۱۰ فیلم که با جلوههای ویژه کمتر میتوانستند بهتر باشند
جلوههای ویژه یکی از ابزارهای نوینی است که میتواند فیلمها را برای تماشاگران واقعیتر جلوه دهد، اما فیلمهایی مانند «گشت و گذار در جنگل کروز» و «هابیت» از این ابزار بیش از حد استفاده کردهاند هرچند که این موضوع چیزی از قابلیتهای این فیلمها کم نمیکند و هنوز هم میتوان از تماشایشان لذت برد.
در ماه می گذشته، تماشاگران سینما توانستند دوباره در فیلم «تاپ گان: ماوریک» همراه با تام کروز به ماجراجویی بپردازند. اما «تاپ گان: ماوریک» نیز یکی از آن دست فیلمهایی است که در استفاده از جلوههای ویژهی کامپیوتری نامی برای خود دست و پا کرده است. هر چند این فیلم این کار را به گونهای انجام داده که برای تماشاگران واقعی جلوه کند و لذا نمیتوان استفاده از جلوههای ویژه را در این فیلم مورد نکوهش قرار داد.
- ۱۰ فیلم که علاقهمندان به سینمای اگرز، کارگردان فیلم «مرد شمالی»، باید ببینند
- ۱۰ فیلم برتر بر اساس داستانهای واقعی؛ از «رفقای خوب» تا «فهرست شیندلر»
- ۱۰ فیلم نوآر برتر کمتردیدهشده که نباید از دست بدهید
در چند سال گذشته بحثهای زیادی در رابطه با میزان استفاده از جلوههای ویژهی کامپیوتری در فیلمها مطرح شده است. بسیاری از فیلمها عادت کردهاند که حتی برای سادهترین جزئیات هم از جلوههای ویژه استفاده کنند و حال مبحث جدیدی که در وب سایت ردیت مطرح شده این است که واقعا کدام فیلمها در استفاده از این ابزار زیادهروی کردهاند و میتوانستند با به کارگیری کمتر آن عملکرد بهتری داشته باشند. بر این اساس از فیلمهای زیادی نام برده شد و لذا ما در اینجا میخواهیم به معرفی ۱۰ فیلمی بپردازیم که بر طبق گفتهی وب سایت ردیت با جلوههای ویژهی کمتر میتوانستند بهتر عمل کنند.
۱. هری پاتر و سنگ جادو (Harry Potter And The Sorcerer’s Stone)
- کارگردان: کریس کلمبوس
- بازیگران: دنیل ردکلیف، اما واتسون، روبرت گرینت
- تاریخ انتشار: 2001
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 93 از ۱۰۰
نمیتوان منکر این امر شد که فرنچایز «هری پاتر» به حق فرنچایز بزرگی است که همواره به انتخاب طرفدارانش احترام گذاشته اما با همهی اینها باز هم گاهی اوقات در استفاده از جلوههای ویژهی کامپیوتری زیاده روی کرده است. بر طبق گفتهی بسیاری از کاربران ردیت، مسابقه کوییدیچ نقطهی افت این فیلم به حساب میآید. در واقع در فیلمی که هاگوارتز، طلسم و حتی جادوگران بینظیری را ارائه کرده، سکانس کوییدیچ به عنوان یک اشتباه تمام عیار در نظر گرفته میشود. البته قطعا، نمیشد جور دیگری بازیگران را در هوا به پرواز در آورد، اما شاید میشد راهی پیدا کرد تا جلوههای ویژهی به کار گرفته شده واقعیتر به نظر میرسیدند.
۲. گرگ و میش: سپیدهدم (Twilight: Breaking Dawn)
- کارگردان: بیل کاندون
- بازیگران: کریستین استوارت، رابرت پتینسون، پیتر فاسینلی
- تاریخ انتشار: 2011
- امتیاز IMDb به فیلم: 5.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 49 از ۱۰۰
در این فیلم همه چیز به نوزاد داستان و چهرهی او بازمیگردد. جلوههای ویژهای که برای صورت نوزاد در «گرگ و میش: سپیده دم- قسمت دوم» به کار گرفته شد واقعا بد بودند و از نظر کاربران، بیفایده و غیرضروری میآمدند. در حقیقت میتوان گفت که فیلمهای گرگ و میش از چندین جهت بهتر از کتابها عمل کردند، اما مطمئنا استفاده از جلوههای ویژهی کامپیوتری برای صورت یک نوزاد یکی از آنها نبود.
۳. مرد ایرلندی (The Irishman)
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- بازیگران: رابرت دنیرو، آل پاچینو، جو پشی
- تاریخ انتشار: 2019
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 95 از ۱۰۰
مشکل فیلم «مرد ایرلندی» این است که به جای انتخاب بازیگرانی که شبیه مردان دههی نود به نظر برسند، بازیگران جوانتر شدهاند. یکی از کاربردهای محبوب جلوههای ویژه که در سالهای اخیر به کرات از آن استفاده شده تغییر سن و سال بازیگران است. اما در مواردی مانند «مرد ایرلندی»، عملکرد ضعیف جلوههای ویژه این سوال را برای مخاطب به وجود میآورد که چرا دست اندرکاران فیلم راههای دیگر را امتحان نکردند. انتخاب بازیگر جوانتر میتوانست این مشکل را به راحتی حل کند اما عوامل فیلم راهی را انتخاب کردند که به هیچ وجه به نفع فیلمشان نبود.
۴. آن (IT)
- کارگردان: اندی موسکیتی
- بازیگران: فیلن ولفهارد، سوفیا لیلیس، کرک اسودو
- تاریخ انتشار: 2017
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 86 از ۱۰۰
فیلم «آن» از وجود سکانسهای فوقالعاده وحشتناکی بهره میبرد و اجرای منحصربهفرد بیل اسکارسگارد نیز به زیبایی فیلم افزوده است، اما در پایان آنچه که مشاهده میکنیم تنها مشتی جلوههای ویژهی پیش پا افتاده هستند. در حقیقت فیلم «آن» یکی از فیلمهای فوقالعاده محبوبی است که بسیاری از مردم از تماشایش لذت بردند و بیصبرانه منتظر تولید دنبالهاش بودند.
اما واقعا باید از خود پرسید که اگر در این فیلم از جلوههای ویژهی پیش پا افتاده استفاده نمیشد چه اتفاقی میافتاد؟ پاسخ این است که اگر در این فیلم به جای استفاده از جلوههای ویژهی کامپیوتری نه چندان چشمگیر از جلوههای عملیتر استفاده میشد همه چیز ترسناکتر به نظر میرسید
۵. کاپیتان آمریکا: اولین انتقامجو (Captain America: The First Avenger)
- کارگردان: جو جانستون
- بازیگران: کریس ایوانز، تامی لی جونز، درک لوک
- تاریخ انتشار: 2011
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 79 از ۱۰۰
دنیای سینمایی مارول از وجود فیلمهای زیادی بهره میبرد و پروژههای متعددی مانند «ثور: عشق و تندر» در آن به چشم میخورند که به نظر میرسد از جلوههای ویژهی خیره کنندهای بهره بردهاند. با این حال، همهی پروژههای مارول نتوانستهاند از جلوههای ویژهی کامپیوتری به نحو موفقیت آمیزی استفاده نمایند. متاسفانه، فیلم «کاپیتان آمریکا» در این دسته قرار میگیرد.
یکی از کاربران ردیت در این خصوص توضیح داده است که: دهها فیلم خوب در رابطه با جنگ جهانی دوم وجود دارد اما این فیلم ترجیح داده بدترینشان باشد. در حالی که از همان ابتدا معلوم بود که قرار است این فیلم دنیای مارول از وجود صحنههای اکشن زیادی بهره ببرد، مطمئنا طرفداران زیادی مجذوب فیلم میشدند اگر در آن از صحنههای جنگی موجود در فیلمهای کلاسیک، بیشتر استفاده میشد.
۶. روزی دیگر بمیر (Die Another Day)
- کارگردان: لی تاماهوری
- بازیگران: پیرس برازنان، هلی بری، ریک یان
- تاریخ انتشار: 2002
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 56 از ۱۰۰
بسیاری از فیلمهای جیمز باند جزو فیلمهای فوقالعاده تاثیرگذار هستند اما قطعا «روزی دیگر بمیر» در بین آنها جای نمیگیرد. در حقیقت یکی از سکانسهای فیلم یعنی صحنهی موج سواری که به واسطهی جلوههای ویژهی کامپیوتری خلق شده بود کیفیت فیلم را تحت تاثیر قرار داده است. با تماشای این صحنه، جلوههای نوری ضعیفی که با محیط اطرافشان همخوانی ندارند خودنمایی میکنند و لذا اینطور به نظر میرسد که هیچ گرانشی وجود ندارد و بازیگر توانسته به راحتی شناور بماند. به علاوه این صحنه زمانی عجیبتر میشود که آن را از ابتدا مشاهده میکنیم و میبینیم که با یک موج سواری واقعی آغاز میگردد.
۷. موجود (The Thing)
- کارگردان: جان کارپنتر
- بازیگران: کرت راسل، تی کی کارتر، کیث دیوید
- تاریخ انتشار: 1982
- امتیاز IMDb به فیلم: 8.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 83 از ۱۰۰
جلوههای ویژهی فیلم «موجود» نیز به شدت توسط کاربران ردیت مورد انتقاد قرار گرفته است. قطعا در هنگام برخورد با اشکال حیات بیگانه و بدنهایی که تکه تکه میشدند، باید از رایانه و جلوههای ویژهی کامپیوتری استفاده کرد، اما طرفداران بیشتر از این موضوع ناراحت شدهاند که در فیلم اصلی آنقدرها بر جلوههای ویژهی رایانهای تکیه نشده بود. ویژگی خوبی که در دنبالهها به آن توجهی نشده است.
همانطور که قطعا مشاهده کردهاید در فیلم «موجود» محصول سال ۲۰۱۱ به شدت از جلوههای کامپیوتری استفاده شده و سکانسهای ضعیفی وجود دارد که تماشاگران را به شدت ناامید کردند. در حقیقت با توجه به وجود چهرههای نام آشنایی در میان گروه بازیگران فیلم، اگر کمتر از جلوههای ویژه استفاده شده بود شاهد فیلم فوقالعادهتری میبودیم.
۸. گشت و گذار در جنگل (Jungle Cruise)
- کارگردان: ژاومه کویت سرا
- بازیگران: دواین جانسون، جک وایتهال، ادگار رامیرز
- تاریخ انتشار: 2021
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 62 از ۱۰۰
یکی از کاربران ردیت به این موضوع اشاره کرده که اگر از جلوههای ویژهی کمتری در فیلم «گشت و گذار در جنگل» استفاده میشد قطعا بهتر بود زیرا بعضی از سکانسهای این فیلم آنچنان با جلوههای ویژه انباشته شده بودند که نتوانستند سرگرم کننده باشند. «گشت و گذار در جنگل» از وجود بازیگران بینظیری بهره میبرد و به علاوه به تماشاگران خود نوید داده بود که شاهد تماشای یک فیلم اکشن ماجراجویی خیره کننده خواهند بود. چیزی که در این روزها چندان شاهد تولیدش نیستیم.
با این حال، در عمل ما شاهد فیلمی بودیم که مملو از جلوههای ویژهی پیش پا افتاده بود. در حالی که قطعا دست اندرکاران فیلم مجبور بودند در بسیاری از سکانسها از جلوههای ویژه استفاده کنند اما بسیاری از کاربران ردیت معتقدند اگر در کل از صحنههای واقعی بیشتری استفاده میشد فیلم، دلچسبتر و ملموستر به نظر میآمد.
۹. پیش درآمدهای جنگ ستارگان (The Star Wars Prequels)
- کارگردان: جرج لوکاس
- بازیگران: ناتالی پورتمن، فرانک اوز، آنتونی دنیلز
- تاریخ انتشار: 1999
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 80 از ۱۰۰
بر هیچ یک از طرفداران «جنگ ستارگان» پوشیده نیست که در این فیلمها از جلوههای ویژهی کامپیوتری زیادی استفاده شده است. کل سه گانه پیش درآمد مملو از صحنههایی است که به واسطهی کامپیوتر خلق شدهاند. همین امر باعث شد که تماشاگران از تماشای این سه گانه به شدت ناامید شوند، آن هم با توجه به این امر که در سری اصلی شاهد بودیم که به جزئیات و جلوههای کاربردی توجه بیشتری شده بود.
اگرچه منطقی است که در برخی صحنهها، مانند نبردهای بزرگ از گرافیک رایانهای استفاده شود، اما در این سه گانه حتی اتاقها و پسزمینههایی که میتوانستند واقعی باشند نیز شبیه سازی شده بودند. خوشبختانه، اوبی وان کنوبی، شخصیت اصلی این پیش درآمدها مورد توجه طرفداران قرار گرفت و این پروژه با شکست چندان سهمگینی مواجه نگردید.
۱۰. هابیت (The Hobbit)
- کارگردان: پیتر جکسون
- بازیگران: مارتین فریمن، ایان مک کلن، کن استات
- تاریخ انتشار: 2012
- امتیاز IMDb به فیلم:۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 64 از ۱۰۰
هابیت نیز یکی از آن پروژههایی است که به واسطهی تکیه بیش از حد بر جلوههای ویژهی کامپیوتری، خود را به نابودی کشاند. حتی بسیاری از کاراکترهای این فیلم نیز توسط جلوههای کامپیوتری خلق شده بودند. در حقیقت جلوههای ویژهی کامپیوتری به کار رفته در این فیلم سبب گردیدند که فیلم از آن سمت و سویی که طرفداران در سه گانه اصلی با آن آشنا شده بودند منحرف شود.
اورکها زمانی توسط انسانهای واقعی که لباسهای خاصی را به تن کرده و به نحو بینظیری گریم شده بودند به تصویر کشیده میشدند. اما در طول «هابیت» تنها از جلوههای کامپیوتری برای خلق آنها استفاده شد. اگر این کار به نحو دیگری انجام شده بود، قطعا شاهد فیلم بهتری بودیم و نبردها نیز واقعیتر به نظر میرسیدند.
منبع: screenrant
به جای اینکه به فیلم های مزخرف کنونی مثل نورثمن و … گیر بدین شروع کردید به انتقاد از فیلم هایی که مرز های خلاقیت و زیبایی رو رد کردن
زیاده موافق این مقاله نیستم
👌👌👌👌