۱۴ راهکار خانگی و پزشکی برای خلاص شدن از پوست چرب بینی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
درمان بینی چرب

پوست شما برای سالم ماندن به کمی چربی نیاز دارد. سبوم (روغن طبیعی پوست) برای جلوگیری از کم‌آبی و خشکی پوست و محدود کردن رشد باکتری‌ها ضروری است، اما چربی اضافی می‌تواند به مشکلات پوستی مثل آکنه منجر شود. اگر پوست چرب داشته باشید، احتمالا بینی شما مقدار زیادی سبوم تولید می‌کند. چون منافذ روی بینی به‌طور طبیعی بزرگ‌تر از سایر منافذ روی صورت هستند. اندازه‌ی منافذ غالبا توسط ژنتیک تعیین می‌شود، اما می‌توانید اقداماتی برای کاهش سبوم تولید شده در بینی انجام دهید. در مقاله‌ی امروز دیجی‌کالا مگ به شما خواهیم گفت که چه راه‌هایی برای درمان بینی چرب یا تخلیه چربی بینی وجود دارد. تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

چرا پوست بینی چرب است؟

پوست صورت، به‌خصوص در قسمت بینی، محل تجمع غدد چربی است که مسؤول ترشح سبوم هستند. علاوه بر این، بینی یکی از مناطق اصلی تجمع عرق است. به همین دلیل، حتی اگر پوست صورت‌تان چرب نباشد، معمولا پوست بینی شما از سایر قسمت‌های صورت چربی بیشتری دارد.

به‌طور کلی، مجموعه‌ای از عوامل خارجی و داخلی روی میزان تولید چربی در پوست تاثیر دارند:

  • جنسیت: غالبا مردان در مقایسه با زنان پوست چرب‌تری دارند. یافته‌های علمی نشان می‌دهد که بالا بودن سطح آندروژن‌ها (هورمون‌های مردانه)، به‌ویژه دی‌هیدروتستوسترون (DHT)، علت چرب شدن بینی مردان است.
  • بزرگ شدن منافذ بینی: بزرگ بودن منافذ یک مشکل رایج است که غالبا پوست بینی را تحت تاثیر قرار می‌دهد. ناحیه‌ی T صورت (چانه، بینی، گونه‌ها و پیشانی) به‌دلیل بزرگ‌تر بودن منافذ، چربی بیشتری تولید می‌کند.
  • پوست مختلط: پوست مختلط به این معنی است که روی گونه‌هایتان پوست نرمال یا خشک دارید، اما پیشانی، چانه و بینی شما چرب است.
  • هورمون‌ها: نوسانات هورمونی می‌تواند فعالیت غدد چربی را افزایش دهد. این موضوع یکی از دلایل ایجاد آکنه در دوران نوجوانی است. بعضی از زنان هم در حوالی زمان تخمک‌گذاری متوجه‌ی افزایش تولید سبوم می‌شوند.
  • هوای گرم و مرطوب: به نظر می‌رسدکه پوست در این شرایط سبوم بیشتری تولید می‌کند.
  • روتین پوستی فعلی شما: اگر به‌اندازه‌ی کافی از مرطوب‌کننده استفاده نکنید، ممکن است پوست‌تان کم‌آب شود و در ناحیه‌ی بینی چربی بیشتری تولید کند.
  • پاکسازی بیش از حد پوست: شست‌وشوی زیاد می‌تواند روغن‌های طبیعی صورت را از بین ببرد و پوست بینی را به تولید سبوم بیشتر وادار کند. شستن صورت با آب بسیار داغ هم ممکن است چنین اثری داشته باشد.
  • ژنتیک: اگر منافذ بزرگی را به ارث برده باشید، پوست بینی شما سبوم بیشتری تولید می‌کند.

چه راه‌هایی برای درمان بینی چرب وجود دارد؟

آیا راهی برای کنترل پوست بینی چرب وجود دارد؟

چگونه چربی بینی را از بین ببریم؟ یا چگونه چربی دماغ را از بین ببریم؟ راهکارهای زیر به از بین بردن چربی بینی یا تخلیه چربی زیر پوست بینی کمک می‌کنند:

۱. از مرطوب‌کننده استفاده کنید

مهم نیست که چه نوع پوستی دارید، در هر صورت نباید استفاده از کرم مرطوب‌کننده و محصولات آبرسان را کنار بگذارید. در غیر این صورت، پوست شما سعی می‌کند با افزایش تولید روغن کمبود رطوبت را جبران کند. مرطوب‌کننده را بر اساس نوع پوست خود انتخاب کنید. برای کسب نتیجه‌ی مطلوب، بهتر است با متخصص پوست درباره‌ی مناسب‌ترین گزینه مشورت کنید.

۲. ضدآفتاب بزنید

اشعه‌ی ماوراء بنفش خورشید آب را از پوست بیرون می‌کشد، اندازه‌ی غدد چربی را افزایش می‌دهد و تولید روغن را تحریک می‌کند.

کرم ضدآفتاب از پوست شما در برابر آسیب‌های ناشی از نور خورشید محافظت می‌کند و خطر ابتلا به سرطان را کاهش می‌دهد، اما بعضی از ضدآفتاب‌ها حاوی چربی هستند. این محصولات می‌توانند منافذ را مسدود کرده و چربی پوست بینی را افزایش دهند. از این‌رو، توصیه می‌شود به‌دنبال ضدآفتاب‌های غیرکومدون‌زا باشید که منافذ شما را مسدود نکنند.

SPF ضدآفتاب انتخابی شما باید ۳۰ یا بیشتر باشد. برای اینکه ضدآفتاب تاثیر خوبی داشته باشد، باید آن را۲۰  دقیقه قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید روی پوست بمالید و هر ۲ ساعت یک‌بار مجددا از آن استفاده کنید.

۳. صورت خود را ۲ بار در روز بشویید

برای پاک کردن آرایش، آلودگی‌ها و چربی اضافی از روی بینی، ۲ بار در روز (یک بار صبح و یک بار قبل از خواب) صورت‌تان را با ملایمت و با آب گرم (نه داغ) بشویید.

به یاد داشته باشید که شست‌وشوی بیش از حد صورت تولید روغن را تحریک می‌کند. چون باعث از بین رفتن ذخیره‌ی سبوم می‌شود که پوست شما به آن نیاز دارد. بنابراین، پوست با افزایش تولید سبوم به این موضوع واکنش نشان می‌دهد.

۴. از رژیم غذایی سالم پیروی کنید

رژیم غذایی شما بیشتر از آنچه که فکر می‌کنید می‌تواند روی پوست‌تان تاثیر بگذارد، به‌خصوص اگر عاشق غذاهای تند هستید. فلفل و ادویه‌های تند باعث گشاد شدن عروق خونی و تحریک تعریق می‌شوند و چربی پوست بینی را افزایش می‌دهند. به همین دلیل، بهتر است مصرف غذاهای تند را به یک بار در هفته محدود کنید. به‌علاوه، توصیه می‌شود از مصرف تنقلات و نوشیدنی‌های شیرین بپرهیزید. چون شکر تولید روغن را افزایش می‌دهد.

غذاهای سرشار از ویتامین A مانند اسفناج و طالبی بخورید که تولید روغن را کاهش می‌دهند. غذاهای غنی از زینک (روی) مانند آجیل و حبوبات هم به تنظیم غدد تولید‌کننده‌ی روغن کمک می‌کنند.

۵. ورزش کنید

وقتی ورزش می‌کنید، خون بیشتری از قلب به سایر قسمت‌های بدن پمپ می‌شود. درنتیجه، گردش اکسیژن و مواد مغذی در بدن و پوست افزایش می‌یابد و تولید روغن کنترل می‌شود. از سایر فواید ورزش می‌توان به صاف و درخشان شدن پوست، تقویت سیستم ایمنی، بهبود خواب، افزایش اعتماد به نفس، کاهش استرس و اضطراب و کاهش وزن اشاره کرد.

۶. بدنتان را هیدراته نگه دارید

با مصرف آب، از ایجاد بینی چرب جلوگیری کنید

نوشیدن آب کافی در طول روز به کاهش التهاب، کاهش تولید سبوم و جلوگیری از انسداد منافذ کمک می‌کند. وقتی پوست شما خشک است، غدد پوست چربی بیشتری تولید می‌کنند. توصیه می‌شود روزانه حداقل ۲ لیتر آب بنوشید و از نوشیدنی‌های گازدار دوری کنید.

۷. از لوازم آرایشی مخصوص نوع پوست‌تان استفاده کنید

اگر پوست‌تان چرب است، هنگام خرید فاندیشن و سایر لوازم آرایشی، محصولات فاقد چربی را انتخاب کنید که منافذ را مسدود نمی‌کنند. استفاده از محصولات نامناسب، برای مثال محصولات مخصوص پوست خشک، تولید چربی را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود بینی چرب شما براق‌تر به نظر برسد.

۸. صورت خود را لایه‌برداری کنید

لایه‌برداری سلول‌های مرده‌ی پوست را از بین می‌برد و به محصولات مراقبت از پوست اجازه می‌دهد که به پوست شما نفوذ کنند. تجمع سلول‌های مرده‌ی پوست روی بینی باعث خشکی می‌شود. درنتیجه، غدد چربی تولید روغن را افزایش می‌دهند تا کمبود رطوبت را جبران کنند.

۹. از پرایمر فاقد چربی استفاده کنید

پرایمر یک کرم یا ژل است که پایه‌ی آرایش محسوب می‌شود، به جذب چربی اضافی روی بینی و پوست کمک می‌کند و اندازه‌ی منافذ را به حداقل می‌رساند. یک پرایمر فاقد چربی تهیه کنید که روغن زیادی به پوست شما اضافه نکند.

۱۰. آکنه را با اسید سالیسیلیک کنترل کنید

معمولا پوست چرب با آکنه همراه است. اسید سالیسیلیک نه تنها برای بهبود لک‌های ناشی از آکنه مناسب است، بلکه می‌تواند به درمان بینی چرب کمک کند. این ماده که در بسیاری از شوینده‌های صورت و کرم‌های ضدآکنه وجود دارد، پوست را لایه‌برداری می‌کند، منافذ را باز می‌کند و سبوم اضافی را از بین می‌برد.

۱۱. تونر را فراموش نکنید

روتین پوستی روزانه شما نباید فقط شامل شوینده‌ و مرطوب‌کننده‌ی ملایم باشد، بلکه باید از یک تونر بدون الکل هم استفاده کنید تا به کوچک‌تر نشان دادن منافذ بینی کمک کند. این کار می‌تواند تولید روغن را کاهش دهد.

۱۲. از ماسک استفاده کنید

اگر به‌دنبال بهترین ماسک برای بینی چرب هستید، ماسک صورت و بدن خاک رس می‌تواند برای شما انتخاب مناسبی باشد. این ماسک به‌دلیل داشتن موادی مانند مانند بنتونیت و اسید سالیسیلیک مثل یک اسفنج عمل کرده و روغن اضافی را جذب می‌کند.

۱۳. درمان‌های خانگی را امتحان کنید

ماسک خانگی برای از بین بردن پوست بینی چرب

راهکارهای زیادی برای از بین بردن چربی بینی در خانه وجود دارد، از جمله:

  • لیموترش و شکر: لیموترش خاصیت ضدباکتریایی و آنتی‌اکسیدانی دارد و به از بین بردن باکتری‌ها و خلاص شدن از شر چربی اضافی بینی کمک می‌کند. دو تا سه قاشق غذاخوری آب لیموترش را با شکر مخلوط کنید و آن را به‌آرامی با حرکات دایره‌ای شکل روی بینی ماساژ دهید. بعد از ۱۵ دقیقه، پوست خود را بشویید.
  • بادام و عسل: عسل خاصیت ضدباکتریایی و ضدعفونی‌کنندگی دارد و می‌تواند به رفع آکنه و کنترل تولید چربی کمک کند. عسل طبیعی و خام را روی بینی ماساژ دهید و اجازه دهید به‌مدت ۱۰ دقیقه روی بینی شما بماند. روش دیگر این است که چهار تا پنج عدد بادام را آسیاب کرده و به آن دو تا سه قاشق غذاخوری عسل اضافه کنید تا به‌شکل خمیر درآید. این خمیر را به‌آرامی روی بینی خود بمالید و بگذارید ۲۰ دقیقه بماند.
  • سرکه‌ی سیب: سرکه‌ی سیب pH اسیدی دارد و یک ماده‌ی عالی برای جذب روغن اضافی بینی است. سه تا چهار قاشق غذاخوری سرکه را با نصف لیوان آب ترکیب کنید و با کمک یک تکه پنبه، آن را روی بینی خود بمالید. بعد از ۱۵ دقیقه، پوست‌تان را با آب گرم بشویید. سرکه‌ی سیب، نه نتها چربی پوست بینی، بلکه دانه‌های سر سیاه را هم از بین می‌برد.
  • ماست: یکی از فواید ماست، کنترل چربی پوست اطراف بینی است. ماست حاوی لایه‌بردارهای طبیعی مانند آلفا هیدروکسی اسید و اسید لاکتیک است که منافذ را باز کرده و آلودگی‌ها را از بین می‌برند. به‌علاوه، ماست به‌دلیل داشتن روی، منافذ باز را کوچک می‌کند و چربی را کاهش می‌دهد.
  • ۳۰ ماسک صورت خانگی برای خداحافظی با مشکلات پوستی
  • مهم‌ترین خطرات ماسک‌های پوستی خانگی (و روش دوری از آن‌ها)

۱۴. از متخصص پوست کمک بگیرید

اگر راهکارهای فوق موثر نبودند، با متخصص پوست درباره‌ی درمان‌های تخصصی‌تر مشورت کنید. رایج‌ترین روش‌های درمانی عبارتند از:

  • میکرودرم ابریژن: یک روش کم‌تهاجمی است که به‌آرامی سلول‌های مرده‌ی پوست صورت از جمله بینی را لایه‌برداری می‌کند. میکرودرم ابریژن می‌تواند چین و چروک‌ها را بهبود بخشد و تولید روغن را کنترل کند.
  • لایه‌برداری شیمیایی: روشی است که لایه‌ی بالایی پوست مرده را از روی بینی شما حذف می‌کند. لایه‌برداری شیمیایی می‌تواند چین و چروک‌ها را کاهش دهد و علائم آکنه را بهبود بخشد.
  • کرم‌های تجویزی: متخصص پوست می‌تواند یک کرم برای کاهش اندازه‌ی منافذ بینی و به حداقل رساندن تولید چربی تجویز کند. اگر هورمون‌ها علت چرب شدن پیشانی و بینی باشند، استفاده از قرص ضد‌بارداری با دوز پایین ممکن است به تثبیت تولید چربی کمک کند.

کلام پایانی

نکات ساده‌ای که در این مقاله به آن‌ها اشاره کردیم، به کاهش تولید سبوم و درمان بینی چرب کمک می‌کنند. اگر به بیماری پوستی خاصی مبتلا هستید یا آکنه‌ی فعال دارید، قبل از امتحان کردن روش‌های فوق حتما با متخصص پوست مشورت کنید.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منابع: skinkraft, healthline

سوالات متداول
چرا صبح‌ها پوست بینی من چرب است؟
در طول شب، سبوم روی پوست شما جمع می‌شود. از سایر دلایل چرب بودن پوست بینی می‌توان به ژنتیک، آب و هوا و نوسانات هورمونی مرتبط با چرخه‌ی قاعدگی اشاره کرد.
علت چرب شدن بینی بعد از عمل چیست؟
بانداژ روی بینی باعث مسدود شدن منافد و رسوب چربی روی پوست می‌شود. این مشکل در کسانی که پوست چرب دارند، شایع‌تر است.
روتین پوستی


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X