ناسا از پرواز بالگرد نبوغ در مریخ جزئیات بیشتری ارائه کرد
طی کنفرانس پس از پرواز که دقایقی پیش برگزار شد، ناسا جزئیات بیشتری دربارهی نخستین پرواز نبوغ در جو مریخ که امروز انجام شد، و مأموریتهای آیندهی این بالگرد ارائه کرد.
در چند ساعت گذشته بود که اولین دادههای پرواز بالگرد نبوغ به زمین رسید و تیم مأموریت پرواز، ایستایی و فرود موفق آن در جو رقیق مریخ را تأیید کرد.
همزمان عکس سیاه و سفید و کیفیت پایینی که دوربین ناوبری این مریخپیما تهیه کرده بود سایهی بالگرد را بر روی سطح مریخ از ارتفاع ۳ متری نشان میداد. عکسی که از دل یک لحظهی تاریخی بیرون آمد و ماندگار شد. مریخنورد پشتکار هم در حالی که چند ده متر دورتر ایستاده بود از این پرواز فیلمی تماشایی گرفت.
علاوه بر دوربین ناوبری بالگرد مریخپیمای نبوغ، یک دوربین رنگی و باکیفیت هم بر روی آن وجود دارد که تصاویری از منظرهی رو به افق تهیه میکند و این تصاویر باکیفیت در روزهای آینده به زمین مخابره خواهد شد تا نگاه متفاوتی از مریخ را به نمایش بگذارد.
به جز عکسهای تهیه شده، دادههای دریافتی از تلهمتری پرواز نبوغ در سیارهی سرخ به تیم کنترل زمینی کمک کرد تا پرواز آن را به دقت شبیهسازی و آن را از زاویههای گوناگون بررسی کنند.
نکتهی جالب توجه در پرواز امروز این بود که تصاویر دریافت شده از دوربین ناوبری بالگرد و تصاویر مریخنورد پشتکار از پرواز، بلند شدن گردوغبار هنگام پرواز را نشان نمیدهند؛ بنابراین احتمالا در دیگر پروازهای بالگرد نبوغ هم گردوغبار یک مشکل نخواهد بود. هرچند در شبیهسازیهای زمین، مواجهه با گردوغبار مریخ هم درنظر گرفته شده است.
بالگرد نبوغ در تاریخ ۱ اسفند (۱۸ فوریه) به همراه مریخنورد «پشتکار» (Perseverance) در سیارهی سرخ فرود آمد. حدود دو هفتهی گذشته فرآیند خروج از بدنهی مریخنورد را آغاز کرد و طی یک هفته موفق شد به تنهایی روی سطح مریخ قرار بگیرد.
پرواز بالگرد ابتدا برای ۱۱ آوریل (۲۲ فروردین) برنامهریزی شده بود اما به علت مشکل نرمافزاری در آزمایش پرهها با دور بالا به تعویق افتاد. سپس مهندسان نرمافزار نبوغ را بهروزرسانی و آن را پرههای آن را در دور بالا آزمایش کردند. در نهایت امروز بالگرد نبوغ برای نخستین بار از سطح مریخ بلند شد و پس از ۳۰ ثانیه معلق ماندن و پرواز در جو رقیق این سیاره، به سلامت فرود آمد.
این پرواز تاریخی ۱۱۷ سال پس از نخستین پرواز کنترلشده و موتوردار بشر که توسط برادران رایت انجام شد صورت میگیرد و برای گرامیداشت میراثی که بشر از تلاشها در این مسیر داشته است، بخشی از پارچهای که هواپیمای برادران رایت را پوشانده بود، در بالگرد مریخپیمای نبوغ قرار گرفته است.
بالگرد نبوغ پس از تنها شدن در مریخ، برای ۳۰ روز انرژی دارد که دو هفتهی آن سپری شده است. اما به گفتهی تیم کنترل مأموریت، زمان کافی برای انجام دیگر آزمایشها وجود دارد.
در روزهای آینده بالگرد نبوغ چالشهای دیگری فراتر از معلق شدن در آسمان مریخ را تجربه خواهد کرد و در کل ۴ برنامهی پرواز در میدان هوایی ۱۰ در ۱۰ متری برای آن درنظر گرفته شده است. طبق برنامهریزی قرار است مریخنورد پشتکار در پروازهای آیندهی بالگرد تلاش کند تا پرواز را هم ضبط نماید. کاری که به دلیل پیچیدگی و نقش نداشتن در فرآیند اصلی پرواز، امروز انجام نشد.
بدین ترتیب بالگرد نبوغ چشمانتظار پروازهای دیگر خود در سیارهی سرخ است. پروازهایی که میتواند راهگشای روشهای نوین کاوش مریخ در مأموریتهای رباتیک و انسانی آینده در مریخ و فراتر از آن باشد.
عکس کاور: نمایی از پرواز بالگرد نبوغ در مریخ از نگاه مریخنورد پشتکار
Credit: NASA/JPL-Caltech