خورشید به زمین لبخند زد!
گاهی اوقات یک لبخند غیرمنتظره تمام چیزی است که برای تغییر روز لازم دارید و خب، این غافلگیری نمیتواند ابعادی بزرگتر از یک لبخند خورشیدی داشته باشد!
اخترشناسان ناسا در حالی خورشید را مشاهده کردهاند که لبخندی شگفتانگیز و شادیآور بر چهره دارد. این تصویر در حساب توییتر مطالعات خورشیدی ناسا اشتراکگذاری شده است و نشان میدهد که خورشید، چهرههای متفاوتتری نسبت به آنچه همیشه بهنظر میرسد، دارد.
البته لبخندی که در این عکس دیده میشود، در حقیقت یک لبخند واقعی نیست، بلکه همانطور که ناسا توضیح داده است، لکههای تاریک مشاهده شده، حفرههای تاجی خورشید هستند که فورانهای سریع باد خورشیدی را در فضا منتشر میکنند.
این جریانهای عظیم باد خورشیدی، میتوانند باعث ایجاد طوفانهای خورشیدی هرچند خفیف بر روی زمین شوند. سیل مواد خورشیدی میتوانند با سرعت ۲.۹ میلیون کیلومتر بر ساعت از حفرههای تاجی خارج شوند. این نواحی به این دلیل تیره بهنظر میرسند که نسبت به نواحی پلاسمایی اطراف سردترند و چگالی کمتری دارند.
بهطور اتفاقی در میان همهی نوسانات خورشیدی دیوانهکنندهای که ستارهی مرکزی منظومهی شمسی به نمایش میگذارد، دو حفرهی تاجی عظیم بهنوعی شبیه به چشمهایی پر از شیطنت بهنظر میرسند و سومی بهطرز عجیبی شبیه لبخندی پرشور است.
آنچه واقعا در اینجا اتفاق میافتد اما پدیدهی «پاریدولیا» (Pareidolia) یا «معنیپنداری» است که ما تصور میکنیم چیزهایی مانند چهرهها را در الگوهای تصادفی میبینیم. این یک ترفند ذهن است که این بار در مقیاسی شگفتانگیز و به اندازهی خورشید تجربه میشود.
برخی کاربران توییتر هم این چهره را یادآور چهرهی یک شخصیت شرور افسانهای «شکارچیان اشباح: استِی پاف، مرد مارشمالویی» میدانند و بله؛ این هم کاملا تصادفی است. اما حتی اگر این فقط یک تلاقی بیمعنی و تصادفی از فیزیک مرموز خورشیدی باشد، به این معنی نیست که جالب توجه نباشد.
گفتنی است با حرکت خورشید به سمت فعالترین فاز چرخهی تقریبا ۱۱ سالهی خورشیدی، فعالیت آن رو به افزایش است و پیشبینی میشود که در سال ۲۰۲۵ به بیشینه مقدار خود برسد.
عکس: لبخند خورشید
Credit: NASA/SDO
منابع: Science Alert, Space