طراحی کیسههای هوا در خودروهای آینده چگونه خواهد بود؟
حتی با وجود خودران شدن وسایل نقلیه، احتمال تصادفات وجود دارد و با توجه به تغییر طراحی داخلی خودروهای آینده نیاز به تغییر در طراحی کیسههای هوا هم احساس میشود؛ چیزی که یک شرکت سوئدی راهکاری ابتکاری برای ان ارائه داده است.
سالهاست که صنعت خودرو وعده داده است که خودروهای خودران از اغلب تصادفات جلوگیری خواهند کرد. اما حتی اگر رایانهها از انسان قابل اعتمادتر باشند، سیستمهای رانندگی خودکار نمیتوانند همهی تصادفات را برطرف کنند.
خودروهای آینده هم گاهی تصادف میکنند و احتمال آسیبدیدگی سرنشینان وجود دارد. اما اگر اینطور که در طرحها میبینیم، فضای درونی خودروها به صورت محیط باز ساخته شوند، کیسهی هوای فعلی که بهترین محافظ ما در برابر آسیب تصادفات به سرنشینان است، کارایی مناسبی نخواهد داشت.
کیسههای هوای امروزی در حقیقت نمونهای از چیزی هستند که در اوایل دههی ۷۰ میلادی طراحی شدهاند. آنها برای فعال شدن، ورودی را از دهها حسگر ایمنی بر پایهی ابعاد سرنشین، موقعیت صندلی، استفاده از کمربند ایمنی و شدت تصادفات دریافت میکنند و به صورت بهینهشده برای محافظت از قفسهی سینه، لگن، گردن و زانوها در صورت وقوع تصادف بهکار میروند.
اما این کیسههای هوا برای افرادی طراحی شدهاند که در حالت نشسته رو به جلو قرار دارند و برای شخصی که دراز کشیده یا رو به عقب نشسته است، که دو طرح پیشنهادی در زمینهی فضای داخلی خودروهای خودران است، کاربرد مناسبی ندارند.
اکنون شرکت سوئدی «اتولیو» (Autoliv) که تولیدکنندهی کیسههای هواست، نمونهی اولیهای از کیسههای هوای آینده اختراع کرده که بدون توجه به جهت قرارگیری سرنشینان از آنها محافظت میکند.
این کیسهی هوای یکپارچه که «لایف سل» (Life Cell) نامیده میشود، از پشتِ سر و تکیهگاههای جانبی هر صندلی به بیرون باز میشود و یک لایه بالشتک هوا در بخشهای اطراف و بالای بدن مسافر شکل میگیرد. این یک طراحی هوشمندانه است اما با توجه به اینکه این محصول هنوز در مرحلهی توسعه است، همانند خودران سطح ۵ (خودرو با رانندگی کاملا خودکار) انتظار نداریم که تا مدتی آن را در خودروهای تولید شده ببینیم.
عکس کاور: طراحی کیسهی هوای مناسب برای خودروهای آینده
Credit: Autoliv
منبع: Car and Driver