۱۲ ترفند که هر مادری برای نگهداری از نوزاد تازه متولد شده باید بداند
نوزادان معمولا چند هفته بعد از به دنیا آمدن شروع به فعالیت میکنند و دیگر تمام مدت روز را در خواب به سر نمیبرند. این موضوع بسیار جذاب و دوست داشتنی است اما ممکن است نگهداری از نوزاد تازه متولد شده برای والدین با مشکلات مختلفی همراه باشد.
امروز در دیجیکالا مگ تصمیم داریم به شما ۱۲ ترفند آموزش دهیم تا این دوران را با آرامش بیشتری پشت سر بگذارید. این ترفندها بر اساس تجربیات واقعی جمعآوری شده و کاملا کاربردی است.
۱. خواب در سکوت کامل ممنوع!
اصلا نیازی نیست برای خوابیدن کودک تمام خانه را ساکت کنید. زمانی که کودک در رحم شما بوده است تمام صداهای اطراف را میشنیده و به آنها عادت دارد. شما میتوانید وقتی کودکتان خواب است تلویزیون تماشا کنید، ظرف بشویید، با تلفن صحبت کنید یا حتی جاروبرقی را روشن کنید. او ۹ ماه به خوابیدن در همین سر و صداها عادت کرده است، پس با خیالی آسوده به کارهای منزل برسید، کودک شما در آرامش کامل خوابیده است.
۲. نوزاد گریان خود را تسکین دهید
وقتی نوزاد تازه متولد شده گریه میکند، او را در آغوش بگیرید و آرام به پشت او ضربه بزنید. ضربهها را به شکلی بزنید که ریتم ضربان قلب را بازسازی کند. این کار علاوه بر اینکه در او ایجاد احساس آرامش میکند، کمک میکند که آروغ بزند و فشاری که روی ناحیهی شکم داشته را از بین ببرد.
۵ حرکت کلیدی وجود دارد که گریهی کودک را تسکین میدهد:
- قنداق کردن
- تسکین دادن به کمک ضربات ریتمیک
- به پهلو خواباندن نوزاد
- تکان دادن او در آغوش
- مکیدن پستانک یا شیشهی شیر
۳. به شیر خوردن کودک کمک کنید
اگر در زمان شیردهی به کودکتان با مشکل روبرو هستید و سینهی شما را چنگ میزند، میتوانید از حفاظ سینه مخصوص زمان شیردهی استفاده کنید. با این کار کودک یاد میگیرد که چطور تغذیه کند و شما هم با مشکل روبهرو نخواهید بود.
۴. خود را قوی نگهدارید
بعد از گذشت سه هفته تقریبا تمام عادات کودک و زمان خواب او مشخص میشود و میتوانید برای او و خودتان برنامهریزی کنید. حالا وقت آن رسیده که کمی روی خودتان تمرکز کنید و استرستان را کاهش دهید. یک برنامهی غذایی مناسب تنظیم کنید و بر اساس آن غذا بخورید تا کمتر احساس گرسنگی کنید. این کار به کاهش استرس شما و تغذیهی بهتر در کودک کمک میکند.
در طول روز هم میتوانید در زمانهایی که کودک خواب است دوش بگیرید، به خودتان برسید، برنامهی تلویزیونی محبوبتان را ببینید یا کمی استراحت کنید.
برای کاهش گرسنگی میتوانید آب و مواد غذایی مورد نیازتان در طول شب را در کنار تخت قرار دهید تا اگر نیمه شب نیاز به مصرف غذا داشتید یا بعد از شیردهی به کودک گرسنه شدید، به راحتی به مواد غذایی دسترسی داشته باشید.
۵. کودک را در طول مدت زمان تغذیه بیدار نگهدارید
وقتی در طول روز کودک در خواب یا با چرت زدن شیر میخورد با کمک همسرتان او را ماساژ دهید تا کمی سرحال شود و سریعتر غذا بخورد. با کمی نوازش صورت میتوانید او را هشیار کنید تا در بیداری کامل شیر بخورد و شب، آرام و طولانی به خواب برود.
وقتی نوزادان قبل از خواب کاملا سیر شده باشند& مدت زمان طولانیتری میخوابند و این یعنی شما و کودکتان در آرامش خواهید بود.
۶. کودکتان را با پدرش تنها بگذارید
اجازه دهید نوزاد تازه متولد شدهی شما مدت زمانی را با پدرش تنها باشد. لمس نوزاد توسط پدر و شنیدن صدای او، که با صدای شما تفاوت دارد، باعث آغاز روند ایجاد پیوند عاطفی بین نوزاد و پدر میشود. همچنین در این زمان میتوانید در آرامش استراحت کنید.
این کار به کودک یاد میدهد که با افرادی غیر از شما هم ارتباط برقرار کند و به دیدن اشخاص غریبه عادت کند. ممکن است چند دفعهی اول کمی برای او سخت باشد اما اگر کامل غذا خورده باشد و به میزان کافی هم خوابیده باشد، حداقل ۱ تا ۲ ساعت بدون نیاز به حضور شما با پدرش وقت میگذراند.
بهتر است در مدت زمانی که نوزاد با پدرش وقت میگذراند در معرض دید او نباشید تا مطمئن شود که به شما دسترسی ندارد. حتی اگر نوزاد به هر دلیلی گریه میکرد هم مقاومت کنید و به اتاق وارد نشوید. اجازه دهید پدر هم مانند شما با کودک ارتباط برقرار کرده و علت گریهی او را کشف کند.
با این کار علاوه بر اینکه پدر را در روند شناخت کودک دخیل کردهاید، به کودک یاد میدهید که راههایی غیر از گریه کردن را برای بیان خواستهاش امتحان کند.
با انجام این کارها، کودک را برای مواجهه با دیگر افراد خانواده آماده میکنید و در آیندهی نزدیک میتوانید به راحتی او را به افراد دیگر بسپارید یا به تنهایی در اتاق بخوابانید.
۷. گهواره را مانند آغوش خودتان بسازید
یکی از مادران گفته است که «وقتی دخترم ۳ هفته داشت فقط در آغوش من میخوابید. هر زمانی که او را در گهواره میگذاشتم بیدار میشد. پس از مدتی فهمیدم گرمای آغوش من را دوست دارد و به همین دلیل به محض قرار گرفتن در گهواره بیدار میشود.»
برای ایجاد گرمای مطبوع در گهواره در آن یک کیسهی آب گرم قرار دهید و روی آن را با یک پتوی نرم بپوشانید. این کار را قبل از شروع شیردادن انجام دهید تا در طول مدت زمانی که نوزاد در حال تغذیه است گهواره حسابی گرم شود.
وقتی غذا خوردن تمام شد و در آغوش شما به خواب رفت، کیسهی آب گرم را از گهواره خارج کنید و او را روی پتوی گرم شده قرار دهید.
۸. روشی عجیب برای خوابیدن نوزاد تازه متولد شده
معمولا نوزادان راحت به خواب نمیروند و گریه و سروصدا میکنند. برای خواباندن بیدردسر نوزاد تازه متولد شده خیلی آرام بینی او را ماساژ دهید. برای ماساژ بینی انگشت خود را به آرامی از بین ابروها تا نوک بینی بکشید و آنقدر این کار را ادامه دهید تا نوزاد به خواب برود. این ترفند تا مدتها برای خواب کودک جواب میدهد.
۹. اجازه دهید کودکتان شما را راهنمایی کند
اگر برای اولین بار است که پدر و مادر میشوید حتما استرس زیادی دارید. این استرس وقتی بیشتر میشود که تمام افراد خانواده میخواهند برای نگهداری و تربیت کودک به شما مشاوره بدهند. این کار واقعا اعصاب خرد کن و خسته کننده است.
باید تمرین کنید که این رفتارها را نادیده بگیرید و به این موضوع فکر کنید که این فرزند شما است، نه دیگران. ممکن است بگویند هر ۳ ساعت ۱ بار باید به کودک شیر داد اما وقتی کودک شما بعد از ۲ ساعت گریه میکند و گرسنه است باید او را تغذیه کنید.
با انجام این کارها علاوه بر اینکه کودکی سالم و خوشحال خواهید داشت، خودتان هم در آرامش به سر میبرید و دیگر مضطرب نیستید.
اجازه دهید کودک با رفتارهایش به شما بگوید به چه چیزهایی احتیاج دارد و بر اساس نیاز او اقدام کنید.
۱۰. اولین حمامهای کودک
بعد از جدا شدن بند ناف در حدود ۳ هفتگی، میتوانید نوزاد را حمام کنید. در طول مدت حمام کردن برای ایجاد احساس آرامش در کودک و جلوگیری از گریه کردن او، یک لیف گرم را روی شکم نوزاد قرار دهید.
اگر در فصل سرد هستید بهتر است کمی قبلتر از حمام کردن دمای خانه را بیشتر کنید تا تفاوت دمایی بین داخل و بیرون حمام، کودک را دچار شوک و ناآرامی نکند.
۱۱. یک دلیل گریه کردن نوزاد که نمیدانید
مردم همیشه گرسنگی، نیاز به بازی و کثیف بودن پوشک نوزاد را دلیل گریههای او میدانند. نکتهای که همیشه فراموش میشود خسته بودن نوزاد است. اگر کودک شما سیر است، پوشک تمیزی دارد و بازی هم کرده است اما باز هم گریه میکند نشانهی آن است که نیاز به خواب بیشتر و تحرک کمتر دارد.
از میزان بازی روزانه کم کنید، اگر در سفر یا مهمانی هستید محیط آرامی را برای او ایجاد کنید و اجازه دهید استراحت کند. خوابیدن به میزان کافی باعث میشود نوزاد سرحالتر و خوش اخلاقتری داشته باشید.
۱۲. تخت کودک را لایه لایه کنید
اگر نوزاد در نیمه شب پوشک خود را کثیف کند یا در رختخواب بالا بیاورد مجبور میشوید گهواره یا تخت را باز کرده و تمام ملافهها و تشک را عوض کنید. این کار بسار سخت است چون نوزاد خواب زده میشود و مجددا به سختی به خواب میرود.
پس پیشنهاد میکنیم که دو لایه تشک و ملافه در تخت قرار دهید و مابین آنها یک روکش ضد آب بگذارید. با این کار اگر لایهی بالایی کثیف شد به راحتی آن را کنار میگذارید، لباس کودک را عوض میکنید و خیلی سریع کودک را روی رختخواب تمیز قرار میدهید.
سخن آخر
نگهداری از نوزاد تازه متولد شده کار سختی است و اگر شما به عنوان مادر خسته یا گرسنه باشید، سختی نگهداری چند برابر میشود. پس مهم است که از تجربیات دیگران در نگهداری از نوزاد استفاده کنید تا زمان بیشتری برای استراحت و رسیدگی به خودتان داشته باشید.
در مطلبی که خواندید ۱۲ ترفند برای نگهداری از نوزادان عنوان شده بود که هر کدام تجربهی یک مادر بود. اگر شما هم ترفند خاصی برای تغذیه، نگهداری و خواباندن کودک دارید برای ما در قسمت کامنتها بنویسید.
منبع: mom365