۸ فیلم که سال ۲۰۱۶ را در تاریخ سینما ماندگار کردند
از «لا لا لند» (La La Land) و «مهتاب» (Moonlight) گرفته تا «اگر سنگ از آسمان ببارد» (Moonlight) و «منچستر کنار دریا» (Manchester by the Sea)، بعضی از محبوبترین فیلمهای چند سال اخیر منتقدان سال ۲۰۱۶ اکران شدند.
با پیشرفت تکنولوژی و ظهور هنرمندان خلاق و نوپا تولیدات سینمایی امروزی گسترده، متفاوت و هیجانانگیزتر از گذشته شدند. چیزی که فیلمهای اکران شده در سال ۲۰۱۶ را از سایر سالها متمایز میکند، داستانهای پویا، صادقانه و فیلمبرداریهای خیرهکنندهای است که این آثار را از نظر بصری بسیار چشمنواز کردند و استانداردهای تازهای در صنعت سینما به وجود آوردند.
لا لا لند دیمن شزل فیلم موزیکالی بود که فیلمبرداری منحصربهفردی داشت و با نماهای فوقالعاده، برداشتهای بلند و رنگهای درخشان و چشمنوازش نشان داد فیلمسازان تازه نفس تا چه اندازه مشتاق و سرشار از زندگی هستند و برای ترسیم رویاهایشان اقدامات جسورانهای انجام میدهند.
از سوی دیگر منچستر کنار دریا ساختهی کنت لونرگان، عملکرد تماشایی و متفاوتی از کیسی افلک، میشل ویلیامز و لوکاس هجز جوان را به نمایش گذاشت و فیلمنامهاش به عنوان یکی از بهترینهای دههی ۲۰۱۰ میلادی لقب گرفت. این فیلم نمونهی خوبی از داستانپردازی سرراست و درجه یکی است که مخاطبان را تا پایان با خود همراه میکند. در ادامه هشت مورد از بهترین فیلمهای ۲۰۱۶ را بررسی و بار دیگر ثابت میکنیم چرا سال خوب و ماندگاری در تاریخ سینما بود.
۸- بنیانگذار (The Founder)
- کارگردان: جان لی هنکاک
- بازیگران: مایکل کیتون، نیک آفرمن، جان کارول لینچ، لورا دورن، لیندا کاردلیانی، پاتریک ویلسون
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۸۰ از ۱۰۰
بسیاری از مردم کرهی زمین حداقل یک بار در رستورانهای زنجیرهای مکدونالد غذا خوردند یا حداقل دربارهی غذاهای چرب و چیل و خوش قیافهاش شنیدهاند اما این امپراتوری چگونه به وجود آمد؟ فیلم بنیانگذار به این سوال پاسخ میدهد و تاریخچهی این تجارت خانوادگی را موشکافی میکند.
مایکل کیتون در نقش ری کراک یکی از بنیانگذاران مکدونالد ایفای نقش میکند و در حقیقت همان کسی است که برای نخستین بار ایدهی تاسیس یکی از بزرگترین رستورانهای زنجیرهای دنیا به ذهنش رسید. فیلم روایتگر داستان واقعی زندگی کراک و آشنایی او با برادران مکدونالد است و سیر پیشرفت او از یک فروشندهی سادهی همزن بستنی به امپراتور رستورانهای زنجیرهای را نشان میدهد.
یکی از نقاط قوت بنیانگذار که آن را از یک فیلم بیوگرافی صرف متمایز میکند پرداختن به موضوعاتی مثل طمع، وفاداری، ثروت، قدرت و در نهایت فساد یک تجارت خانوادگی است. بازی مایکل کیتون در نقش کراک ستودنی است و با تحسین منتقدان مواجه شد.
۷- اگر سنگ از آسمان ببارد (Hell or High Water)
- کارگردان: دیوید مکنزی
- بازیگران: کریس پاین، بن فاستر، جف بریجز، گیل بیرمنگام
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۹ از ۱۰۰
اگر سنگ از آسمان ببارد فیلم وسترن/ جنایی به کارگردانی دیوید مکنزی است که هم مضامین کلاسیک ژانر وسترن را در برمیگیرد و هم از تکنولوژی و تکنیکهای فیلمسازی مدرن استفاده میکند و نتیجه اثر متفاوت و تحسینبرانگیزی از آب درآمده است. فیلم ماجرای دو برادر (کریس پاین و بن فاستر) را دنبال میکند که برای حفظ مزرعهی آبا و اجدادیشان در تگزاس، به سرقت از بانک دست میزنند.
سبک منحصربهفرد و بازیهای اگر سنگ از آسمان ببارد با نظر مثبت مخاطبان و منتقدان مواجه شد و چهار نامزدی اسکار را به نام خودش ثبت کرد که از جملهی آنها میتوان به بهترین فیلم، بهترین فیلمنامهی اصلی، بهترین تدوین و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد برای جف بریجز اشاره کرد.
تماشای این وسترن دوستداشتنی با گذشت هفت سال هنوز جذابیت و هیجان زیادی دارد و طرفداران این سبک را حیرتزده میکند.
۶- ستیغ ارهای (Hacksaw Ridge)
- کارگردان: مل گیبسون
- بازیگران: اندرو گارفیلد، وینس وان، سم ورثینگتون، لوک بریسی، هوگو ویوینگ، رایان کر، ترزا پالمر
- امتیاز IMDb فیلم: ۶.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۸۴ از ۱۰۰
ستیغ ارهای یکی از فیلمهای بیوگرافی است که در دوران جنگ جهانی دوم میگذرد و زندگی پرفراز و نشیب سربازی به نام دزموند داس را روایت میکند. او شرافتمند، جسور و مخالف جنگ بود و حاضر نشد در میدان نبرد هیچ سلاحی به دست بگیرد. دزموند اعتقاد داشت هیچ انسانی به اندازهای برتر نیست که بتواند دیگری را بکشد حتی در شرایط جنگی. اوج رشادت این سرباز صلح طلب که به عنوان بهیار فعالیت میکرد در نبرد اوکیناوا بود که یک تنه ۷۵ نفر را نجات داد؛ این در حالی بود که نه دست به اسلحه زد و نه گلولهای از جانب او شلیک شد!
داستان زندگی دزموند داس به خودی خودی پتانسیل زیادی برای تبدیل شدن به یک فیلم بلند داستانی را داشت و مل گیبسون به خوبی از پس این کار برآمد اما از بازی درجه یک اندرو گارفیلد هم نباید غافل شد که برای ایجاد تصویر واقعگرایانهای از این سرباز دلیر، همهی تلاشش را کرد و به حق نامزد جایزهی اسکار بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.
ستیغ ارهای به جز نامزدی گارفیلد، در پنج رشتهی دیگر هم نامزد اسکار شد و از این میان جایزهی بهترین صداگذاری و بهترین تدوین را از آن خود کرد.
۵- حصارها (Fences)
- کارگردان: دنزل واشنگتن
- بازیگران: دنزل واشینگتن،وایولا دیویس،استیون هندرسون، میکلتی ویلیامسون، راسل هورنسبای
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۲ از ۱۰۰
یکی از جنبههای جذاب حصارها به عنوان یک درام تاریخی این است که بازیگران اصلیاش به معنی واقعی کلمه فوقالعاده هستند. دنزل واشنگتن و وایولا دیویس با کارنامهی هنری درخشانشان، دو نفر از بهترین بازیگران حال حاضر هالیوود هستند و حضورشان در هر فیلمی تضمینکنندهی توجه ویژهی منتقدان است؛ حصارها هم از این قاعده مستثنا نیست و آنها موفق میشوند قدرت بازیگریشان را به رخ بکشند.
فیلم داستانی از خانواده، پشیمانی و تلخکامیها است. تروی مکسون (دنزل واشنگتن) شخصیتی است که مثل بسیاری از سیاهپوستان، گذشتهی تلخ و تبعیضآمیزی را پشت سر گذاشته و به مردی پرخاشگر تبدیل شده. تصمیمهای خودخواهانهی او میتواند آیندهی پسر جوانش را کاملا خراب کند و همهی اینها به خاطر تجربیات تلخی است که باعث خراب شدن رویاهایش در گذشته شده است. در حقیقت او میخواهد به هر ترفندی که شده از خانوادهاش محافظت کند؛ حتی اگر آنها را به چیزی تبدیل کند که شباهتی به تصوراتشان ندارد.
حصارها در مجموع با واکنش فوقالعادهی منتقدان مواجه شد و نامزدی در چهار رشتهی اسکار را به نام خودش ثبت کرد که از آن میان آنها جایزهی بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای وایولا دیویس را به دست آورد.
۴- شیر (Lion)
- کارگردان: گارث دیویس
- بازیگران: دو پتل، رونی مارا، دیوید ونهام، نیکول کیدمن، آبیشک بهارات، دیویان لادوا، پریانکا بوس، دیپیتی نوال
- امتیاز IMDb فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۸۴ از ۱۰۰
شیر یکی از لطیفترین فیلمهای سال ۲۰۱۶ است که لحظات زیادی اشکتان را درمیآورد. فیلم ماجرای پسربچهی هندی به نام سارو (یا شیرو) را روایت میکند که در خانوادهای فقیر متولد شده است. یکی از شبهایی که همراه برادر نوجوانش برای کار به ایستگاه شلوغ قطار میرود، گم میشود و چون به اندازهای کم سن و سال است که نمیتواند درست صحبت کند، هیچ کس موفق نمیشود خانوادهاش را پیدا کند. او در سفری طولانی و عجیب از استرالیا سردر میآورد و توسط زوجی به سرپرستی گرفته میشود. سارو پس از گذشت سالها و در حالی که به پسر جوان موفقی تبدیل شده، تصمیم میگیرد به خاستگاهش بازگردد و خانوادهاش را پیدا کند.
دو پتل در نقش ساروی جوان عملکرد فوقالعادهای دارد و شیر را میتوان به نوعی آغازگر فعالیتهای جدیتر او در هالیوود دانست. فیلم در مجموع نامزد شش جایزهی اسکار شد که از جملهی آنها میتوان به بهترین فیلم، بهترین بازیگر نقش اول مرد برای دو پتل، بهترین بازیگر نقش مکمل زن برای نیکول کیدمن و بهترین فیلمنامهی اقتباسی اشاره کرد که متاسفانه موفق به کسب هیچ کدام از آنها نشد.
۳- منچستر کنار دریا (Manchester by the Sea)
- کارگردان: کنت لونرگان
- بازیگران: کیسی افلک، میشل ویلیامز، کایل چندلر، گرچن مول، لوکاس هجز
- امتیاز IMDb فیلم: ۷.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۶ از ۱۰۰
منچستر کنار دریا یکی از بهترین فیلمهای درام سال ۲۰۱۶ و بهترین فیلم کارنامهی هنری کنت لونرگان است. کیسی افلک که سالها در نقشهای مکمل عملکرد درخشانی داشت اما همیشه زیر سایهی نام برادرش بن افلک قرار گرفته بود، بالاخره با منچستر کنار دریا فرصت عرض اندام پیدا کرد و مهمترین جوایز سینمایی از جمله اسکار و گلدن گلوب در رشتهی بهترین بازیگر نقش اول مرد را از آن خودش کرد.
فیلم ماجرای سرایدار جوانی به نام لی چندلر (کیسی افلک) است که زندگی روتین و ظاهرا خسته کنندهای را میگذراند. تا این که با خبر فوت برادرش مواجه میشود و باید به زادگاهش بازگردد؛ شهری که سالها قبل به دلایل نامشخصی از آن کوچ کرده. لی که تنها قیم برادرزادهی نوجوانش پاتریک (لوکاس هجز) به حساب میآید علیرغم اوضاع و احوال نامساعد روحی، مجبور است سرپرستی او را هم بر عهده بگیرد.
هرچه زمان جلوتر میرود مشخص میشود لی با دردی فراتر از مرگ برادرش دست و پنجه نرم میکند، او هیچ میل و رغبتی به زندگی ندارد و به همان اندازهای که پاتریک به او نیاز دارد، به برادرزادهاش محتاج است.
یکی از نقاط قوت منچستر کنار دریا که آن را از بسیاری از فیلمهای درام متمایز میکند این است که علیرغم بار دراماتیک بالایش و مصائب ریز و درشتی که شخصیت لی با آن دست و پنجه نرم میکند برای احساساتی کردن مخاطب دست و پای بیهوده نمیزند؛ به همین دلیل هم سکانسهای غمانگیز فیلم تاثیرگذارتر از چیزی که باید از آب درآمده. از درخشانترین سکانسها میتوان به گفتگوی لی و همسر سابقش (میشل ویلیامز) و عقدهگشاییهای گذشته اشاره کرد که توانایی هر دو بازیگر را به مخاطب نشان میدهد. همچنین از عملکرد تحسینبرانگیز لوکاس هجز جوان هم نباید چشمپوشی کرد که پویایی خوبی با کیسی افلک دارد.
منچستر کنار دریا در مجموع نامزد شش جایزهی اسکار شد و به جز جایزهی بهترین بازیگر نقش اول مرد برای افلک کیسی افلک، جایزهی بهترین فیلمنامهی غیر اقتباسی را هم از آن خودش کرد.
۲- لا لا لند (La La Land)
- کارگردان: دیمن شزل
- بازیگران: اما استون، رایان گاسلینگ، جی. کی سیمونز، جان لجند، رزمری دویت، میگن فی، مایلز اندرسون
- امتیاز IMDb فیلم: ۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۱ از ۱۰۰
لا لا لند فیلم موزیکالی است که تنها چند سال پیش اکران شد اما میتوانیم ادعا کنیم یکی از آثار کلاسیکی است که در آینده بارها و بارها دیده خواهد شد و الهامبخش آثار زیادی خواهد بود. دیمن شزل با لا لا لند کار باورنکردنی انجام داد و جوهر وجودی هنرمند جوانی را به تصویر کشید که برای تحقق رویاهایش تلاش میکند. همچنین تصویر متعادلی از مفهوم عمیق و دشوار عشق و دوست داشتن را ارائه کرد.
شزل فیلم موزیکالی ساخت که مخاطب در عین حال که میتواند به سادگی خودش را جای شخصیتهای اصلی بگذارد و با آنها همذات پنداری کند، احساس میکند در جهانی ماورایی و رویایی غوطهور است. رایان گاسلینگ و اما استون به ترتیب در نقشهای سباستین و میا عملکرد خیرهکنندهای داشتند.
جالب است بدانید لا لا لند با نامزدی در چهارده رشته از رکوردداران اسکار است و از میان آنها شش جایزه از جمله بهترین کارگردانی، بهترین بازیگر نقش اول زن، بهترین ترانه و بهترین موسیقی متن را از آن خود کرد. همچنین در هفت رشتهی گلدن گلوب نامزد شد و هر هفت جایزه را به دست آورد که مهمترینهایش جایزهی بهترین بازیگر مرد و زن فیلم موزیکال یا کمدی برای گاسلینگ و استون بود.
۱- مهتاب (Moonlight)
- کارگردان: بری جنکینز
- بازیگران: تروانته رودز، اندره هلند، جنل مونی، ماهرشالا علی، نائومی هریس
- امتیاز IMDb فیلم: ۸.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز فیلم: ۹۸ از ۱۰۰
مهتاب در شرایطی جایزهی اسکار بهترین فیلم را از هشتاد و نهمین دورهی این مراسم از آن خود کرد که ابتدا به اشتباه نام لا لا لند خوانده شد. همین ماجرا حواشی زیادی برای این فیلم ایجاد کرد و بسیاری معتقد بودند، موضوع ملتهب اقلیتهای جنسیتی و نژادی باعث توجه ویژهی اعضای آکادمی به این فیلم شده است.
با این حال امتیاز راتن تومیتوز ۹۸ از ۱۰۰ نشان میدهد مهتاب نظر منتقدان را جلب کرده است. فیلم زندگی ملتهب پسر سیاهپوست با گرایش جنسی متفاوت را در سه مقطع زمانی نشان میدهد. مهتاب در مجموع نامزد هشت جایزهی اسکار شد و علاوه بر بهترین فیلم، جوایز بهترین فیلمنامهی اقتباسی و بهترین بازیگر نقش مکمل مرد را برای ماهرشالا علی به ارمغان آورد. بازی او در کنار فیلمنامه و فیلمبرداری خوب، یکی از نقاط قوت این مهتاب به حساب میآید.
منبع: movieweb
موسیقی متن ستیغ هکسا یا ستیغ اره ای فوق العاده بود