ماجرای نودل مریخی دیده شده توسط کاوشگر پشتکار چیست؟
کاوشگر پشتکار ناسا، عکسی از یک شیء نودل-مانند روی سطح مریخ ثبت کرده است که هنوز منشأ دقیق آن معلوم نیست اما دانشمندان عامل احتمالی آن را تأثیرگذاری انسان بر سیارهی سرخ میدانند.
ماه گذشته، مریخ نورد «پشتکار» (Perseverance) ناسا که در دومین کارزار علمی خود بهسر میبرد، عکسی نادر از یک جسم نقرهای براق که بین دو صخره در کف دهانهی مریخ افتاده بود گرفت و به زمین مخابره کرد. در نهایت معلوم شد که این شیء بخشی از زبالههای خود مریخنورد است.
اعضای تیم پشتکار در توییتر نوشتند: «تیم من چیز غیرمنتظرهای را مشاهده کرده است: این یک تکه پوشش حرارتی است که آنها فکر می کنند ممکن است از مرحلهی فرود و جتپک موشکی که در سال ۲۰۲۱ من را روی سطح نشاند، بر جای مانده باشد.»
یک قطعهی جالب بر جای مانده از مریخنورد
اکنون، این مریخنورد یک قطعه زبالهی جالب دیگر، این بار به شکل نودل یا اسپاگتی مشاهده کرده است. این تصویر روز سهشنبه گرفته شده و محققان را گیج کرده است.
بر اساس گفتههای تیم مأموریت، تا کنون میدانیم که این عکس توسط یکی از دوربینهای پیشگیری از خطر جلوی مریخنورد گرفته شده است که برای محافظت از آن هنگام رانندگی یا استفاده از بازوی روباتیک، چشمانداز جلو را زیر نظر دارد. اما هنوز نمیدانیم چیست.
پذیرفته شدهترین توضیح این است که درست مانند جسمی که قبلا دیده شد، میتواند بقایایی این مأموریت مریخ ناسا باشد. همچنین تقریبا مطمئن هستیم که هیچ رستوران اسپاگتی در مریخ وجود ندارد!
کاوشگرهای دیگر هم تا کنون تصاویری از زبالههای فضایی انسان در مریخ گرفتهاند. در ماه آوریل، بالگرد «نبوغ» (Ingenuity) که همزمان با پشتکار به مریخ رسید، تصاویر هوایی از لاشهی پوستهی فرود و چتر نجات این مأموریت را ثبت کرد.
اثرگذاری ما در فضا و سیارات دیگر
تصاویری از این دست یادآوری خوبی هستند که ما روی جایی که سفر میکنیم تأثیر داریم و باید با احتیاط پیش برویم. اگرچه نمیتوان از یک سیاره دیدن کرد و هیچ چیزی بر جای نگذاشت، اما بهتر است این نوع زبالهها را به حداقل برسانیم.
از این گذشته، اتمسفر فضایی زمین اکنون به دلیل همهی اجرامی که به درون آن میفرستیم، از جمله انواع فزایندهی ماهوارهها، با مشکل زبالههای فضایی روبهرو است. ما نمیخواهیم سیارات دیگر هم به همین سرنوشت دچار شوند.
هماکنون پشتکار در حال کاوش در دهانهی «جزرو» (Jezero) و مطالعهی دلتای رودخانهی باستانی این منطقه است که مکانی ایدئال برای جستوجوی نشانههای حیات میکروبی در گذشتهی سیاره محسوب میشود. آنچه از این مأموریت بهدست میآید میتواند برای درک اینکه آیا مریخ واقعا میزبان حیات بیگانه است یا خیر، کلیدی باشد.
مریخنورد پشتکار در ماه فوریه گذشته (اسفند ۱۴۰۰) یک سال حضور در سیارهی سرخ را به پایان رساند. این کاوشگر ۲.۷ میلیارد دلاری ناسا، در ۱۸ فوریه ۲۰۲۱ (۱ اسفند ۱۳۹۹) و طی مأموریت «مریخ ۲۰۲۰» (Mars 2020) به این سیاره رسید. این پیشروترین و کاملترین تلاش ناسا در دهههای اخیر برای بررسی وجود حیات در سیارهی سرخ بهشمار میرود.
عکس کاور:
Credit: NASA/JPL-Caltech
منبع: Interesting Engineering