۱۰ فیلم برتر اقتباسی از کتابهای کمیک که به منبع اصلی وفادارند
با اینکه هرساله فیلمهای ابرقهرمانی و کمیک بوکی متعددی تولید میشود اما تعداد معدودی از آنها به منبع اصلی نزدیک هستند و باقی آثار، مسیر خود را میروند. اینکه چرا اکثر فیلمهای کمیک بوکی به قصهی اصلی متکی نیستند دلایل متفاوتی دارد، گاهی بهدلیل محدودیت بودجه، مضامین منسوخ و بعضی اوقات به این خاطر که سازندگان میخواهند برداشت تازهای از یک کمیک یا ابرقهرمان ارائه دهند. با وجود این، فیلمهایی که به منبع اصلی وفادار باقی میمانند، اغلب بیشتر موردتوجه قرار میگیرند و تحسین میشوند.
باید اعتراف کرد که سازندگان فیلمهای اقتباسی از کتابهای کمیک کار چالشبرانگیزی انجام دادهاند، زیرا انتقال عناصر و ساختار یک کمیک بوک به مدیوم سینما آسان نیست، بهویژه اگر خالق اصلی اثر نقشی در توسعهی آن نداشته باشد. فیلمهای این فهرست فارغ از کیفیت، اقتباسهای قابلدفاعی هستند که ارزش تماشا دارند.
- بهترین فیلمهای ابرقهرمانی که بر اساس کمیکبوک ساخته نشدهاند
- بهترین فیلم کمیکبوکی هر سال از اکران فیلم تیغه به بعد
- ۱۰۰ قهرمان برتر تاریخ کمیک
۱۰- کاپیتان آمریکا: نخستین انتقامجو (Captain America: The First Avenger)
- سال انتشار: 2011
- کارگردان: جو جانستون
- بازیگران: کریس ایوانز، تامی لی جونز، هوگو ویوینگ، هایلی اتول، سباستین استن، دومینیک کوپر
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 80 از ۱۰۰
نخستین انتقامجو یک فیلم کمیک بوکی قابلاعتنا از دنیای سینمایی مارول است که داستان تبدیل شدن استیو راجرز به اولین انتقامجو را به تصویر میکشد. قصه در روزهای اولیهی ورود ایالات متحده به جنگ جهانی دوم اتفاق میافتد و ما با یک استیو راجرز معمولی روبهرو میشویم که وارد ارتش میشود و پس از دریافت یک سرم ویژه، تواناییهای فیزیکیاش افزایش پیدا میکند تا در مقابل کلهسرخ (رِد اسکال) قرار بگیرد.
دو دنبالهی بعدی کاپیتان آمریکا (سرباز زمستان و جنگ داخلی)، قصههای کمیک بوکی این شخصیت را در تلفیق با جهان منحصربهفردِ دنیای سینمایی مارول عرضه کردند اما اولین انتقامجو را باید یک اقتباس وفادارانه بدانیم که تنها روی این ابرقهرمان متمرکز است. همهچیز از قهرمان اصلی تا شخصیت منفی و لحن فیلم به کمیکها شباهت دارد و جو جانستون موفق شده است تا فضای جنگ جهانی دومِ قصهی اصلی را بهدرستی بازآفرینی کند.
۹- پسر جهنمی (Hellboy)
- سال انتشار: 2004
- کارگردان: گیرمو دل تورو
- بازیگران: ران پرلمن، سلما بلر، جفری تامبر، کارل رودن، روپرت اوانس، جان هرت
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.۸ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 81 از ۱۰۰
این فیلم کمیک بوکی قدرنادیدهی گیرمو دل تورو، قهرمان مشهور آثار مایک میگنولا را برای نخستین بار به دنیای سینما آورد. فیلم قصهی «بذرهای نابودی» را روایت میکند که اولین مجموعهی کوتاه پیرامون پسر جهنمی بود و محبوبیت آن باعث شد تا کمیکهای متعددی برای این شخصیت عرضه شود و در سرتاسر جهان طرفدار پیدا کند.
پسر جهنمی فقط برای اتکا به قصهی اصلی فوقالعاده نیست بلکه آن را برای طراحی شخصیتها و انتخاب بازیگران هم باید تحسین کنیم. برای بسیاری از طرفداران مجموعه، ران پرلمن همیشه پسر جهنمی باقی خواهد ماند و هیچکس نمیتواند جایگزین او شود. حتی دیوید هاربر – که بازیگر بااستعدادی است – هم نتوانست جای خالی او را پر کند و طرفداران امیدوارند که روزی شاهد بازگشت پرلمن به این نقش باشند. این مجموعه اخیرا با فیلم پسر جهنمی: کروکدمن بازگشته است که آنهم وفاداری خوب به منبع اصلی دارد اما اثر سینمایی چندان قابل دفاعی نیست.
۸- ۳۰۰
- سال انتشار: 2006
- کارگردان: زک اسنایدر
- بازیگران: جرارد باتلر، لینا هیدی، دیوید ونهام، دومینیک وست، رودریگو سانتورو، مایکل فاسبندر
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 61 از ۱۰۰
فیلم ۳۰۰ بر اساس داستان مصور کوتاهی به همین نام، اثر فرانک میلر ساخته شده است و با حضور زک اسنایدر در پشت دوربین و استعداد او در خلق فضاهای فانتزی، فیلم به لحن اغراقآمیز و تاریکِ قصهی اصلی نزدیک است. ۳۰۰ شاید یک تحریف کامل از تاریخ باشد اما اثر اکشن قابلقبولی به حساب میآید و جذابیتهای بصریاش را مدیون منبع اصلی است.
فیلم در گیشه موفق بود و حتی کسانی که نمیدانستند بر اساس کمیک بوک است، از آن استقبال کردند. ۳۰۰ همچنین باعث شد تا مخاطبان به اساطیر یونان علاقهمند شوند و در آن سالها، فیلمهای دیگری با مضامین مشابه ساخته شد. در کنار سکانسهای اسلوموشن، موسیقی متن تایلر بیتس هم از نکات مثبت فیلم است.
۷- سابقهی خشونت (A History Of Violence)
- سال انتشار: 2005
- کارگردان: دیوید کراننبرگ
- بازیگران: ویگو مورتنسن، ماریا بلو، اد هریس، ویلیام هرت، آشتون هولمز، پیتر مکنیل، کایل اشمید
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 87 از ۱۰۰
سابقهی خشونت اگرچه در ظاهر شباهتی به کمیکها ندارد و شبیه یک فیلم تریلر-جنایی خالص جلوه میکند اما در حقیقت اقتباسی از رمان گرافیکی سیاهوسفیدی به همین نام نوشتهی جان واگنر است. قصه دربارهی یک کافهدار محلی است که در مقابل دو سارق ایستادگی میکند و آنها را به قتل میرساند. این حرکت قهرمانانه باعث میشود تا رسانهها به او بپردازند و بهتدریج مشخص میشود که این قهرمان، آن کسی که ادعا میکند نیست و خودش سابقهای طولانی در خلافکاری دارد.
دیوید کراننبرگ داستان کوتاه اصلی را بهخوبی گسترش داده و به یک فیلم ۹۵ دقیقهای هیجانانگیز تبدیل کرده است. انتخاب بازیگران را باید نقطهی عطف فیلم بدانیم و ماهیت خشن رمان گرافیکی جان واگنر در فیلم وجود دارد. سابقهی خشونت به اعتقاد بسیاری از منتقدان، یکی از بهترین فیلمهای جنایی قرن بیستویکم است.
۶- موشکزن (The Rocketeer)
- سال انتشار: 1991
- کارگردان: جو جانستون، مارک دیندال
- بازیگران: بیلی کمپل، جنیفر کانلی، آلن آرکین، تیموتی دالتون، پل سوروینو، تری اوکوئین، جاون پالیتو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 67 از ۱۰۰
موشکزن براساس کمیک بوکهای این ابرقهرمان محبوب دههی ۸۰ میلادی ساخته شده است و قصهی کلیف سِکورد را روایت میکند، خلبان بدلکاری که یک جت پک آزمایشی را پیدا کرده و به ابرقهرمانی به نام موشکزن تبدیل میشود.
فیلم پروسهی تولد این ابرقهرمان را مشابه کمیکها دنبال میکند. جو جانستون و مارک دیندال توانستهاند این حس را به مخاطب بدهند که در حال تماشای قصهای از دههی ۳۰ میلادی است. طراحی صحنه، دیالوگها و شخصیت منفیها به عمد، تاریخ مصرف گذشته و کهنه هستند تا فیلم از دیگر آثار ابرقهرمانی آن دوران فاصله بگیرد. این فیلم کمیک بوکی نه چندان مطرح، به لباس اصلی موشکزن نیز وفادار است.
۵- شزم (Shazam)
- سال انتشار: 2019
- کارگردان: دیوید اف. سندبرگ
- بازیگران: زکری لیوای، اشر آنجل، مارک استرانگ، یوسف گیرل باز، جک دیلن گریزر، جایمن هانسو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7 از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 90 از ۱۰۰
بیلی بتسون – یا در واقع کاپیتان مارول – در دههی ۴۰ میلادی به دنیای دیسی قدم گذاشت و به شخصیتی محبوب تبدیل شد اما برای ورود به دنیای سینما باید چند دههی دیگر منتظر میماند. این اتفاق در نهایت سال ۲۰۱۹ رخ داد اما با یک تبصره، فیلم اختصاصی شزم قصهی این ابرقهرمان از خط داستانی «نیو ۵۲» را روایت میکند اما خوشبختانه کاملا به آن وفادار است.
همهچیز از خانوادهای که بیلی را به فرزندی قبول کرد تا ملاقات بیلی بتسون با جادوگر و شخصیت منفیهای فیلم، همه به قصهی روایتشده توسط جف جانز نزدیک است. در میان آثار دنیای توسعهیافتهی دیسی، شزم را باید بیتردید وفادارانهترین فیلم کمیک بوکی بدانیم.
۴- جادهای بهسوی تباهی (Road To Perdition)
- سال انتشار: 2002
- کارگردان: سم مندس
- بازیگران: تام هنکس، پل نیومن، جود لا، دنیل کریگ، استنلی توچی، جنیفر جیسن لی، لیام ایکن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۷ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 81 از ۱۰۰
اقتباسی از رمان گرافیکی جنایی پرطرفداری به همین نام اثر مکس آلن کالینز و ریچارد پیرز رینر، جادهای بهسوی تباهی تا حد زیادی به قصهی اصلی متکی است. با اینکه بعضی از عناصر رمان تغییر پیدا کرده تا فیلم برای مخاطب عام مناسبتر شود اما قصهی انتقام تاثیرگذارِ اصلی تقریبا دستنخورده باقی مانده است.
هنکس نقش یک گانگستر خلافکار را بازی میکند که اعضای خانوادهاش به قتل میرسد و تنها پسر کوچکش جان سالم به در میبرد. او حالا میخواهد باعثوبانی این اتفاقات را به سزای اعمالش برساند. جادهای بهسوی تباهی یکی از بهترین فیلمهای سم مندس است و با حضور ستارگان بزرگی همچون هنکس، دنیل کریگ، جود لا و پل نیومنِ فقید بیگمان ارزش یک بار تماشا را دارد.
۳- قاضی دِرِد (Judge Dredd)
- سال انتشار: 1995
- کارگردان: دنی کنن
- بازیگران: سیلوستر استالونه، آرماند آسانته، دایان لین، راب اشنایدر، جوآن چن، یورگن پراخن،و ماکس فون سیدو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 5.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 22 از ۱۰۰
با اینکه قاضی درد ضعفهای اساسی دارد و نمیتوان از کنار مشکلات آن عبور کرد (همانند حذف کلاه نمادین درد) اما یک برداشت راضیکننده از شهر «مگاسیتی وان» ارائه میدهد. این شهر مشابه کمیکها، در تسخیر خلافکاران و رباتها است و اگر با جهان «۲۰۰۰ اِیدی» آشنایی دارید، از دنیایی که دنی کنن خلق کرده است، هیجانزده خواهید شد.
در آن روزها سیلوستر استالونه بهترین گزینه برای نقش اصلی بود و او شما را ناامید نمیکند، اگرچه نباید انتظار بالایی از این فیلم داشته باشید (زیرا تحتتاثیر «پلیس آهنی» قرار دارد و نسخهی بازسازی سال ۲۰۱۲ فیلم بهتری است). در قاضی درد تعدادی از شخصیتهای فرعی محبوب همانند قاضی جِرشی و فارگو نیز حضور دارند. همانطور که اشاره شد، این فیلم اکشن کلاسیک ضعفهای فراوانی دارد اما واضح است که دنی کنن تلاش کرد تا به قصهی اصلی وفادار باشد و در چند بخش هم موفق بوده است.
۲- بتمن: شوالیهی تاریکی بازمیگردد (The Dark Knight Returns)
- سال انتشار: 2013
- کارگردان: جی اولیوا
- صداپیشگان: پیتر ولر، آریل وینتر، دیوید سلبی، وید ویلیامز، مایکل امرسون، مارک ولی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8.۶ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 70 از ۱۰۰
با اینکه بخشی از قصهی شوالیهی تاریکی بازمیگردد در فیلم «شوالیهی تاریکی برمیخیزد» (۲۰۱۲) مورد استفاده قرار گرفت اما این کمیک مشهور برای نزدیک به ۳۰ سال هیچ اقتباس مستقیمی دریافت نکرد که تعجب برانگیز است. البته مجموعهی تلویزیونی «ماجراجوییهای جدید بتمن» در یکی از قسمتهایش به آن پرداخت اما برای تماشای یک فیلم مستقل باید تا سال ۲۰۱۳ منتظر میماندیم.
این فیلم کمیک بوکی یک اقتباس وفادارانه و مستقیم است که در آن پیتر ولر صداپیشگی بروس وین را برعهده دارد. از سکانس مبارزهی بتمن با جهشیافتگان تا بازگشت به خیابانهای گاتهام و نبرد سینمایی هیجانانگیز وی با سوپرمن، این انیمیشن را باید یک اثر سینمایی کامل بدانیم که ایرادی به آن وارد نیست. حتی اگر از طرفداران کمیکهای دیسی نیستید، توصیه میکنیم این انیمیشن را تماشا کنید.
۱- شهر گناه (Sin City)
- سال انتشار: 2005
- کارگردان: فرانک میلر، رابرت رودریگز
- بازیگران: جسیکا آلبا، بنیسیو دل تورو، میکی رورک، کلایو اوون، مایکل مدسن، الایجا وود، بروس ویلیس
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8 از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 77 از ۱۰۰
برخلاف اکثر کمیک بوکهای دیگر که جهان آنها اغلب توسط نقاشان و نویسندگان مختلف گسترش پیدا میکند، جهانِ شهر گناه همیشه در کنترل خالق اصلی، فرانک میلر بوده است. اتفاق هیجانانگیزتر اما این بود که او علاوهبر نگارش فیلمنامهی نسخه سینمایی، کارگردانی آن را هم در کنار رابرت رودریگز برعهده گرفت تا یکی از وفادارانهترین اقتباسهای کمیک بوکی تاریخ سینما را عرضه کند.
آثار سینمایی معدودی را پیدا میکنید که مانند شهر گناه به منبع اصلی شباهت داشته باشند. همهچیز از دیالوگ و فضاسازی تا سکانسهای اکشن و سبک سیاهوسفید اثر، همان چیزی است که در کمیکها دیدهاید. فیلم چهار قصهی کوتاه را روایت میکند و هر چهار قصه درخشان از آب در آمدهاند.
منبع: CBR
به چه حقی اسم فیلم ۳۰۰ رو اوردین
چرا بایکوتش نمیکنید
گیرم که فیلمه خوبه هم باشه
من هنوز نتوستن و به خودم اجازه ندادم این شاهکار امریکایی اسراییلی رو ببینم
بهترین فیلم این لیست جاده ای به سوی تباهیه
بعد سابقه خشونت، این دوتا فیلم واقعا عالین
دوست ندارم غیر حرفه ای نظر بدم اما واقعا فیلم مزخرف ۳۰۰ شایسته لیست نبود
فیلمی که تاریخ ایران باستان رو به سخره گرفته!