نشت هوا در ایستگاه فضایی بینالمللی از حد معمول فراتر رفت
ناسا در حال تلاش برای رفع یک نشت هوای کوچک در بخش آمریکایی ایستگاه فضایی بینالمللی است که موجب تغییر در برنامههای این ایستگاه خواهد شد.
این آژانس فضایی در بیانیهای اعلام کرد که فضانورد «کریس کاسیدی» (Chris Cassidy) از جمعه شب تا دوشنبه صبح به فضانوردان «ایوان واگنر» (Ivan Vagner) و «آناتولی ایوانیشین» (Anatoly Ivanishin) در بخش روسی ایستگاه میپیوندد تا وضعیت فشار هوای بخش آمریکایی ایستگاه بررسی و ترمیم شود. کاسیدی، فرمانده ایستگاه فضایی یک کاپیتان نیروی دریایی ایالات متحدهی آمریکا است که ۱۱ سال در نیروی دریایی فعالیت داشته و در ۹ آوریل ۲۰۲۰ (۲۱ فروردین ۱۳۹۹) راهی ایستگاه شده بود.
سخنگوی ناسا در این زمینه گفت: «متخصصان شاهد کاهش بسیار آهستهی فشار درونی ایستگاه فضایی بینالمللی بودند و سعی در شناسایی منبع آن دارند. میزان نشت هوا نسبت به اندازهگیریهایی که در سال ۲۰۱۹ انجام شد، اندکی افزایش یافته است اما هنوز در بازهی مشخصات کلی ایستگاه است و خطری فوری را برای فضانوردان یا ایستگاه فضایی بینالمللی نشان نمیدهد.»
اگرچه فضانوردان میتوانند در محیط درونی ایستگاه بدون لباس فضایی فعالیت داشته باشند اما این محیط هرگز به طور کامل از نظر هوایی عایقبندی نشده است. کمی از هوا همیشه با گذشت زمان نشت میکند تا فشار مخازن نیتروژن و اکسیژن که از طریق مأموریتهای باری فرستاده شدهاند، تنظیم شود.
ناسا و شرکای بینالمللیاش میتوانند فشار هوا را در هر ماژول (واحدهای گوناگون ایستگاه فضایی) به دقت کنترل کنند. این نشت هوا نخستین بار در سال گذشته مشاهده شد اما با توجه به سرعت کم، در عملیات عادی ایستگاه دخالتی نداشت. به این ترتیب ناسا در حالی که وضعیت را تحت نظر داشت، بر سایر فعالیتهای ایستگاه متمرکز شده بود.
ایستگاه فضایی بینالمللی (ISS) در چند ماه گذشته روزهای شلوغی را سپری کرده است. ناسا و اسپیسایکس نخستین مأموریت سرنشیندار خصوصی به ایستگاه را با موفقیت به پایان رساندند. همچنین خدمهی ایستگاه چندین راهپیمایی فضایی انجام دادند تا شناساگر مادهی سیاه را که شکستهبود ترمیم کنند و باتریها را ارتقاء دهند. باتریها باید نیروی مورد نیاز ایستگاه را تا سال ۲۰۲۴ تأمین کنند که در صورت همهی شرکا میتواند تا ۲۰۲۸ یا بعد از آن هم گسترش یابد.
این دورهی شلوغ میتواند منجر به نوسانات شدیدتر ایستگاه و در نتیجه افزایش نشت هوا شده باشد. اما اکنون دورهای آرامتر در ایستگاه فضایی بینالمللی سپری میشود و فضانوردان فرصت رسیدگی به این موضوع را دارند تا از خطرآفرینی احتمالی آن در آینده جلوگیری شود.
طبق اعلام ناسا، آخر این هفته همهی دریچههای ایستگاه فضایی بینالمللی بسته خواهد شد تا کنترلگرهای مأموریت بتوانند فشار هوا را در هر ماژول به دقت اندازهگیری کنند.
این آژانس گفت: «این آزمایش هیچ خطری برای ایمنی خدمهی ایستگاه ندارد. با انجام آن مشخص میشود که کدام ماژول، سرعت نشتی بالاتر از حد معمول را تجربه میکند. متخصصان آمریکایی و روسی انتظار دارند که نتایج اولیهی این آزمایش تا پایان هفتهی آینده در دسترس باشد.»
این در حالی است که نشت فعلی هوا نخستین موردی نیست که ایستگاه فضایی بینالمللی با آن سر و کار دارد. پیش از این در سال ۲۰۱۸ نیز فضانوردان به ترمیم نشت هوای بزرگتری پرداخته بودند. فضانوردان در هنگام آموزش دیدن برای ماندن در ایستگاه فضایی بینالمللی، تجربهی شبیهسازی نشت هو را دارند که به طور معمول ۶ ماه به طول میآنجامد.
به گفتهی ناسا، با وقوع این نشت، اکنون از نظر زمانبندی فعالیتهای خدمه، نیاز به تغییر کوچکی در برنامهریزی ایستگاه فضایی بینالمللی است.