۱۲ فیلم معروف که سکانسهایی از آنها در رویدادهای واقعی فیلمبرداری شده است
اینکه صحنههایی از یک رویداد واقعی به صورت مستند در یک فیلم سینمایی استفاده شود، هم میتواند خوب باشد و هم بد. سازندگان دیگر نیازی به جمع کردن سیاهی لشگر و صرف هزینه زیاد برای شبیهسازی این صحنهها ندارند. اما از سوی دیگر فیلمبرداری در این شرایط با ریسک بالا و دردسرهای دیگری همراه است. اما برخی مواقع کارگردانها این ریسک را پذیرفتهاند و بازیگران اصلی و فیلمبرداران خود را به رویدادها و اجتماعهای واقعی بردهاند تا به صورت مستند سکانسهایی را در فیلم خود داشته باشند. این کار معمولا چندان در فروش و اقبال فیلم تاثیری ندارد، اما در باورپذیری فیلم بسیار موثر است. در اینجا ۱۲ فیلم مشهور و حاشیهسازی که سکانسهایی از آنها در طی یک رویداد واقعی فیلمبرداری شده است را آوردهایم.
۱. ورود هریسون فورد به رژه سنت پاتریک در شیکاگو در فیلم «فراری» (The Fugitive)
فیلم «فراری» یکی از فیلمهای اکشن برتر دهه ۹۰ هالیوود است. داستان از جایی شروع میشود که همسر دکتر ریچارد کمبل با بازی هریسون فورد، به قتل میرسد و دکتر براساس شواهد، به اتهام قتل، به اعدام محکوم میشود. اما او که اتهام خود را قبول ندارد در زمان انتقال به زندان با چند نفر دیگر اقدام به فرار میکند. در داستان فیلم باید دکتر کمبل در رژه سنت پاتریک شیکاگو خود را در میان جمعیت قایم میکرد. کارگردان و تهیهکننده تصمیم گرفتند که این صحنه را در رویداد واقعی این رژه فیلمبرداری کند. رژهای که بیش از ۲۰۰ سال قدمت دارد و هرسال برگزار میشود. در نهایت شهردار شیکاگو این اجازه را به گروه فیلمبرداری داد، به این شرط که بازیگر فیلم تمام تلاشش را برای پنهان ماندن از چشم جمعیت انجام دهد. در روز فیلمبرداری و بدون تمرین، فورد و یک فیلمبردار با یک دوربین خانگی، وارد جمعیت شدند و از صحنه فیلمبرداری کردند. ریچارد دیلی، شهردار وقت شیکاگو و رولند بوریس، دادستان کل ایلینوی در پس زمینه این فیلم و در این سکانسها قابل مشاهده هستند.
۲. سکانسهای واقعی مربوط به لیگ ملی فوتبال سوپر باول ایکس در فیلم «یکشنبه سیاه» (Black Sunday)
یک فیلم اکشن با داستانی تروریستی که البته چندان در گیشه موفق نبود. اما یک اتفاق قابل توجه در آن افتاد. داستان درباره یک عامل ضد تروریستی اسرائیلی است که باید یک دامپزشک ویتنامی را که در یک طرح توطئه تروریستی همکاری دارد، به دام بیاندازد. این طرح تروریستی قرار است در جریان مسابقات سوپر باول، یا همان لیگ ملی فوتبال انجام شود که طی آن یک بالون هوایی بر روی یک زمین مسابقه در حال برگزاری سقوط میکند. برای این کار سازندگان «یکشنبه سیاه» از فرمولهای همیشگی هالیوود برای فیلمبرداری یک فیلم در طی یک رویداد واقعی استفاده کردند، یعنی برای صحنههای لانگ شات و نماهای باز، به جای صحنهسازی، دقیقا در طول مسابقه سوپر باول ایکس این کار انجام شد. برای جلوگیری از عکسالعملهای احتمالی تماشاچیان مسابقه، فیلمبرداران پشت دوربینهای حاشیه زمین فوتبال نشستند و نماهای باز گرفته شد. اما برای فیلمبرداری جزییات این سکانس، گروه سازنده در روزهای دیگر که استادیوم خالی بود، به همراه سیاهی لشکرها، آمدند و نماهای بسته با حضور بازیگران را فیلمبرداری کردند.
۳. مراسم تشیع جنازه بروسلی در فیلم «بازی مرگ» (Game of Death)
یکی از گزینههای ناراحتکننده لیست ما، فیلم «بازی مرگ» است. وقتی بازیگر نقش اصلی یک فیلم در حین فیلمبرداری میمیرد، سرنوشت تراژدی برای آن فیلم اتفاق میافتد. سال ۱۹۷۳ وقتی سازندگان «بازی مرگ» تنها ۴۰ دقیقه از این فیلم اکشن را با بازی بروس لی جلوی دوربین بردند، لی به صورت کاملا ناگهانی فوت کرد. این موضوع باعث شد، سازندگان مجبور شوند فیلم را برای مدتی رها کنند. اما بلاخره در سال ۱۹۷۸، تصمیم گرفتند با برخی ترفندها، فیلمبرداری را به پایان برسانند. ترفندهایی مثل استفاده از استند در برخی سکانسها به جای بروس لی، بدل یا روشهای مونتاژی، تا داستان پیش برود. اما در نهایت همهی قصه با این روشها ساخته نمیشد و تصمیم گرفته شد که در فیلمنامه تغییراتی به وجود بیاید. یعنی بروس لی در داستان مثلا بمیرد و با انجام یک جراحی پلاستیک برگردد. برای نشان دادن این اتفاق کارگردان فیلم از صحنههای تشیع جنازه واقعی بروس لی در فیلم استفاده کرد. حتی کلوزآپهایی از چهره لی که مومیایی شده بود و در تابوت قرار گرفته بود هم در فیلم «بازی مرگ» وجود دارد که بسیار بحث برانگیز شد.
۴. صحنه رژهی واقعی روز فون استوبن در شیکاگو در فیلم «مرخصی فریس بولر» (Ferris Bueller’s Day Off)
جان هیوز کارگردان فیلم، یک زادهی ایالت ایلینوی آمریکا بود و توانست از جشن سالانه میراث آلمانی-آمریکایی شیکاگو یا همان رژه روز فون استوبن، برای فیلمبرداری صحنهای از فیلم که باید طبق فیلمنامه در این رژه انجام میشد، اجازه بگیرد. فیلم «مرخصی فریس بولر» یک درام نوجوانانه است و داستان فرارهای مکرر فریس از مدرسه را روایت میکند. فیلمبرداری صحنههای مربوط به رژه در دو آخر هفته متوالی انجام شد. در آخر هفته اول، زمانی که رژه واقعی در حال برگزاری بود، سازندگان وارد رژه شدند و از متیو برودریک بازیگر نقش فریس و رقصندگان که در پیش زمینه فیلم بود، فیلمبرداری کردند. اما در آخر هفته بعد، گروه برای نماهای بسته و بیشتر سکانس لب خوانی فریس دوباره باید در رژه قرار میگرفتند. اما اینبار با آگهی دادن در روزنامه و رادیو و جمع کردن شرکتکننده، یک رژه را شبیهسازی کردند.
۵. شخصیت فرل در فیلم «خونهی بابا»، در یک بازی واقعی بسکتبال شرکت میکند (Daddy’s Home)
یک فیلم کمدی سرگرمکنندهی خانوادگی که داستان تلاشهای یک ناپدری برای جلب رضایت فرزندان همسر خود را نشان میدهد. برد با بازی ویل فرل، نقش اصلی این فیلم را برعهده دارد. در داستان قرار است این شخصیت در یک بازی بسکتبال با توپ به صورت یکی از تماشاچیها ضربه بزند. چون فیلم در شهر لس آنجلس فیلمبرداری شده و آنجا همیشه بساط گروههای فیلمساز در هر گوشهای پهن است، احتمالا تماشاچیهای مسابقه بسکتبال لیکرز پلینکز، چندان تعجب نکردند وقتی وسط بازی، ویل فرل به وسط زمین میرود. چون آنها بعد از چند دقیقه متوجه دوربینها و افراد پشت صحنه شدهاند و با اتفاق عجیب برخورد توپ به صورت یک تماشاچیها هم خندیدند.
۶. سکانسهای واقعی مربوط به شهربازی دیزنی لند در فیلم «فرار از فردا» (Escape from Tomorrow)
در طی یک تریلر روانشناسانهی تا حدودی ترسناک، یک خانواده ۴ نفره قرار است چند روزی را در دیزنی لند بگذرانند. در همین روزها به پدر خانواده خبر میرسد که کارش را از دست داده. اما نکتهی مهم این فیلم، حضور بازیگران و پیشرفت داستان در دیزنیلند است. طبق قوانین تجاری باید سازندگان از مالکین این شهربازی مشهور برای فیلمبرداری اجازه میگرفتند، اما آنها چند فیلبمردار اصطلاحا چریکی را به کار گرفتند تا طوری کارهای ضبط سکانسها را انجام دهند که کسی متوجه حضور دوربین و گروه سازنده نشود. این فیلم در طول شش بار حضور در پارک دیزنی لند به طور کامل فیلمبرداری شد. البته این را هم باید اضافه کرد که فیلم «فرار از فردا» یک شکست تجاری بد را تجربه کرد و در گیشه اصلا مورد پسند نبود. اما فستیوالهای سینمایی از آن به سادگی نگذشتند.
۷. سکانس پایانی فیلم «تب هیجانی شدید» در آخرین بازی جهانی بیسبال ۲۰۰۴ فیلمبرداری شد (Fever Pitch)
یک فیلم کمدی که البته با داستانی که دارد بیشتر مورد پسند خود آمریکاییها است تا بینندگان جهانی. یک مرد عاشقپیشه باید میان زنی که دوست دارد و مسابقات باشگاه بیسبال رد ساکس در بوستون یکی را انتخاب کند. داستان اولیهی فیلم با سرنوشت باشگاه رد ساکس گره خورده بود. این باشگاه از سال ۱۹۱۸ تا زمان فیلمبرداری «تب هیجانی شدید»، سالها بود که یک باشگاه نفرین شده بود و هیچ موفقیتی در لیگهای جهانی بدست نمیاورد. اما این باشگاه در سال ۲۰۰۴ در طی سه بازی، ناگهان به صدر جدول تیمها رسید و سازندگان فیلم مجبور شدند پایانبندی داستان خود را تغییر دهند. اما موضوع مهمتر به جز تغییر پایانبندی، اجازه فیلمبرداری در فینال لیگ اصلی بیسبال بود. چون طبق یک قانون همیشگی فقط به بازیکنان، مربیان و رسانه ها اجازه حضور در زمین را می دهند، اما بلاخره با پادرمیانیها مجوز حضور گروه فیلمبرداری به همراه دو بازیگر اصلی صادر شد تا سکانس پایانی که مربوط به بوسه دو بازیگر بود در میان تماشاچیها و در جریان بازی ضبط شود.
۸. یکی از سکانسهای بحث برانگیز «بورات» در یک مسابقه اسبدوانی واقعی در ویرجینا (Borat)
فیلم کمدی مشهور لیست ما، یک فیلم نیمه مستند درباره مواجهه یک غیرآمریکایی با مردم ایالات متحده است. برات یک خبرنگار مشهور تلویزیون قزاقستان است که با سفر به آمریکا قصد ساخت مستندی درباره زندگی واقعی مردم این کشور را دارد. اما موانع و مسایلی که بر سر راه او اتفاق میافتد، فیلم را به یک کمدی عجیب تبدیل میکند. یکی از سکانسهای مشهور و پر دردسر این فیلم، صحنهای است که شخصیت بورات قرار است در استادیوم اسب دوانی سخنرانی کند. سازندگان فیلم برای کسب اجازه، اعلام نکردند که این یک فیلم هالیوودی است، بلکه بورات را یک خبرنگار قزاق معرفی کردند که قرار است بخشی از مسابقه را فیلبمرداری کند. بازیگر شخصیت بورات، بارون کوهن صحبتهایش را با تمجید از حملهی جورج دبلیو بوش به عراق و اظهار نظرهایی درباره همجنسگرایی، شروع کرد. اما زمانی که نوبت به خواندن سرود ملی آمریکا رسید، کوهن بهجای آن، سرود ملی قزاقستان را به طرز افتضاحی خواند. تماشاگران و جمعیت حاضر در مسابقه بسیار از این اتفاق عصبانی شده بودند و بعدها کارگردان گفته بود که اگر خواندن سرود ملی تنها یک دقیقه بیشتر طول میکشید، ممکن بود یک نفر به بارون کوهن شلیک کند.
۹. ساخت بیشتر سکانسهای فیلم «رانده شده» در مسابقات واقعی رانندگی (Driven)
ساخت فیلم و فیلمبرداری در طول مسابقهی اتومبیلرانی حرفهای که همه ماشینها با سرعتی بیش از ۲۴۰ کیلومتر بر ساعت حرکت میکنند، با ریسک بالا و همراه با آمادگی بسیار زیاد باید انجام شود. در فیلم «رانده شده» در سال ۲۰۰۱، گروه سازنده تصمیم گرفتند از ترکیبی از نماهایی که از حضور در این مسابقه و با مونتاژ ساخته میشد، بخشهای مربوط به مسابقه را بسازند. داستان این فیلم دربارهی مردی است که از اتومبیلرانی بازنشسته شده و حالا برای کمک به یک شرکتکنندهی تازه کار استخدام شده. تیم سازنده دهها بار صحنههای داخل ماشین را قبل از روز مسابقه تمرین کردند، تا بتوانند در تایم فریمهای بسیار کوچکی که مسابقه به آنها اجازه میداد، تصویربرداری را انجام دهند. صحنههای مربوط به بازیگران خارج از ماشین هم بعد از مسابقه فیلمبرداری شد. برای نماهایی از تصادفها و اتفاقات در مسابقه واقعی، سازندگان فیلم مسابقه را ضبط کردند و بعد خودروهای شخصیت های فیلم را به صورت دیجیتالی به این سکانسها مونتاژ کردند.
۱۰. فیلم «برونو» در هفته مد میلان ساخته شده (Brüno)
دومین فیلم لیست ما با بازی شارون بارون کوهن. او در این فیلم نقش یک گزارش مدلینگ اتریشی را بازی میکند که از کشور خود اخراج میشود و به همین دلیل به لس آنجلس میرود تا در آنجا فعالیت کند. بعد از فیلم «برات»، بارون کوهن به شهرتی جهانی رسید و دیگر نمیشد به راحتی چهرهاش را مخفی کرد. همین موضوع فیلمبرداری در یک رویداد واقعی را سخت میکرد. بارون کوهن و تیم سازنده اش برای برونو برنامهریزی کرده بودند تا هفته مد سال ۲۰۰۸ میلان را مختل کنند و از آن یک سری نمای مستند بگیرند. آنها مجوزهای لازم فیلمبرداری را هم گرفتند، اما هنگامی که بارون کوهن به عنوان برونو، با یک کت و شلوار تماما چسبناک وارد سالن شد، نیروهای امنیتی او را شناختند و اجازهی ورودش لغو شد. اما آنها بلاخره بعد از چند روز با تغییر چهره، وارد شدند و بعد از فیلمبرداری مخفیانه چند نما، بارون کوهن دستگیر و به زندان منتقل شد. اما گروه سازنده بعد از آزادی کوهن بازهم به کارش ادامه داد و از این نماها در صحنههای پایانبندی فیلم استفاده کردند.
۱۱. مسابقه اسب دوانی واقعی در ایتالیا در فیلم «ذرهای آرامش» (Quantum of Solace)
همهی فیلمهای جیمزباند به یک صحنهی تعقیب و گریز هیجان انگیز احتیاج دارد. در فیلم «ذرهای آرامش» که بیست و دومین فیلم از سری فیلمهای جیمزباند بود، قرار شد بخش زیادی از سکانسهای این فیلم در جریان مسابقه مشهور اسبدوانی که در منطقه سینا در ایتالیا برگزار میشود، فیلمبرداری شود. این مسابقه شرایط خاصی دارد و در واقع شرکتکنندهها اصلا به یکدیگر رحم نمیکنند. مسابقه در یک زمین خاکی برگزار میشود و هر سال مصدومان زیادی دارد. برای صحنههای مربوط به فیلم، ۱۴ دوربین در زمین نصب شد و گروه سازنده تنها اجازه پیدا کردند از خود مسابقه فیلمبرداری کنند و صحنههای اکشن با بازی دنیل کریگ، بعدتر ضبط و با مونتاژ به فیلم اضافه شد.
۱۲. صحنههای شلوغی، در راهپیمایی واقعی شارلی ابدو در پاریس در فیلم «پاریس ما هستیم» (Paris Is Us)
یکی از عجیبترین فیلمهای لیست ما، «پاریس ما هستیم» محصول ۲۰۱۹ کشور فرانسه است که به اکران عمومی درنیامد و تنها در نتفلیکس منتشر شد. این فیلم داستان دختری به نام آنا است که پس از سقوط هواپیمایی که سوار بر آن در حال سفر بوده، خود را در میان شلوغیهای پاریس و اتفاقات زندگیاش میبیند. او گیج و سردرگم میان مرگ و زندگی است. این فیلم سورئال، ترکیبی از صحنههای واقعی و ساختهشده است. مثلا زمانی که پلیس در حال زد و خورد با آدمها در پس زمینه تصویر است، تمام اتفاقات واقعی ضبط شده و در فیلم قرار گرفته. حتی بخشی از حال و هوای پاریس پس از حملات تروریستی نوامبر ۲۰۱۵ هم در فیلم به صورت مستند وجود دارد.
منبع: Ranker
پرسپولیس نساجی پایتخت پنج