ناسا و اسپیس‌ایکس مشکل چتر نجات کپسول دراگون را بررسی می‌کنند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۳ دقیقه
بازگشت فضاپیمای سرنشین‌دار دراگون اسپیس‌ایکس در مأموریت کرو-2

مقامات ناسا و اسپیس‌ایکس اعلام کردند که به مشکل چتر نجات فضاپیمای دراگون رسیدگی می‌کنند اما معتقدند که اقدامات قابل توجهی برای رسیدگی به آن لازم نیست و این موضوع باعث نگرانی عمده درباره‌ی ایمنی نمی‌شود.

به محض بازگشت به جو زمین، هر یک از فضاپیماهای سرنشین‌دار و باری دراگون اسپیس‌ایکس، از چهار چتر اصلی برای کاهش سرعت کپسول پیش از برخورد به آب استفاده می‌کند و حتی اگر یک چتر نجات از کار بیفتد، فضاپیما همچنان می‌تواند به سلامت فرود بیاید.

طی دو پرواز نخست کپسول سرنشین‌دار دراگون در سال‌های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ هر چهار چتر نجات طبق برنامه باز شدند. اما هنگامی که مأموریت کرو-۲ حامل چهار فضانورد در نوامبر ۲۰۲۱ به زمین بازگشت، یکی از چهار چتر نجات ۷۵ ثانیه پیش از اینکه کاملا باز شود، تأخیر داشت. این تأخیر هیچ اثری بر نرخ فرود برنامه‌ریزی شده‌ی فضاپیما نداشت زیرا چتر نجات باز هم مقداری از نیروی پسا را تأمین می‌کرد.

پس از این فرود شبانه، ناسا و اسپیس‌ایکس بررسی سریع اما کامل این موضوع را انجام دادند و تشخیص دادند که هیچ تهدید جدی برای پروازهای فضایی آینده وجود ندارد. دو روز بعد، مأموریت کرو-۳ با فضاپیمای کرو دراگون متفاوتی پرتاب شد. این وسیله‌ی نقلیه‌ی فضایی با نام مستعار «اندیورنس» (Endurance) قرار است آوریل ۲۰۲۲ به زمین بازگردد.

رخ دادن دوباره

در ۲۴ ژانویه‌ی ۲۰۲۲ (۴ بهمن ۱۴۰۰) یک فضاپیمای «کارگو دراگون» (Cargo Dragon) پس از سفر تدارکاتی یک ماهه‌ به ایستگاه فضایی بین‌المللی، به زمین بازگشت. ناسا اعلام کرد این فرود که پخش زنده‌ی تلویزیونی هم نداشت، طبق انتظار بوده است. به‌تازگی اسپیس نیوز گزارش داد که یکی از چهار چتر نجات در زمان تعیین شده باز نشده است. این بار چتر نجات ۶۳ ثانیه برای باز شدن کامل تأخیر داشت اما باز هم فضاپیما بدون هیچ آسیبی فرود آمد.

اکنون «کتی لودرز» (Kathy Lueders) مدیر عملیات پروازهای فضایی انسانی ناسا و «استیو استیچ» (Steve Stich) رییس خدمه‌ی تجاری و «بیل گرستن‌مایر» (Bill Gerstenmaier) مهندس ارشد اسپیس‌ایکس، درباره‌ی موضوع پیش آمده از جمله اینکه مهندسان چه دیدگاهی دارند و چرا ناسا و اسپیس‌ایکس همچنان به ایمنی کپسول سرنشین‌دار دراگون اطمینان دارند، توضیحاتی داده‌اند.

به گفته‌ی لودرز در بررسی این موضوع، ناسا هیچ گونه موضوع نامطلوبی را تشخیص نداده است. او افزود: «ما کار عادی خود را برای بررسی سخت‌افزار و ارزیابی آن انجام می‌دهیم.»

تجزیه‌وتحلیل چترهای نجات و داده‌های پرواز در حالی همچنان ادامه دارد که اسپیس‌ایکس و ناسا مشغول آماده شدن برای پرتاب مأموریت کرو-۴ در ۱۵ آوریل (۲۶ بهمن) است. این پرواز از فضاپیمای جدید دراگون استفاده خواهد کرد که در کارخانه‌ی این شرکت واقع در هاوتورن تکمیل شده است. بوستر مرحله‌ی دوم موشک این مأموریت هم در فاز نهایی ساخت است. مرحله‌ی اول موشک فالکون ۹ برای مأموریت کرو-۴ قبلا سه بار پرواز کرده و هم‌اکنون در تأسیسات پرتاب این شرکت در فلوریدا در حال آماده‌سازی است.

استیچ هم خاطرنشان کرد که کرو دراگون نخستین فضاپیمای انسانی است که در سفر بازگشت خود به جای سه چتر اصلی، از چهار چتر اصلی استفاده می‌کند. ناسا باز شدن با تأخیر یکی از چترهای نجات را در برخی پروازهای باری قبلی و در آزمایش‌ها مشاهده کرده است و این می‌تواند به‌سادگی یکی از ویژگی‌های سیستمی با چهار چتر نجات باشد. مهندسان ناسا و اسپیس‌ایکس فکر می‌کنند که سه چتر نجات هوا را نسبتا سریع می‌بلعند و چتر چهارم کمی دچار خلأ می‌شود و منتظر دریافت هوا است. پس از اینکه دیگر چترها کاملا باز شدند، روند باز شدن این چتر نجات چهارم هم کامل می‌شود.

فرصتی برای آموختن

گرستن‌مایر، مدیر پیشین ناسا هم که اکنون بر ایمنی در اسپیس‌ایکس نظارت دارد، تأکید کرد که این تجزیه‌وتحلیل چتر نجات یک نگرانی ایمنی برای پرواز نیست، بلکه بیشتر یک تمرین برای یادگیری است.

او گفت: «این یک فرصت فوق‌العاده برای آموختن ماست. من تقریبا این را هدیه‌ای می‌دانم که در مأموریت CRS-24 دریافت کردیم. اکنون این فرصت را خواهیم داشت که دو مجموعه داده داشته باشیم که می‌توانیم در کنار یکدیگر بررسی کنیم تا مدل‌های خود را بهبود ببخشیم و دانش خود را افزایش بدهیم و در واقع می‌توانیم دستاوردهای زیادی داشته باشیم که در نهایت به یک سیستم ایمن‌تر برای همه‌ی افرادی که در آینده از این چتر نجات استفاده می‌کنند، منجر شود.»

کرو دراگون هم‌اکنون تنها فضاپیمای مستقر در آمریکا است که به ناسا امکان فرستادن فضانوردان به فضا را می‌دهد. این آژانس فضایی برای بهینه‌سازی فضاپیمای «استارلاینر» (Starliner) برای پرواز سرنشین‌دار هم با بوئینگ همکاری می‌کند اما بوئینگ با چالش‌های فنی مواجه شده است و احتمالا تا سال آینده انسان را در یک پرواز آزمایشی حمل نخواهد کرد. در همین حال مقامات ناسا تأکید کردند حتی اگر استارلاینر امروز هم برای پرواز آماده بود و توانایی‌های آن اثبات می‌شد، هیچ دلیلی برای متوقف کردن پروازهای فضاپیمای دراگون اسپیس‌ایکس وجود نداشت.

عکس کاور: بازگشت فضاپیمای سرنشین‌دار دراگون اسپیس‌ایکس در مأموریت کرو-۲
Credit: NASA

منبع: Ars Technica



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X