۱۰ مادر فداکار برتر سینما
امروز به سراغ معرفی مادرانی رفتهایم که در عمل هر کاری را برای حفاظت از فرزندان خود در برابر خطرات انجام میدهند. پس بهتر است با فرزندانشان درنیفتید.
در سرتاسر دنیا مادرانی وجود دارند که تندخو و خشن، یا بخشنده و دلرحم هستند اما در تمامشان یک ویژگی ثابت وجود دارد و آن محافظت از فرزندشان تحت هر شرایطیست. البته که مادران در زندگی واقعی و روی پردهی سینما، شخصیتهای مختلفی دارند، اما چیزی که اغلب آنها را به یکدیگر پیوند میدهد عشق بیقیدوشرط و تزلزلناپذیر نسبت به فرزندشان است. درحالیکه تعداد بیشماری فیلمهای احساسبرانگیز و شاخص دربارهی شیرینیها و دشواریهای مادر بودن وجود دارد، این فهرست به داستانهای مادرانی میپردازد که قدرت و انعطافی باورنکردنی در مواجهه با ناملایمات از خود نشان دادهاند و همواره و عشق شدید و حمایت خدشهناپذیرشان را به اثبات رساندهاند.
عشق یک مادر میتواند از راههای گوناگونی نمود پیدا کند. از قربانی کردن اهداف و آرزوهای شخصی خود برای اطمینان از موفقیت فرزندانشان گرفته تا تحمل دردها و رنجهای جسمی یا عاطفی شدید برای حفاظت از آنها در برابر آسیب. حتی مادرانی نیز وجود دارند که جان خود را به خطر انداختهاند تا فرزندان خود را از خطر نجات دهند. خواه تعقیب یک آدمربا در سراسر مرز بین دو ایالت باشد، خواه مبارزه با یک جادوگر ترسناک یا مواجهه با خائن و یا دریاهای شبحزده. این مادران نشان دادهاند که عزم و تلاش خدشهناپذیر آنها برای محافظت از فرزندانشان، نیرویی غیرقابلتوقف است. تجلیل از این مادران سرسخت و مقاوم در فیلمها بسیار مهم است و لیست معرف نمونههایی مشهور در این زمینهاند.
۱۰. کارلا دایسن – آدمربایی (Karla Dyson – Kidnap)
- کارگردان: لوئیس پریهتو
- بازیگران: هلی بری، سیج کوریا، اندی ابیل
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۷
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۳۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۵.۹ از ۱۰
«آدمربایی» فیلمی هیجانانگیز به کارگردانی لوئیس پریهتو است که در سال ۲۰۱۷ منتشر شد. در این فیلم جنایی مهیج ، هلی بری نقش مادر فداکار و مجردی بهنام کارلا را بازی میکند که که برای برای پیدا کردن پسر ربوده شدهاش از هیچ تلاشی مضایقه نمیکند. داستان اصلی فیلم حول محور مادری تنها میچرخد که با پسر شش سالهی خود به آرامی روزگار میگذراند اما با ربوده شدن فرزندش در یک کارناوال محلی زندگیاش دچار هرجومرجی میشود که تا پیش ازین تجربه نکرده بود.
او مصمم است تا به هر طریقی که شده پسرش را نجات دهد، به همین خاطر پلیسها را نادیده گرفته و خود شروع به تعقیب ربایندگان میکند. از دست دادن فرزند بزرگترین ترس هر پدرومادری است و کارلا اصلا به حاضر به پذیرش چنین واقعهی دردناکی نیست. او بیوقفه آدمرباها را دنبال میکند و خود را به آبوآتش میزند تا دوباره بتواند پسرش را در آغوش بگیرد.
تماشاگران در این فیلم مهیج ٨٢ دقیقهای، پیوند ناگسستنی میان یک مادر و فرزندش و تمایل مادر برای فدا کردن همهچیز در راه دوباره دیدن آن کودک را شاهد هستند. فیلمی بسیار تاثیرگذار که رنج و اضطراب مادری را به خوبی نمایش میدهد. هرچند که برخی اقدامات این مادر ممکن است کمی غیرمنطقی بهنظر برسد، اما واقعا کدام مادر است که برای حفظ جان فرزندش منطقی فکر کند؟
۹. کلارا – بیزانتیوم (Clara – Byzantium)
- کارگردان: نیل جردن
- بازیگران: سرشه رونان، جما آرترتون، سم رایلی
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۲
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۵ از ۱۰
در این فیلم محصول سال ۲۰۱۲ مادری بهنام کلارا مصمم است تا با ساختن یک زندگی جدید از جان خود و تنها دخترش در برابر دشمنانشان محافظت کند. او و دختر ۱۶ سالهاش الا به امید اینکه بتوانند از دست تعقیب کنندگانشان فرار کنند به هتلی قدیمی و متروک بهنام «بیزانتیوم» که در یک تفریگاه ساحلی قدیمی قرار دارد پناه میبرند. همهچیز خوب پیش میرود تا زمانی که دختر مدرسهای کلارا راز مگویشان را با دوست جدیدش در میان میگذارد، آنها دویست سال پیش به دنیا آمدهاند و با خوردن خون انسانها زنده میمانند!
با فاش شدن این راز مرگبار و نقش برآب شدن برنامههای این مادر و دختر، دو غریبه شروع به ردیابی آنها میکنند و از اینجا به بعد کلارا، بهعنوان خونآشامی که قرنها تجربهی زندگی دارد، برای حفظ امنیت دختر عزیزش دست به هرکاری میزند. اگرچه اغلب این روشها بسیار خشونتبار و بیرحمانه هستند اما بسیار عالی از کار درآمدهاند و کاملا عشق خالص او به فرزندش را نمایان میکنند.
«بیزانتیوم»، فیلم خونآشامی و دیدنی نیل جردن – با اینکه بعضی از کارهای مادرِ خونخوار و زیبای قصه با منطق جور درنمیآید – برداشتی بدیع و متفاوت از این ایده و خط داستانی کلیشهای در سینما بود و فیلمنامهی خوب و پرداخت قوی شخصیتهای فیلم باعث به وجود آمدن تحولی بزرگ در سری فیلمهای خونآشامی بعد از آن شد.
۸. آملیا – بابادوک (Amelia – The Babadook)
- کارگردان: جنیفر کنت
- بازیگران: اسی دیویس، نواح وایزمن، دنیل هنشال
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۴
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
مگر میشود کندوکاو در دورن سیاهچالههای پوسیده و خاکگرفته و تاریک ذهن پیچیدهی یک انسانِ به زنجیرکشیدهشدهی در آستانهی در آغوش کشیدنِ روانپریشی، ترسناک نباشد. وحشت واقعی دقیقا کاری است که «بابادوک» و دیگر کلاسیکهای ژانر وحشت کردهاند. نفوذ به دنیای شخصی و نمایش استیصال ناخوادگاه انسانی به ظاهر خوب که وقتی با هیولاهای درونش مواجه میشود. فیلم جنیفر کنت یک ترس موشکافانه و تنشزا است که جا پای قدمهای مستحکم بزرگان این ژانر میگذارد و بدون اینکه تکراری یا دستدوم احساس شود، تبدیل به یکی از پدیدههای چند وقت اخیر میشود.
«بابادوک» یک فیلم روانشناسانهی نسبتا ترسناک و اولین تجربهی کارگردانی جنیفر کنت استرالیایی است که در سال ۲۰۱۴ منتشر شد و روایتگر داستان زندگی مادری بیوه است که باید با ترس پسرش از یک هیولای وحشتناک و مرموز در خانهشان مقابله کند. یک وحشت روانکاوانه دربارهی اتفاقاتی که هر لحظه ممکن است برای هرکدام از ما رخ دهد و این ماجرا را ترسناک میکند. این فیلم مهیج با جنبههای روانشناختیاش به نمایش چالشهای کودکان تکوالدی و غمواندوه و شوک روحی ناشی از آن میپردازد. بازیهای ستودنی بازیگران بااستعداد فیلم، کاوش عمیق پیرامون مقولهی اندوه، پیش برد آهستهی طرح داستانی، طراحی و ساخت موجودات خیالی جذاب همگی دست به دست هم دادهاند تا این اثر ماورائی جایگاه ویژهای میان بهترین فیلمهای ترسناک ساخته شده بهدست آورد طوری که وبسایت «ایندیوایر» به آن لقب شاهکار داد.
سهم بازیگرانِ فیلم نیز در موفقیتش غیرقابل انکار است، مخصوصاً بازیگرِ کوچکِ فیلم نواح وایزمن با آن « مامان! مامان! » گفتن های عصبی اش واقعاً نابهنجار بودنِ شخصیتِ خود را به خوبی به نمایش می گذارد و نقش اول فیلم اسی دیویس هم به عنوان مادری مراقب و پشتیبان که به هیچ عنوان حاضر نیست بیخیال پسرش شود، بازی فوقالعادهای از خود ارائه میدهد. آملیا یکی از فداکارترین مادران این لیست است و هرگز مهم نیست که نیروی ماوراءالطبیعی بابادوک چقدر قدرتمند باشد، زیرا او علیرغم تمام ترسها و تردیدهایش و قبل از اینکه هردویشان را نابود کند، با آن شاخبهشاخ خواهد شد.
۷. اِولن ابوت – یک مکان ساکت (Evelyn Abbott – A Quiet Place)
- کارگردان: جان کرازینسکی
- بازیگران: جان کرازینسکی، امیلی بلانت، میلیسنت سیموندز، نوآ جوپ
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۸
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۵ از ۱۰
سکوت، هیجان و تعلیق، سه ویژگی اصلی این فیلم تحسین شدهی جان کرازینسکی هستند که آن را سال ۲۰۱۸ ساخت و روانهی سینماها کرد. اثری فوقالعاده در ژانر وحشت که بهخاطر نگاه ظریف و متفاوتش به اتفاقات و مقولهی ترس حسابی دیده شد. داستان فیلم در آیندهای نزدیک رخ میدهد و دورانی آخرالزمانی را به تصویر میکشد که در آن موجوداتی ناشناخته زمین را به تسخیر خود درآوردهاند. هیولاهای بیرحمی که نسبت به هر ارتعاشی حساسند و کوچکترین صدایی میتواند آنان را به سوی انسانها کشانده و سبب نابودیشان شود.
به همین دلیل اولن (امیلی بلانت) و لی (جان کراسینسکی) به عنوان پدر و مادری مسئول باید برای حفظ جان فرزندانشان بسیار محتاطانه عمل کنند. در قسمت دوم این فیلم اما با مرگ پدر خانواده، اولن آبوت مجبور است تا خود به تنهایی مسئولیت حفاظت از فرزندانش در برابر شکارچیان بیگانه را بر عهده بگیرد و با کمک شخصی به نام امت (کیلیان مورفی) آنها را در امان نگه دارد.
لیست مادران سرسخت و فداکار فیلمها بدون در نظر گرفتن شخصیت کسی که مظهر انعطافپذیری و قدرت مادری است ناقص خواهد بود. اجرای خیرهکنندهی بلانت در سکانس مهیج تولد فرزندش، جنبهی دیگری از شخصیت او را در این فیلم به نمایش میگذارد. زمانی که وقت زایمانش فرا رسیده و او مجبور است فرزندش را در سکوت به دنیا آورد؛ از این رو تمام درد و رنجی که در آن لحظه متحمل میشود را در خود میریزد تا بتواند نوزاد تازه متولد شدهاش را زنده نگه دارد. زندگی در دنیایی که تنها راه زنده ماندن سکوت است واقعا دشوار بهنظر میرسد و موفقیت در آن – بهخصوص با داشتن فرزند – نشانگر سطح متفاوتی از شجاعت و توانایی است و اولن قطعا تجسم این دو ویژگی مادرانست.
۶. مگ آلتمن – اتاق پناهگاه (Meg Altman – Panic Room)
- کارگردان: دیوید فینچر
- بازیگران: جودی فاستر، کریستین استوارت، فارست ویتاکر
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۲
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
این فیلم مهیج محصول سال ۲۰۰۲ کشور آمریکا و یکی دیگر از ساختههای دیدنی دیوید فینچر است که نویسندگی و فیلمنامهی آن را دیوید کوئپ بر عهده داشته. جودی فاستر در این فیلم نقش مادری سرسخت را بازی میکند که برای محافظت از خود و دختر نوجوانش – با بازی کریستین استوارت – در برابر سه متجاوز بیرحم، از هیچ تلاشی فروگذار نمیکند.
وقتی مهاجمان به زور وارد خانهی جدید این مادر و دختر میشوند، آندو به اتاق امنی که صاحب قبلی خانه ساخته پناه میبرند، اما مجرمان مصمم هستند تا به هر قیمتی وارد آنجا شوند و گاوصندوق پر از پولش را سرقت کنند. حتی در مواجهه با خطر شدید، مگ غریزهی مادرانهd خود را برای محافظت از فرزندش به نمایش میگذارد. مشابه بسیاری از فیلمهای فینچر، اتاق امن، یک فیلم مهیج است که تماشاگر را روی صندلیهای خود میخکوب میکند، زیرا تعقیبوگریز باعث ایجاد هیجان و تنش میشود.
مگ ثابت میکند که یک مادر فوقالعاده است زیرا بهشدت از دخترش در هر شرایطی محافظت میکند و اولویت اول و آخرش در زندگی را او قرار داده است. بازی قدرتمند فاستر به خوبی کلافگی و ناامیدی ناشی از دیدن عزیزان میان خطر و تلاشهایی را که فرد برای حفظ امنیت آنها انجام میدهد، به تصویر میکشد.
۵. چارلی بالتیمور – بوسهی شببخیر طولانی (Charly Baltimore – The Long Kiss Goodnight)
- کارگردان: رنی هارلین
- بازیگران: جنا دیویس، ساموئل ال جکسون، برایان کاکس
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۶
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۸ از ۱۰
«بوسهی شببخیر طولانی» فیلمی محصول سال ۱۹۹۶به کارگردانی رنی هارلین، جنا دیویس را در نقش یک مادر مجرد و معلم دچار فراموشی به تصویر میکشد که بهتدریج خاطرات زندگی گذشتهاش را بهعنوان یک مامور مخفی بسیار بامهارت بهخاطر میآورد. تلاشهای او برای کشف حقیقت زندگی آرامش را در معرض خطر قرار میدهد زیرا شخصیتهای مرموز گذشتهاش او را تعقیب و مجبور میکنند تا به مهارتهای کشندهاش بهعنوان یک مامور برای محافظت از خود و دختر خردسالش تکیه کند.
دیویس در این فیلم از نقشهای شکننده و مادرانهی ظریفی که همیشه بازی میکرد رهایی یافت، زیرا او در این نقش یک قاتل خشن را بازی میکند که مایل است برای محافظت از خود و فرزندش دست به هرکاری بزند. علیرغم اینکه «بوسهی طولانی شببخیر» اثری موفق و پرفروش نبود، اما اتمسفر جذاب مادر و دختری جاری در فضای فیلم و کشش و علاقهی بین دیویس و همبازیاش ساموئل ال جکسون، تماشاگران را در طول دو ساعت پخش علاقمند و درگیر نگه میداشت.
۴. گیل – رودخانهی وحشی (Gail – The River Wild)
- کارگردان: کرتیس هانسن
- بازیگران: مریل استریپ، کوین بیکن، دیوید استراترن
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۴
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۵۷ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۵ از ۱۰
کرتیس هانسن «رودخانهی وحشی» را سال ۱۹۹۴ و در ژانر اکشن – ماجراجویی ساخت و روانهی سینماها کرد. در این فیلم مهیج مریل استریپ نقش یک راهنمای رودخانهی خبره را بازی میکند که نهایت تلاش خود را بهکار میگیرد تا از خانوادهاش در برابر جنایتکاران خطرناکی که متواری و درحال فرار از دست ماموران دولت هستند محافظت کند. گیل نه تنها مجبور است سر این جنایتکاران شیره بمالد و گولشان بزند، بلکه باید از تندآبهای خطرناک نیز عبور کند تا ازخانوادهاش را از خطر دور نگه دارد. این فیلم اکشن با نمایش اراده و پشتکار شدید او، بر اهمیت خانواده و تمایل بیوقفه مادر برای محافظت از عزیزانش تاکید میکند. «رودخانهی وحشی» با نماهای بینظیرش از طبیعت وحشی تماشاگران را به یک سفر هیجانانگیز میبرد و بر مبارزهی مادری تمرکز دارد که علیرغم تمام وظایف و مشکلاتش تا آخرین نفس برای زنده نگه داشتن خانوادهاش تلاش میکند. این فیلم در دههی ۹۰ با به تصویر کشیدن شخصیت زنی قوی و مستقل به پایان دادن نمایش شخصیت کلیشهای زنان ضعیفی که نیازمند کمک بودند در فیلمها کمک شایانی کرد.
۳. مالی ویزلی – هری پاتر (Molly Weasley – Harry Potter)
- کارگردان: دیوید ییتس
- بازیگران: دنیل ردکلیف، اما واتسون، روپرت گرینت
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۱
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
قسمت دوم «هری پاتر و یادگاران مرگ» فیلمی در ژانر فانتزی و معمایی و محصول سال ۲۰۰۱ است. در این فیلم مالی ویزلی با بازی جولی والترز نقش مهمی در نبرد هاگوارتز ایفا میکند و دختر دلبندش جینی را از دست مرگخوار، بلاتریکس لسترنج نجات میدهد.
کسانی که فیلم را دیدهاند میدانند که در طول این نبرد نهایی شرایط هرلحظه برای جینی سختتر میشود. زیرا او و بلاتریکس درگیر نبرد شدیدی میشوند که از توان جینی خارج است. اما درست لحظهای که بلاتریکس میخواهد جینی را شکست دهد، مادرش وارد مبارزه با مرگ خوار شده و طی یک دوئل فراموش نشدنی د رنهایت او را شکست میدهد.
اقدام شجاعانه و غریزهی مادرانه مالی، جایگاه او را بهعنوان یک جنگجوی قدرتمند و همچنین یک مادر فراموش نشدنی در فیلمها تثبیت میکند. بیشک این عشقی که او نثار فرزندش کرد، نقشی کلیدی در شکست نهایی ولدمورت داشت. حتی مرگخوار قدرتمند، بلاتریکس لسترنج نیز نمیتواند در برابر قدرت عشق فداکارانه و عزم جزم یک مادر برای حفاظت از فرزندش مقاومت کند.
۲. سارا کانر – نابودگر (Sarah Conor – The Terminator)
- کارگردان: جیمز کامرون
- بازیگران: لیندا همیلتون، آرنولد شوارتزنگر، مایکل بین
- تاریخ انتشار: ۱۹۸۴
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۱۰۰ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
قطعا یکی از مشهورترین و ماندگارترین فیلمهای ژانر اکشن و علمی – تخیلی مجموعه فیلمهای «ترمیناتور» به کارگردانی جیمز کامرون است که اولین قسمت آن سال ۱۹۸۴ منتشر شد. در این فیلم، لیندا همیلتون نقش پیشخدمتی ساده بهنام سارا کانر را بازی میکند. او نمیداند که قرار است توسط آدمهای مکانیکی – سایبورگ – که از آینده فرستاده شدهاند تسخیر شده و به قتل برسد. آنها میخواهند با کشتن او از تولد پسری جلوگیری کنند که در آینده رهبر مقاومت انسانها علیه ماشینها خواهد شد. او با کمک سربازی بهنام کایل که هم از آینده آمده اهمیت موقعیت منحصربهفردش را درک میکند و یاد میگیرد که چگونه از خودش در برابر این قاتلان سایبورگ سنگدل محافظت کند.
سارا علیرغم اینکه در ابتدای فیلم یک پیشخدمت زن جوان و کمتجربه بود، اما در ادامه به قهرمانی بیباک بدل میشود که حتی با وحشتناکترین دشمنان انسانها نیز مقابله میکند. شجاعت، تعهد و مسئولیتپذیری تزلزلناپذیر او برای محافظت از فرزندش به هر قیمتی که شده شخصیت سارا کانر را به عنوان یک مادر سرسخت واقعی ماندگار کرده است.
۱. مالوری – جعبهی پرنده (Malorie – Bird Box)
- کارگردان: سوزان بیر
- بازیگران: ساندرا بولاک، تراوانته رودز، جان مالکوویچ
- تاریخ انتشار: ۲۰۱۸
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶.۶ از ۱۰
«جعبهی پرنده» فیلمی دلهرهآور و پسارستاخیزی به کارگردانی سوزان بیر و محصول ۲۰۱۸ است. فیلمی مهیج و پرتنش که داستان دیستوپیایی و میخکوبکنندهی آن حول محور زنی باردار بهنام مالوری – با بازی ساندرا بولاک – میچرخد که برای رهایی از یک اپیدمی فراگیر که طی آن افراد دست به خودکشی میزنند باید با دو فرزندش مسیری خطرناک را طی کند. او باید خود و فرزندانش را به پناهگاه امنی برساند که این همهگیری در آن کوچکترین قدرتی ندارد. در فیلم «جعبهی پرنده» مالوری با مجموعهای از خطرات وحشتناک روبرو میشود که قدرت و عزم او را به عنوان یک مادر محک میزند. با این همه، او به همراه فرزندانش که اولویت اصلی زندگیاش هستند سفر پرمخاطرهای را در رودخانهای خطرناک آغاز میکند و تا رساندن آنها به محیط عاری از بیماری هرگز از تلاش برای حفاظت از آنها برنمیدارد. اقداماتی که مالوری با چشمان بسته برای نجات دو کودک خردسالش انجام میدهد تا همیشه او را به عنوان یکی از فداکارترین مادران دنیای سینما معرفی خواهد کرد.
منبع: movieweb