مریخ‌نورد کنجکاوی عکس‌هایی شگفت‌انگیز از ابرهای مریخ ثبت کرد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه

مریخ‌نورد کنجکاوی عکس‌هایی تماشایی از ابرهای مریخی از جمله ابرهای رنگین‌تاب به نمایش گذاشته که زودتر از روند معمول در این سیاره شکل گرفته‌اند.

کاوشگر کنجکاوی ناسا که در هفته‌های گذشته هنگام بالا رفتن از کوه مرکو توسط مدارگرد شناسایی مریخ شکار شده بود، اکنون تصویری تازه از ابرهای مریخ را به نمایش گذاشته است. لایه‌های نازک بخار که از کریستال‌های یخ که نور خورشید در حال غروب را بازتاب می‌دهند و برخی به‌صورت رنگی دیده می‌شوند، پر شده‌اند.

به گفته‌ی ناسا، ابرها در جو رقیق مریخ نادر هستند اما معمولا در سردترین زمان سال، در استوای سیاره تشکیل می‌شوند. یک سال پیش مریخی (دو سال پیش زمینی) دانشمندان دریافتند که ابرها زودتر از حد انتظار تشکیل شده‌اند، بنابراین امسال برای تشکیل این ابرها از لحظه‌ی پیدایش آن‌ها یعنی اواخر ژانویه (اوایل بهمن) آماده بودند.

حرکت ابرهای مریخی بر فراز کوه شارپ مریخ

حرکت ابرهای مریخی بر فراز کوه شارپ مریخ
Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

این تصاویر نه تنها چشم‌نواز هستند بلکه اطلاعات تازه‌ای را به تیم مأموریت کنجکاوی در ناسا ارائه داده‌اند. دانشمندان پیش از این دریافته بودند که ابرهایی که زودتر تشکیل می‌شوند، در ارتفاع بالاتری نسبت به اغلب ابرهای مریخی قرار دارند که از یخ آب تشکیل شده‌اند و به طور معمول از ۶۰ کیلومتری بالای سطح سیاره فراتر نمی‌روند. به گفته‌ی ناسا ابرهای با ارتفاع بالاتر احتمالا از کربن دی‌اکسید منجمد یا یخ خشک تشکیل شده‌اند.

کنجکاوی هم عکس سیاه‌وسفید و هم عکس رنگی از این منظره تهیه کرده است که عکس‌های سیاه‌وسفید جزئیات موج‌دار ابرها را با وضوح بیشتری نشان می‌دهند. اما عکس‌های رنگی هم که از دوربین اصلی مریخ‌نورد گرفته شده و از چندین عکس به‌هم چسبیده تشکیل شده‌اند، نمای جذابی را به نمایش می‌گذارند.

عکس مریخ‌نورد کنجکاوی از ابرهای مریخی، درست پس از غروب آفتاب در 31 مارس

عکس مریخ‌نورد کنجکاوی از ابرهای مریخی، درست پس از غروب آفتاب در ۳۱ مارس (۱۱ فروردین)
Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

به گفته‌ی ناسا دقیقا با توجه به زمان ثبت عکس که درست پس از غروب آفتاب است، کریستال‌های یخی نور در حال محو شدن را می‌گیرند و این باعث می‌شود که در پس زمینه‌ی آسمان که در حال تاریک شدن است، بدرخشند.

این ابرهای تشکیل شده هنگام تاریک و روشن آسمان که به عنوان «ابرهای شب‌تاب» (Noctilucent) هم شناخته می‌شوند، با پر شدن از بلورها روشن‌تر می‌شوند و پس از پایین‌تر رفتن خورشید نسبت به ارتفاع آن‌ها در آسمان، تاریک می‌شوند. این یک سرنخ سودمند است که دانشمندان برای تعیین ارتفاع آن‌ها استفاده می‌کنند.

تصویری از ابرهای رنگین‌تاب مریخی

عکس مریخ‌نورد کنجکاوی از ابرهای رنگین‌تاب مریخی
Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS:

کنجکاوی همچنین ابرهای رنگین‌تاب (Nacreous) یا «مادر مروارید» (Mother of Pearl) را با ترکیب رنگی زیبا در عکسی پانوراما ثبت کرد. «مارک لمون» (Mark Lemmon) دانشمند علوم جوی از مؤسسه‌ی علوم فضایی گفت: «این رنگ‌ها از ذرات ابر با اندازه‌ی تقریبا یکسانی می‌آیند. این حالت معمولا درست پس از تشکیل ابرها روی می‌دهد و همه‌ی آن‌ها با یک نرخ شکل می‌گیرند.»

به گفته‌ی لمون رنگ‌هایی که در این ابرها نمایان می‌شود، همیشه باعث شگفتی است. او خاطرنشان کرد: «تماشای رنگ‌ها قرمز، سبز، آبی و بنفش و اینکه چیزی در مریخ به رنگ‌های گوناگون می‌درخشد، واقعا جذاب است.»

عکس کاور: ابرهای مریخی از نگاه مریخ‌نورد کنجکاوی ناسا

Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

منبع: The Verge



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۴ دیدگاه
  1. Ali

    این چیزا دیگه خیلی وقته مشخص شده که عکسای زمین هستند که با فتوشاپ درست میکنند

  2. احسان

    خیلی شبیه زمینه

  3. Hamid

    با چه مدرکی؟

  4. Daruish

    فوق‌العاده‌ست

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X