انویدیا RTX 3080 Ti و RTX 3070 Ti را برای لپتاپ رونمایی کرد
انویدیا در ادامهی رونمایی از محصولات خود در نمایشگاه CES 2022 از دو گرافیک بسیار قدرتمند RTX 3080 Ti و RTX 3070 Ti مخصوص لپتاپ رونمایی کرد.
انویدیا در رویداد امسال خود تمرکز ویژهای روی گرافیکهای قدرتمند داشت. از RTX 3090 Ti که در مطلبی دیگر خبر مربوط به آن را پوشش دادیم گرفته تا دو مدل کنونی یعنی RTX 3080 Ti و RTX 3070 Ti که البته این دو مدل برای لپتاپها طراحی شدهاند. بنابراین نباید انتظار داشته باشیم قدرتی معادل نمونههای دسکتاپ که چند ماه پیش رونمایی شدند داشته باشند.
این دو کارت گرافیک به احتمال بسیار فراوان و طبق آنچه که گفته میشود قرار است در لپتاپهایی در بازهی قیمتی ۱۴۹۹-۲۴۹۹ دلار مورد استفاده قرار بگیرند. در اولین روز ماه فوریه هم باید شاهد عرضهی رسمی آنها باشیم که البته بهتر است بگوییم در این تاریخ این گرافیکها در اختیار شرکای تجاری انویدیا یعنی MSI، گیگابایت، ایسوس و … قرار میگیرند تا این شرکتها که در واقع تولیدکنندهی لپتاپ به حساب میآیند از آنها در محصولات خود استفاده کنند.
البته متاسفانه انویدیا خیلی در رابطه با جزئیات این گرافیک صحبت نکرد جز اینکه میدانیم برای اجرای بازی در وضوح ۱۴۴۰P با نرخ فریم ۱۰۰ و ۱۲۰ هرتز، کاملا تواناییهای لازم را دارند (به ترتیب برای مدل RTX 3080 Ti و RTX 3070 Ti). مدل قدرتمندتر این گرافیکها از ۱۶ گیگابایت حافظهی اختصاصی از نوع GDDR6 بهره میبرد که حتی از نمونهی دسکتاپ تایتان RTX قدرتمندتر و سریعتر است.
اینطور که به نظر میرسد انویدیا اینبار نقشهای در سر دارد که به کمک آن میتواند قدرت و سرعت پردازش گرافیکی لپتاپهای نسل کنونی را به نسبت قبل به شکل محسوسی افزایش دهد. طبق گفتههای شرکت، فناوری بکار رفته در ساخت این گرافیکها، نسل چهارم Max-Q است که از قابلیت کنترل پردازندهی لپتاپ نیز بهره میبرد و به کاربر امکان اعمال تغییرات در قدرت، سرعت پردازش، دما و … را میدهد تا بدین ترتیب آزادی عمل لازم برای فعالیت گرافیک فراهم شود. این قابلیت فوقالعاده کاربردی است و اقدام انویدیا در راستای طراحی چنین چیزی واقعا عالی بود. چرا که بسیاری از بازیها هستند که به گرافیک نیاز شدیدی دارند در حالی که اصلا استفادهی چندانی از CPU یا همان پردازشگر مرکزی ندارند. بنابراین گاهی اوقات کنترل برخی از منابع سیستم نیاز است.
انویدیا میگوید با یک سری از شرکتهای تولیدکنندهی پردازنده هم در حال همکاری است تا بتواند یک چارچوب مشخصی برای کنترل قدرت پردازندههای نسل بعد اینتل و AMD یعنی سری آلدر لیک و Rembrandt در نظر بگیرد. بنابراین اگر از لپتاپی با تراشهی گرافیکی سری RTX 3000 با فناوری Max-Q و تراشههای جدید ساخت اینتل و AMD استفاده کنید به احتمال بسیار زیاد باید شاهد قرارگیری چنین قابلیتی در آن خواهید بود.
البته مشخص نیست این قابلیت در واقعیت چگونه عمل خواهد کرد. روی کاغذ که عالی به نظر میرسد اما نمیدانیم آیا واقعا آنطور که فکر میکنیم خواهد بود یا خیر. انویدیا هم اصلا جدول یا بنچمارکی از قبل یا بعد کنترل منابع سیستم منتشر نکرد که بدانیم چگونه این قابلیت جدید میتواند باعث بهبود عملکرد منابع سیستم شود.
اما از این موضوع گذشته، یک قابلیت بسیار جالبی که در گرافیکهای جدید شرکت وجود دارد، Rapid Core Scaling نامیده میشود که برخی از هستههای کارت گرافیک را زمانی که کاربر در حال اورکلاک هستههای دیگر است خاموش میکند تا بدین ترتیب از مصرف انرژی به شکل قابل توجهی کاسته شود. طبق ادعای شرکت این کار باعث میشود عملکرد پردازشی گرافیک تا ۳ برابر بهتر شود که میزان قابل توجهی است.
قابلیت Battery Boost 2.0 هم برای بهینهسازی مصرف انرژی در نظر گرفته شده است که از لحاظ تئوری باید تا ۷۰ درصد مصرف انرژی را بهینه کند. البته در عمل واقعا این میزان را شاهد نخواهیم بود چون شرایط واقعی همیشه با شرایط تئوری متفاوت است. اما شاید به صورت کلی قدرت پردازشی و گرافیکی سیستم تا یک حد محسوسی کاهش پیدا کند و حتی شاید شاهد افت فریم در انجام برخی از بازیها هم باشید تا بدین ترتیب Battery Boost 2.0 بتواند به هدفی که داشت نزدیک شود.
از آن جایی که نمیدانیم قدرت واقعی این گرافیکهای جدید چقدر است، بنابراین اندکی سخت خواهد بود که بخواهیم در رابطه با ارزش خرید آنها به نسبت لپتاپهای قدرتمند کنونی اظهار نظر کنیم. به نظر میرسد باید منتظر بمانیم تا بررسیهای دقیقی از عملکرد آنها منتشر شود. طبق گفتههای خود شرکت، عملکرد این گرافیکها ۱۰ الی ۲۰ درصد به نسبت نسل گذشته بهبود داشته است (مدلهای استاندارد) اما به صورت کلی رسیدن به این میزان به مدل لپتاپ و دیگر منابع سختافزاری آن هم بستگی دارد. چون گاهی اوقات لپتاپهای مجهز به RTX 3080 از مدلهای مجهز به RTX 3070 هم ضعیفتر بودند و شاید مدل لپتاپ، چنین تفاوتی را بین گرافیکهای مدل Ti هم رقم بزند.
منبع: The Verge