ناسا با یک ترفند هوشمندانه مشکل فضاپیمای لوسی را از راه دور برطرف کرد
تیم ویژهای که از سوی ناسا مسئولیت رفع مشکل فضاپیمای لوسی را برعهده داشت، سرانجام با یک ترفند هوشمندانه موفق شد آرایهی خورشیدی را باز و کاوشگر را برای ادامهی مأموریت آماده کند.
سال گذشته بود که ناسا کاوشگر لوسی را که برای کاوش سیارکهای تروجان در نزدیکی نقاط لاگرانژی مشتری طراحی شده است، به فضا پرتاب کرد.
با این حال، تنها ۱۲ ساعت پس از پرتاب، مشکلی پیش آمد و یکی از آرایههای خورشیدی بزرگ فضاپیما که برای تولید انرژی الکتریکی از نور خورشید در فاصلهی بسیار دورتر از آن طراحی شده است، بهطور کامل باز نشد و امکان محکم کردن آن وجود نداشت.
اکنون، طبق اعلام ناسا تیم متخصصان مأموریت، با استفاده از چندین ترفند هوشمندانه، توانسته است مشکل را به اندازهی کافی برای ادامهی مأموریت برطرف کند.
در حقیقت ساعاتی پس از شناسایی این مشکل، ناسا یک تیم ویژهی بررسی ناهنجاری را با اعضایی از مؤسسهی تحقیقاتی جنوب غربی، مرکز پرواز فضایی گادرد ناسا و سازندهی فضاپیما یعنی نورثروپ گرامن را گرد هم آورد. اما چون هیچ دوربینی برای آرایههای خورشیدی این فضاپیما وجود ندارد، این تیم ویژه ناچار شد راه دیگری را برای یافتن مشکل پیدا کند.
برای این منظور، پیشرانهای فضاپیما را برای اندازهگیری هر گونه ارتعاش غیرعادی روشن کردند و یک مدلسازی دقیق از مجموعهی موتور آرایهی خورشیدی معیوب برای تعیین میزان صلبیت آن انجام دادند. با این ترفند آنها در نهایت دریافتند که یک طناب طراحی شده برای باز کردن آرایه، احتمالا روی قرقرهی آن گیر کرده است.
بدین ترتیب این تیم بهسرعت دو راه حل بالقوه را مطرح کرد. یکی این بود که از آرایه همانطور که هست استفاده شود، زیرا هنوز ۹۰ درصد توان مورد انتظار را تولید میکند. روش دیگر این بود که با استفاده از موتور راهاندازی پشتیبان استقرار آرایه و همچنین موتور اصلی، بند را محکمتر بکشند و به آن اجازه دهند تا بیشتر بپیچد و سازوکار قفل را درگیر کند.
اما از سویی هر دو موتور برای کار همزمان طراحی نشدهاند، بنابراین تیم عیبیابی، عملیات را برای آزمایش نتایج احتمالی و اثرات احتمالی، روی زمین مدلسازی کرد. پس از ماهها شبیهسازی، آنها تصمیم گرفتند که گزینهی دو موتوره را روی فضاپیمای لوسی پیش ببرند. بدین ترتیب هر دو موتور اصلی و پشتیبان استقرار آرایههای خورشیدی را هفت بار بهطور همزمان فعال کردند و سرانجام موفق به باز کردن و کشش بیشتر آرایه شدند.
ناسا دربارهی این موفقیت گفت: «متأسفانه، طناب به اندازه کافی کشیده نشد تا آرایه قفل شود، اما اکنون تحت کشش بسیار بیشتری قرار دارد و به اندازهی کافی پایدار است تا فضاپیما بتواند هدفهای مأموریت را برآورده کند.»
به گفتهی آژانس فضایی آمریکا، فضاپیما اکنون آماده است و میتواند تا گام برنامهریزی شدهی بعدی خود را تکمیل کند و در اکتبر ۲۰۲۲ (مهر ۱۴۰۱) با استفاده از گرانش زمین سرعت خود را افزایش دهد. این کاوشگر قرار است در سال ۲۰۲۵ به اولین هدف سیارکی خود برسد.
عکس کاور: وضعیت آرایههای خورشیدی فضاپیمای لوسی پس از اجرای فرمان استقرار
Credit: NASA’s Goddard Space Flight Center Conceptual Image Lab
منبع: Engadget