۱۰ انیمیشن زیبا و مسحورکننده که محصول دیزنی نیستند
نزدیک به یک قرن است که نام والت دیزنی در کنار انیمیشنهای باکیفیت شنیده میشود. از زمان اکران «سفیدبرفی و هفت کوتوله» (Snow White and the Seven Dwarfs)، اولین فیلم بلند این شرکت پرآوازه، به جرات میتوان گفت که تمام انیمیشنهای دیزنی از استاندارد بالایی برخوردار بودهاند. با این حال، دیزنی تنها تولیدکننده انیمیشن باکیفیت و زیبا نیست. از رقبای اصلی دیزنی تا استودیوهای مستقل، صنعت سینما شاهد اکران فیلمهای بلند زیادی بوده است که برای روایت داستانهای جذاب از تصاویر باورنکردنی استفاده میکنند. این فیلمها چه با نوآوری در تکنیکهای انیمیشنی که قبلا مورد استفاده قرار میگرفتند و چه با خلق مناظر خیرهکننده که میتواند متعلق به یک موزه باشد، بینندگان را با تصاویر خود مسحور میکنند. در ادامه ۱۰ انیمیشن زیبا نام بردیم که محصول دیزنی نیستند اما از لحاظ بصری خیرهکنندهاند.
۱۰. افسانه محافظان: جغدهای گاهول (Legend of the Guardians: The Owls of Ga’Hoole)
- محصول: ۲۰۱۰
- کارگردان: زک اسنایدر
- صداپیشهها: جیم استرجس، جفری راش، آنتونی لاپالیا
- امتیاز متاکریتیک: 53 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۹ از ۱۰
در انیمیشن «افسانه محافظان: جغدهای گاهول» جغد جوانی به نام سورن به دنبال نگهبانان گاهول میگردد تا از جغدها در برابر شیطانی به نام منقارآهنی دفاع کند. این انیمیشن به کارگردانی زک اسنایدر از نظر بصری زیبا و بسیار خیرهکننده است. چرا که نه تنها جغدها را با جزییاتی حیرتانگیز به تصویر میکشد، بلکه مناظر شگفتانگیز و پدیدههای آب و هوایی را نیز به خوبی نشان میدهد. یکی از ویژگیهای مهم «افسانه محافظان: جغدهای گاهول» این است که طراحی جغدها به شکلی انجام شده است که چهرههایشان به وضوح احساساتی را که قرار است منتقل کنند نشان میدهد؛ ویژگیای که در کمتر فیلمی با شخصیتهای حیوانی دیده میشود. با وجود اینکه داستان فیلم در نهایت تا حدودی کمجان است، طراحی بصری و انیمیشن آن قطعا ارزش تحسین دارد.
۹. کلاوس (Klaus)
- محصول: ۲۰۱۹
- کارگردان: سرجیو پابلوس
- صداپیشهها: جیسون شوارتزمن، جی کی سیمونز، رشیدا جونز
- امتیاز متاکریتیک: 65 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 8.۲ از ۱۰
«کلاوس» یک انیمیشن دلگرمکننده است که داستانی اورجینال درباره بابانوئل روایت میکند. برای روایت داستان از انیمیشنهای سنتی دستی استفاده شده و در ارائه مناظر زیبا و شخصیتهای بهیادماندنی موفق است. کارگردان سرجیو پابلوس میخواست در ساخت فیلم به انیمیشن سنتی بازگردد و چگونگی تکامل آن بدون اتکا به گرافیکهای کامپیوتری را بررسی کند. «کلاوس» به شدت از انیمیشنهای قدیمیتر به این معنا وام گرفته است، اما سبکی که ارائه میکند فراتر از تنها تکرار آنهاست. یعنی همان سبک را به روشهای جدید و نوآورانه به کار میبرد و با بازی نور و حرکت به نتایج جذابی میرسد.
۸. پرسپولیس (Persepolis)
- محصول: ۲۰۰۷
- کارگردان: مرجان ساتراپی
- صداپیشهها: کیارا ماسترویانی، کاترین دنو، شان پن
- امتیاز متاکریتیک: 90 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
«پرسپولیس» یک فیلم فرانسوی و ایرانی است که بر اساس یک رمان گرافیکی اتوبیوگرافی نوشتهی مرجان ساتراپی ساخته شده است که تجربه او را در دوران کودکی در طول انقلاب ایران بازگو میکند. «پرسپولیس» یک اثر ادبی قدرتمند است که به عنوان یکی از بهترین کتابهای سالهای اخیر مورد تحسین قرار گرفته. این اقتباس سینمایی به کارگردانی ونسان پارونو پرونود و ساتراپی، از سبک هنری رمانهای گرافیکی الهام گرفته و آن را به انیمیشن تبدیل میکند. استفاده از خطوط سیاه و سفید و پررنگ در این انیمیشن به طرز فریبندهای زیبا و ساده است، اما به طور موثر از این سادگی برای تاثیرگذاری بیشتر داستان بر بیننده استفاده میکند.
۷. کورالاین (Coraline)
- محصول: ۲۰۰۹
- کارگردان: هنری سیلیک
- صداپیشهها: داکوتا فانینگ، تری هچر، جنیفر ساندرز
- امتیاز متاکریتیک: ۸۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۷ از ۱۰
انیمیشن «کورالاین» درباره دختر جوانی است که بُعد دیگری را کشف میکند که در ابتدا به نظر میرسد همان چیزی است که او همیشه رویای آن را داشته. این فیلم به کارگردانی هنری سیلیک و بر اساس کتابی نوشتهی نیل گیمن، به صورت استاپ موشن ساخته شد و از این مدیوم برای تاثیرگذاری بیشتر استفاده کرد. «کورالاین» میتواند به عنوان یک فیلم ترسناک در نظر گرفته شود، زیرا مرز بین جذاب و دلهرهآور را طی میکند و با پیشرفت داستان، دنیای رنگارنگ دوم ترسناکتر و دلهرهآورتر میشود. استفاده از رنگ و سایه بر آرزوها و ترسهای کورالاین تاکید میکند و طراحیهای منحصربهفرد شخصیتها آنها را بیش از پیش تماشایی میسازد.
۶. پاپریکا (Paprika)
- محصول: ۲۰۰۶
- کارگردان: ساتوشی کن
- صداپیشهها: مگ.می هایاشی بارا، تورو اموری، تورو فورویا
- امتیاز متاکریتیک: 81 از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۷ از ۱۰
تریلر روانشناختی علمی-تخیلی «پاپریکا» دنیایی را به تصویر میکشد که در آن یک ماشین به انسانها اجازه میدهد وارد رویاهای یکدیگر شوند. فیلم حاصل داستانی است که در آن رویاهای سورئال با دنیای واقعی ادغام میشود و کابوسها مردم را آزار میدهند. کارگردان ساتوشی کن موفق شد با طراحی و انیمیشن خاص «پاپریکا» حس خواب و رویا را ایجاد کند. چیزهایی که آنطور که به نظر میرسند نیستند، سکانسهای رویایی منحصربهفرد و استفاده ظریف از جلوههای ویژه کامپیوتری همگی به تجربه لذتبخش تماشا میافزایند. «پاپریکا» فیلمی مبتکرانه است و انیمیشن آن کمک زیادی به اصالتش میکند.
۵. ولفواکرز (Wolfwalkers)
- محصول: ۲۰۲۰
- کارگردان: تام مور، راس استوارت
- صداپیشهها: هونور کنافسی، اوا ویتاکر، شان بین
- امتیاز متاکریتیک: ۸۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
«ولفواکرز» چهارمین اثر استودیوی انیمیشن مستقل کارتون سالون (Cartoon Saloon) و سومین انیمیشن زیبا از سری فیلمهای آزاد است که به عنوان «سهگانه فولکلور ایرلندی» شناخته میشود. «ولفواکرز» حول محور رابین، یک شکارچی جوان میچرخد، که با یکی از اعضای قبیلهای دوست میشود که شایعه شده تبدیل به گرگ میشوند. سبک هنری رنگارنگ «ولفواکرز» در طول سکانسهایی که در جنگل تنظیم میشود واقعا درخشان است و حرکات سیالی که به تصویر کشیده میشود بسیار مسحورکننده است. یکی از جزییات جالب توجه این است خطوط اطراف طرح کلی رابین با پیشرفت فیلم کمتر میشود و رنگ میبازد و بر کشف آزادی او تاکید میکند. «ولفواکرز» نامزد بهترین انیمیشن بلند جوایز اسکار شد اما در نهایت به «روح» (Soul) باخت.
۴. افسانه شاهدخت کاگویا (The Tale of the Princess Kaguya)
- محصول: ۲۰۱۵
- کارگردان: ایسائو تاکاهاتا
- صداپیشهها: نوبوکو میاموتو، تاتسویا ناکادای، توموکو تاباتا
- امتیاز متاکریتیک: ۸۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 8 از ۱۰
«افسانه شاهدخت کاگویا» محصول استودیو جیبلی به کارگردانی ایسائو تاکاهاتا، اقتباسی از داستان ژاپنی قرن دهم به نام «افسانه بامبوشکن» (The Tale of the Bamboo Cutter) است. داستان از این قرار است که یک زن و شوهر کودکی را در یک ساقه بامبو پیدا میکنند و تصمیم میگیرند که او را به عنوان فرزند خود بزرگ کنند. سبک هنری خیرهکننده «افسانه شاهدخت کاگویا» از نقاشیهای آبرنگ و جوهر سنتی ژاپنی الهام گرفته است و آن را از دیگر فیلمهای استودیو جیبلی و به طور کلی دیگر فیلمهای انیمیشن متمایز میکند. رنگهای ملایم و خطوط به جا مانده از قلمموها کیفیتی رویایی به آن میبخشد و به بینندگان کمک میکند تا در داستان غوطهور شوند.
۳. وینسنت بامحبت (Loving Vincent)
- محصول: ۲۰۱۷
- کارگردان: دوروتا کوبیلا، هیو ولچمن
- صداپیشهها: داگلاس بوث، جروم فلین، سیرشا رونان
- امتیاز متاکریتیک: ۶۲ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۸ از ۱۰
در «وینسنت بامحبت» هر قاب به معنای واقعی کلمه یک نقاشی است. این فیلم توسط دوروتا کوبیلا و هیو ولچمن در پروژهای کارگردانی شد که تکمیل آن شش سال به طول انجامید و از هزاران نقاشی رنگ روغن واقعی اثر تیمی متشکل از ۱۲۵ هنرمند برای روایت داستان زندگی و مرگ ونسان ون گوگ استفاده شد. با چنین روش منحصربهفرد و تجربی خلق یک فیلم، نتیجه به طور قابل پیشبینی خیرهکننده است. نقاشیهایی که سبک هنر خود ون گوگ را تقلید میکنند از جمله آسمان معروف شب پرستاره، به روشهای باورنکردنی زنده میشوند. هیچ راهی بهتر از این برای بیان داستان زندگی یک نقاش وجود نداشت.
۲. مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی (Spider-Man: Into the Spider-Verse)
- محصول: ۲۰۱۸
- کارگردان: باب پرسیچتی، پیتر رمزی، رودنی روثمن
- صداپیشهها: شامیک مور، لیو شرایبر، ماهرشالا علی
- امتیاز متاکریتیک: ۸۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
وقتی «مرد عنکبوتی: به دورن دنیای عنکبوتی» در سال ۲۰۱۸ اکران شد، به خاطر رویکرد منحصربهفردش به تکنیکهای انیمیشن و هویت بصری چشمگیرش، دنیا را تحت تاثیر قرار داد. این فیلم مایلز مورالس را دنبال میکند که تبدیل به مرد عنکبوتی شده، با افراد عنکبوتی از ابعاد دیگر آشنا و به یک قهرمان تبدیل میشود. «به درون دنیای عنکبوتی» بسیاری از قراردادهای انیمیشن را نادیده میگیرد تا یک تجربه زیبا و خیرهکننده ایجاد کند. از بازی با نرخ بازسازی تصویر گرفته تا دادن یک طراحی متمایز به هر شخصیت از جهان خود، از ابتدا تا انتها قابل توجه است. دنباله آن «مرد عنکبوتی: در میان دنیای عنکبوتی» (Spider-Man: Across the Spider-Verse)، حتی پا را فراتر از فیلم اول میگذارد و به یک جانشین شایسته تبدیل میشود.
۱. باغی از کلمات (The Garden of Words)
- محصول: ۲۰۱۳
- کارگردان: ماکوتو شینکای
- صداپیشهها: تاکشی میدا، کنا هانازاوا، مگومی هان
- امتیاز متاکریتیک: –
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۴ از ۱۰
«باغی از کلمات» اثر ماکوتو شینکای، پر از احساسات عمیق و تاثیرگذار است. این انیمیشن داستان یک کفاش نوجوان و یک زن جوان مرموز را روایت میکند که به طور مداوم در صبحهای بارانی و در پارک ملی با هم ملاقات میکنند و ارتباطی بین آنها شکل میگیرد. جدا از داستان عاطفی و عمیق، این فیلم یک تصویر خیرهکننده از طبیعت سرسبز نشان میدهد که بیننده را به خود جلب میکند، چرا که مناظر پارک با توجه زیادی به جزییات ساخته شدهاند. صحنههای بارانی با دقت ترسیم شده و استفاده از نورپردازی در طول فیلم به برجسته کردن فیلمنامه انیمیشن کمک میکند و تمام این کارها به استادانهترین شکل ممکن انجام شده است.
منبع: CBR