۱۰ مجموعه سینمایی محبوب که فیلم بد ندارند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۹ دقیقه
بهترین فرنچایزهای سینما که فیلم بد ندارند

از همان اولین سال‌های پیدایش سینما تا به امروز همواره شاهد تولید مجموعه‌های سینمایی متنوع در ژانرهای مختلف بوده‌ایم. فرنچایزهای مشهور و پرطرفدار بسیاری مانند «جان ویک» (John Wick)، «انتقام‌جویان» (Avengers) و «بازگشت به آینده» (Back To The Future) در تاریخ هالیوود ساخته ‌شده‌اند که بدون اغراق حتی یک فیلم بد هم ندارند.

این‌که یک فرنچایز با دنباله‌های متعدد، تا حد امکان بتواند کیفیت خود را حفظ کند، یا حتی استانداردهایش را ارتقا دهد اصلا کار ساده‌ای نیست زیرا عوامل مختلفی مانند نویسندگی، اجرا، کارگردانی، جلوه‌های ویژه‌ی بصری و میدانی و انتخاب بازیگر مستقیما در موفقیت و جذابیت این فیلم‌ها تأثیرگذار خواهند بود و تمامی این عناصر در یک قاب و در کنار هم باعث به‌وجود آمدن مجموعه فیلم‌های سینمایی فوق‌العاده و به‌یاد ماندنی می‌شوند.

بسیاری از فرنچایزها با یک فیلم ناامید کننده و کسالت‌بار به پایان رسیده‌اند، فیلم‌هایی که بر خلاف روند و سیر معمول قسمت‌های اولشان، فاقد جلا و جذابیت هستند. البته، برخی از فرنچایزهای سینمایی مانند «جان ویک» و «انتقام‌جویان» توانسته‌اند بارها و بارها در تمام فیلم‌هایشان جذابیت و طراوت اولیه‌ی خود را حفظ کنند و حتی مخاطب بیشتری را به سینماها بکشانند. البته طبیعی است که برخی از آن‌ها کمی بهتر یا ضعیف‌تر باشند اما اکثرا تماشاگران اتفاق نظر دارند که این فرنچایزها درحالت کلی، فیلم بد ندارند. در این مطلب به معرفی مجموعه فیلم‌های سینمایی می‌پردازیم که تمام قسمت‌هایشان از استاندارد و کیفیت بالایی برخوردارند.

۱۰. جان ویک (John Wick)

کیانو ریوز که آن سال‌ها به بازیگر فیلم‌های درجه چندم زرد و تجاری تبدیل شده بود با فرنچایز جان ویک تولدی دوباره را در دنیای سینما تجربه کرد

  • تعداد فیلم‌های فرنچایز: ۴ فیلم
  • کارگردان: چاد استاهلسکی
  • بازیگران: کیانو ریوز، مایکل نیکویست، آلفی آلن، آدریان پالیکی، بریجیت مویناهان، دین وینترز
  • سال‌های انتشار: ۲۰۱۴، ۲۰۱۷، ۲۰۱۹، ۲۰۲۳
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم‌ها: قسمت اول: ۸۶ از ۱۰۰، قسمت دوم: ۸۹ از ۱۰۰، قسمت سوم: ۸۹ از ۱۰۰، قسمت چهارم: ۹۴ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم‌ها: قسمت اول: ۷.۴ از ۱۰، قسمت دوم: ۷.۴ از ۱۰، قسمت سوم: ۷.۴ از ۱۰، قسمت چهارم: تا ۷.۹ از ۱۰

فرنچایز محبوب و پرطرفدار «جان ویک» (John Wick) امروزه به چنان جایگاهی در سینما دست یافته است که در ابتدا هیچ‌کس تصورش را هم نمی‌کرد و حتی خوشبین‌ترین کارشناسان سینمایی نیز در سال ۲۰۱۴ و پس از اکران اولین قسمت از مجموعه انتظار چنین استقبالی را نداشتند. همکاری دو دوست و همکاری قدیمی – چاد استاهلسکی، کارگردان اثر، نقش بدل کیانو ریوز را در مجموعه فیلم‌های «ماتریکس» عهده‌دار بود – اما جواب داد و «جان ویک» به یک پدیده‌ی عمومی تبدیل شد که همه را شیفته‌ی خودش کرده بود. اثر درخشانی که از همان ابتدا و نمایش عمومی اولین قسمتش به‌ دلیل اکشن جدید، عالی و منحصربه‌‌فردی که امضای آن محسوب می‌شود، داستان‌سرایی ساده و سرراست و حضور بازیگران ماهری مانند کیانو ریوز و پرهیز از کلیشه‌های رایج ژانر اکشن جای پایش را حسابی محکم کرد و مورد تحسین گسترده‌ای قرار گرفت. بعد از موفقیت بسیار بالای اولین فیلم این مجموعه، فرنچایز «جان ویک» با قدرت هرچه بیشتر، جهانی خیالی را با محوریت داستان‌های انتقام‌جویانه‌ی یک قاتل خونسرد و خوشتیپ برای بیننده ترسیم کرد.

مجموعه فیلم‌های سینمایی «جان ویک» (John Wick) بعد از سال‌ها رکود زیرژانر قاتل تنهای انتقام‌جو نقطه عطفی برای فیلم‌های اکشن در سینما به‌حساب می‌آید و بسیاری از فیلم‌های برجسته و خوبی که در چند سال گذشته اکران شده‌اند از آن الگوبرداری کرده‌اند. اگرچه به‌نظر اکثر طرفداران فیلم «جان ویک: قسمت دوم» (John Wick: Chapter 2) اندکی ضعیف‌تر از نسخه‌ی اول آن بود، اما این فرنچایز توانست دوباره مسیر خود را پیدا کند و با ساخت فیلم‌های «جان ویک قسمت سوم: پارابلوم» (John Wick Chapter 3: Parabellum) و «جان ویک: قسمت چهارم» (John Wick: Chapter 4) دوباره خود را به بالای جدول علاقه‌مندی‌های طرفداران این ژانر برساند و با اضافه کردن صحنه‌های طنز که با ظرافت خارق‌العاده‌ای کار شده بودند، رتبه‌ی فیلم‌های این فرنچایز را افزایش دهد.

اکشن فیگور مدل جان ویک کد 6 مجموعه 2 عددی
اکشن فیگور مدل جان ویک کد 6786

۹. شیطان شریر (Evil Dead)

مجموعه فیلم شیطان شریر یکی از از بهترین انتخاب‌ها برای داشتن یک شب فیلم دوستانه‌ی هیجان‌انگیز است

  • تعداد فیلم‌های فرنچایز: ۴ فیلم
  • کارگردان: سم ریمی
  • بازیگران: بروس کمبل، الن سندوایس، بتسی بیکر، ماگدا کونوپکا
  • سال‌های انتشار: ۱۹۸۱، ۱۹۸۷، ۲۰۱۳، ۲۰۲۳
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم‌ها: قسمت اول: ۸۵ از ۱۰۰، قسمت دوم: ۸۸ از ۱۰۰، قسمت سوم: ۶۳ از ۱۰۰، قسمت چهارم: ۸۳ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم‌ها: قسمت اول: ۷.۴ از ۱۰، قسمت دوم: ۷.۷ از ۱۰، قسمت سوم: ۶.۵ از ۱۰، قسمت چهارم: ۶.۶ از ۱۰

مجموعه فیلم‌های «شیطان شریر» (Evil Dead) یک فرنچایز غیرمعمول است، زیرا اگر به دو فیلم اول از این فرنچایز یعنی «شیطان شریر» (Evil Dead) و «شیطان شریر ۲» (Evil Dead 2) نگاه کنیم، نمی‌توان با قطعیت بگوییم که این دو فیلم از یک فرنچایز و در واقع دنباله‌ای بر یکدیگر هستند. فیلم دوم تنها یک بازسازی از اولین فیلم این مجموعه است و هر دو فیلم، داستان‌های بسیار مشابهی را روایت می‌کنند. با این‌ وجود، بعد از ساخت فیلم «ارتش تاریکی» (Army of Darkness)، این مجموعه شباهت بیشتری به یک فرنچایز عادی پیدا کرد. فیلم دیگری که در این مجموعه با نام «شیطان شریر» (Evil Dead) در سال ۲۰۱۳ ساخته ‌شد‌، نگاه تخیلی متفاوتی به داستان اصلی دارد، اما این‌بار بدون حضور قهرمان اصلی این فرنچایز یعنی ویلیامز. علاوه‌ بر این، یکی دیگر از دلایل عجیب بودن این فرنچایز، فیلم «شیطان شریر برمی‌خیزد» (Evil Dead Rise) است؛ فیلمی که علی‌رغم روایت داستان کلیشه‌ای و مشابه، به‌ صراحت شبیه به هیچ‌یک از فیلم‌های قبلی در این مجموعه فیلم سینمایی نیست.

با این‌ حال، یکی از ویژگی‌های مشترک فیلم‌های این فرنچایز کیفیت آن‌هاست. اگرچه این فرنچایز آنقدر قطعه قطعه و درهم‌وبرهم ساخته‌ شده‌  است که دنبال کردن آن کار ساده‌ای نیست، اما هنوز هم طرفداران دوآتیشه‌ی خاص خود را در بین بینندگان فیلم‌های ترسناک دارد. همچنین، تمام فیلم‌های فرنچایز «شیطان شریر» و حتی مجموعه تلویزیونی اسپین آف آن یعنی «اش در برابر شیطان شریر» (Ash vs. Evil Dead) شامل داستان زننده‌ی کمدی، صحنه‌های ترسناک تکان‌ دهنده و کارگردانی عالی می‌شوند.

کتاب زامبی اثر دارن شان نشر ویدا

۸. مکس دیوانه (Mad Max)

مل گیبسون اولین مکس دیوانه‌ی سینماست که از همان فیلم اول مجموعه به یکی از پرطرفدارترین فیلم‌های چند قسمتی سینما تبدیل شد

  • تعداد فیلم‌های فرنچایز: ۴ فیلم
  • کارگردان: جرج میلر
  • بازیگران: مل گیبسون، تام هاردی، شارلیز ترون، هیو کیز برن، مکس فیرچایلد، بروس اسپنس
  • سال‌های انتشار: ۱۹۷۹، ۱۹۸۱، ۱۹۸۵، ۲۰۱۵
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم‌ها: قسمت اول: ۹۱ از ۱۰۰، قسمت دوم: ۹۵ از ۱۰۰، قسمت سوم: ۸۱ از ۱۰۰، قسمت چهارم: ۹۷ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم‌ها: قسمت اول: ۶.۸ از ۱۰، قسمت دوم: ۷.۶ از ۱۰، قسمت سوم: ۶.۲ از ۱۰، قسکت چهارم: ۸.۱ از ۱۰

فاصله‌ی طولانی بین قسمت‌های یک فرنچایز معمولاً اتفاق خوبی نیست اما این پیشامدی است که تأثیر زیادی روی فرنچایز «مکس دیوانه» (Mad Max) نگذاشت و علی‌رغم دهه‌ها فاصله بین ۳ قسمت اول و قسمت چهارم ، این مجموعه همچنان کیفیت و جذابیت اولیه‌ی خود را حفظ کرده ‌است. اولین فیلم از این فرنچایز اثری پلیسی و دلهره‌آور آخرالزمانی است که با بودجه‌ی ۳۵۰۰۰۰ دلاری ۱۰۰ میلیون دلار فروش کرد. پس از این موفقیت بی‌نظیر روند داستانی دومین فیلم فرنچایز با نام «مکس دیوانه ۲: جنگجوی جاده» (Mad Max 2: The Road Warrior) طوری پیش می‌رود که زمینه را برای ساخت فیلم‌های پسا آخرالزمانی بی‌شماری فراهم می‌کند.

بسیاری از طرفداران این فرنچایز فیلم «مکس دیوانه: درآن سوی تاندردوم» (Mad Max: Beyond Thunderdome)را عجیب‌ترین و ضعیف‌ترین قسمت از این مجموعه می‌دانند اما باز هم اجراهای بی‌نظیر به‌همراه صحنه‌های اکشن سطح بالا و مهیج در این فیلم، آن را جذاب کرده و ارزش یک‌بار دیدن را دارد. پس از یک دوره وقفه‌ی طولانی مدت، جرج میلر با ساخت فیلم «مکس دیوانه: جاده خشم» (Mad Max: Fury Road) در سال ۲۰۱۵ بار دیگر هنر فیلم‌سازی‌اش را به رخ کشید و توانست توجه مخاطبین دلسرد قدیمی و حتی بینندگان سری فیلم‌های اکشن مدرن را به خود جلب کند.

بیشتر بخوانید: ۷ سه‌گانه‌ی سینمایی برتر دهه‌ی ۱۹۸۰، از «مکس دیوانه» تا «ایندیاناجونز»

بازی MAD MAX مخصوص pc
تابلو مدل فیلم مکس دیوانه کد Madmax BE044

۷. چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم (How To Train Your Dragon)

چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم که با نام‌های مربی اژدها و اژدهاسواران نیز شناخته می‌شود یکی از از تحسین شده‌ترین انیمیشن‌های دهه‌ی اخیر است

  • تعداد فیلم‌ها فرنچایز: ۳ فیلم
  • کارگردان: کریس سندرز
  • صداپیشگان: جی باروشل، جرارد باتلر، کریگ فرگوسن، آمریکای فررا، جونا هیل، کریستوفر مینتز پلاسه
  • سال‌های انتشار: ۲۰۱۰، ۲۰۱۴، ۲۰۱۹
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم‌ها: قسمت اول: ۹۹ از ۱۰۰، قسمت دوم: ۹۲ از ۱۰۰، قسمت سوم: ۹۰ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم‌ها: قسمت اول: ۸.۱ از ۱۰، قسمت دوم: ۷.۸ از ۱۰، قسمت سوم: ۷.۴ از ۱۰

فرنچایز «چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم» (How to Train Your Dragon) مجموعه‌ای موفق از انیمیشن‌های اقتباسی است که تقریباً هیچ شباهتی با منبع اصلی خود ندارند و اگرچه این موضوع اغلب می‌تواند برای یک فرنچایز دردسرساز باشد، اما این انیمیشن دیدنی و محبوب یکی از استثنائات این قانون نانوشته به‌شمار می‌آید. علاوه‌ بر این، خط داستانی اصلی، شخصیت‌پردازی و نحوه‌ی ارائه‌ی نهایی آن با تحسین جهانی روبرو شده است.

داستان این انیمیشن محصول کمپانی «دریم ورکس» (DreamWorks) در دنیای افسانه‌ای واکینگ‌ها و در سرزمینی به نام برک اتفاق می‌افتد که مدام مورد حمله‌ی اژدها قرار می‌گیرد. در این روستا یک وایکینگ‌ نوجوان به نام هیکاپ زندگی می‌کند که آرزو دارد طبق سنت قبیله‌اش به یک اژدها‌کش ماهر تبدیل شود.

هر فیلم از فرنچایز «چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم» (How to Train Your Dragon) حداقل یک بار نامزد دریافت جایزه‌ی اسکار شده‌ است و هر سه فیلم از این مجموعه مورد استقبال فوق‌العاده‌ی تماشاگران قرار گرفت. همچنین منتقدین این اثر را به لحاظ دارا بودن داستان غنی، نویسندگی جذاب، صداپیشگی پویا و خنده‌دار، موسیقی بومی و سکانس‌های سه‌بعدی ستودند. مجموعه فیلم‌های سینمایی «چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم» طرفداران دوآتیشه‌ی قابل توجهی دارد، تا جایی‌که بسیاری قسمت‌های مختلف فرنچایز را از بهترین ساخته‌های کمپانی (DreamWorks) در طی سال‌های فعالیتش می‌دانند. فقط کافیست بدانید که قسمت اول این مجموعه ۵۰۰ میلیون دلار فروش کرد تا به جادوی سازندگانش پی ببرید.

پازل 100 تکه راونزبرگر مدل انیمیشن چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم
جامدادی مدل چگونه اژدهای خود را تربیت کنیم

۶. انتقام‌جویان (Avengers)

از چپ، بیوه‌ی سیاه، ثور، کاپیتان آمریکا، هاوک آی، مرد آهنی و هالک در نمایی از اولین قسمت مجموعه فیلم‌های انتقام جویان

  • تعداد فیلم‌های فرنچایز: ۴ فیلم
  • کارگردان: جاس ویدون
  • بازیگران: رابرت داونی جونیور، کریس ایوانز، مارک رافلو، کریس همسورث، اسکارلت جوهانسون، جرمی رنر، تام هیدلستون
  • سال‌های انتشار: ۲۰۱۲، ۲۰۱۵، ۲۰۱۸، ۲۰۱۹
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم‌ها: قسمت اول: ۹۱ از ۱۰۰، قسمت دوم: ۷۶ از ۱۰۰، قسمت سوم: ۸۵ از ۱۰۰، قسمت چهارم: ۹۴ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم‌ها: قسمت اول: ۸.۱ از ۱۰، قسمت دوم: ۷.۳ از ۱۰، قسمت سوم: ۸.۴ از ۱۰، قسمت چهارم: ۸.۴ از ۱۰

دنیای سینمایی گسترده‌ی «مارول»، به‌خصوص در دهه‌ی، اخیر یکی از بزرگترین، سودآورترین و فراگیرترین فرنچایزهای سینمایی را خلق کرده که با وجود کیفیت فوق‌العاده‌ی فیلم‌هایشان، مخصوصاً در سه فیلم اول از این مجموعه، عده‌ی زیادی در سطح جهانی به آن‌ها رتبه‌ی بالایی نمی‌دهند، با این‌ حال، فرنچایز «انتقام‌جویان» (Avengers) در ژانر قهرمانی، بسیار موفق‌تر عمل کرد و حسابی مورد توجه تماشگران و منتقدان قرار گرفت.

فیلم‌های فرنچایز «انتقام جویان» (Avengers) یکی از مهم‌ترین عواملی بود که باعث شد توجه بسیاری از بینندگان دوباره به دنیای سینمایی مارول (MCU) جلب شود و یک‌بار برای همیشه ثابت کرد که فیلم‌های مجموعه‌های ابرقهرمانی نیز قابلیت جذب مخاطب را دارند و می‌توانند فوق‌العاده موفق باشند. فیلم‌های «انتقام‌جویان: جنگ بی‌نهایت» (Avengers: Infinity War) و «انتقام‌جویان: پایان بازی» (Avengers: Endgame) به‌ خودی خود فیلم‌های برجسته و شاخصی در این فرنچایز هستند و حتی ضعیف‌ترین فیلم از این مجموعه یعنی «انتقام‌جویان: عصر اولتران» (Avengers: Age of Ultron) هم همواره به‌ عنوان یک فیلم خوب با شخصیت‌های بسیار محبوب و صحنه‌های دیدنی شناخته می‌شود. نکته‌ی جالبی که درباره‌ی این گروه نجات‌بخش وجود دارد این است که خالق آن یعنی استن لی فقید اعتراف کرده است که «انتقام‌جویان» را برای رقابت با «لیگ عدالت» خلق کرده است.

بیشتر بخوانید: کدام انتقام‌جویان پس از «پایان بازی» هنوز به عنوان ابرقهرمان فعالند؟

۵. سه طعم کورنتو (Three Flavors Of Cornetto )

سایمون پگ که اغلب او را با فرنچایز ماموریت: غیرممکن می‌شناسیم نقش اصلی سه‌گانه‌ی سه طعم کورنتو را بر عهده دارد

  • تعداد فیلم‌های فرنچایز: ۳ فیلم
  • کارگردان: ادگار رایت
  • بازیگران: سایمون پگ، نیک فراست، مارتین فریمن، کیت اشفیلد، رزمند پایک
  • سال‌های انتشار: ۲۰۰۴، ۲۰۰۷، ۲۰۱۳
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم‌ها: قسمت اول: ۹۲ از ۱۰۰، قسمت دوم: ۹۱ از ۱۰۰، قسمت سوم: ۸۹ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم‌ها: قسمت اول: ۷.۹ از ۱۰، قسمت دوم: ۷.۸ از ۱۰، قسمت سوم: ۶.۹ از ۱۰

فرنچایز «سه طعم کورنتو» (Three Flavors Of Cornetto)، یک سه‌گانه‌ی عجیب و بسیار غیرمتعارف است و بازیگران مشترکی در این فیلم‌ها حضور دارند که مهم‌ترین آن‌ها سایمون پگ – بازیگر نقش بنجی دون در مجموعه فیلم‌های سینمایی «ماموریت: غیرممکن» – و نیک فراست در نقش‌های اصلی هر سه فیلم از این مجموعه هستند. این سه فیلم خطوط داستانی مشخص، تنظیمات یا حتی ژانرهای ثابتی ندارند و تنها پیوند بین فیلم‌های این مجموعه، حضور بازیگران و نقش‌های یکسان آن‌ها به همراه اشاره به کورنتو – یک بستنی فوق‌العاده‌ی ایتالیایی – است.

با این‌ حال، هرکدام از فیلم‌های فرنچایز «سه طعم کورنتو» (Three Flavors Of Cornetto) به‌ خودی خود بین بینندگان محبوبیت بسیاری کسب کرده‌اند. فیلم «شان می‌میرد» (Shaun of the Dead) یک نمونه‌ی اولیه‌ی قوی از فیلم‌های مربوط به حضور زامبی‌ها در دهه‌ی ۲۰۰۰ است و هنوز هم یکی از شاخص‌ترین آثار این فرنچایز محسوب می‌شود که بسیاری از فیلم‌ها از آن الگوبرداری می‌کنند. همچنین، فیلم «پلیس خفن» (Hot Fuzz) یک طنز سرگرم‌ کننده و بومی در بریتانیا و از سری فیلم‌های اکشن و پلیسی است. با وجود این‌که آخرین فیلم از این مجموعه، یعنی «پایان دنیا» (The World’s End) ضعیف‌تر از دو نمونه‌ی دیگر آن ساخته‌ شده‌ بود، اما همچنان یک فیلم اکشن علمی – تخیلی خنده‌دار و احساسی به‌ حساب می‌آید که قطعا ارزش دیدن دارد.

استیکر کلید و پریز گراسیپا طرح زامبی کد G-126 مجموعه ۶ عددی

۴. هری پاتر (Harry Potter)

فرنچایز هری پاتر یکی از جذاب‌ترین و پرطرفدارترین آثار تاریخ سینماست که سود سرشاری را نصیب سازندگانش کرده است

  • تعداد فیلم‌های فرنچایز: ۸ فیلم
  • کارگردان: کریس کلمبوس (۱و۲)، آلفونسو کوارون (۳)، مایک نیوول (۴)، دیوید یتس (۵ تا ۸)
  • بازیگران: دنیل ردکلیف، روپرت گرینت، اما واتسون، ریچارد هریس، مایکل گمبون، گری اولدمن
  • سال‌های انتشار: ۲۰۰۱، ۲۰۰۲، ۲۰۰۴، ۲۰۰۵، ۲۰۰۷، ۲۰۰۹، ۲۰۱۰، ۲۰۱۱
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم‌ها: قسمت اول: ۸۱ از ۱۰۰، قسمت دوم: ۸۲ از ۱۰۰، قسمت سوم: ۹۰ از ۱۰۰، قسمت چهارم: ۸۸ از ۱۰۰، قسمت پنجم: ۷۸ از ۱۰۰، قسمت ششم: ۸۴ از ۱۰۰، قسمت هفتم، بخش اول: ۷۷ از ۱۰۰، قسمت هفتم، بخش دوم: ۹۶ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم‌ها: قسمت اول: ۷.۶ از ۱۰، قسمت دوم: ۷.۴ از ۱۰ قسمت سوم: ۷.۹ از ۱۰، قسمت چهارم: ۷.۷ از ۱۰، قسمت پنجم: ۷.۵ از ۱۰، قسمت ششم: ۷.۶ از ۱۰، قسمت هفتم، بخش اول: ۷.۷ از ۱۰، قسمت هفتم، بخش دوم: ۸.۱ از ۱۰

فرنچایز «هری پاتر» مجموعه فیلم‌های سینمایی بر اساس کتاب‌هایی به همین نام از نویسنده‌ی انگلیسی «جی. کی. رولینگ» (J. K. Rowling) هستند. مجموعه فیلم های این جادوگر دوست داشتنی شامل ۸ فیلم اصلی و یک قسمت تلویزیونی ویژه است که کمپانی برادران وارنر مسئولیت توزیع و پخش آنها را بر عهده دارد. در این ۸ قسمت اصلی داستان پسری نوجوان به نام هری پاتر روایت می‌شود که به دنبال نابودی جادوگری شرور به نام ولدمورت است که در کودکی پدر و مادرش را به قتل رسانده و در هر قسمت به نوعی با او روبه‌رو می‌شود. فرنچایز «هری پاتر» با فیلم «هری پاتر و سنگ جادو» (Harry Potter and the Philosopher’s Stone) محصول ۲۰۰۱ آغاز و با فیلم «هری پاتر و یادگاران مرگ: قسمت دوم» (Harry Potter and the Deathly Hallow’s: part 2) محصول ۲۰۱۱ به اتمام می‌رسد. قسمت ویژه‌ی آن نیز در سال ۲۰۲۲ و در بیستمین سالگرد انتشار فیلم «سنگ جادو» منتشر شد.

مجموعه فیلم‌های «هری پاتر» (Harry Potter) یکی از بزرگترین فرنچایزهای رسانه‌ای طول تاریخ هستند که باتوجه به محبوبیت سری رمان‌هایش، طرفداران انتظار بسیاری از فیلم‌های این مجموعه دارند، البته تمام فیلم‌های این فرنچایز توانسته این انتظارات مخاطبین را به بهترین شکل برآورده کند.

درنهایت، طرفداران این فرنچایز یک‌یک فیلم‌های «هری پاتر» (Harry Potter) را می‌پذیرند و از دیدن آن‌ها لذت می‌برند، حتی فیلم‌هایی از این فرنچایز مانند «هری پاتر و جام آتش» (Harry Potter and the Goblet of Fire) و «هری پاتر و محفل ققنوس» (Harry Potter and the Order of the Phoenix) که به‌ دلیل انحراف از موضوع اصلی مورد انتقاد قرار گرفته‌اند، بازیگران عالی و داستان‌گویی مؤثری دارند و همین امر موجب شده تا فرنچایز «هری پاتر» تمجیدها و طرفداران وفادارتر و بیشتری نسبت‌ به بقیهd فرنچایزهای دنیای جادوگران، به‌ ویژه مجموعه فیلم‌های سینمایی «جانوران شگفت انگیز» (Fantastic Beasts) داشته‌ باشد.

بیشتر بخوانید: ۱۵ حقیقت جالب درباره‌ی هر‌ی پاتر که احتمالا تا امروز نمی‌دانستید

۳. ارباب حلقه‌ها (The Lord Of The Rings)

ارباب حلقه‌های پیتر جکسون به‌قدری تأثیرگذار است که پس از گذشت تقریبا ۲ دهه از اکران قسمت پایانی آن، همچنان بسیاری از اهالی سینما آن را بهترین مجموعه سینمایی تاریخ می‌دانند

  • تعداد فیلم‌های فرنچایز: ۳ فیلم و ۳ پیش درآمد
  • کارگردان: پیتر جکسون
  • بازیگران: الایجا وود، ایان مک‌کلن، لیو تایلر، ویگو مورتنسن، شان آستین، کیت بلانشت، جان ریس دیویس، کریستوفر لی
  • سال انتشار: ۲۰۰۱، ۲۰۰۲، ۲۰۰۳
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم‌ها: قسمت اول: ۹۱ از ۱۰۰، قسمت دوم: ۹۵ از ۱۰۰، قسمت سوم: ۹۳ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم‌ها: قسمت اول: ۸.۸ از ۱۰ قسمت دوم: ۸.۸ از ۱۰، قسمت سوم: ۸.۳ از ۱۰

فرنچایز «ارباب حلقه‌ها» (The Lord Of The Rings) یکی از بهترین سه‌گانه‌های پرفروش تاریخ سینما است! اثری که به جرات یکی از عظیم‌ترین و درجه یک‌ترین دستاوردهای تاریخ سینما و یکی از موفق‌ترین سه‌گانه‌هایی است که در تاریخ ۱۲۷ ساله‌ی سینما ساخته شده و این نظر مشترکی بین تمامی منتقدان، فیلمبازان و سینماگران در کل دنیا است. مجموعه فیلم‌های «ارباب حلقه‌ها» تاکنون یکی از شاخص‌ترین آثار فانتزی و اقتباسی به‌شمار می‌آید که سطح انتظارات را از این سری فیلم‌ها به‌شدت بالا می‌برد و با استفاده از بازیگران ماهر، نویسندگی خارق‌العاده، جدیت در روند ساخت، صحنه‌های اکشن دیدنی و داستان‌سرایی حماسی بی‌نظیرش توانسته توجه بینندگان بسیاری را در تمام دنیا به خود جلب کند.

این فرنچایز محبوب در مجموع نزدیک به ۳ میلیارد دلار در گیشه‌های جهانی فروش کرده و ۱۷ جایزه‌ی اسکار را از آن خود کرده که باارزش‌ترین آن‌ها اسکار بهترین فیلم برای سومین قسمت مجموعه یعنی «بازگشت شاه» (The Return of the King) است. «ارباب حلقه‌ها» از روی رمان‌های جی.ار.ار. تالکین اقتباس شده، کتاب‌هایی که خودشان از بهترین آثار فانتزی تاریخ ادبیات محسوب می‌شوند و الگویی شایسته برای تمام نویسندگان این ژانر هستند اما جالب است بدانید که موفقیت فیلم‌های پیتر جکسون به حدی است که خیلی وقت‌ها روی منبع اقتباسشان سایه می‌اندازند و باعث نادیده گرفتن‌شان می‌شوند.

هرکدام از فیلم‌های فرنچایز «ارباب حلقه‌ها» (The Lord Of The Rings) در نوع خود شاهکاری شاخص محسوب می‌شود و با وجود لحظاتی مانند شورای الروند، نبرد هلمز دیپ، و نبرد میدان‌های پلنور در آن‌ها، به سنگ محکی برای سنجش عیار دیگر فیلم‌های ساخته شده در این ژانر تبدیل شده‌ است. علی‌رغم ساخت فیلم‌های ضعیف «هابیت‌» (The Hobbit) در سال‌های بعد که پیش‌درآمدی بر این فرنچایز محسوب می‌شوند اکثر طرفداران وفادار «ارباب حلقه‌ها» معتقدند که باز هم این فیلم‌های سرگرم‌کننده ارزش دیدن را دارند.

بیشتر بخوانید: ارباب حلقه‌ها؛ ۶ تفاوت بزرگ بین فیلم و کتاب

۲. بازگشت به آینده (Back To The Future)

بازگشت به آینده موفقیتی هنری و تجاری بود که با فروش حدودا 400 میلیون دلاری‌اش تبدیل به پرفروش‌ترین فیلم سال 1985 شد

  • تعداد فیلم‌های فرنچایز: ۳ فیلم
  • کارگردان: رابرت زمکیس
  • بازیگران: مایکل جی. فاکس، کریستوفر لوید، لی تامپسون، کریسپین گلاور
  • سال انتشار: ۱۹۸۵، ۱۹۸۹، ۱۹۹۰
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم‌ها: قسمت اول: ۹۳ از ۱۰۰، قسمت دوم: ۶۳ از ۱۰۰، قسمت سوم: ۸۰ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم‌ها: قسمت اول: ۸.۵ از ۱۰، قسمت دوم: ۷.۸ از ۱۰، قسمت سوم: ۷.۴ از ۱۰

فرنچایز «بازگشت به آینده» (Back To The Future) از همان زمان اولین اکران خودش الهام‌بخش فیلم‌های بی‌شماری در رابطه با سفر در زمان و کمدی‌های گروه سنی نوجوان بوده‌ است؛ فیلمی که آغازگر دوره‌ی ساخت فیلم‌های علمی – تخیلی و هیجان‌انگیز کارگردانش شد. همچنین، امروزه بسیاری از عناصر آن مانند ماشین زمان خاطره‌انگیز دلور، مکانیزم سفر در زمان و چندین شوخی در آن، به پدیده‌های فرهنگ پاپ تبدیل شده‌اند. طرح اولیه‌ی «بازگشت به آینده» زمانی شکل گرفت که باب گیل – فیلمنامه‌نویس اثر – با پیدا کردن عکس‌های دوران مدرسه‌ی پدرش کنجکاو شد که اگر او و پدرش در یک دوره‌ی زمانی زندگی می‌کردند باهم دوست می‌شدند یا نه! گیل و زمکیس به این نتیجه رسیدند که سفر در زمان پاسخ این سوال را می‌دهد و با نوشتن فیلمنامه‌ای در این مورد اثری ساختند که امروزه یکی از مهم‌ترین کلاسیک‌های علمی – تخیلی محسوب می‌شود. موفقیت اولین فیلم «بازگشت به آینده» موجب شد که دو دنباله از آن ساخته‌ شود که هر دو آن‌ها به‌ خودی خود تحسین بسیاری از مخاطبین را به‌دست آوردند.

اکثر طرفداران این فرنچایز معتقدند که اولین فیلم از این مجموعه یعنی «بازگشت به آینده» (Back to the Future) بهترین و موفق‌ترین فیلم در این سه‌گانه است، بااین‌حال، دو قسمت دیگر آن یعنی «بازگشت به آینده ۲» (Back to the Future Part II) و «بازگشت به آینده ۳» (Back to the Future Part III) نقاط مثبت و منفی خاص خود را دارند و هرگز نمی‌توان گفت که فیلمی در این مجموعه بد است یا ارزش دیدن را ندارد.

ماشین بازی ولی مدل Back To The Future II
مگنت طرح بازگشت به آینده کد NIM3102

۱. سه‌گانه‌ی دلار (The Dollars Trilogy)

هرچند این مجموعه به عنوان یک سه‌گانه شناخته می‌شود اما کارگردان در جایی گفته که هرگز چنین قصدی نداشته و فیلم‌ها کاملا جدا از یکدیگرند

  • تعداد فیلم‌های فرنچایز: ۳ فیلم
  • کارگردان: سرجیو لئونه
  • بازیگران: کلینت ایستوود، لی وان کلیف، جان ماریا ولونته، ایلای والاک، رادا راسیموف، کلاوس کینسکی
  • سال انتشار: ۱۹۶۴، ۱۹۶۵، ۱۹۶۶
  • امتیاز راتن تومیتوز به فیلم‌ها: قسمت اول: ۹۸ از ۱۰۰، قسمت دوم: ۹۲ از ۱۰۰، قسمت سوم: ۹۷ از ۱۰۰
  • امتیاز IMDb به فیلم‌ها: قسمت اول: ۷.۹ از ۱۰، قسمت دوم: ۸.۲ از ۱۰، قسمت سوم: ۸.۸ از ۱۰

«سه‌گانه‌ی دلار» (The Dollars Trilogy) که با نام «سه‌گانه‌ی مرد بی‌نام» نیز شناخته می‌شود سه اثر شاخص و ارزشمند سبک وسترن به کارگردانی سرجیو لئونه است و بر خلاف باور عمومی یکی دیگر از فرنچایزهای فوق‌العاده‌ی سینما است که ارتباط مستقیمی بین فیلم‌هایش وجود ندارد و حتی نمی‌دانیم که شخصیت نمادین «مرد بی‌نام و نشان» (Man with No Name) بین هر سه فیلم یکسان است یا خیر. با این‌ حال، این سه فیلم به‌دلیل کیفیت و صحنه‌های شاخص و ماندگارشان، توانسته‌اند جایگاه ویژه‌ای میان وسترن‌های اسپاگتی یا همان فیلم‌های وسترن ایتالیایی (زیرشاخه‌ای مهم در ژانر فیلم‌های وسترن، این فیلم‌ها به دلیل آنکه اغلب در ایتالیا ساخته می‌شدند و کارگردانان اهل این کشور در دهه‌ی ۱۹۶۰بسیاری از آن‌ها را کارگردانی کردند به این نام شناخته می‌شوند) پیدا کنند.

این سه‌گانه‌ی نوستالژیک همچنین به تغییر در رویکرد فیلم‌سازان و سبک زیبایی‌شناسی کل ژانر وسترن کمک شایانی کرد. جالب است بدانید که سرجیو لئونه اولین فیلم این مجموعه یعنی «به‌خاطر یک مشت دلار» (A Fistful of Dollars) را با الهام از فیلمی ژاپنی به‌نام «یوجیمبو» (Yojimbo) که آکیرا کوروساوا آن را سال ۱۹۶۱ و در ژانر سامورایی ساخته بود خلق کرده است.

طرفداران فیلم‌های وسترن ایتالیایی عاشق دو فیلم اول از این فرنچایز یعنی «یک مشت دلار» (A Fistful of Dollars) و «برای چند دلار بیشتر» (For A Few Dollars More) هستند، همچنین، سومین فیلم این مجموعه یعنی «خوب، بد و زشت» (The Good, the Bad, and the Ugly) ثابت کرد که حتی آخرین فیلم از یک فرنچایز هم می‌تواند به محبوب‌ترین و ماندگارترین فیلم تاریخ تبدیل شود. البته، هرسه فیلم از نظر منتقدان و تماشاگران بسیار موفق بوده‌اند و هنوز خیلی‌ها آن‌ها را به‌ عنوان بهترین فیلم‌های وسترن سینمایی می‌شناسند.

کتاب از وسترن اسپاگتی تا عصر نوستالژی اثر پیتر بوندانلا

منبع: CBR



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X