۱۵ فیلم شاهکاری که در سال ۲۰۲۴ سی ساله میشوند
همه روی این موضوع توافق نظر دارند که دهه ۱۹۹۰ یک دهه عالی برای سینما و سینماییها بود. سینمای دهه ۱۹۹۰ را فیلمهایی تعریف میکردند که ایدههای بدیع و پیشگامانه داشتند؛ چه کالتهای کلاسیک به یاد ماندنی و چه آثاری که ژانرهای قدیمی و همیشه جذاب را هوشمندانه متحول میکردند. در طول دهه ۹۰، سال ۱۹۹۴ به طور ویژهای به عنوان یکی از بهترین سالهای سینما در دوران مدرن ستایش میشود، چرا که چندین فیلم شاهکار در طول این سال ساخته شده که حتی امروزه که به سی ساله شدهاند نیز محبوبیت خود را حفظ کردهاند.
از کمدیهای جاهطلبانهای مانند «فارست گامپ» (Forrest Gump) گرفته تا درامهای هنری جاهطلبانهتر مانند «تانگو با شیطان» (Sátántángo) که ۷ ساعت و ۳۰ دقیقه است. این فیلمهای کلاسیک فوقالعاده در سال ۲۰۲۴ سی ساله میشوند. حالا که این فیلمها وارد دهه سوم زندگی خود میشوند، باید به این فیلمها نگاه دوبارهای داشته باشیم و تجزیه و تحلیل کنیم که چرا و چطور پس از گذشت ۳۰ سال، هنوز نزد عموم مردم به عنوان فیلمهای خوب و جذاب شناخته میشوند.
۱. دروغهای حقیقی (True Lies)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: جیمز کامرون
- بازیگران: آرنولد شوارتزنگر، جیمی لی کرتیس، تام آرنولد، بیل پاکستون، تیا کریر، ارت مالک، الیزا دوشکو، گرانت هسلو، چرالتون هستون
- مدت زمان: ۲ ساعت و ۲۱ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
نام جیمز کامرون با فیلمهای عظیم حماسیاش گره خورده، اما فیلم «دروغهای حقیقی» ثابت میکند کامرون در کارگردانی فیلمهای اکشن کمدی هم سنگ تمام میگذارد. فیلم «دروغهای حقیقی» درباره یک مأمور مخفی نترس است که در مبارزه با تروریستها بیپروایانه عمل میکند. اما ناگهان زندگی قهرمان داستان زیر و رو میشود. از طرفی،متوجه خیانت همسرش میشود و از طرف دیگر، گروهی از تروریستها یک سلاح اتمی را به ایالات متحده آمریکا قاچاق کرده و یک فاجعه قریبالوقوع در کمین مردم است. «دروغهای حقیقی» در کنار عناصر کمدی داستان، برخی از بهترین صحنههای اکشن کارنامه فیلمسازی کامرون را ارائه میدهد. برای طرفداران ژانر اکشن کمدی، «دروغهای حقیقی» یکی از بهترین فیلمهایی است که میتوان تماشا کرد.
«دروغهای حقیقی» یکی از بهترین فیلمهای آرنولد شوارتزنگر و یکی از جذابترین اجراهای جیمی لی کرتیس هم هست. این فیلم سی ساله انفجاری از سرگرمی است که هرگز خودش را بیش از اندازه جدی نمیگیرد و هرگز نگران پنهان کردن پوچ بودن گاه و بیگاه خود نیست. طنز هجوآمیز داستان به بهترین شیوه ممکن با اکشن پرهیجان کامرون ترکیب شده و در نتیجه این فیلم محصول سال ۱۹۹۴ به یکی از دوستداشتنیترین فیلمها نزد کاربران سایت IMDb تبدیل شده است.
۲. سرعت (Speed)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: یان ده بونت
- بازیگران: کیانو ریوز، دنیس هاپر، ساندرا بولاک، جف دانیلز، جو مورتون
- مدت زمان: ۱ ساعت و ۵۶ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
سال ۱۹۹۴ سالی بود که به تصرف فیلمهای اکشن کلاسیکی مانند «سرعت» در آمد. در این فیلم شاهد هنرنمایی کیانو ریوز جوان در دوران اوج خود هستیم که نقش یک افسر پلیس را بازی میکند؛ افسر پلیسی که نباید بگذارد سرعت اتوبوس شهری زیر ۵۰ مایل در ساعت بیاید، وگرنه بمبی که در توبوس جاسازی شده، منفجر خواهد شد. ایده داستان ساده به نظر میرسد، اما کارگردان، یان ده بونت، از همین ایده ساده نهایت استفاده را میکند و با خلاقانهترین شیوه ممکن یکی از هیجانانگیزترین فیلمهای سینمای دهه ۹۰ را روایت میکند.
«سرعت» که به عنوان یکی از بهترین فیلمهای اکشن دهه ۹۰ شناخته میشود، همان ریتم تند و تیزی را دارد که نام این فیلم سی ساله به آن اشاره دارد. با وجود طرح داستانی فشردهای که «سرعت» دارد و موقعیتی که شخصیتها را تحت فشار زیادی قرار میدهد، هم بازیگران موفق شدند از تمام مهارتهای بازیگری خود استفاده کنند، هم مخاطبان به راحتی با این شخصیتها ارتباط برقرار کردند و مجذوب آنها شدند.
۳. کلاغ (The Crow)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: الکس پرویاس
- بازیگران: براندون لی، سوفیا شیناس، راشل دیویس، ارین هادسون، بای لینگ، تونی تاد، دیوید پاتریک کلی، میشل وینکوت، آنا لواین، آنجل دیوید، لورنس ناسون، میشل ماسی، جان پولیتو
- مدت زمان: ۱ ساعت و ۴۲ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
فیلم «کلاغ» یکی از دستکمگرفتهشدهترین فیلمهای ژانر ابرقهرمانی است. در «کلاغ» براندون لی (پسر رزمیکار افسانهای و ستاره سینما، بروس لی) نقش مردی را بازی میکند که به طرز وحشیانهای به قتل میرسد. اما این پایان داستان او نیست، چرا که قهرمان داستان به عنوان یک انتقامجوی مرده، دوباره زنده میشود تا انتقام خودش و نامزدش را از قاتلان بگیرد. «کلاغ» یک فیلم تلخ، وحشتناک و برای ژانر ابرقهرمانی، به طور بیسابقهای تیره و تاریک است؛ به ویژه در بین فیلمهای دهه ۹۰. «کلاغ» یک فیلم گوتیک ابرقهرمانی است که مخاطب را مسحور کرده و او را وادار میکند تمام مدت به صفحه نمایش خیره شود.
«کلاغ» از نظر بصری چشمگیر است، داستان هیجانانگیزی دارد و با اجرای ستارهساز و فوقالعاده براندون لی، به اوج رسیده. در طول سی سال گذشته این فیلم ابرقهرمانی و گوتیک به خاطر کیفیت عالی و لحن منحصر به فردی که دارد، به یک فیلم کالت تبدیل شده و طرفداران خاصی برای خود پیدا کرده است که آن را تحسین میکنند. متأسفانه «کلاغ» به جای آنکه به خاطر تمام ویژگیهای بینظیری که دارد به شهرت برسد، با مرگ غمانگیز براندون لی سر صحنه فیلمبرداری، آن هم به علت یک تصادف ناگوار با اسلحه تمرینی، معروف شد. اما خوشبختانه میراث براندون لی همچنان پابرجاست. با وجود هنرنمایی او در یک نوآر فراطبیعی که همچنین یک تریلر فوقالعاده نیز هست، نام او در کتابهای تاریخ باقی خواهند ماند.
۴. فروشندهها (Clerks)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: کوین اسمیت
- بازیگران: برایان اوهالوران، جف اندرسون، مرلین گیگلیاتی، جیسون موس، کوین اسمیت، اسکات موژر، جوی لورن آدامز، والت فلانگن، ارنست اودانل
- مدت زمان: ۱ ساعت و ۳۲ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
«فروشندهها» یک فیلم کلاسیک سیاه و سفید است که به بررسی یک روز از زندگی دو کارمند در یک فروشگاه میپردازد. آنها مشتریهای فروشگاه را عصبانی میکنند، درباره فیلمها و سینما صحبت میکنند و در پشتبام فروشگاه خودشان را با هاکی بازی کردن، سرگرم میکنند. فیلمهایی که جز نمایش لحظات زندگی داستان به خصوصی را دنبال نمیکنند، طرفداران چندان زیادی ندارند. اما فیلمی به جذابیت «فروشندهها» میتواند استثنا باشد. «فروشندهها» از آن فیلمهایی است که از اول تا آخرش را با یک لبخند گوشه لب تماشا میکنید.
به لطف کارهای خلاقانه و تحسین کردنی کارگردان فیلم، کوین اسمیت، آن هم با بودجهای بسیار ناچیز، «فروشندهها» طرفداران قدردان و وفاداری دارد که همیشه و در همهجا از آن تعریف میکنند، از جمله سایت IMDb. یکی از متمایزترین ویژگیهای «فروشندهها» حس شوخطبیعی جذاب آن است. دیالوگها هوشمندانه نوشته شده و مهمتر از همه، «فروشندهها» در حقیقت کاوشی در روزمرگی است. کاوشی در اینکه چطور در زندگی روزمره به دنبال معنا میگردیم.
۵. اد وود (Ed Wood)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: تیم برتون
- بازیگران: جانی دپ، مارتین لانداو، پاتریشیا آرکوئته، سارا جسیکا پارکر، دان آمندولیا
- مدت زمان: ۲ ساعت و ۷ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
«اد وود» از بین همه فیلمهای تیم برتون، کمتر تیم برتونی است. «اد وود» یک فیلم زندگینامهای کمدی درباره فیلمساز مشهور، اد وود است. اما شهرت اد وود به دلیل موفقیتهای پیاپی او نبود؛ او معمولاً به عنوان بدترین فیلمساز در تمام تاریخ شناخته میشد و آخرین فیلمی که ساخت به عنوان بدترین فیلم دوران لقب گرفت. کارهای اد وود بلندپرواز بود اما پر از نقص، او تمام تلاش خود را برای رسیدن به رویاها و مقاصدی که در ذهن داشت انجام داد، اما با توجه به کمبود آشکار مهارتهایش در هنر فیلمسازی، او نتوانست در این حرفه به موفقیت دست پیدا کند.
دستهای از مخاطبان هستند که فیلمهای تیم برتون چندان با سلیقه آنها همخوانی ندارد، اما همانطور که پیشتر اشاره شد، «اد وود» با باقی آثار تیم برتون تفاوت دارد. آن دسته از مخاطبان نیز که عاشق تیم برتون و آثارش هستند، قطعاً از تماشای یک اثر متفاوت به کارگردانی این کارگردان صاحب سبک، نهایت لذت را خواهند برد. فیلم «اد وود» یکی از بهترین فیلمهای تاریخ است که درباره هنرمندان شکست خورده ساخته شده، به ویژه به لطف بازی خیرهکننده جانی دپ و یک داستان دلنشین با محوریت اشتیاق، عشق و فداکاری که در رابطه با هنر است و با وجود اینکه امسال سی ساله میود٬ هنوز هم حذاب و تازه است.
۶. چانگ کینگ اکسپرس (Chungking Express)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: وونگ کار وای
- بازیگران: بریجیت لین، تونی لیانگ چائو وی، فی وانگ، تاکشی کانشیرو، والری چائو
- مدت زمان: ۱ ساعت و ۴۲ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
فیلم «جانگ کینگ اکسپرس» یک درام عاشقانه با عناصر کمدی و جنایی است. «جانگ کینگ اکسپرس» داستان دو پلیس هنگکنگی را به موازات یکدیگر روایت میکند، دو پلیسی که هر یک به نوبه خود، عاشق میشوند. یکی از پلیسها عاشق یکی از چهرههای مرموز دنیای جرم و جنایت شده و دیگری دلباخته پیشخدمت زیبای رستورانی میشود که معمولاً آخر شبها به آنجا میرود. جنبش موج نوی هنگکنگ یکی از مؤثرترین جنبشهای سینما به شمار میآید که برای همیشه سینما را تغییر داد. فیلک سی ساله «جانگ کینگ اکسپرس» در سبک موج نوی هنگکنگ ساخته شده و در مقام یکی از بهترین آثار فیلمساز افسانهای هنگکنگی، وونگ کار وای شناخته میشود.
مخاطبان سینماباز به لطف اجراهای به یاد ماندنی، تصاویر زیبا و داستان عاشقانه دلنشین فیلم، «چانگ کینگ اکسپرس» را میستایند. اگرچه سه دهه از عمر فیلم «چانگ کینگ اکسپرس» میگذرد، اما حتی ذرهای به اصطلاح قدیمی نشده. برعکس، فیلم همچنان به اندازه سال ۱۹۹۴، سرگرمکننده و دوستداشتنی است. نسبت به آنچه امروز در ژانر عاشقانه دیده میشود، «چانگ کینگ اکسپرس» ویژگیهای هنری بیشتری دارد و تأملبرانگیز است. امری که میتواند این فیلم را برای دوستداران این ژانر به یک تجربه غنی تبدیل کند.
۷. سه رنگ: قرمز (Three colors: Red)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: کریشتوف کیشلوفسکی
- بازیگران: ایرن ژاکوب، بنوآ رژان، ژان لویی ترنتینیان، ساموئل لو بیان، ژان پیر لوری، زبیگنیف زاماخوفسکی، ژولیت بینوش
- مدت زمان: ۱ ساعت و ۳۹ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
اغلب از کریستوف کیشلوفسکی، کارگردان لهستانی، به عنوان بهترین کارگردان سینمای لهستان یاد میشود. دلایل هم خوبی برای این تحسین گسترده وجود دارد. کیشلوفسکی موفق شده در سهگانه «سه رنگ» تمام تواناییهای هنری خود را به بهترین شیوه ممکن به کار بگیرد. همین امر باعث شده «سه رنگ» یکی از بهترین و تحسینشدهترین سهگانههای کل تاریخ سینما باشد. فیلم «سه رنگ: قرمز» معمولاً در مقام بهترین فیلم این سهگانه معرفی میشود. داستان غمانگیز فیلم درباره یک مدل است که متوجه میشود یک قاضی بازنشسته از تعرض به حریم خصوصی افراد لذت میبرد.
ایرن ژاکوب در نقش شخصیت اصلی فیلم یکی از بهترین اجراهای دهه ۹۰ را ارائه میدهد. با این وجود، «سه رنگ: قرمز» در ژانر درام و معمایی، آنقدر خوب نوشته شده و کارگردانی فوقالعادهای دارد که این اجرای بینظیر تنها بخشی از ویژگیهای برتر آن به شمار میآید، نه برگ برنده فیلم. «سه رنگ: قرمز» مضامین قوی و شخصیتپردازیهای بدیعی دارد، ویژگیهایی که باعث میشود با وجود ریتم آهسته فیلم، تعداد زیادی از مخاطبان را مجذوب خود کند. فیلم «سه رنگ: قرمز» آخرین شاهکار کیشلوفسکی قبل از درگذشت او در سال ۱۹۹۶ به حساب میآید٬ یک پایان به یاد ماندنی برای کارنامه حرفهای درخشان کارگردانی که در تاریخ سینما ماندگار خواهد بود و امسال سی ساله میشود.
۸. تانگوی شیطان (Sátántángo)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: بلا تار
- بازیگران: میهای ویگ، پوتی هروت، لاسلو لوگوشی، اوا آلماشی آلبرت، یانوش درژی، ایرن سایکی، آلفرد یارایی، میکلوش سکی، ارژیبت گال، اریکا بوک، پیتر برلینگ
- مدت زمان: ۷ ساعت و ۱۹ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
در سال گذشته (۲۰۲۳) شاهد اکران فیلمهای بلند بسیار خوبی بودیم، اما با وجود مدت زمان زیادشان، این فیلمها آنقدر طولانی نبودند که مخاطب عام نتواند از تماشای آنها لذت ببرد. فیلم «تانگوی شیطان» یک درام است که به دست فیلمساز مشهور مجارستانی، بلا تار ساخته شده و یک فیلم به بلندای ۴۳۹ دقیقه است که به زندگی ساکنان یک روستای کوچک در مجارستان میپردازد که با تأثیرات سقوط کمونیسم روبهرو میشوند.
بلا تار کارگردان منحصر به فردی است که مخاطب را به دنیای مالیخولیایی خود سوق میدهد و باعث میشود بینندگان احساس کنند واقعاً در شرایط و موقعیتهای پیچیده داستان، با شخصیتها همراه شدهاند. اگرچه فیلم «تانگوی شیطان» را میتوان در گروه طولانیترین فیلمهای تاریخ سینما دستهبندی کرد و تجربه تماشای آن برای کسانی که فیلمهای سینمایی با ضرباهنگ تند را دوست دارند، میتواند ترسناک باشد، اما کسانی که عاشق هنر و سینما هستند باید به این شاهکار هنری سی ساله یک فرصت بدهند.
۹. رویاهای حلقه (Hoop Dreams)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: استیو جیمز
- بازیگران: ویلیام گیتس، آرتور ایجی
- مدت زمان: ۲ ساعت و ۵۰ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
استیو جیمز موفق شده «رویاهای حلقه» را به نقطه عطفی برای فیلمهای مستند تبدیل کند. «رویاهای حلقه» یک تصویر تکاندهنده از زندگی دو پسر ساکن شیکاگو است که تلاش میکنند بسکتبال را از طریق دانشگاه به طور حرفهای دنبال کنند. فرم هنری دقیقاً به خاطر فیلمهایی مانند «رویاهای حلقه» وجود دارد: تکاندهنده، تأملبرانگیز و به طور عمیقی تأثیرگذار.
بسیاری از مخاطبان معتقدند «رویاهای حلقه» یکی از بهترین فیلمهای مستند تمام دوران است. به لطف صحنههای سینمایی و روایت سرراستی که این فیلم دارد، موفق شده دل تعداد زیادی از مخاطبان را به دست بیاورد و ارتباط گرفتن با شخصیتهای اصلی را در طول فیلم، بسیار آسان کند. طرفداران فیلمهای ورزشی و به طور کلی، ورزش، بدون شک از «رویاهای حلقه» لذت خواهند برد. اما حتی کسانی که اهمیت زیادی به ورزش بسکتبال نمیدهند هم به لطف کیفیت فنی بالای این فیلم سی ساله و روایت تأثیرگذار «رویاهای حلقه»، تجربه خوبی از تماشای آن خواهند داشت.
۱۰. برای زندگی (To Live)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: ژانگ ییمو
- بازیگران: گه یو، گونگ لی، نیو بن، گو تائو، جیانگ وو
- مدت زمان: ۲ ساعت و ۱۳ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۳ از ۱۰
«برای زندگی» یک فیلم درام جنگی و حماسی است که به جرأت میتوان آن را یکی از بهترین فیلمهای دهه ۹۰ خطاب کرد. فیلم «برای زندگی» به کارگردانی ژانگ ییمو درباره زن و شوهری است که ثروت خود را از دست میدهند و همزمان مجبور میشوند در حالی که دارند از تغییرات فرهنگی دشوار بین دهههای ۴۰ و ۷۰ در چین جان سالم به در میبرند، خانواده خود را تشکیل دهند. فیلمهای زیادی نیستند که موفق شده باشند داستانی به گستردگی چند دهه را به این خوبی و با موفقیت روایت کنند. اما «برای زندگی» به لطف جاهطلبی کارگردان، از پس این کار برآمده و به فیلمی پر از احساس تبدیل شده.
با اجرای فوقالعاده گونگ لی، مضامین تحریکآمیزی مانند خانواده و مقاومت و نقدی متفکرانه از شرایط اجتماعی و سیاسی چین در طول سالهایی که داستان در آن اتفاق میافتد، «برای زندگی» به فیلمی تبدیل شده است در ستایش اراده مردم برای زندگی کردن، حتی در دوران بیثباتیهای وحشتناک و چالشهای غیرمنتظره.
۱۱. شیرشاه (The Lion King)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: راجر آلرس
- صداپیشگان: جان تیلور توماس، متیو برودریک، جیمز ارل جونز، جرمی آیرونز، مویرا کلی، نیکتا کالام، ارنی سابلا، ناتالی لین، روان اتکینسوند، کتی کاوادینی
- مدت زمان: ۱ ساعت و ۲۸ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
کمپانی دیزنی چندی از تحسینشدهترین و محبوبترین فیلمهای انیمیشنی تاریخ سینما را تولید کرده است، به ویژه در دوران طلاییاش که از سال ۱۹۸۹ تا ۱۹۹۹ به طول انجامید و به عنوان دوران رنسانس دیزنی شناخته میشود. در همین دوران بود که استودیو دیزنی فیلمی را ساخت که به عقیده بسیاری، همچنان بهترین فیلم انیمیشنی این کمپانی است: «شیر شاه». داستان درباره شاهزاده شیری به نام سیمبا است که عموی بدجنسش او را هدف قرار میدهد تا تاج و تخت را از او و پدرش، شاه موفاسا بگیرد.
فیلم انیمیشنی «شیر شاه» با پویانمایی چشمنواز، چند آهنگ فوقالعاده و داستانی عمیقاً تکاندهنده درباره هویت و شجاعت، تا به امروز یکی از پیچیدهترین و عمیقترین آثار دیزنی به شمار میآید. با وجود اینکه «شیر شاه» امسال سی ساله شده، اما هنوز هم برای کودکان جذاب و لذتبخش است. هواداران «شیر شاه» هنوز گروه پر ستاره صداپیشگان، داستان جذاب و مضامین چند لایه فیلم را ستایش میکنند. برای آن دسته از مخاطبان که از انیمیشنهای موزیکال لذت میبرند، «شیر شاه» بهترین انتخاب ممکن است.
۱۲. لئون حرفهای (Léon: The Professional)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: لوک بسون
- بازیگران: ژانو رنو، ناتالی پورتمن، گری اولدمن، دنی آیلو، جرج مارتین
- مدت زمان: ۱ ساعت و ۵۰ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
فیلمساز فرانسوی، لوک بسون، از آن کارگردانهایی به حساب میآید که هنر پر جنب و جوش و خلاقیت منحصر به فردش را میتوان بلافاصله تشخیص داد. از قضا «لئون حرفهای» قویترین و سرگرمکنندهترین فیلم لوک بسون است. ناتالی پورتمن جوان و ژان رنو (یکی از افسانهایترین بازیگران سینما) در بهیادماندنیترین و بهترین نقشی که تا به حال بازی کرده، به عنوان بازیگران نقش اصلی در «لئون حرفهای» به ایفای نقش پرداختهاند. داستان این فیلم درام و اکشن، درباره دختر جوانی است که پس از کشته شدن خانوادهاش، یک قاتل حرفهای با اکراه مسئولیت او را میپذیرد تا جانش را نجات داده باشد. این قاتل حرفهای، یا همان لئون، دختر را به شاگرد خود تبدیل میکند و ترفندهای آدمکشی را به او یاد میدهد.
اگرچه فیلم «لئون حرفهای» گروه بازیگران فوقالعادهای دارد، اما این اجراهای خیرهکننده تنها ویژگی ارزشمند این فیلم نیستند. طبق نظرات هواداران فیلمُ دو جنبه «لئون حرفهای» باعث شده آنها عاشق فیلم بشوند: نخست اکشن جذابی که لوک بسون به همراه تصاویر مسحورکننده و هیجانهای بیوقفه ارائه کرده، و دوم رابطه عجیب و غریب و در عین حال دلنشینی است که بین لئون و دختر نوجوان (ناتالی پورتمن) شکل میگیرد. «لئون حرفهای» با به تعادل رساندن جنبه احساسی داستان با جنبه پرتعلیق و هیجانانگیزش، ثابت کرد سینمای بینالمللی نیز در درخشش سال ۱۹۹۴ نقش مهمی ایفا کرده.
۱۳. فارست گامپ (Forrest Gump)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: رابرت زمکیس
- بازیگران: تام هنکس، رابین رایت، گری سینایس، میکلتی ویلیامسون، سالی فیلد، آفیمو آملامی، سونی شرویر، دیک کویت، ژاکلین لاول
- مدت زمان: ۲ ساعت و ۲۲ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۸ از ۱۰
با وجود اینکه فیلم «فارست گامپ» در فهرست ۲۵۰ فیلم برتر لترباکسد (یک شبکه اجتماعی با محوریت فیلمهای سینمایی) نیست، اما تعداد زیادی از کاربران در IMDb «فارست گامپ» را فیلم محبوب خود میدانند. فیلم درام و کمدی «فارست گامپ» در مقام محبوبترین فیلم رابرت زمکیس، برنده چندین جایزه اسکار شده است. «فارست گامپ» تاریخ ایالات متحده آمریکا را از زاویه دید یک مرد کمهوش اهل ایالت آلاباما روایت میکند که مشتاق تجدید دیدار با عشق دوران کودکیاش است.
«فارست گامپ» از آن فیلمهای سینمایی است که میتواند هر مخاطبی، با هر سلیقهای را جذب کند. شما چه طرفدار درام مابین شخصیتها باشید، چه طرفدار کمدی دلنشین یا داستانهای عاشقانه باشید، چه از دوستداران فیلمهای جنگی یا تاریخی یا حتی هواخواه الویس پرسلی باشید؛ به هر حال از «فارست گامپ» لذت خواهید برد. داستان سرگرمکننده و رضایتبخش زمکیس درباره عشق، دوستی و امید هر کسی را مجذوب میکند. «فارست گامپ» به طور غافلگیرانهای جاهطلبانه و شگفتانگیز است و حتی اگر به تمام اوجهایی که به سمتشان قدم برداشته نرسیده باشد، باز هم امکان ندارد کسی از تماشای آن پشیمان شود.
۱۴. داستان عامهپسند (Pulp Fiction)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: کوئنتین تارانتینو
- بازیگران: جان تراولتا، ساموئل ال. جکسون، بروس ویلیس، اوما تورمن، هاروی کایتل، تیم راث، آماندا پلامر، ماری دی میدیروش، وینگ ریمز، اریک استولتس، رزانا آرکت، کریستوفر واکن
- مدت زمان: ۲ ساعت و ۳۴ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۹ از ۱۰
بسیاری از سینمابازها کوئنتین تارانتینو را یکی از بهترین فیلمسازان این روزها میدانند و اگر فیلمهای تارانتینو را دیده باشید، به احتمال زیاد شما هم موافق خواهیم بود. معمولاً وقتی درباره بهترین اثر تارانتینو بحث و گفتوگو میشود، همه به فیلم «داستان عامهپسند» اشاره میکنند. «داستان عامهپسند» چند داستان موازی (اما بدون ترتیب زمانی) را دنبال میکند که در نقاطی از فیلم با هم برخورد میکنند. دو آدمکش، یک بوکسور، یک گانگستر و همسرش، و یک جفت سارق غذاخوری شخصیتهای اصلی این داستانها هستند که به سبک خاص و شیطنتآمیز تارانتینو کنار هم چیده شدهاند. «داستان عامهپسند» از لحظهای که اکران شد تأثیر بسیار زیادی روی سینما و فرهنگ عامه گذاشت و در ادامه، فیلمهای متعددی به طور مستقیم از آن الهام گرفتند. تأثیر این فیلم همچنان پابرجاست و به ویژه در سینمای آمریکای امروزی دیده میشود.
تارانتینو با استفاده هوشمندانه از طنز سیاه، تغییر خلاقانه در عناصر کلاسیک ژانر نئو نوآر، و روایتی جذاب با مضامین عمیق فلسفی با محوریت عدالت، سرنوشت و خشونت، موفق شد «داستان عامهپسند» را به نقطه عطفی در کارنامه سینمایی خودش تبدیل کند. این فیلمی بود که سبک تارانتینو را ساخت، همان سبکی که هواداران به سرعت عاشق آن شدند و هنوز هم میخواهند فیلمهای بیشتری با این سبک و سیاق تماشا کنند. تأثیر فیلم «داستان عامهپسند» را که امسال سی ساله میشود٬ نمیتوان بر سینمای مدرن دست کم گرفت.
۱۵. رستگاری در شاوشنک (The Shawshank Redemption)
- سال تولید: ۱۹۹۴
- کارگردان: فرانک دارابونت
- بازیگران: تیم رابینز، مورگان فریمن، باب گانتون، ویلیام سدلر، کلنسی براون، گیل بیلاز، جیمز ویتمور
- مدت زمان: ۲ ساعت و ۲۲ دقیقه
- امتیاز IMDb به فیلم: ۹.۳ از ۱۰
فیلم «رستگاری در شاوشنک» به کارگردانی فرانک دارابونت در فهرست ۲۵۰ فیلم برتر سایت IMDb رتبه اول را دارد؛ بنابراین جای تعجب ندارد که در مقام بهترین فیلم سال ۱۹۹۴ از آن یاد شود. فیلم «رستگاری در شاوشنک» که براساس رمانی از استیون کینگ (نویسنده پرفروش و محبوب آمریکایی) ساخته شده، یک درام زندانمحور درباره دو زندانی است که در طول چند سال رفاقت صمیمانهای بینشان شکل میگیرد. این دو نفر در تلاشند تا از طریق دوستیشان به تسلی و رستگاری دست پیدا کنند.
با وجود اینکه استیون کینگ به خاطر رمانهای ترسناکش مشهور شده، اما «رستگاری در شاوشنک» هیچ عنصر ترسناک یا وحشتانگیزی ندارد و با این وجود یکی از بهترین داستانهای این نویسنده به حساب میآید. «رستگاری در شاوشنک» یک داستان به شدت تکاندهنده و عمیق درباره دوستی است که امید و آزادی را ستایش میکند. فیلم با اجراهای برجسته و فیلمنامهای که هوشمندانه و قوی نوشته شده، نشان میدهد شخصیتپردازی قوی و تأثیرگذاری عمیق تنها چیزی است که یک فیلم نیاز دارد تا پس از گذشت ۳۰ سال همچنان به عنوان یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینما شناخته شود.
منبع: collider
مسخرهترین فیلمی که دیدم فارست گامپ (Forrest Gump) بود و بهترین فیلمی که دیدم رستگاری در شاوشنک (The Shawshank Redemption) بود.