ناسا پروازهای اصلی تا پایان عمر ایستگاه فضایی را به اسپیسایکس سفارش داد
با سفارش پروازهای سرنشیندار تازه به اسپیسایکس، ناسا ممکن است مجبور نباشد که برای فرستادن فضانوردان به ایستگاه فضایی بینالمللی، دوباره به روسیه تکیه کند.
این آژانس، پنج پرواز سرنشیندار دیگر را از «اسپیسایکس» (SpaceX) خریداری کرده است و بدین ترتیب پروازهای سفارش داده شده با اسپیسایکس، برای حضور بیوقفهی خدمهی آمریکا در ایستگاه فضایی تا زمان بازنشستگی مورد انتظار آن در سال ۲۰۳۰ کافی خواهد بود. هرچند آژانس در این باره مستقیما چیزی نگفته است.
در حالی که ناسا همچنان قصد استفاده از فضاپیمای «استارلاینر» (Starliner) بوئینگ را هم دارد، انجام مأموریتهای جدید اسپیسایکس برای اجرای برنامههای متناوب به ایستگاه فضایی توسط این دو شرکت، زمانی که هر دو عملیاتی باشند، ضروری خواهند بود.
به گفتهی ناسا، پروازهای اضافی سفارش داده شده میتوانند از سال ۲۰۲۶ صورت بگیرند. اگر مشکلی مانع از پرتاب به موقع بوئینگ یا اسپیسایکس شود، وجود پروازهای پشتیبان کمککننده خواهند بود و ایستگاه فضایی بینالمللی را ایمن و عملیاتی نگه میدارند.
هماکنون اسپیسایکس تنها شرکت خصوصی است که مجوز پرواز فضانوردان را دریافت کرده و چندین پرواز عملیاتی هم انجام داده است. بوئینگ هم بهتازگی یک پرواز آزمایشی بدون سرنشین موفقیتآمیز را انجام داد. با نگاهی به آینده، احتمالا آزمایش سرنشیندار استارلاینر اواخر امسال یا اوایل سال ۲۰۲۳ انجام خواهد شد و سپس اولین مأموریت عملیاتی را در سال ۲۰۲۳ شاهد خواهیم بود.
چنین روندی ممکن است بوئینگ را از فرصت فرستادن فضانوردان بیشتر به ایستگاه فضایی محروم کند و اگر ناسا پروازهای بیشتری سفارش ندهد، این شرکت شانس بزرگ خود را برای رقابت با اسپیسایکس از دست خواهد داد.
ترتیب فعلی در مجموع ۱۴ مأموریت فضاپیمای «کرو دراگون» (Crew Dragon) در مقابل تنها ۶ سفر فضاپیمای استارلاینر است و بدین ترتیب این غول صنعت هوافضا، بخش بزرگی از تجارت بالقوهی خود را به یک نسبتا تازه وارد در این حوزه واگذار خواهد کرد.
عکس کاور: فضاپیمای کرو دراگون متصل به ایستگاه فضایی بینالمللی
Credit: NASA Johnson
منابع: Engadget, Ars Technica