نیکون در برابر فوجی فیلم؛ کدام برند دوربین را انتخاب کنیم؟
اغلب شما احتمالاً این جمله را شنیده باشید که تجهیزات و دوربین در عکاسی خیلی مهم نیستند و همه چیز به مهارتهای عکاس بازمیگردد. اما این ادعا واقعاً خیلی صحیح نیست. دلایل زیادی وجود دارد که باور کنید کیفیت تجهیزات و دوربین شما نقش مهمی را در عکاسی ایفا میکنند. بعضی از دوربینها عکسهای خیلی بهتری میگیرند و کار با برخی مدلها و برندها آسانتر از سایرین است. نیکون (Nikon) و فوجی فیلم (Fujifilm) دو مورد از بزرگترین تولیدکنندگان دوربینهای دیجیتال هستند.
هر دو این شرکتها دوربینهایی دارند که رقابت نزدیکی با محصولات شرکت دیگر دارند. این دوربینها عموماً کاربرد بالایی داشته و سطوح مختلفی از امکانات را به عکاسها ارائه میکنند. بااینحال، از آنجایی که خرید تجهیزات عکاسی عموماً یک نوع سرمایهگذاری تلقی میشود و دوربین عکاسی محصولی نیست که آن را همیشه تعویض کنید، ارزش آن را دارد که قبل از خرید به دقت تحقیق و بررسی کرده و محصول مناسبی را انتخاب کنید. به همین خاطر، در این مقاله قصد داریم به مقایسه دوربین نیکون و فوجی فیلم بپردازیم.
ساخت دوربین
در این بخش قصد داریم مقایسه دوربین نیکون و فوجی فیلم را از لحاظ کیفیت کلی ساخت بررسی کنیم. این روزها دوربینها در تمام شکل و اندازهها تولید میشوند. انتخاب بین ظاهرها و اندازههای مختلف میتواند به نیازها و خواستههای شما بستگی داشته باشد. مثلاً، اگر یک دوربین مناسب برای سفر و گردشگری میخواهید، اندازه و وزن دوربین میتواند برای شما اهمیت زیادی داشته باشند. شما به دوربینی نیاز دارید که بهراحتی در جیب شما جای بگیرد و فضای زیادی را اشغال نکند.
به صورت کلی، دوربینهای بدون آینه فوجی فیلم خیلی فشرده و کوچک هستند. بسته به لنزی که استفاده میکنید، احتمالاً بتوانید آن را در جیب خود جای داده و به راحتی حمل کنید. با این حال، مدلهای DSLR ابعاد بزرگتری دارند و حمل آنها شاید دشوارتر باشد. به عنوان مثال، ابعاد دوربین FinePix S3200 را در نظر بگیرید.
دوربینهای شرکت نیکون نیز به همین شکل طراحی شدهاند. دوربینهای DSLR این شرکت خیلی بزرگ هستند و آنها را چندان نمیتوانیم قابل حمل بدانیم. از سوی دیگر، مدلهای بدون آینه آن، مثلاً مثل Nikon Z fc فضای خیلی کمتری را اشغال میکنند و کاملاً قابل حمل هستند.
اگر بخواهیم به مقایسه دوربین نیکون و فوجی فیلم از لحاظ ساختار و اندازه بپردازیم، حتماً باید حواسمان به ویژگیهای نمایشگرهای آنها هم باشد. برای مثال، نمایشگر دوربین Nikon Z fc قابلیت جمع شدن دارد و زمانی که از دوربین استفاده نمیکنید، همچنان محفوظ باقی میماند. این در حالی است که نمایشگر دوربین فوجی فیلم در معرض نمایش بوده و در برابر خط و خش و ضربه آسیبپذیر است.
علاوه بر این، اماکن چرخاندن نمایشگر دوربین Nikon Z fc وجود دارد. بنابراین، اگر بخواهید یک سلفی از خودتان بگیرید، به راحتی میتوانید از این قابلیت بهره بگیرید. این در حالی است که چنین ویژگی در دوربینهای فوجی فیلم دیده نمیشود.
دسترسی به لنزها
هرچه بیشتر در زمینه عکاسی پیشرفت کنید، احتیاج بیشتری به لنزهای پیشرفته پیدا خواهید کرد. همانطور که میدانیم، لنزهای دوربینها را میتوان به ۲ دسته تقسیم کرد. دسته اول لنزهای پیشفرض دوربینها است و دسته دوم هم لنزهایی هستند که جداگانه خریده و آنها را میتوانید به دوربین خود اضافه کنید. در این بخش سعی میکنیم دوربینهای نیکون و فوجی فیلم را از هر دو نظر مقایسه کنیم. ولی بیایید کار را با مقایسه لنزهای کیت (لنزهای اولیه) این دوربینها آغاز کنیم.
اگر یک دوربین DSLR نیکون تهیه کنید، احتمالاً یک لنز ۵۵-۱۸ میلیمتری با دیافراگم f/3.5 یا f/5.6 همراه آن خواهد بود. اگر مدلهای بدون آینه را بخرید، اندازه دیافراگم به همین شکل خواهد بود، ولی فاصله کانونی احتمالاً ۵۰-۱۶ میلیمتری باشد.
در شرکت فوجی فیلم ولی تنوع کمی بیشتر است. لنز کیت در دوربینهای فوجی فیلم به نوع دوربین شما بستگی دارد. برای مثال، اگر مدل XT-30 را انتخاب کنید، یک لنز ۴۵-۱۵ میلیمتری به همراه دارد که اندازه دیافراگم آن چیزی بین f/3 و f/5.6 است. با این حال، دوربین مدل XT-4 یک لنز ۵۵-۱۸ میلیمتری دارد که دیافراگم آن بین f/2 و f/8.4 است.
ولی اگر لنزهای جدید و جداگانه را بخواهیم بررسی کنیم، باید بگوییم که هر دو شرکت طیف وسیعی از لنزها را ارائه میکنند. ولی با این حال، میتوانیم بگوییم که کیفیت لنزهای فوجی فیلم بهتر است و عکاسهای بیشتری ترجیح میدهند از این لنزها استفاده کنند.
قیمتگذاری
وقتی صحبت از خرید هر کالایی به میان میآید، قیمت طبعاً یکی از مهمترین عوامل برای تصمیمگیری است. مهمترین عامل تأثیرگذار در تنوع قیمت دوربینهای عکاسی، تنوع مدلها و امکانات آنها است. به عنوان مثال، دوربینهای بدون آینه عموماً گران قیمتتر از مدلهای DSLR هستند.
دوربینهای بدون آینه فوجی فیلم معمولاً قیمت بالایی دارند. ولی تفاوت قیمتی چندان چشمگیر نیست. برای مثال، مدل XT-300 چیزی در حدود ۹۰۰ دلار قیمت دارد، در حالی که قیمت دوربین XT-4 خیلی بیشتر و در حدود ۱۷۰۰ دلار است. این در حالی است که قیمت دوربینهای DSLR فوجی فیلم در خیلی از مواقع چیزی کمتر از ۳۰۰ دلار است.
شرکت نیکون ولی تنوع محصولات نسبتاً بیشتری داشته و دوربینهای خود را با طیفهای قیمتی مختلفی عرضه میکند. برای مثال، اگر بخواهید یک دوربین ساده DSLR نیکون تهیه کنید، دوربینهای مختلفی از محدوده قیمتی کمتر از ۳۰۰ دلار تا کمی بیشتر از ۴۰۰ دلار از برند نیکون را میتوانید تهیه کنید. با این حال، مدلهای پیشرفته و قدرتمندی مثل D6 نیز وجود دارند که علیرغم DSLR بودن، قیمت آنها بیش از ۵۰۰۰ دلار است!
اگر طرفدار دوربینهای بدون آینه باشید، مدل Z fc نیکون میتواند گزینه مناسبی برای شما باشد و قیمت آن هم زیر ۱۲۰۰ دلار است. البته، مدلهای قویتری هم در بازار موجود است که طبعاً قیمت بالاتری هم دارند.
عملکرد
مقایسه دوربین نیکون و فوجی فیلم از لحاظ عملکردی به ما نشان میدهد که این دوربینها کارکردهای متفاوتی دارند. این موضوع میتواند تأثیر خیلی زیادی در تصمیمگیری خرید شما داشته باشد. در ادامهی این بخش قصد داریم دوربینهای این دو برند را از لحاظ برخی از اصلیترین تنظیمات دوربینهای عکاسی با یکدیگر بررسی کنیم.
محدوده ایزو | ISO Range
ایزو یکی از اصلیترین متغیرها برای کنترل نور تصاویر است. اگر دوربین XT-30 فوجی فیلم را به عنوان یک مثال در نظر بگیریم، کمترین مقدار ایزو برابر با ۸۰ است و بالاترین مقدار آن هم ۵۱.۲۰۰ است. از سوی دیگر، در دوربین Nikon Z fc هم بالاترین مقدار ایزو همان ۵۱.۲۰۰ است، ولی کمترین حد برای ISO از رقم ۱۰۰ شروع میشود.
سرعت شاتر | Shutter Speed
سرعت شاتر جزو اصلیترین ویژگیهای یک دوربین عکاسی است. سرعت شاتر میتواند خیلی از ویژگیهای عکس شما را تعیین کند و به صورت کلی نشان میدهد که چه کارهایی میتوانید با دوربین خود انجام دهید. دوربین XT-4 فوجی فیلم سرعت شاتری برابر با ۳۰ ثانیه تا ۱/۸۰۰۰th ثانیه دارد. ولی شرایط در دوربین XT-30 ساخت همین شرکت کمی متفاوت است. سرعت شاتر در این دوربین از ۱۵ ثانیه تا ۱/۴۰۰۰م ثانیه است.
اگر دوربینهای نیکون را در نظر بگیریم، باید بگوییم که سرعت شاتر در مدل Z fc شبیه به ویژگیهای همان دوربین XT-30 فوجی فیلم است. با این حال، سرعت شاتر دوربین D6 از ۱۵ ثانیه تا ۸۰۰۰/۱م ثانیه بوده و مدل D3400 نیز از ۳۰ ثانیه تا ۴۰۰۰/۱م ثانیه است.
دامنه دینامیکی | Dynamic Range
دامنه دینامیکی موضوع پیچیدهای است که اگر بخواهیم بهخوبی به آن بپردازیم، لازم است یک مقاله کامل و مستقل را به این موضوع اختصاص دهیم. ولی اگر بخواهیم این مفهوم را خیلی ساده تعریف کنیم، باید بگوییم به تفاوت بین تاریکترین و روشنترین قسمتهای یک تصویر اشاره دارد.
محدوده دینامیکی مهم است زیرا بر ظاهر کلی تصاویر شما تأثیر میگذارد. دوربینهای فوجی فیلم دارای یک تنظیم محدوده دینامیکی هستند که به شما امکان میدهد انتخاب کنید که آیا میخواهید روی ۱۰۰٪، ۲۰۰٪ یا ۴۰۰٪ قرار بگیرند. همچنین، میتوانید آن را روی خودکار تنظیم کنید تا دوربین کار انتخاب محدوده دینامیکی را بهصورت خودکار انجام دهد.
بعضی از دوربینهای نیکون هم دارای تنظیمات محدوده دینامیکی بالایی هستند که میتوانید آن را تغییر دهید. با این حال، برخی از مدلهای دیگر این شرکت، مانند دوربین مدل D3400 از تنظیمات محدوده دینامیکی پشتیبانی نمیکند.
سیستم لرزش گیر | Camera Stabilization
اگر اهل عکاسی باشید، حتماً با عکسهای لرزیده، تار و محو سروکار داشتهاید. برای اجتناب از این مشکل، یا باید دقت خیلی بالایی در عکاسی داشته باشید، یا از ۳ پایه استفاده کنید و یا اینکه دوربین شما مجهز به سیستم لرزشگیر باشد!
بیشتر دوربینهای فوجی فیلم مجهز به سیستم لرزشگیر هستند. ولی این موضوع چندان در میان دوربینهای نیکون متداول نیست. تقریباً تمام دوربینهای DSLR نیکون سیستم لرزشگیر و ثابتکننده عکس را ندارند. ولی برخی مدلهای بدون آینه و قدرتمندتر، مانند مدل Z9 این قابلیت را به خریداران ارائه میکنند.
خیلی از لنزهای شرکت نیکون از تکنولوژی کاهش لرزش (VR) استفاده میکنند و این موضوع در میان لنزهای فوجی فیلم هم دیده میشود؛ بنابراین، محصولات این دو شرکت از این نظر تفاوت خاصی با یکدیگر ندارند.
منبع: Makeuseof