نوکیا با همکاری ناسا نخستین شبکهی مخابراتی ۴G را در ماه میسازد
در روزهای گذشته بود که ناسا اسامی چهارده شرکت همکار در برنامهی سفر به ماه را اعلام کرد و در این میان نام نوکیا آمریکا هم بهعنوان پیمانکار تجاری این آژانس در برنامهی ماه به منظور توسعهی شبکهی ارتباطی به چشم میخورد.
شرکت فنلاندی نوکیا ضمن تأیید این مطلب اعلام کرد که «آزمایشگاههای بل نوکیا» (Nokia Bell Labs) مستقر آمریکا، سامانههای ارتباطی را در ماه ایجاد خواهد کرد و تجهیزات این شرکت توسط ناسا بر سطح ماه مستقر خواهد شد. انتظار میرود که فضاپیمای حامل تجهیزات ارتباطی نوکیا در اواخر سال ۲۰۲۲ به سطح ماه برسد.
بل لبز در سال ۱۸۸۰ میلادی توسط مخترع تلفن، «الکساندر گراهام بل» (Alexander Graham Bell) پایهگذاری شده و از سال ۱۹۲۵ رسما تحت این نام فعالیت میکند. این شرکت که پیش از این توسط «ایتی اند تی» (AT&T) و «آلکاتل» (Alcatel) هم اداره میشده و از سال ۲۰۱۵ در مالکیت نوکیا قرار دارد، در زمینهی توسعهی فناوریهای ارتباطی مشغول است و برای مستقر کردن شبکهی اینترنت همراه خود بر روی ماه با دیگر شرکت انتخاب شده توسط ناسا، «اینتویتیو مچینز» (Intuitive Machines) همکاری خواهد کرد.
پروژهی نوکیا برای ماه از جمله تدارکاتی است که ناسا برای برای آماده کردن شرایط اعزام فضانوردان به ماه در سال ۲۰۲۴ ترتیب داده است. برنامهی آرتمیس این آژانس با هدف ایجاد یک حضور طولانی مدت انسان در ماه و به عنوان بستری آزمایشی برای مأموریتهای آینده به مریخ است.
در این زمینه ناسا برای تهیهی فناوریهای برنامهی فرود بر ماه ۳۷۰ میلیون دلار در اختیار ۱۴ شرکت قرار داده است. این فناوریها شامل مدیریت مایعات برودتی و فناوریهای مربوط به ذخیرهی انرژی و تولید نیرو در سطح ماه خواهد بود. این آژانس فضایی همچنین توافقنامهای را برای توسعه و آزمایش سیستمهای فرود بر سطح ماه امضا کرد. و به دنبال شرکتهای خصوصی برای استخراج سنگها و منابع دیگر در ماه است.
طی این توافقنامه نوکیا ۱۴٫۱ میلیون دلار برای ساخت شبکهی تلفن همراه در ماه دریافت خواهد کرد. نوکیا اعلام کرد که این شرکت شبکهای را برای ارتباطات حیاتی فضانوردانی که در ماه به فعالیت میپردازند، فراهم میکند. این شامل کنترل وسایل نقلیهی ماه و دیگر تجهیزات از راه دور، نقشهخوانی ماه توسط فضانوردان (شاید چیزی مانند گوگل مپ ماه)، فعالیتهای ناوبری درلحظه و پخش جریانی ویدیو با کیفیت بالا خواهد بود. به گفتهی بل لبز این فناوری باعث میشود که روی زمین تصاویر بهتر و باکیفیتتری از فعالیتهای فضانوردان در سطح ماه دریافت کنیم.
این تجهیزات شامل ایستگاه پایه، آنتنها و برنامههای نرمافزاری رایانهای است و شبکهی ارتباطی نوکیا در ماه باید به طور خاص برای مقاومت در برابر خصوصیات سطح این قمر مانند شدت دمایی، تابشهای کیهانی، شرایط گرانش کم و خلاء طراحی شود. همچنین در هنگام پرتاب از زمین و فرود بر سطح ماه با وجود تکانهای شدید باید عملیاتی باقی بماند و دچار مشکل نشوند.
به گفتهی نوکیا این تجهیزات ارتباطی شبکهی ۴G/LTE را بر روی ماه فراهم میکند و به صورت خودکار پیکربندی و راهاندازی خواهد شد. «مارکوس ولدن» (Marcus Weldon) مدیر ارشد فناوری نوکیا خاطرنشان کرد: «سامانهی ۴G/LTE برای پشتیبانی از حضور پایدار انسان در سطح ماه ضروری است.»
این شرکت تصمیم دارد به جای ۵G که آخرین فناوری اینترنت همراه محسوب میسود. از ۴G استفاده کند. زیرا به گفتهی ناسا این فناوری مدت زمان بیشتری دردسترس است و قابلیت اطمینان خود را ثابت کرده است.
فناوری ۴G بر روی زمین توسط برجهای سلولی بزرگ با ژنراتورها و ارتباطات رادیویی قوی پشتیبانی میشود اما استفاده از چنین تجهیزات بزرگ و سنگینی بر روی ماه ممکن نیست. به همین منظور بل لبز نوکیا فناوری شبکهی سلولی کوچک را توسعه میدهد که دامنهی آن محدودتر است اما انرژی بسیار کمتری نسبت به برجهای معمولی روی زمین استفاده میکند و بستهبندی و جابهجایی آن توسط موشکها هم بسیار آسانتر خواهد بود. این فناوری کوچک بر روی زمین به تدریج در حال استفاده برای شبکههای ۵G است و نوکیا هم در برنامهی بلندمدت قصد دارد شبکهی اینترنت ۵G را در ماه راهاندازی کند.
عکس کاور: طرح گرافیکی شبکهی اینترنت ۴G در ماه
Credit: Nokia Bell Labs