بالگرد نبوغ گام اول را برای بازگشت به نقطه‌ی صفر برداشت

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
طرحی گرافیکی از پرواز بالگرد نبوغ در مریخ

بالگرد مریخ‌پیمای نبوغ ناسا برای پانزدهمین بار در آسمان مریخ پرواز کرد تا گام اول را برای بازگشت به نقطه‌ی صفر یا شروع فعالیت خود بردارد و بتواند برای مأموریت‌های آینده در مسیری تازه آماده باشد.

پرواز پانزدهم بالگرد در سیاره‌ی سرخ نسبتا کوتاه بود و فقط ۱۲۸.۸ ثانیه طول کشید که علاوه بر حرکت بازگشتی، به نوعی مشابه چهاردهمین پرواز، آزمایش شرایط پروازی هم محسوب می‌شد. فصل تابستان در مریخ فرا رسیده و با گرم‌تر و رقیق‌تر شدن هوا، پرواز بالگرد از قبل هم سخت‌تر شده است، بنابراین این ربات کوچک تلاش می‌کند با افزایش دور ملخ‌ها همچنان توانایی پرواز در مریخ را حفظ کند.

طی این پرواز مریخ‌نورد که پیش از این سفرهای بی‌بازگشت خود را دنبال می‌کرد، با طی حدود ۴۲۳ متر به نزدیکی محل فرود در پرواز رکوردشکن نهم رسید تا کم‌کم به نقطه‌ای که در ابتدا مأموریت خود را آغاز کرده بود، بازگردد. ناسا با اعلام موفقیت‌آمیز بودن پانزدهمین پرواز در مریخ گفت: «نبوغ با استفاده از این فرصت، عکس‌هایی از هدف‌های علمی بالقوه تهیه کرد که به‌زودی پردازش خواهند شد.»

سایه‌ی بالگرد نبوغ هنگام پانزدهمین پرواز در مریخ

سایه‌ی بالگرد نبوغ هنگام پانزدهمین پرواز در مریخ
Credit: NASA/JPL-Caltech

با انجام موفق پرواز این بازگشتی، نبوغ به میدان هوایی که به افتخار نخستین پرواز کنترل‌شده‌ی انسان، «برادران رایت» (Wright Brothers) نام گرفته است نزدیک‌تر شد. کنترل‌گرهای مأموریت در هفته‌های آینده مجموعه‌ای از پروازهای تازه را برنامه‌ریزی می‌کنند تا بالگرد را به این میدان هوایی بازگردانند و سپس نبوغ در مسیر تازه‌ای قرار بگیرد و مأموریت‌های دیگری را دنبال کند.

«تدی زانتوس» (Teddy Tzanetos) سرپرست تیم بالگرد نبوغ پیش از این گفته بود: «نبوغ آماده است تا سفر بازگشتی خود به میدان هوایی برادران رایت را در منطقه‌ی فرود اکتاویا بالتر (Octavia E. Butler) آغاز کند تا برای ماجراجویی‌های بعدی آماده باشد.»

میدان هوایی برادران رایت، همان منطقه‌ای است که ناسا پنج پرواز اول بالگرد را در فاز «نمایش فناوری» (Technology Demonstration) در آن انجام داد تا امکان پرواز در جو رقیق مریخ را بررسی کند. از آن زمان ناسا از نبوغ طی فاز «نمایش فناوری» (Operation Demonstration) برای کاوش مناطق و کمک به هم‌سفر بزرگ‌تر خود، مریخ‌نورد «پشتکار» (Perseverance) استفاده کرده است. این دو کاوشگر هر دو ۱۸ فوریه (۱ اسفند) به مریخ رسیده بودند.

مسیر پانزدهمین پرواز در مریخ

مسیر پانزدهمین پرواز در مریخ
Credit: NASA/JPL-Caltech

این بالگرد به‌طور کلی جلوتر از مریخ‌نورد حرکت کرده است تا از مسیرها و صخره‌های جالبی که می‌توانند هدف علمی احتمالی پشتکار باشند، عکس‌برداری کند. مجموع مسافت پیموده شده توسط نبوغ نزدیک به ۳.۲ کیلومتر است اما همه‌ی این مسیر مستقیم نبوده و بنابراین مسیر بازگشت به نقطه‌ی آغاز مأموریت، بسیار کوتاه‌تر خواهد بود.

تا پیش از این مریخ‌نود و بالگرد از محل فرود خود به سمت جنوب رفته بودند تا برخی عوارض سطحی و رخ‌نمون‌های مریخ را بررسی کنند. اما اکنون ناسا می‌خواهد کاوش شمال و غرب منطقه‌ی فرود را آغاز کند و به سمت دلتای رودخانه‌ی باستانی مریخ در دهانه‌ی جزرو حرکت کند.

هنگامی که بالگرد و پشتکار به محل فرود خود بازگردند، این پهپاد کوچک ۴ پره، پیش از سفر به غرب برای رسیدن به دلتای رودخانه‌ی باستانی، به مریخ‌نورد پشتکار می‌پیوندد. به گفته‌ی زانتوس ناسا همچنین در حال آماده‌سازی یک به‌روزرسانی نرم‌افزاری است تا به‌طور بالقوه قابلیت‌های جدیدی را در این بالگرد مریخ‌پیما فعال کند.

عکس کاور: طرحی گرافیکی از پرواز بالگرد نبوغ در مریخ
Credit: NASA/JPL-Caltech

منابع: UPI, NASA



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X