهکلید و ماوس را با کنترلر شبیهسازی کنید. اما توجه داشته باشید که این روش ممکن است کمی قدیمی و دستوپاگیر به نظر برسد. گاهی اوقات ممکن است استفاده از صفحهکلید و ماوس همچنان گزینهی بهتری باشد.
در حال حاضر، استیم به طور رسمی از کنترلر DualSense سونی پلیاستیشن ۵ پشتیبانی میکند و بسیاری از بازیها نمادهای دکمه را با معادلهای پلیاستیشن مطابقت میدهند. با این حال، متأسفانه، بسیاری از عناوین قدیمیتر همچنان انتظار دارند از یک کنترلر ایکسباکس استفاده شود. بنابراین در چنین شرایطی راهنماهای درون بازی ممکن است طرح دکمههای کنترلر ایکسباکس را نشان دهند که در نتیجه یا باید دکمههای معادل را به خاطر بسپارید یا به دنبال مادهایی باشید که دکمهها را به موارد صحیح تغییر دهند.
پایان یافتن پشتیبانی از بازی قدیمی کامپیوتر
طبیعتاً با کاهش محبوبیت بازیها و توقف دریافت بهروزرسانی، توسعهدهندگان تمایل دارند خطوط پشتیبانی یا انجمنهای آنلاین خود را به نفع عناوین جدیدتر رها کنند. نتیجهی ناخوشایند این اتفاق این است که اغلب اوقات، هنگام بروز مشکلات در حین بازی، تنها راهنماهایی که قبلاً به صورت آنلاین وجود داشتهاند باقی میمانند.
خوشبختانه، یافتن طرفداران بازی در وبسایتهایی مانند GameFAQs و Reddit یا پلتفرمهای مشابه کار دشواری نیست. در این سایتها کاربران میتوانند سوال بپرسند یا برای حل مشکلی که با آن مواجه شدهاند، از سایر بازیکنان درخواست کمک کنند. در بیشتر مواقع، شما تنها فردی نخواهید بود که با مشکل خاصی روبرو شدهاید و میتوانید به سادگی راهحلهایی را که دیگران به افراد دیگر پیشنهاد دادهاند جستجو کرده و مشکل خود را برطرف کنید. حتی میتوانید خودتان پستی در انجمن استیم یا وبسایتهای دیگر ارسال کنید.
بسیاری از اوقات، این مشکلات منجر به راهحلهای ساختهشده توسط طرفداران میشود. ممکن است شما به دانلود یک پچ غیررسمی هدایت شوید که پشتیبانی از سیستمعاملهای مدرن، روشهای کنترل، رزولوشنهای رندر، پیکربندیهای سختافزار و موارد دیگر را اضافه میکند. این کار میتواند زمانبر باشد، اما اگر مشتاق بازی هستید، جستجو در انجمنها و یافتن این راهحلها ارزش وقت گذاشتن را دارد.
چالش رزولوشن و نسبت تصویر جدید
در حالی که رزولوشنهای ۱۴۴۰p و حتی ۴K در بازیهای مدرن کامپیوتری به استاندارد تبدیل میشوند، نسلهای قدیمیتر بازیها اهداف بصری متفاوتی داشتند. بسیاری از بازی های قدیمی کامپیوتر به جای نسبت تصویر عریض ۱۶:۹ (یا بیشتر) که امروزه رایج است، با نسبت تصویر ۴:۳ اجرا میشدند. این امر میتواند به معنای دیدن نوارهای سیاه در طرفین صفحهنمایش شما باشد، اما گاهی اوقات باعث ایجاد خطاهای بصری عجیب و مشکلات مربوط به رابط کاربری بازی میشود و حتی بعضی موقعها از اجرای کامل بازی جلوگیری میکند.
شما معمولاً میتوانید رزولوشن مانیتور خود را به یک رزولوشن پایینتر تغییر دهید، که میتواند به رفع مشکلات کمک کند، اما ممکن است برخی از موارد همچنان به درستی نمایش داده نشوند. حتی با کمترین تنظیمات روشنایی، اجرای یک بازی قدیمی روی مانیتور با رزولوشن بالا میتواند به این معنی باشد که مناطق تیرهتر همچنان روشنتر از حد انتظار به نظر برسند و برخی از جلوههای نورپردازی قویتر از حد نظر باشند.
از طرف دیگر اگر از مانیتور اولترا واید استفاده میکنید، بازی قدیمی برای اجرا در کامپیوتر شما ممکن است با چالشهای بیشتری روبرو شود. شاید بتوانید در تنظیمات بازی چنین مشکلاتی را اصلاح کنید اما بهترین حالت این است که بازی را در حالت پنجرهای اجرا کنید تا تمام فضای مانیتور را اشغال نکند.
از بازی های قدیمی کامپیوتر دست نکشید
در نهایت باید بگوییم که اگر دوست دارید بازی های قدیمی کامپیوتر را بار دیگر تجربه کنید، نباید اجازه دهید این مشکلات جلوی شما را بگیرند. تقریباً همیشه روشی برای اجرای عناوین قدیمیتر روی سیستمهای مدرن وجود دارد، حتی اگر مجبور باشید چند مورد را تغییر دهید یا یک یا دو پچ نصب کنید تا این اتفاق بیفتد. در ضمن باید خاطرنشان کنیم اگر میخواهید بازیهای قدیمی را بر روی موبایل خود اجرا کنید، باید به سراغ شبیهسازهای موبایل برای اجرای بازیهای قدیمی بروید که خوشبختانه گزینههای زیادی از آنها ارائه شده است.
منبع: HowToGeek