۱۰ فیلم و انیمیشن که استودیوی تولیدکننده خود را نجات دادند
به تازگی اعلام شده که استودیوی برادران وارنر فقط برای اکران دو فیلم طی سال جاری منابع مالی کافی دارد؛ فیلم «بلک آدام» و «نگران نباش عزیزم». چنین شایعهای، همراه با لغو بسیاری از فیلمها و سریالهای شبکه HBO Max، سوالاتی را در مورد وضعیت این استودیو در ذهن مخاطبان ایجاد کرده است. با این حال برادران وارنر تنها استودیویی نیست که در چنین شرایطی قرار گرفته است؛ بسیاری از استودیوها برای نجات خود تصمیم گرفتند ریسک کنند و تمام داراییشان را روی یک فیلم بگذارند.
- نقد فیلم «تلفن سیاه»؛ بهترین فیلم ترسناک سال ۲۰۲۲ میلادی؟
- ۹ فیلم ترسناک خانواده پسند؛ از انیمیشن «هتل ترانسیلوانیا» تا «آروارهها»
- ۱۰ فیلم ترسناک برتر در زیرژانر گوتیک؛ وهمانگیز و سرشار از دلهره
۱. خیابان چهل و دوم (42nd Street) – برادران وارنر
- کارگردان: لوید بیکن
- بازیگران: وارنر بکستر، روبی کیلر، دیک پاول
- تاریخ انتشار: 1933
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 96 از ۱۰۰
برادران وارنر در گذشته هم مشکلات مالی زیادی را تجربه کردهاند و در دوران رکود بزرگ ایالات متحده، تصمیم گرفتند دار و ندارشان را بر روی یک فیلم سرمایه گذاری کنند. در کل فیلم موزیکال «خیابان چهل و دوم» به آنها کمک کرد تا از این مخمصه رهایی پیدا کنند. در این فیلم موزیکال، روبی کلر، جینجر راجرز و دیک پاول به ایفای نقش پرداخته بودند.
البته استودیوی وارنر تصور میکرد که فیلمهای موزیکال دیگر از مد افتادهاند، اما در نهایت «خیابان چهل و دوم» به یکی از محبوبترین فیلمهای آن سال، تبدیل شد و باعث شد که آنها بفهمند اشتباه میکنند. علاوهبراین، این فیلم باعث کشف زوجی همچون کلر و پاول شد که در بسیاری از فیلمهای موزیکال بعدی به ایفای نقش پرداختند.
۲. در یک شب اتفاق افتاد (It Happened One Night) – کلمبیا پیکچرز
- کارگردان: فرانک کاپرا
- بازیگران: کلارک گیبل، والتر کنلی، هری تاد
- تاریخ انتشار: 1934
- امتیاز IMDb به فیلم: 8.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 98 از ۱۰۰
قبل از اینکه فیلم «در یک شب اتفاق افتاد» ساخته شود، کلمبیا استودیو درآمدش را به مبارزه با فقر اختصاص میداد و فیلمهای کمهزینه و فراموش شدنی زیادی میساخت تا اینکه فرانک کاپرا به کسب درآمد بیشتر فکر کرد. پس از اینکه فیلم «خانم برای یک روز»، توانست به موفقیت چشمگیری دست پیدا کند و نظر مثبت منتقدان را جلب کند کاپرا توانست به استودیو بقبولاند که بودجهی هنگفتی به او بدهند تا یکی از معروفترین فیلمهای دههی ۱۹۳۰ را بسازد.
کلمبیا بدون حضور کاپرا عملا هیچ بود، با این حال، چنین پروژهای در آن زمان برای این استودیو بلندپروازی به حساب میآمد و استودیو در انجام این کار تردید داشت. «خانم برای یک روز» فیلمی فوقالعاده بود و «در یک شب اتفاق افتاد» باعث شد که کلمبیا پیکچرز به استودیویی شناخته شده تبدیل شود.
۳. بن هور (Ben-Hur) – مترو گلدوین مایر
- کارگردان: ویلیام وایلر
- بازیگران: چارلتون هستون، جک هاوکینز، هیو گریفیث
- تاریخ انتشار: 1959
- امتیاز IMDb به فیلم:۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 85 از ۱۰۰
در سال ۱۹۵۹، استودیوی امجیام (مترو گلدن مایر) کاملا ورشکست شده بود و دیگر کشش ۴۰ سال گذشتهی خود را نداشت و دست اندرکاران آن میخواستند استودیو را برای همیشه تعطیل کنند. اما وقتی «بن هور» که پرهزینهترین فیلم زمان خودش به حساب میآمد اکران شد، ورق به نفع این کمپانی برگشت.
این فیلم در نهایت به سود ۲۰ میلیونی رسید و توانست استودیو را به روزهای اوجش بازگرداند. ام جی ام در زمان اکران فیلم «بن هور» کاملا ورشکسته بود، بنابراین اگر فیلمی که برای تولیدش سرمایه گذاری زیادی انجام شده بود با شکست مواجه میشد این کمپانی باید برای همیشه با فیلمسازی خداحافظی میکرد. اما در عوض، این فیلم توانست برندهی جوایز متعددی از جمله جایزهی بهترین فیلم اسکار شود و هنوز هم پس از گذشت بیش از نیم قرن از اکرانش، تماشای آن میتواند لذت بخش باشد.
۴. آن زن در حق او بد کرد (She Done Him Wrong) – پارامونت
- کارگردان: لول شرمن
- بازیگران: مائه وست، کری گرانت، گیلبرت رولان
- تاریخ انتشار: 1933
- امتیاز IMDb به فیلم: 6.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 90 از ۱۰۰
فیلم دیگری که به نجات یک استودیوی فیلمسازی در دوران رکود کمک کرد، فیلم «آن زن در حق او بد کرد» بود که توسط کمپانی پارامونت تولید شد. این فیلم که بر اساس، نمایشنامهی جنجالی می وست ساخته شده بود با جای دادن کمدی خطرناکی در درون خود توانست به موفقیت بزرگی دست یابد و باعث کشف ستارهای همچون کری گرانت جوان شود.
ستارهای که بعد از این فیلم توانست در فیلمهای زیادی بازی کند. وست و گرانت پس از این فیلم، در یک فیلم دیگر هم با هم همبازی شدند و هر دوی آنها تا مدتها جزو ستارههای بزرگ پارامونت به حساب میآمدند. این فیلم درست مانند «خیابان چهل و دوم»، بسیار سرگرم کننده بود و توانست مردمی را که از رکود در عذاب بودند برای لحظاتی خوشحال کند.
۵. سیندرلا (Cinderella) – دیزنی
- کارگردان: کلاید جرونیمی
- بازیگران: برس پیرس، کن آندرسون، بیل پیت
- تاریخ انتشار: 1950
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 86 از ۱۰۰
دیزنی پول زیادی را بر روی پروژهای «سیندرلا» سرمایه گذاری کرد و در آن زمان میتوان گفت بیش از ۲ میلیون دلار صرف تولید این فیلم شد. پس از جنگ جهانی دوم، گویا این استودیو طلسم شده بود، بنابراین تصمیم گرفت همان کاری را انجام دهد که بیش از یک قرن قبل با فیلم «سفید برفی» انجام داده بود. یعنی تمام دار و ندار خود را بر روی یک فیلم سرمایه گذاری کند.
همین امر باعث شده حتی تا به امروز دیزنی «سیندرلا» را یکی از منحصربهفردترین فیلمهای خود بداند زیرا اگر این فیلم ساخته نمیشد شاید امروز دیزنی وجود نداشت. جالب اینجاست که دیزنی بارها فیلمهایی را ساخته که بخش انیمیشن سازی این استودیو را نجات دادهاند مانند «پری دریایی کوچک»، اما این اولین باری بود که کل حیات استودیو به یک فیلم بستگی داشت و آن فیلم توانست همانند یک قهرمان عمل کند.
۶. شرک (Shrek) – دریم ورکس
- کارگردان: اندرو آدامسون
- بازیگران: مایک مایرز، ادی مورفی، ونسن کسل
- تاریخ انتشار: 2001
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 88 از ۱۰۰
قبل از شرک، دریم ورکس با ساخت فیلمهایی مانند «شاهزاده مصر» و «فرار مرغی» تا حدی توانسته بود در زمینهی انیمیشن خوب عمل کند، اما هرگز فکرش را هم نمیکرد که به یکی از بزرگترین استودیوهای انیمیشن جهان تبدیل شود. بعد از «شرک»، این کمپانی تمام پول خود را صرف فیلمهایی با جلوههای ویژهی کامپیوتری غنی کرد، چون فیلم شرک توانسته بود به موفقیت بالایی دست پیدا کند و این کمپانی تصمیم گرفت دیگر هرگز انیمیشنهای دو بعدی نسازد.
هر چند استودیوی انیمیشن دریم ورکس چند سال پیش از استودیوی اصلی جدا شد و هم اکنون به یونیورسال پیکچرز تعلق دارد. در حقیقت موفقیت فیلم «شرک» باعث شد که انیمیشن سازی وارد مرحلهی جدیدی شود زیرا این فیلم توانسته بود در سطح جهانی طرفداران زیادی برای خود پیدا کند.
۷. سه دختر زرنگ (Three Smart Girls) – یونیورسال
- کارگردان: هنری کاستر
- بازیگران: ری میلند، دیانا دربین، باربارا رید
- تاریخ انتشار: 1936
- امتیاز IMDb به فیلم:۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 86 از ۱۰۰
هنگامی که یونیورسال در اواسط دههی ۳۰ ورشکستگی مالی بزرگی را تجربه کرد، بنیانگذاران استودیو یعنی خانواده لیمل، اخراج شدند و یک هیئت مدیرهی جدید جایگزین آنها شد. یکی از اولین فیلمهای این هیئت مدیره، «سه دختر زرنگ» نام داشت که توانست، به موفقیت بینظیری دست یابد و استودیو را به موقعیت باثباتی برساند و ستارهی جدیدی به نام دینا دربین را هم به هالیوود معرفی کند.
بر خلاف برخی از آثار دیگر این استودیو، «سه دختر زرنگ» هم اکنون کاملا فراموش شده، با این حال، این فیلم آنقدر محبوب بود که دو دنباله برایش ساخته شد. دربین هم به ستارهی نوجوان استودیو تبدیل شود و توانست از طریق استودیوی یونیورسال به موفقیت چشمگری دست پیدا کند. در حقیقت استودیوی یونیورسال پیشرفت خود را مدیون فیلم «سه دختر زرنگ» است، زیرا بدون این فیلم قطعا در همان سالها ورشکسته میشد.
۸. داستان اسباببازی (Toy Story) – پیکسار
- کارگردان: جان لستر
- بازیگران: تام هنکس، تیم آلن، جیم وارنی
- تاریخ انتشار: 1995
- امتیاز IMDb به فیلم: 8.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 100 از ۱۰۰
پیکسار در اواسط دههی ۹۰ به شرکتی زیان ده برای استیو جابز تبدیل شده بود و او قبل از انتشار «داستان اسباب بازی» میخواست شرکتش را واگذار کند. با این حال، «داستان اسباببازی» بیش از ۳۰۰ میلیون دلار درآمد به همراه داشت و باعث شد که سهام پیکسار به شدت رونق بگیرد. جابز ترجیح داد در استودیو بماند و به همکاری با دیزنی ادامه دهد و فیلمهای بیشتری بسازد.
پیکسار در اواسط دههی ۲۰۰۰ به قیمت ۷.۴ میلیارد دلار به دیزنی فروخته شد، این رقم حتی در ذهن جابز نمیگنجید و هرگز فکرش را هم نمیکرد که بتواند استودیواش را به این قیمت بفروشد. «داستان اسباب بازی» مرزهای تکنولوژی را جابجا کرد و داستان خوبی را به نمایش گذاشت و باعث شد که پیکسار از آن زمان تاکنون در صدر صنعت انیمیشن باشد.
۹. گودزیلا (Godzilla) – توهو
- کارگردان: ایشیرو هوندا
- بازیگران: آکیرا تاکارادا
- تاریخ انتشار: 1954
- امتیاز IMDb به فیلم: 7.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز: 93 از ۱۰۰
کل صنعت فیلم ژاپن پس از جنگ جهانی دوم به یکباره سقوط کرد و در سالهای بعد از آن هم نتوانست جایگاه خود را پیدا کند. با این حال، سال ۱۹۵۴ سالی بود که همه چیز را تغییر داد، زیرا دو فیلم «گودزیلا» و «هفت سامورایی» در ژاپن منتشر شدند. هر دوی این فیلمها جزو فیلمهای بزرگ ژاپن بودند و حتی بعدها نسخه آمریکایی فیلم «گودزیلا» هم ساخته شد. فیلمی که باعث شد دنیای غرب عاشق این موجود شود.
گودزیلا به توهو کمک کرد تا از مشکلات مالی خود خلاص شود و برای بیش از نیم قرن مجوز این شخصیت را برای خودش حفظ کند. هنوز که هنوز است بعد از گذشت این همه سال میتوان گفت که فیلم اصلی بهترین فیلمی است که در رابطه با این موجود خیالی ساخته شده و همین امر باعث ماندگار شدن این موجود شده و باعث شده که بسیاری از مخاطبان حتی نسلهای جوان هم آن را بشناسند. هم اکنون استودیوی گیبلی و کوروساوا، مجموعهای متنوع از کاراکترهای تخیلی دارند که همهی آنها را مدیون گودزیلا هستند.
۱۰. همهی فیلمهای شرلی تمپل – فاکس
شرلی تمپل بازیگری بود که نه تنها فاکس را نجات داد و منجر به ادغام این استودیو با استودیوی قرن بیستم شد، بلکه میتوان او را ناجی هالیوود هم دانست. در حقیقت میتوان گفت که تمپل ستارهی بیبدیل دورهی خودش بوده است. پس از اینکه برخی فیلمهای او مانند چشمان روشن به شهرت جهانی رسیدند، او به یکی از بزرگترین ستارههای دههی ۱۹۳۰ تبدیل شد و تا به امروز توانست شهرت خود را حفظ کند.
تمپل آنقدر محبوب بود که پرزیدنت روزولت از او تقدیر کرد و او را یک ستارهی بزرگ نامید. فیلمهای او هنوز هم در بستر دیویدی پخش میشوند و آگهیهای تبلیغاتیاش هم سالها تا اواسط دههی ۲۰۰۰ در تلویزیون پخش میشد. با این حال، اگر «حیوانات بیسکوئیتی در سوپ من» به نظر شما آزاردهنده میآید، به یاد داشته باشید که این هم بخشی از صنعت سینما بوده و باید آن را پذیرفت.
منبع: screenrant