چرا گوشی بعدی شما باید رم زیادی داشته باشد؟
برای سالها، بارها از خودم پرسیدهام که «گوشی من چقدر رم نیاز دارد؟». هر چند سال یکبار، دستگاههای ما با شکستن موانع حافظه، قدرت خود را افزایش میدهند؛ چه با ظهور قابلیت چندوظیفگی و چه با پیشرفتهای اخیر در بازیهای رده بالای موبایل. در حالی که ۸ گیگابایت رم حتی برای عاشقان مولتی تسکینگ هم کافی بوده است، ورود هوش مصنوعی به جیبهای ما، این نیاز را به سمت ارقام بالاتری سوق میدهد. با در نظر گرفتن این موضوع، خرید گوشی با ۱۲ گیگابایت رم یا حتی بیشتر، دیگر غیر منطقی نیست.
تقریبا تمام پرچمداران اندرویدی، از این مرز عبور کردهاند. اما رم ناکافی برخی از گوشیهای هوشمند جدید، آنها را در تنگنا قرار داده است. پیکسل ۸ گوگل شاید شناختهشدهترین نمونه باشد؛ هوش مصنوعی جمنای نانوی پیکسل ۸ و 8a ماهها دیرتر از ۸ پرو ۱۲ گیگابایتی عرضه شد. حتی حالا هم برای فعال کردن قابلیتهایی مثل «خلاصه ضبط صدا» باید بخش تنظیمات توسعهدهنده را زیر و رو کنید. شاید جای تعجب نباشد که انتظار میرود سری پیکسل ۹ با ۱۲ تا ۱۶ گیگابایت رم معرفی شود تا کاربران با چنین محدودیتهایی روبرو نشوند.
از طرف دیگر، باید به سری آیفون ۱۵ و Apple Intelligence اشاره کنیم. بر اساس گزارشها، آیفونهای ۱۵ و ۱۵ پلاس به دلیل محدودیتهای رم، از نسل اول ویژگیهای هوش مصنوعی اپل بیبهره خواهند ماند. این مدلها تنها ۶ گیگابایت رم در مقابل ۸ گیگابایت در مدلهای بزرگتر خود دارند و همچنین از چیپستهای قدیمیتر نسبت به پرو و پرو مکس استفاده میکنند. اما حتی کاربران مدلهای پرو نیز ممکن است به زودی متوجه شوند که گوشیهایشان از مدلهای جدیدتر عقب افتادهاند. یک محدودیت سختافزاری واضح برای قابلیتهای هوش مصنوعی وجود دارد و حتی برخی از پرچمداران گرانقیمت اخیر هم این محدودیت را ندارند.
اهمیت ظرفیت رم گوشی برای هوش مصنوعی
اگرچه هوش مصنوعی میتواند بسته به پردازنده سریعتر یا کندتر اجرا شود، اما ممکن است اصلاً اجرا نشود. مدلهای هوش مصنوعی، حتی مدلهای بسیار فشرده برای موبایل، به گیگابایتها رم نیاز دارند و این قبل از صحبت در مورد نیازهای گستردهی هوش مصنوعی مولد است. برخلاف اپها و بازیهایی که میتوانند بر محدودیتهای زیادی غلبه کنند، هوش مصنوعی اغلب به دسترسی لحظهای به کل مدل نیاز دارد که به معنای نیاز مبرم به ظرفیت بسیار بالای رم گوشی است.
وقتی صحبت از خرید گوشی بعدی میشود، احتمالا بسیاری از کاربران اصلا به هوش مصنوعی فکر هم نمیکنند اما بهتر است در این شرایط آیندهنگری داشته باشید. این مدلهای هوش مصنوعی هنوز در اول راه قرار دارند و حتی اگر در حال حاضر به نظر شما مفید نباشند، ممکن است تا سال دیگر فواید بسیار بیشتری ارائه دهند. فراموش نکنیم که اپل، گوگل و سامسونگ از گوشیهای خود با حداقل پنج سال بهروزرسانی نرمافزار پشتیبانی میکنند؛ زمان بسیار طولانیای در فضای هوش مصنوعی که به سرعت در حال تکامل است. و چه کسی میداند ویژگیهای آیندهی هوش مصنوعی چه شکلی خواهند بود یا به چه سختافزاری نیاز خواهند داشت؛ آنها قطعاً تحت تأثیرگذارتر از چیزی خواهند بود که امروز دیدهایم.
با در نظر گرفتن این موضوع، به نظر میرسد رم بیشتر بهتر است. اگر امروز به عنوان حداقل مطلق به ۸ گیگابایت نیاز داریم، ممکن است در عرض چند سال با ۱۶ گیگابایت یا حتی ۲۴ گیگابایت به عنوان یک الزام رایج برای ویژگیهای پیشرفته هوش مصنوعی روبرو شویم. البته در این میان مراقب گوشیهای چینی که علاقه زیادی به رم مجازی دارند هم باشید. قابلیت رم مجازی از حافظه داخلی گوشی استفاده میکند و اگرچه در برخی شرایط کاربردی است، اما هوش مصنوعی نمیتواند از آن بهره ببرد
رم فقط بخشی از این معادله است
البته رم تنها بخشی از این پازل است و حتی بهرهگیری از گوشی با حافظه رم ۳۲ گیگابایتی هم لزوما قرار نیست استفاده از مدلهای هوش مصنوعی پیشرفته را امکانپذیر کند. برای مثال، حتی اگر گلکسی A35 ارزانقیمت سامسونگ رم بیشتری داشت، پردازندهی پایینردهی آن فاقد قابلیتهای لازم NPU برای هرگونه هوش مصنوعی جدی روی دستگاه است. در ضمن این در صورتی است که سامسونگ بخواهد هوش مصنوعی گلکسی را در این ردهی قیمتی عرضه کند.
از سوی دیگر، باید خاطرنشان کنیم گوشیهای چینی در این زمینه هنوز امکانات زیادی ارائه نمیکنند زیرا آمادهسازی قابلیتهای هوش مصنوعی به بودجه به شدت بالایی نیاز دارد. البته بدون شک دیر یا زود شرکتهای دیگر هم در این زمینه امکانات مفیدی ارائه خواهند کرد. اما در کل برای خرید گوشی و بهرهگیری از قابلیتهای هوش مصنوعی پیشرفته، نباید صرفا به ظرفیت رم توجه کنید و طبیعتا باید به برند، نرمافزار و سابقه شرکت هم توجه نشان دهید.
در حال حاضر، اپل، گوگل و سامسونگ سه بازیگر اصلی در این حوزه هستند و باید ببینیم گوشیهای جدید این سه برند چگونه میخواهند امکانات هوش مصنوعی را برای کاربران ارائه دهند. در نهایت باید بگوییم که برای خرید گوشی میتوانید به سایت دیجیکالا سر بزنید.
منبع: Android Authority