برای برداشتن خال صورت و بدن چه روشهایی وجود دارد؟
خالها جزو رایجترین ضایعات پوستی هستند که ممکن است روی صورت یا بدنتان به وجود بیایند؛ برخی از خالها هم مادرزادی هستند و شما از زمان تولدتان آنها را روی بدنتان دارید. برخی خالها میتوانند خالهای سرطانی محسوب شوند و علایم شروع سرطان پوست در بدن باشند. اگر خالهای غیرسرطانی دارید این خالها هیچ گونه ضرری برای شما ندارند و میتوانید آنها را به حال خود بگذارید با این حال گاهی خالها گوشتی و آزاردهنده هستند یا در جاهای حساس بدن مانند صورت به وجود آمدهاند و شما تمایل دارید آنها را از بین ببرید. اما چه نوع خالهایی ممکن است سرطانی باشند و چه روشهایی برای برداشتن خال بدن و صورت وجود دارد؟ همراه ما باشید تا پاسخ سؤالاتتان را بگیرید.
خال پوستی چیست و چرا به وجود میآید؟
کدام خالها ممکن است سرطانی باشند؟
روشهای برداشتن خال صورت و بدن در کلینیک و مطب پزشک
برداشتن خال صورت و بدن در خانه
خال پوستی چیست و چرا به وجود میآید؟
خال پوستی نوعی ضایعهی پوستی است که معمولا خوشخیم تلقی میشود و از تجمع سلولهای ملانوسیت Melanocyte تشکیل شده است. ملانوسیتها که رنگدانههای پوستی هستند در یک خال معمولی به صورت خوشهای کنار هم قرار میگیرند. خالها ممکن است مادرزادی باشند یا در اثر عواملی همچون نورآفتاب پدید آیند. سوابق ژنتیکی، تغییرات هورمونی در دورهی رشد یا حاملگی، شیمی درمانی و گرفتن حمام آفتاب جزو شایعترین دلایل بروز خالهای پوستی هستند. خالها معمولا بیخطر هستند و حتی تعداد بالای خال در بدن هم میتواند عادی باشد اما گاهی اوقات خالها میتوانند علایم وجود سرطان پوست در بدن باشند.
کدام خالها ممکن است سرطانی باشند؟
بهترین راه برای این که بفهمیم آیا خال سرطانی داریم یا نه، مراجعه به متخصص پوست برای غربالگری سالانه سرطان پوست است. اگر سابقهی سرطان پوست دارید پزشکان معمولاً غربالگری را دو یا چند بار در سال انجام میدهند. چنانچه در خالهای صورت و بدنتان موارد ذیل را مشاهده کنید برای بررسی و چکاپ سرطان پوست به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید.
- خالهای نامتقارن.
- خالهایی دارای مرزهای نامنظم.
- خالها از نظر رنگ یکنواخت نیستند.
- خالها قطری بزرگتر از پاککن ته مداد دارند.
- در حال تکامل یا تغییر در اندازه، شکل یا رنگ هستند.
این نوع خالها باید توسط پزشک متخصص پوست معاینه شوند و پزشک میتواند تصمیم بگیرد که آیا احتیاجی به آزمایش خالها برای بررسی وجود سرطان هست یا خیر.
روشهای برداشتن خال صورت و بدن در کلینیک و مطب پزشک
خالبرداری صورت و بدن در مطب پزشک معمولاً به صورت سرپایی و روتین انجام میگیرد و برخی اوقات یک جلسه ویزیت پس از برداشتن خال از صورت و بدن انجام میگیرد. برداشتن خال صورت و بدن در مطب پزشک یا کلینیکهای زیبایی روشهای زیر انجام میشود.
ازبینبردن خال صورت در یک روز با روش انجماد
در این روش با استفاده از مقدار کمی نیتروژن مایع خالهای غیر سرطانی صورت و بدن فریز میشوند. به این روش کرایوتراپی یا انجماد درمانی هم گفته میشود که برای درمان دیگر ضایعات پوستی مانند زگیل صورت هم مورد استفاده قرار میگیرد. پس از فریز شدن، ناحیه پوستی آسیبدیده تاول میزند و پس از پوستاندازی، نزدیک به سه تا شش هفته بعد بهبود پیدا میکند.
برداشتن خال با پلاسما
استفاده از دستگاههای پلاسما یکی از دیگر روشها برای برداشتن خال صورت و بدن است. در این روش قلم پلاسما با تبدیل انرژی الکتریکی به انرژی الکترواستاتیکی و انتقال آن از طریق ایمپالس به پروپ دستگاه، در فاصله یک میلیمتری پوست باعث ترکیب اکسیژن و نیتروژن و تشکیل قوس پلاسمایی میشود. انرژی و گرمای حاصل از پلاسمای تولید شده، باعث تبخیر لایههای بیرونی پوست، و برداشت خال خواهد شد. علاوه بر این، پلاسما باعث تحریک کلاژنسازی، بهبود سطح پوست و تحریک تجدید ساخت سلولها در محل موردنظر، میشود. چند روز پس از برداشت خال، با مراقبتهای انجام شده، پوست، بازسازی میشود. عمل خالبرداری با استفاده از دستگاه پلاسما، بدون هیچگونه بیهوشی، برش و خونریزی انجام میشود که از مزیتهای این عمل است. تعداد جلساتی که برای برداشتن خال صورت با پلاسما مورد نیاز است، معمولاً به عواملی از قبیل نوع خال، وضعیت پوست، محل قرارگیری خال، و تعداد خالها بستگی دارد.
برداشتن خال صورت با لیزر
برداشتن خال صورت با لیزر یکی از متداولترین روشها برای خالبرداری صورت است که معمولاً توسط دستگاه لیزر CO2 و برای برداشتن خال از مناطق حساسی مانند پلکها، صورت و بینی انجام میشود. این روش معمولاً طی مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه انجام میپذیرد و زخم حاصل از برداشتهشدن خال در بین ۲ الی چند هفته به طور کامل ترمیم میشود.
برداشتن خال صورت با جراحی
جراحی یکی از دیگر روشها برای برداشتن خال صورت و بدن است. برای برداشتن خال سطحی صورت و بدن پزشک خال را با چاقوی جراحی میتراشد؛ اما در مواقعی که خالها عمیق یا سرطانی هستند جراحی به صورت پیشرفتهتری انجام میشود و ناحیهی خال به صورت کامل تخلیه میشود. در مواردی که خال مشکوک به سرطان است بافت خال صورت برای بررسی سرطان به آزمایشگاه فرستاده میشود.
برداشتن خال صورت و بدن در خانه
برای برداشتن خال صورت و بدن در خانه هم روشهایی وجود دارد با این وجود در این که آیا این روشها مؤثر و بیخطر باشند اطمینانی وجود ندارد و اگر میخواهید این روشها را در خانه به کار ببرید باید با پزشک مشورت کنید. برای برداشتن خال صورت با طب سنتی این روشهای خانگی وجود دارد.
- سوزاندن خال با سرکه سیب
- مالیدن سیر به محل خال برای تخلیه و سوزاندن آن
- استفاده از ید روی خال برای ازبینبردن سلولهای داخل بافت خال
- استفاده از پوست موز برای برداشتن خال
- گذاشتن حنا در محل خال
- استفاده از محلول جوش شیرین و روغن کرچک
علاوه بر روشهای فوق در داروخانهها هم میتوانید پمادهای رفع خال را پیدا کنید. برای ازبینبردن خال در خانه با استفاده از پماد باید روی خال را خراش دهید سپس کرم را به خال بمالید تا پس از یک روز محل خال پوستهپوسته شود، دلمه بزند و بیفتد. با این وجود متخصصین پوست بر این باورند که برداشتن خال در خانه کاری خطرناک و اشتباه است؛ از یک سو این روشها ممکن است باعث ایجاد التهاب در محل خال شوند و تأثیری در رفع آن نداشته باشند و از یک سو ممکن است خال شما سرطانی باشد تحریک آن سبب بروز مشکلات زیادی شود. برای برداشتن خال و همچنین ارزیابی خال از نظر سرطانی بودن آن باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کرد.
برداشتن خال سطحی از صورت و بدن با دستگاه پلاسما در خانه
برخی از قلمهای پلاسما میتوانند در خانه برای سوزاندن و برطرفکردن خالهای سطحی مورد استفاده قرار بگیرند. بااینحال بهتر است قبل از این که بخواهید از این نوع دستگاههای برای برداشتن خالهایتان اقدام کنید با یک پزشک متخصص مشورت کنید.
نحوهی برداشتن خال صورت با قلم پلاسما که با نام بیوتی پن شناخته میشود به این صورت است که دستگاه را روی حالت removal mole تنظیم میکنید و دستگاه با تشکیل قوس پلاسمایی و تبدیل انرژی الکتریکی به الکترواستاتیکی خال را میسوزاند. استفاده از پماد بعد از برداشتن خال صورت با هر روشی ضروری است و شما باید بلافاصله بعد از برداشتن خال از پمادهای ترمیمکننده استفاده کنید و استفاده از این پمادها را یک الی ۲ ماه ادامه دهید تا محل خال بهخوبی ترمیم شود.
و در پایان
در این مقاله تمامی روشهای کلینیک و خانگی برای برداشتن خال صورت و بدن را برایتان شرح دادیم؛ به خاطر داشته باشید که پیش از برداشتن خال صورت و بدن در خانه حتما باید با پزشک مشورت کنید. به خاطر داشته باشید که تغییر در وضعیت خالها میتواند نشانهی بروز سرطان پوست باشد و چنانچه تغییرات و علایمی را که در متن ذکر کردیم مشاهده کردید باید برای آزمایش و چکاپ به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید. بررسی و برداشتن یک خال بالقوهی سرطانی میتواند از گسترش سرطان جلوگیری کند.
اگر روی صورت و بدنتان خالی دارید که دچار تغییرات نشده و شما را آزار نمیدهد بهترین راه این است که خال را به حال خودش باقی بگذارید اما اگر وجود این خالها اذیتتان میکند مراجعه به پزشک برای برداشتن خال با یکی از روشهای کلینیکال بهترین راهی است که در اختیار دارید. اگر در صورتتان خال سطحی دارید و نمیخواهید آن را بردارید میتوانید با روشهای آرایشی مانند استفاده از کانسیلر و کرم پودر روی محل خال آن را بپوشانید.
منابع: healthline