ارتباط فضاپیمای شناسایی ماه ناسا دوباره با زمین برقرار شد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
طرحی گرافیکی از فضاپیمای کپستون

پس از دو روز پرتنش و بدون ارتباط، اکنون کاوشگر کوچک ماه کپستون ناسا دوباره با تیم کنترل زمینی خود در تماس است و بدین ترتیب یک دوره‌ی سکوت کوتاه اما دلهره‌آور پایان می‌یابد.

کپستون ۲۵ کیلوگرمی «کپستون» (CAPSTONE) روز دوشنبه ۴ جولای (۱۳ تیر) تنها اندکی پس از جدایش از بستر فضاپیمایی «فوتون» (Photon) راکت لب و حرکت به سمت ماه، ناگهان با قطع ارتباط مواجه شد. تیم مأموریت بلافاصله عیب‌یابی را آغاز کردند زدند و تلاش‌های آن‌ها سرانجام نتیجه داد.

شرکت «ادونسد اسپیس» (Advanced Space) مستقر در کلرادو که این مأموریت را برای ناسا انجام می‌دهد، ۶ جولای (۱۵ تیر) اعلام کرد: «ما دوباره ارتباط خود را با کپستون برقرار کردیم. فضاپیما شاد و سالم به نظر می‌رسد. جزئیات بیشتر هم ارائه خواهد شد.»

کپستون در ۲۸ ژوئن (۷ تیر) بر فراز یک موشک «الکترون» (Electron) راکت لب به مدار زمین پرتاب شد، سپس با کمک روشن کردن گاه‌به‌گاه موتور بستر فضاپیمایی فوتون، یک هفته را در مدار دورانی از سیاره‌ی ما دورتر و دورتر شد و در نهایت شلیک نهایی فوتون، روز دوشنبه، با وارد کردن ضربه‌ی لازم کپستون را در مسیر مناسب برای رسیدن به ماه قرار داد و این کاوشگر مکعبی کمی بعد راه خود را به تنهایی پیش گرفت.

فضاپیمای کپستون خیلی زود نقطه عطف مهم دیگر را پشت سر گذاشت. مقامات ناسا روز گذشته در به‌روزرسانی مأموریت اعلام کردند که این فضاپیمای به اندازه‌ی مایکروفر آرایه‌های خورشیدی خود را طبق برنامه‌ریزی باز و شروع به آماده‌سازی سیستم پیشرانه‌ی خود برای اولین دور روشن کردن موتور کرد.

کپستون مدت کوتاهی پس از جدایش دو بار از طریق شبکه‌ی فضای دوردست ناسا با تیم مأموریت تماس گرفت، اما به دلایلی که همچنان مرموز باقی مانده است، ارتباطش قطع شد.

از دست دادن تماس، تیم کپستون را وادار کرد تا اولین دور روشن کردن موتور تصحیح مسیر را که برای دیروز برنامه‌ریزی شده بود، به تأخیر بیندازند. اما این مشکل بزرگی به‌شمار نمی‌رود. طبق گفته‌ی ناسا، فضاپیما سوخت کافی برای تحمل چند روز تأخیر در روشن کردن اولیه‌ی موتور را دارد.

هدف این فضاپیما شناسایی مدار تازه‌ای در ماه است که برای استقرار ایستگاه فضایی «گیت‌وی» (Gateway) یا «دروازه‌ی ماه» انتخاب شده است. هیچ فضاپیمایی تا کنون مدار نزدیک به مستطیلی را در اطراف ماه اشغال نکرده است و کپستون قصد دارد پایداری چنین مداری را برای گیت‌وی، که بخش کلیدی برنامه‌ی اکتشاف ماه آرتمیس ناسا است، تأیید کند.

نام کپستون مخفف «آزمایش عملیات و ناوبری فناوری سامانه‌ی موقعیت‌یاب خودکار مدار ماه» (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) است و رسیدن این فضاپیما به مقصد مدتی طول می‌کشد.

با توجه به اینکه این ریزماهواره (Cubesat) توسط موشک کوچک ۱۹ متری الکترون که برای فرستادن ماهواره‌های کوچک به مدار زمین طراحی شده است، پرتاب شد، مسیر طولانی، حلقوی و بسیار کم‌مصرف را به سمت ماه طی می‌کند. اگر همه چیز طبق برنامه پیش برود، این کاوشگر ۱۳ نوامبر (۲۲ آبان) وارد مدار نزدیک به مستطیلی خود می‌شود.

عکس کاور: طرحی گرافیکی از فضاپیمای کپستون
Credit: NASA/Advanced Space

منبع: Space



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما