ناسا پیشگیری از بلایای طبیعی را با نسل بعدی ماهوارههای رصد زمین متحول میکند
ناسا مشغول توسعهی برنامهای با عنوان «رصدخانهی سیستم زمین» است که نسل آیندهی ماهوارههای رصد زمین محسوب میشود. برنامهای که پیشبینی آبوهوا و پیشگیری از بلایای طبیعی را به سطح دیگری ارتقا میدهد.
«رصدخانهی سیستم زمین» (Earth System Observatory) در حقیقت مجموعهای از مأموریتهای توصیه شده در سه سال پیش توسط بررسی یک دههای علوم زمین است که بهتازگی عملیات اجرایی کردن آن آغاز شده است. سیستم زمین به عملکرد کلی و اثر متقابل پدیدهها و بخشهای گوناگون زمین، مانند کره، لایههای جوی و اثر انسان، در کنار یکدیگر و به عنوان یک سامانهی یکپارچه گفته میشود.
دولت آمریکا برنامهی رصدخانهی سیستم زمین را تحت برنامهای گستردهتر اعلام کرده که برای نظارت و رسیدگی به اثرات آبوهوایی از جمله اختصاص ۱ میلیارد دلار منابع برای کاهش اثرات بلایای طبیعی پیش از وقوع، توسط سازمان مدیریت بحران فدرال درنظر گرفته شده است.
کاخ سفید در مورد برنامهی جدید گفت: «برنامهی رصدخانهی سامانهی زمین، معماری تازهای از سیستمهای پیشرفتهی رصد زمینی از فضا خواهد بود و درک بیسابقهای از برهمکنش حیاتی میان حو زمین، زمین، اقیانوسها و یخهای زمین را به جهان ارائه میدهد. این فرآیندها تعیین میکنند که آبوهوا چگونه در سطح منطقهای و محلی و در مقیاسهای زمانی کوتاهمدت و بلندمدت تغییر میکند.»
ناسا هم در بیانیهی جداگانهای اعلام کرد که رصدخانهی سامانهی زمین، مجموعهای از مأموریتها برای پیشبرد «مشاهدات تعیین شده» است. مجموعهای از رصدهای کلیدی که دانشمندان در برنامهی بررسی یک دههای علوم زمین که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، به ناسا توصیه کردهاند.
این مشاهدات تعیین شده شامل مطالعات مربوط به هواپخشها (Aerosols)، ابرها، همرفت و بارش، تغییر گسترده در بارش برف، یخ و آب، زیستشناسی و زمینشناسی سطحی و تغییر شکل و تغییرات سطحی میشود. برنامهی بررسی ده ساله، مفاهیم خاص مأموریتی را برای پرداختن به این موضوعات توصیه نمیکند اما طیف وسیعی از هزینهها را از ۳۰۰ میلیون دلار تا ۸۰۰ میلیون دلار برای هر مأموریت تخمین زده است.
«بیل نیسون» (Bill Nelson) مدیر ناسا در بیانیهی این آژانس گفت: «طی سه دهه بیشتر آنچه در مورد تغییر شرایط آبوهوایی زمین آموختهایم، بر اساس مشاهدات و تحقیقات ماهوارهای ناسا بودهاند. اکنون برنامهی جدید رصدخانهی سیستم زمینی ناسا این فعالیتها را گسترش میدهد. این برنامه درک بیسابقهای از سیستم آبوهوایی زمین ما به جهان ارائه میدهد، ما را با دادههای نسل بعدی که برای کاهش تغییرات آبهوایی اهمیت دارند، مجهز میکند و از جوامع گوناگون در برابر بلایای طبیعی محافظت میکند.»
هنوز بودجه یا برنامهی قطعی برای رصدخانهی سیستم زمین تعیین نشده است. هرچند در ماههای اخیر مقامات ناسا اعلام کردند که بسیاری از مشاهدات تعیین شده در حال نزدیک شدن به مرحلهی پیش از فاز A است تا مطالعات مفهومی مأموریت را پیش ببرند.
«کارن سن ژرمن» (Karen St. Germain) مدیر بخش علوم زمین ناسا، دربارهی کانسپت رصدخانهی سیستم زمین گفت: «من این برنامه را به عنوان یک منو که میتوان از آن گزینههایی را انتخاب کرد، درنظر نمیگیرم بلکه آن را رصدخانهای یکپارچه میدانم که با کمک آن تمام حرکات اصلی سیستم زمین را رصد میکنیم.»
رصدخانهی سیستم زمین، در پیشنهاد بودجهی ۲۰۲۲ ناسا هم گنجانده شده است. در طرح کلی بودجه اشاره شده که با هزینههای علوم زمین، نسل بعدی ماهوارههای رصد زمین برای مطالعهی پرسشهای موجود در زمینهی آبوهوا راهانداز خواهند شد.
ناسا همچنین اعلام کرد که با همکاری سازمان پژوهشهای فضایی هند (ISRO) مأموریتی با نام «رادار دیافراگم مصنوعی ناسا-ایسرو» (NASA-ISRO Synthetic Aperture Radar) یا «نیسار» (NISAR) به عنوان راهگشا (مسیریاب) رصدخانهی سیستم زمین درنظر گرفته شده است. این پروژه برای سال آینده برنامهریزی شده و شامل دو سیستم رادار برای اندازهگیری تغییرات سطح زمین به عنوان یکی از مشاهدات تعیین شده در برنامهی یک دههای علوم زمین است.
عکس کاور: ماهوارهی رادار دیافراگم مصنوعی که با همکاری ناسا و سازمان پژوهشهای فضایی هند به عنوان بخشی از ماهوارههای آیندهی رصد زمین توسعه مییابد.
Credit: NASA/JPL
منبع: Space News
امریکا با کشورهای دیگه جنگ راه نندازه. پیشگیری بلاهای طبیعی پیش کش. درضمن بیشتراین گردبادهای وحشتناک وسیلابهادرقاره امریکا اتفاق می افتدپس ناسا بفکر امریکاست نه کشورهای کل دنیا