ماهوارهی ۵۶ سالهی ناسا این هفته به زمین سقوط میکند
یکی از ماهوارههای زمینشناسی ناسا که بیش از نیم قرن در مدار قرار دارد، به پایان عمر خود نزدیک میشود و احتمالا امروز به زمین سقوط میکند.
فضاپیمای رصدخانهی مداری ژئوفیزیک ۱ (OGO-1) در سپتامبر ۱۹۶۴ (شهریور ۱۳۴۳ خورشیدی) برای بررسی محیط مغناطیسی زمین و برهمکنش آن با خورشید به فضا پرتاب شده بود. این ماهواره تا سال ۱۹۶۹ (۱۳۴۸ خورشیدی) اطلاعات ژئوفیزیکی جمعآوری میکرد و پس از آن فعالیتش به طور رسمی پایان یافت. از آن زمان تا کنون به صورت خاموش در یک مدار بیضوی کامل دو روزه پیرامون زمین میچرخد.
حال روزهای در مدار بودن ماهوارهی OGO-1 به پایان نزدیک میشود. مشاهدات جدید نشان میدهد که گرانش زمین سرانجام این ماهوارهی ۴۸۷ کیلوگرمی را به دام انداخته است و انتظار میرود که در اواخر این هفته با ورود به جو بسوزد.
مقامات ناسا اعلام کردند که این فضاپیما در یکی از سه دورهی بعدی خود به جو زمین وارد میشود که به احتمال زیاد ۲۹ آگوست (۸ شهریور) در جنوب اقیانوس آرام به زمین خواهد رسید. به گفتهی آنها این فضاپیما در جو تکهتکه خواهد شد و خطری برای زمین و هیچ فردی نخواهد داشت. این روندی طبیعی برای هر فضاپیمای بازنشسته است.
این مشاهدات تازه توسط برنامهی کاوش آسمان دانشگاه آریزونا (CSS) و سامانهی هشدار آخر برخورد سیارکی دانشگاه هاوایی (ATLAS) انجام شده که هر کدام به طور مستقل یک شیء کوچک در مسیر برخورد با زمین را شناسایی کردند.
تجزیه و تحلیل این مشاهدات و مطالعات مرکز اجرام نزدیک زمین (NEO) آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا نشان داد که این شیء یک سیارک نیست بلکه ماهوارهی OGO-1 است.
OGO-1 نخستین ماهواره از ۶ ماهوارهی برنامهی OGO بود که به ترتیب در سالهای ۱۹۶۵ تا ۱۹۶۹ پرتاب شدند. ۵ ماهوارهی بعدی همه تا کنون به زمین بازگشتهاند و قطعات آنها در بخشهای گوناگون اقیانوس سقوط کرده است. سقوط قبلی این مجموعه ماهوارههای بازنشسته در سال ۲۰۱۱ رخ داده بود و آخرین بار هم این هفته انجام میشود.
عکس کاور: طرح گرافیکی ماهوارهی OGO-1
Public Domain Licence from NASA
منبع: Space