۱۵ فیلم برتر درباره تاجران طمع‌کار و پول‌پرست

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۹ دقیقه
فیلم درباره تاجران

حوزه‌ی تجارت وسوسه‌انگیز است و برای بسیاری از تاجران، چیزی به نام پول کافی معنا ندارد. آن‌ها بیشتر و بیشتر می‌خواهند و گاهی حاضر می‌شوند تا برای رسیدن به اهداف خود به روش‌های غیراخلاقی رجوع کنند، روش‌هایی که گاهی جواب می‌دهد و بعضی مواقع هم منجر به سقوط این آدم‌ها می‌شود. درباره تاجران طمع‌کار و پول‌پرست تاکنون ده‌ها فیلم ساخته شده‌ است که هر کدام زوایای تازه‌ای از جهان‌بینی و استراتژی‌های این بازرگانان حریص را به نمایش می‌گذارند.

تاجر فردی است که در معاملات و فرآیند خرید و فروش کالا شرکت می‌کند. تاجر می‌تواند فعالیت‌های دیگری هم داشته باشد، از جمله مدیریت درست تقاضا، تسهیل زنجیره‌ی تأمین، ارائه‌ی خدمات، مدیریت موجودی، سرمایه‌گذاری و غیره. با توجه به گردش مالی کسب‌وکار، بدیهی است که تاجر بی‌وقفه به دنبال فرصت‌هایی باشد که سود بیشتری برای او به ارمغان می‌آورد و ممکن است در این مسیر گاهی از مدار اخلاقیات خارج شود. البته همه‌ی افراد فرصت‌طلب و سودجو به موفقیت نمی‌رسند، اگر نسبت به این مسئله تردید دارید، فیلم‌های این مقاله می‌توانند یک یادآوری خوب باشند.

۱۵- وال استریت (Wall Street)

فیلم درباره تاجران

  • سال انتشار: ۱۹۸۷
  • کارگردان: الیور استون
  • بازیگران: مایکل داگلاس، چارلی شین، داریل هانا، ترنس استامپ، مارتین شین، مایکل اُداناهیو، لیلیان مونته‌وکیا
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۷۹ از ۱۰۰

«وال استریت» از آثار شاخص کارنامه‌ی هنری الیور استون است که آن را با هدف قدردانی از پدرش – که کارگزار بورس بود – جلوی دوربین برد. این فیلم یک قصه‌ی اخلاقی درباره تاجران منفعت‌طلب و فساد شرکت‌های بزرگ است و هنر سودآوری از طریق خرید سهام (Corporate raid) را بررسی می‌کند؛ یعنی کسانی که به سهام‌دار عمده‌ی یک شرکت تبدیل و سپس سهام‌داران دیگر را مجبور می‌کنند تا با آن‌ها همراه شوند و روش‌های کاری شرکت مذکور را برای سود بیشتر تغییر دهند (این تغییرات اغلب با انتظارات و روش‌های کاری مسئولان شرکت هم‌خوانی ندارد اما آن‌ها مجبور می‌شوند که طبق خواسته‌ی سهام‌دار عمل کنند، برای مثال بعضی از بخش‌های شرکت تعطیل یا تعدادی از کارمندان اخراج شوند).

مایکل داگلاس نقش گوردون گکو را بازی می‌کند، یک کارگزار سودجوی وال استریت که برای کسب درآمد حاضر است هر کاری انجام دهد. یکی از روش‌های او این است که وقتی شایعات تغییر مالکیت یک شرکت به گوشش می‌رسد، بخش اعظمی از سهام آن شرکت را می‌خرد و خریدار احتمالی را مجبور می‌کند تا پول هنگفتی به او بپردازد. او کارهای ناعادلانه‌ی دیگری هم انجام می‌دهد، برای مثال یک شرکت را خریداری و سپس آن را منحل می‌کند تا بتواند از اداره‌ی بیمه پول بیشتری بگیرد. تقریبا همه‌ی کارهایی که گکو انجام می‌دهد غیرقانونی است تا اینکه کارآموز او، باد فاکس (چارلی شین) تصمیم می‌گیرد که راه درست را در پیش بگیرد و گکو را به زندان بفرستد.

وال استریت در گیشه موفق بود و مایکل داگلاس را صاحب جایزه‌ی اسکار کرد اما کسی انتظار نداشت که دنباله‌ای برای آن ساخته شود، اتفاقی که ۲۳ سال بعد رخ داد. وقایع قسمت دوم – که «پول هرگز نمی‌خوابد» نام دارد – بار دیگر به گوردون گکو می‌پردازد. او پس از گذراندن دوران محکومیت، به دنبال آشتی با دخترش، وینی (کری مالیگان) است و آگاه می‌شود که او به‌زودی با یک دلال بورس به نام نیک مور (شایا لابوف) ازدواج خواهد کرد. گکو با نیک آشنایی بیشتری پیدا می‌کند و او را همانند باد فاکس، به چشم شاگردی می‌بیند که پتانسیل بالایی دارد. در همین حین، نیک در حال معامله با بریتون جیمز (جاش برولین) است و جیمز می‌خواهد از او و گکو در راستای اهداف شخصی‌اش سوءاستفاده کند.

کتاب 45 سال در وال استریت اثر ویلیام دلبرت گن انتشارات آرادکتاب

۱۴- بنیان‌گذار (The Founder)

فیلم درباره تاجران

  • سال انتشار: ۲۰۱۶
  • کارگردان: جان لی هنکاک
  • بازیگران: مایکل کیتون، لورا درن، نیک آفرمن، جان کارول لینچ، پاتریک ویلسون، بی جی نواک، لیندا کاردلیانی
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۱ از ۱۰۰

«بنیان‌گذار» یکی از بهترین فیلم‌های مایکل کیتون است که متاسفانه چندان دیده نشد و حالا کمتر کسی آن را به یاد می‌آورد. این فیلم زندگی‌نامه‌ای اطلاعات جالبی را درباره تاجران در اختیار شما قرار می‌دهد؛ افزون بر این، مطلع خواهید شد که بنیان‌‌گذاران اصلی مک‌دونالد (بزرگ‌ترین شرکت فست فود زنجیره‌ای جهان) از تأسیس آن سود زیادی نبردند. همه‌ی درآمد و موفقیت‌ها به کارآفرینی به نام ری کراک (مایکل کیتون) رسید که به برادران صاحبِ مک‌دونالد پیشنهاد کمک مالی داد اما در نهایت خود را به‌عنوان نابغه‌ی اصلی و خالق این رستوران به همه معرفی کرد و در ادامه ریچارد و موریس مک‌دونالد را به کلی کنار زد و صاحب امپراتوری‌ آن‌ها شد.

ری کراک شخصیتی دوست‌داشتنی داشت و اهل ریسک کردن بود اما می‌توان برای رفتارهایش با دو برادر، از او متنفر بود. ریچارد و موریس مک‌دونالد سزاوار چنین سرنوشتی نبودند و نتیجه‌ی زحمات خود را ندیدند. کراک حتی به آن‌ها وعده‌ی پرداخت بهره‌ی مالکانه داده بود (مبلغی که در ازای استفاده از منابع به مالک معنوی پرداخت می‌شود) اما حتی حاضر به انجام این کار هم نشد و با رفتارهایش یکی از دو برادر را راهی بیمارستان کرد. هنگامی که از ری کراک پرسیده شد چرا به جای حذف دو برادر، ایده‌ی آن‌ها را به سرقت نبرد، او گفت زیرا ارزش اصلی در نام برند نهفته است.

۱۳- گلن‌گری گلن راس (Glengarry Glen Ross)

فیلم درباره تاجران

  • سال انتشار: ۱۹۹۲
  • کارگردان: جیمز فولی
  • بازیگران: آل پاچینو، جک لمون، الک بالدوین، کوین اسپیسی، جاناتان پرایس، اد هریس
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۵ از ۱۰۰

برخی اوقات تهدید به اخراج باعث می‌شود تا کارمندان انگیزه پیدا و بیشتر کار کنند اما گاهی هم ممکن است که آن‌ها به آدم‌هایی طمع‌کار و سوءاستفاده‌گری تبدیل شوند، خصوصا اگر قرار باشد برای فعالیت‌های مثبت انعام و پاداش اضافی دریافت کنند؛ قصه‌ی «گلن‌گری گلن راس» درباره‌ی انسان‌هایی است که در چنین موقعیتی قرار گرفته‌اند و ذات واقعی خود را نشان می‌دهند.

یک شرکت معاملات ملکی در شیکاگو سعی می‌کند تا در بازار رقابتی حرفی برای گفتن داشته باشد و از رقبا پیشی بگیرد. چهار کارمند این شرکت به پیاده‌سازی استراتژی‌های غیرقانونی و غیراخلاقی متوسل می‌شوند تا اخراج نشده و زندگی لوکس خود را ادامه دهند. آن‌ها می‌خواهند در معاملات بزرگ موفق باشند و جوایزی که شرکت تعیین کرده است را به‌دست بیاورند. این آدم‌ها از پشت به یکدیگر خنجر می‌زنند و از مشتریان کلاهبرداری می‌کنند اما در این میان فراموش کرده‌اند که اعمالشان و درگیری‌های درونی شرکت می‌تواند به سقوط همگی‌ منجر شود.

گلن‌گری گلن راس بر اساس نمایشنامه‌ای به همین نام نوشته‌ی دیوید ممت ساخته شده است که برنده‌ی جایزه‌ی پولیتزر هم شد و اغلب در کنار «بوفالوی آمریکایی» از بهترین آثار دیوید ممت در نظر گرفته می‌شود. برای این اقتباس سینمایی، ممت به عنوان فیلم‌نامه‌نویس نیز انتخاب شد و او شخصیت بلیک (آلک بالدوین) را به قصه اضافه کرد. با وجود دریافت نقدهای مثبت و یک تیم بازیگری پرستاره، این ساخته‌ی جیمز فولی در گیشه به توفیقی دست نیافت اما فیلم جذابی درباره تاجران پول‌پرست است.

کتاب گلن گری گلن راس اثر دیوید مامت

۱۲- سگ‌های جنگی (War Dogs)

فیلم درباره تاجران

  • سال انتشار: ۲۰۱۶
  • کارگردان: تاد فلیپس
  • بازیگران: جونا هیل، مایلز تلر، آنا د آرماس، بردلی کوپر، کوین پولاک، ادی جمیسن، شان توب، گابریل اسپاهیو
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۱ از ۱۰۰

افرایم (جونا هیل) و دیوید (مایلز تلر) دو دوست قدیمی هستند که اولویت اصلی آن‌ها در زندگی، رسیدن به ثروت در سریع‌ترین زمان ممکن است. آن‌ها تصمیم می‌گیرند وارد حوزه‌ی دلالی صنایع جنگ‌افزاری شوند و از جنگ عراق به نفع خود استفاده کنند تا قراردادهای نظامی خوب ببندند. همه‌چیز در ابتدا خوب پیش‌ می‌رود و قراردادهای اولیه‌ی آن با سود خوبی همراه است اما بیش از حد طمع می‌کنند و به وزارت دفاع آمریکا، قراردادی ۳۰۰ میلیون دلاری برای تامین اسلحه‌ی کلاشینکف پیشنهاد می‌دهند که پذیرفته می‌شود اما مشکل اصلی این است که آن‌ها هیچ ایده‌ای ندارند چگونه این اسلحه‌ها را تهیه کنند.

«سگ‌های جنگی» از اینجا به بعد است که جذاب می‌شود زیرا در همین برهه‌ای که افرایم و دیوید به دنبال اسلحه هستند، جهان با کمبود کلاشینکف روبه‌رو شده است. این دو به اجبار به سراغ یک قاچاقچی اسلحه – که در لیست سیاه قرار دارد – نزدیک می‌شوند تا به آن‌ها در تأمین اسلحه‌ها کمک کند و از آنجا به بعد همه‌چیز به هم می‌ریزد و به هرج‌ومرج کشیده می‌شود. این ماجراجویی هیجان‌انگیز شما را به مناطق مختلف جهان می‌برد و بار دیگر به ما یادآور می‌شود که طمع‌کاری تا چه اندازه می‌تواند آدم‌ها را به دردسر بیندازد.

۱۱- رکود بزرگ (The Big Short)

فیلم درباره تاجران

  • سال انتشار: ۲۰۱۵
  • کارگردان: آدام مک‌کی
  • بازیگران: کریستین بیل، استیو کارل، رایان گاسلینگ، برد پیت، کارن گیلان، مریسا تومی، جرمی استرانگ، ملیسا لیو
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۹ از ۱۰۰

«رکود بزرگ» از یک تیم بازیگری هیجان‌انگیز بهره می‌برد و با حضور کریستین بیل، استیو کارل، رایان گاسلینگ و برد پیت، حتی اگر به آثار پیرامون اقتصاد علاقه‌ای ندارید، این فیلم توجه شما را جلب خواهد کرد. اقتباسی از کتابی به همین نام نوشته‌ی مایکل لوئیس، داستان درباره‌ی چند معامله‌گر متقلب است که در دوره‌‌ای خاص، در بازار سهام و اوراق قرضه سرمایه‌گذاری می‌کنند تا به سود هنگفتی برسند. در رأس آن‌ها، مایکل بوری (کریستین بیل) قرار دارد، یک مدیر که تصمیم می‌گیرد تا پول سرمایه‌گذاران خود را روی سقوط احتمالی بازار مسکن سرمایه‌گذاری کند.

این تصمیم مایکل غیراخلاقی است زیرا او دارد از پول کسانی که به او اعتماد کرده‌اند و سرمایه‌ی خود را در اختیار وی قرار داده‌اند سوءاستفاده می‌کند (و آن‌ها از این سرمایه‌گذاری غیرمنتظره اطلاعی ندارند). مطابق انتظار، مایکل با تهدید و شکایت‌های مختلف روبه‌رو می‌‎شود اما به حس ششم خود تکیه کرده است و باور دارد که این سرمایه‌گذاری زندگی‌اش را تغییر خواهد داد. (خطر اسپویل) اینجا با یکی از معدود نمونه‌های موفق طمع‌کاری روبه‌رو هستیم زیرا ریسک دیوانه‌وار مایکل بوری جواب می‌دهد و سود ۴۸۹ درصدی او و سرمایه‌گذارانش، آن‌ها را به آدم‌هایی ثروتمند تبدیل می‌کند.

کتاب رکود بزرگ و سیاست نو اثر اریک راچوی نشر دنیای اقتصاد

۱۰- طمع (Greed)

فیلم درباره تاجران

  • سال انتشار: ۲۰۱۹
  • کارگردان: مایکل وینترباتم
  • بازیگران: استیو کوگان، دیوید میچل، آیلا فیشر، سوفی کوکسون، شرلی هندرسون، ایسا باترفیلد، شانینا شیک
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۵.۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۵۰ از ۱۰۰

نام این فیلم هرآنچه که نیاز دارید را به شما می‌گوید. قصه پیرامون یک تاجر خوش‌خوراک اتفاق می‌افتد که تشنه‌ی پول و موفقیت است و حتی وقتی که در سخت‌ترین شرایط قرار دارد و مقامات عالی‌‌رتبه او را زیرنظر گرفته‌اند، بازهم حاضر نیست طمع‌کاری‌هایش را کنار بگذارد. ریچارد مک‌کریدی (که با الهام از فیلیپ گرین، مدیرعامل سابق شرکت گروه آرکادیا خلق شده است)، به فرار مالیاتی، روت‌سازی دارایی، پرداخت دستمزد پایین به کارگران و بیگاری کشیدن از آن‌ها متهم شده است اما اهمیتی به این اتهامات نمی‌دهد، یک مهمانی مجلل برای تولد خود به راه می‌اندازد و حتی برای همین مهمانی هم از کارگران مهاجری که دستمزد ناچیزی می‌گیرند استفاده می‌کند!

«طمع» در مقایسه با دیگر فیلم‌های این فهرست، تمرکز بیشتری بر زندگی خصوصی شخصیت اصلی دارد و کمتر به تجارت می‌پردازد. در واقع بخش زیادی از فیلم به مراحل آماده‌سازی جشن تولد اختصاص یافته است اما با جلو رفتن قصه، ما رابطه‌ی پرفرازونشیب مک‌کریدی با عزیزان و کارمندانش را مشاهده می‌کنیم. او آدمی است که مشکلی ندارد دیگران را مجبور به پوشیدن لباس‌های خاص کند یا آبروی یک نفر را در مقابل چشمان دیگران ببرد؛ (خطر اسپویل) البته که مک‌کریدی تاوان می‌دهد و عواقب اعمال و رفتارهایش را در پایان می‌بیند.

۹- چگونه بدون تلاشی واقعی در تجارت پیروز شویم (How to Succeed in Business Without Really Trying)

فیلم درباره تاجران

  • سال انتشار: ۱۹۶۷
  • کارگردان: دیوید سوئیفت
  • بازیگران: رابرت مورس، میشل لی، رودی واله، مورین آرتور، پل هارتمن، تاکر اسمیت، کی رینولدز، آن سیمور
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۲ از ۱۰۰

اقتباسی از نمایش تئاتر موزیکالی به همین نام، «چگونه بدون تلاشی واقعی در تجارت پیروز شویم» شباهت زیادی به سریال «مَد مِن» دارد که قصه‌ی کارمندان یک آژانس تبلیغاتی پرآوازه را روایت می‌کرد. اینجا هم ما با یک ضدقهرمان ملاقات می‌کنیم که برای رسیدن به اهداف خود و طی کردن پله‌های ترقی، حاضر است هر کاری انجام دهد و چندان به اخلاقیات تکیه نکرده‌ است (همچنین یک اداره‌ی شلوغ را هم داریم که کارمندان زن آن لباس‌های رنگارنگ بر تن کرده‌اند). اگر از طرفداران مَد مِن هستید، حتما از این فیلم هم استقبال خواهید کرد؛ مردی که می‌خواهد هر چه زودتر پیشرفت کند و رویکرد حیله‌گرانه‌ای به همه‌چیز دارد.

جی فینچ (رابرت مورس) نابغه متولد نشده بلکه کارگری معمولی است که یک روز تصادفا با کتابی به نام «موفقیت در تجارت» آشنا می‌شود و تصمیم می‌گیرد تا به دستورات آن‌ مرحله‌به‌مرحله عمل کند. او خیلی زود وارد بازار کسب‌وکار و در نهایت به رئیس یک شرکت تبدیل می‌شود. فینچ حالا به کم راضی نیست و در این مسیر هر رقیبی را کنار می‌زند. چگونه بدون تلاشی واقعی در تجارت پیروز شویم خود را جدی نمی‌گیرد و همانند تئاتر اصلی، یک فیلم موزیکال درباره تاجران است تا خود را باقی آثار این فهرست جدا کند.

کتاب تجارت موفق اثر تیموتی آر.وی.فاستر

۸- پول دیگران (Other Peoples Money)

فیلم درباره تاجران

  • سال انتشار: ۱۹۹۱
  • کارگردان: نورمن جویسون
  • بازیگران: دنی دویتو، گریگوری پک، پنلوپه آن میلر، پایپر لوری، دین جونز، مو گافنی، تام آلدریج
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۳۱ از ۱۰۰

همانند گکو از فیلم وال استریت، گارفیلد (دنی دویتو) هم در «پول دیگران» شکارچی شرکت‌ها است و به تنها چیزی که اهمیت می‌دهد، درآمدزایی و پول است. همان‌طور که یک ویروس وارد بدن انسان می‌شود و او را بیمار می‌کند، گارفیلد هم عاشق این است که وارد شرکت‌های مختلف شود و سپس آن‌ها را تجزیه و نابود کند تا به سود برسد. او برای اینکه نقشه‌هایش را با موفقیت اجرا کند، از یک نرم‌افزار پیشرفته‌ی کامپیوتری برای تجزیه و تحلیل بازار استفاده می‌کند. او حالا قصد دارد یک شرکت کوچک تولید سیم و کابل را از بین ببرد اما صاحب شرکت، اندرو (گریگوری پک) تصمیم می‌گیرد تا در مقابل وی ایستادگی کند و دخترخوانده‌اش، کیت (پنه‌لوپه آن میلر) را اجیر می‌کند تا به گارفیلد نزدیک شود و او را فریب دهد.

جذابیت اصلی پول دیگران شاید این باشد که در دنیای آن آدم خوبی وجود ندارد‌، همه‌ی شخصیت‌ها اهداف شخصی خود را دنبال می‌کنند و حاضرند هر کاری انجام دهند. با این همه، میان بد و بدتر، اندرو قابل‌درک‌تر است زیرا در وهله‌ی اول، بقاء برایش اهمیت بیشتری دارد و نمی‌خواهد سال‌ها تلاش و زحمتش به خاطر یک تاجر طمع‌کار هدر برود. پول دیگران فیلم درخشانی به حساب نمی‌آید اما اگر به دنبال اثری بامزه درباره تاجران هستید، راضی‌کننده خواهد بود.

۷- دوزخ دانته (Dante’s Inferno)

دوزخ دانته

  • سال انتشار: ۱۹۲۴
  • کارگردان: هنری اوتو
  • بازیگران: رالف لویس، ویلیام اسکات، پالین استارک، جوزف سوئیکارد، گلوریا گری، لوریمر جانزتون، لاوسون بات
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۵.۷ از ۱۰

«دوزخ دانته» اولین فیلم ترسناک بلند تاریخ است که بخش جهنمِ «کمدی الهی» دانته آلیگیری را در تلفیق با «سرود کریسمس» چارلز دیکنز ارائه می‌دهد و قصه‌ی آن از قضا درباره تاجران طمع‌کار است. مورتیمر جاد (رالف لویس) یک تاجر و صاحب‌خانه‌ی خبیث است که از روش‌های ظالمانه‌ای برای دریافت اجاره استفاده می‌کند و معمولا باعث ورشکستگی آدم‌های مختلف می‌شود (از جمله مرد پریشان‌حالی به نام یوجین کریگ که پس از ورشکستگی خودکشی می‌کند). مورتیمر حاضر نیست به خیریه‌ها کمک کند و با همسرش هم بدرفتاری می‌کند.

مورتیمر اما خیلی زود با عواقب رفتارهایش روبه‌رو می‌شود. (خطر اسپویل) او یک کابوس عجیب‌وغریب را تجربه می‌کند که در آن به جهنم رفته است و برای گناهان خود شکنجه می‌شود. این خواب بد باعث می‌شود تا رستگار شود، تغییر کند و رفتارهای درستی با آدم‌ها داشته باشد. پول و ثروت برای او کم‌ارزش می‌شود و فصل تازه‌ی زندگی‌اش را به شکل دیگری رقم می‌زند.

کتاب کمدی الهی دوزخ برزخ بهشت اثر دانته آلیگیری انتشارات امیر کبیر 3 جلدی

۶- مردان کمپانی (The Company Men)

فیلم درباره تاجران

  • سال انتشار: ۲۰۱۰
  • کارگردان: جان ولز
  • بازیگران: بن افلک، کریس کوپر، کوین کاستنر، تامی لی جونز، ماریا بلو، رزمری دویت، پاتریشیا کالمبر
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۷ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۶۸ از ۱۰۰

«مردان کمپانی» از طمع‌کاری در دنیای شرکت‌های تجاری برداشتی واقع‌گرایانه ارائه می‌دهد و ما دو روی سکه را مشاهده می‌کنیم: آن‌هایی که به بالاترین میزان سود و موفقیت می‌رسند و آن‌هایی که شکست مطلق را تجربه می‌کنند. قصه درباره‌ی مدیرعامل یک ابرشرکت کشتی‌سازی به نام جیمز سالینجر (کریگ تی. نلسن) است که تعداد زیادی از کارمندانش را اخراج می‌کند اما هم‌زمان در حال ساختن یک ساختمان مجلل برای شرکت خود است. این تصمیم در ظاهر احمقانه به نظر می‌رسد و اعضای عالی‌رتبه‌ی شرکت به آن اعتراض دارند اما در نهایت مشخص می‌شود که حرکت هوشمندانه‌ای بوده‌ است و باعث رشد سهام شرکت می‌شود.

در سوی دیگر، مرد خانواده‌ای به نام بابی واکر (بن افلک) را داریم که از سوی این شرکت کشتی‌سازی اخراج شده و حالا نمی‌تواند شغل مناسبی پیدا کند. او به‌تدریج همه‌ی دارایی‌های خود را از دست می‌دهد، به مصاحبه‌های کاری مختلف می‌رود و برای کاهش هزینه‌ها، خانواده‌اش را به خانه‌ی پدری‌اش بازمی‌گرداند. بابی که روزگاری آینده‌ی روشنی انتظارش را می‌کشید، حالا به کمک دیگران نیازمند است و به همین دلیل احساس شرمساری می‌کند. فیلم زندگی چند قربانی دیگر شرکت را هم بررسی می‌‎کند و خواهید دید که یکی از این کارمندان تا چه اندازه تحت‌فشار قرار می‌گیرد و قصد خودکشی دارد. برای رئیس شرکت اما هیچ‌کدام از این آدم‌ها کوچک‌ترین ارزشی ندارند و تنها پول است که حرف اول و آخر را می‌زند.

۵- خون به پا خواهد شد (There Will Be Blood)

فیلم درباره تاجران

  • سال انتشار: ۲۰۰۷
  • کارگردان: پل توماس اندرسن
  • بازیگران: دنیل دی-لوئیس، پل دینو، کوین جی اکونر، کیران هایندز، پل اف. تامپکینز، جیم داونی، دیوید وارشوفسکی
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۱ از ۱۰۰

یک تاجر خوب هیچ فرصت مناسبی را از دست نمی‌دهد و دنیل پلین‌ویو (دنیل دی-لوئیس) یکی از همین تاجران است، یک جستجوگر نقره که تصادفا یک منبع نفت کشف می‌کند. او می‌داند که در حقیقت به یک چاه پول‌سازی رسیده است، بنابراین یک شرکت حفاری تأسیس و رفته‌رفته ساکنان محلی را قانع می‌کند تا زمین‌هایشان را به او بفروشند. او زمین‌ها را با قیمتی ناچیز خریداری می‌کند و آن‌ها که نمی‌خواهند بفروشند را هم تحت‌فشار قرار می‌دهد تا میان او و ساکنان منطقه تنش ایجاد شود.

همانند دیگر فیلم‌های این فهرست، دنیل پلین‌ویو از آن تاجران جاه‌طلبی به حساب می‌آید که اولویت اصلی‌اش رویاها و اهداف خودش است، با این حال او حاضر است که در صورت نیاز پا را فراتر بگذارد و حتی دشمنانش را به قتل برساند. هر کسی که در مقابل پلین‌ویو ایستادگی کند، یک مانع بزرگ در مسیر هدف والاتر است، در نتیجه باید کنار برود. (خطر اسپویل) خون به پا خواهد شد از آن فیلم‌هایی نیست که فرد خطاکار تاوان بدهد و در نهایت آدم بد قصه بدون اینکه مجازات شود، به سوی غروب آفتاب قدم می‌زند.

کتاب پادشاهان نفت اثر اندرو اسکات کوپر

۴- مارجین کال (Margin Call)

مارجین کال

  • سال انتشار: ۲۰۱۱
  • کارگردان: جی. سی. چاندور
  • بازیگران: کوین اسپیسی، پل بتانی، جرمی آیرونز، زاکاری کوئینتو، سایمون بیکر، دمی مور، استنلی توچی
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۷.۱ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۷ از ۱۰۰

رویدادهای اضطراب‌آور فیلم «مارجین کال» در یک بازه‌ی زمانی ۲۴ ساعته اتفاق می‌افتد اما در همین مدت کوتاه هم بسیاری از آدم‌ها ذات واقعی خود را نشان می‌دهند و دیگران را به اصطلاح زیر اتوبوس می‌اندازند. همه‌چیز از جایی آغاز می‌شود که یکی از تحلیلگران یک شرکت تأمین سرمایه پیش‌بینی می‌کند که این شرکت فاصله‌ی زیادی تا ورشکستی کامل ندارد زیرا مسئولان آن در چند سال اخیر سرمایه‌گذاری‌های اشتباهی انجام داده‌اند. این پیش‌بینی باعث می‌شود تا همه وحشت کنند و تصمیم بگیرند تا سهام خود را هر چه سریع‌تر به فروش برسانند.

این تصمیم شاید در ظاهر ساده و آسان به نظر برسد اما غیراخلاقی است زیرا فروش سهام و دارایی‌های شرکت یک موج بزرگ ایجاد می‌کند و حتی دیگر شرکت‌های سرمایه‌گذاری را تحت‌تاثیر قرار می‌دهد که نتیجه‌اش بیکاری هزاران نفر و سقوط بازار خواهد بود. اعضای عالی‌رتبه‌ی شرکت اما تنها نگران خودشان هستند و نمی‌خواهند ورشکست شوند. آن‌ها به کارمندانی که حاضر باشند با نقشه‌ی آن‌ها پیش بروند، وعده‌ و وعید می‌دهند و سپس پروسه‌ی انتقال و فروش را آغاز می‌کنند.

۳- فارگو (Fargo)

فیلم درباره تاجران

  • سال انتشار: ۱۹۹۶
  • کارگردان: برادران کوئن
  • بازیگران: فرانسیس مک‌دورمند، ویلیام اچ میسی، استیو بوشمی، استیو پارک، پیتر استرمر، هارو پرسنل
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۹۵ از ۱۰۰

«فارگو» شاید یک فیلم تریلر جنایی باشد اما درباره تاجران هم هست و در قلب قصه با یک فروشنده‌ی خودرو ملاقات می‌کنید که احمق و طمع‌کار است. در پروسه‌ی معامله با پدرزنش، جری (ویلیام اچ میسی) به یک نقشه‌ی در ظاهر هوشمندانه می‌رسد، اینکه همسر خود را ربوده و درخواست باج کند. این حرکت غیرضروری و اشتباه است زیرا پدرزن گرامی در هر صورت حاضر است به جری کمک کند و به پیشنهادات او گوش دهد.

با قدم گذاشتن به مسیر خلاف، نه‌تنها معامله‌ برهم می‌خورد بلکه جری باعث مرگ چندین آدم بی‌گناه می‌شود. دو خلافکاری که از سوی جری استخدام شده‌اند تا همسرش را بدزدند هم به طمع‌کاری مبتلا هستند. هر کدامشان سعی می‌کند تا سر دیگری کلاه بگذارد و از پشت به او خنجر بزند و (خطر اسپویل) در پایان یکی کشته و دیگری زندانی می‌شود. جری هم از مجازات بی‌نصیب نمی‌ماند و نیروهای پلیس راز او را کشف می‌کنند.

تابلو مدل فارگو fargo BL72

۲- معامله‌گر سرکش (Rogue Trader)

معامله‌گر سرکش

  • سال انتشار: ۱۹۹۹
  • کارگردان: جیمز دیردن
  • بازیگران: ایوان مک‌گرگور، آنا فریل، پیپ تورنس، تیم مک‌اینرنی، نایجل لینزی، جان استندینگ، لی راس
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۶.۴ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۳۰ از ۱۰۰

«معامله‌گر سرکش» سرگذشت واقعی نیک لیسون را روایت می‌کند، معامله‌گری که مدیرمسئول شعبه‌ی سنگاپور بانک برینگ بود و یک‌تنه باعث سقوط و ورشکستگی این بانک قدیمی بریتانیایی شد! در فیلم خواهید دید که کلاه‌برداری‌ها و سوءاستفاده‌های نیک لیسون چه بلایی بر سر بانک برینگ می‌آورد، او با پول شرکت قمار می‌کند، چیزهای گران‌قیمت می‌خرد و در نهایت حدود ۸۰۰ میلیون پوند ضرر مالی به بار می‌آورد.

احتمالا با قصه‌ی فیلم – درباره‌ی تیشه به ریشه‌ی خود زدن – آشنایی دارید و نمونه‌ی مشابه آن را دیده‌اید؛ نیک حقوق خوبی دریافت می‌کند و زندگی ایده‌آلی هم دارد اما بیشتر می‌خواهد، در نتیجه وارد حوزه‌ی کلاهبرداری می‌شود. اکثر کسانی که مرتکب جرایم مالی می‌شوند، برای این است که بتوانند زندگی مناسبی برای خانواده‌ی خود فراهم کنند یا از فقر فاصله بگیرند اما نیک این کارها را تنها با هدف سرگرمی و ولخرجی انجام می‌دهد. علاوه‌بر آن، حماقت‌های لیسون کل صنعت را متشنج می‌کند و همان‌طور که اشاره شد، باعث ورشکستگی یکی از قدیمی‌ترین بانک‌های کشور انگلستان می‌شود.

۱- گرگ وال استریت (The Wolf of Wall Street)

گرگ وال استریت

  • سال انتشار: ۲۰۱۳
  • کارگردان: مارتین اسکورسیزی
  • بازیگران: لئوناردو دی‌کاپریو، جونا هیل، مارگو رابی، متیو مک‌کانهی، کایل چندلر، راب راینر، جان فاورو، جان برنثال
  • امتیاز کاربران IMDb به فیلم: ۸.۲ از ۱۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: ۸۰ از ۱۰۰

«گرگ وال استریت» قصه‌ی واقعی ظهور و سقوط جردن بلفورت، دلال سهام و خلافکار سابق را روایت می‌کند که از یک واسطه‌ی خرده‌پای معاملات بازرگانی به مالک قدرتمند و بانفوذ شرکت خدمات مالی استراتون اوکمونت تبدیل می‌شود. با اینکه باورکردنی به نظر نمی‌رسد اما اکثر رویدادهایی که در این فیلم تماشا می‌کنید، بر اساس واقعیت بوده و از کتاب خاطرات جردن بلفورت اقتباس شده است. در گرگ وال استریت با روش‌های نامتعارف بلفورت برای طی کردن راه صدساله در یک شب آشنا می‌شوید.

از استراتژی‌های موفق بلفورت می‌توان به پامپ و دامپ (یا همان بالا بردن و خالی کردن) اشاره کرد که کلاهبرداری رایجی است. در این استراتژی، با انتشار اخبار کذب، به قیمت سهام حباب داده می‌شود تا توجه خریداران جلب شود اما همه‌چیز دروغ است و خریداران قرار نیست از خرید این سهام سودی ببرند (چه بسا متضرر هم خواهند شد). بلفورت به‌واسطه‌ی پامپ و دامپ ثروت حیرت‌انگیزی به‌دست می‌آورد اما همین راهبرد سودجویانه در نهایت باعث می‌شود تا همه‌ی دارایی‌هایش را از دست دهد. اسکورسیزی موفق شده‌ است تا لحظات حیرت‌انگیز زندگی بلفورت را به بامزه‌ترین شکل ممکن روایت کند تا با یک فیلم بی‌نقص درباره تاجران روبه‌رو باشیم؛ بازی خوب لئوناردو دی‌کاپریو را هم نباید نادیده گرفت.

کتاب شیوه گرگ اثر جردن بلفورت نشر نوین

منبع: MovieWeb



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما