بازیهای موبایلی در حال تکامل هستند و اپل نیز پیشروی آن است
با توجه به گزارشها، به نظر میرسد که رشد بازیهای موبایلی مانند همیشه نیست. با بیش از ۱۰۰ میلیارد دلار درآمد، تعداد گیمرهای تلفن همراه بیش از هر پلتفرم دیگری است اما این هرگز یک مقایسه منصفانه نبوده است. بازیهای موبایلی همیشه از همتایان کنسولی و کامپیوتری خود متمایز بودهاند، زیرا بازیهای موبایلی مخاطبان متفاوتی را هدف قرار میدهند اما شاید دیگر اینطور نباشد. در نمایشگاهی که اخیرا برای بازیهایی که برای دستگاههای اپل عرضه میشوند، برگزار شد، نگاهی به تحول بعدی در بازیهای موبایلی انداخته شد و آن هم چیزی نبود جز آوردن بازیهای کنسولی و رایانهی شخصی به آیفون و آیچد
در کنار محصولات انحصاری جدید سرویس اپل آرکید (Apple Arcade)، توسعهدهندگانی مانند یوبیسافت (Ubisoft)، کپکام (Capcom) و الکترونیک آرتز (EA) حضور داشتند تا تجربیات موجود در سطح کنسول را که بر روی جدیدترین دستگاههای اپل اجرا میشوند، از آیفون و آیپد گرفته تا مکبوک را به نمایش بگذارند. در میان بازیهایی که دیده شد، بازی اساسینز کرید: میراژ (Assassin’s Creed Mirage)، جدیدترین بازی در سری محبوب ماجراجویی جهان باز یوبیسافت بود که بهطور بینقصی روی آیفون اجرا میشد. این یک بازسازی ضعیف برای موبایل مانند آنچه در گذشته دیدهایم نیست. یکی از بازیهایی که در این زمینه به ذهن میرسد، بازی فاینال فانتزی ۱۵ نسخه پاکت ادیشن (Final Fantasy 15 Pocket Edition) است که در واقع بازسازی کوچک شدهی بازی فاینال فانتزی ۱۵ برای دستگاههای تلفن همراه است.
بازی اساسینز کرید: میراژ به طور کامل در آیفون اجرا شده و همراه با سیستم حساب آنلاین یوبیسافت، بازی ذخیره شدهی شما از نسخهی کنسول میتواند به صورت کامل به نسخه آیفون شما منتقل شود، اگرچه باید نسخهی جداگانهای را در آیفون خود خریداری کنید. بازی اساسینز کرید: میراژ از مسیر بازیهای کپکام مانند رزیدنت ایول ۴ (Resident Evil ۴) و رزیدنت ایول ویلج (Resident Evil Village) پیروی کرده است. همانطور که انتظار میرفت، کپکام نیز در رویداد گفته شده حضور داشت تا رزیدنت ایول ۷ که روی آیفون و آیپد اجرا میشد را به نمایش بگذارد، اما این بازی در سیستم مکبوک (Macbook ) نیز در دسترس است.
رزیدنت ایول ۷ مانند اساسینز کرید: میراژ، در سیستم عامل iOS و مک یک بازی کامل است، نه فقط یک بازی پرتابل ساخته شده برای موبایل. بین این دو بازی و عناوینی که قبلا در iOS و مک مانند بازی دث استرندینگ (Death Stranding) وجود دارند، به نظر میرسد که دستگاه بعدی برای اجرای بازیهای با کیفیت کنسولی در حال حاضر در جیب شماست. البته با توجه به قیمت آیفون در ایران و عدم واردات مدلهای جدید آن، چندان هم در جیب ما نیست! در مورد پرفورمنس، چندان مشکل خاصی دیده نشد. زمانی که بازی اساسینز کرید: میراژ اجرا شد، چند افت فریم وجود داشت، اما در کل این بازیها به نرمی اجرا میشدند. از نظر گرافیکی نیز این بازیها تحت تأثیر صفحه نمایش کوچکتر قرار گرفتهاند و این بدان معناست که هر مشکل جزئی در جزئیات توسط صفحه نمایش کوچک پنهان میشود. اما با این وجود آثاری مانند رزیدنت اویل ۷ کیفیت خوبی از خود نشان میدهند.
اپل چیزی به نام قابلیت خرید جهانی (Universal Purchase) را پشتیبانی میکند، به این معنی که اگر یک بازی را در آیفون بخرید، میتوانید آن را روی آیپد، مک و اپل ویژن پرو (Apple Vision Pro) نیز در صورت پشتیبانی آنها بازی کنید. اما برای مشتریانی که قبلاً بازیهایی مانند رزیدنت ایول ۷ یا اساسینز کرید را در پلیاستیشن یا ایکسباکس خریداری کردهاند، این قابلیت وجود ندارد. هرچند با توجه به این که یک بازی مانند رزیدنت ایول ۷ چندین سال است که عرضه شده است، خرید یک نسخه جدید از آن با قیمت بالا یک مقدار آزار دهنده است. موضوع نحوهی انجام این بازیها نیز وجود دارد. در طول تجربهی بازیهای کنسولی کاملا پورت شده، وجود یک کنترلر مانند بکبون (Backbone) تقریبا اجباری است. گیمرهای جوانتری که با بازیهای موبایلی بزرگ شدهاند، در کنترلهای لمسی بسیار خوب هستند، اما دستهای افراد قدیمیتر به دکمههای لمسی عادت ندارند و با در نظر گرفتن قیمت خردهفروشی بکبون که حدود ۱۰۰ دلار است، جای بحث زیادی وجود دارد. اگرچه مطمئنا جایگزینهای ارزانتری نیز وجود دارد.
بنابراین به نظر میرسد که بازیهای موبایلی وارد قلمروی جدیدی شدهاند. برای مدتی طولانی، بازیهای موبایلی آثار کوچکتری بودند که برای پرت کردن حواس شما در رفت و آمدتان به محل کار یا… طراحی میشدند و در عین حال راههایی برای گرفتن چند دلار از شما در بعضی جاها پیدا میکردند و البته با انجام این کار سود کلانی بدست میآوردند که به موفقیتهای جهانی مانند بازی پوکمون گو (Pokemon Go) منجر شد. عصر جدیدی با ظهور تجربههای ساده کنسولی مانند بازی گنشین ایمپکت (Genshin Impact) آغاز شد که تصاویری با کیفیت کنسولی و گیمپلی را با مکانیک گاچا (gacha) که بازیهای موبایلی را تعریف میکند، ترکیب میکرد.
در تمام این مدت اپل رویکرد جدیدی را امتحان کرد. اپل با یادداشتبرداری از سرویسهایی مانند نتفلیکس، اپل آرکید را راهاندازی کرد: سرویسی اشتراکی با بازیهای باکیفیت و بدون آگهی با هزینه ماهانه نسبتا معقول در دسترس مشترکین. این سرویس میزبان چندین بازی مستقل با کیفیت و همچنین موفقیتهای بزرگی مانند بازی Hello Kitty Island Adventure است. به نظر میرسد که بین اپل آرکید و پورتهای کامل بازیهای AAA، اپل یک فرمول برنده برای بازیهای آینده پیدا کرده است. اپل آرکید هنوز هم در جریان است، با بازیهای قدرتمند و پیشرفته و همچنین بازیVampire Survivor که قرار است برای این سرویس عرضه شود، اما برای گیمرهایی که به دنبال چیزهای پیشرفتهتر هستند، جریان ثابتی از بازیهای AAA وجود دارد که به دستگاههای اپل میروند.
البته همهی این بازیها در هر دستگاه اپل اجرا نمیشوند. در این رویداد بازی فراستپانک ۲ (Frostpunk ۲) و بازی شاهزادهی ایرانی: تاج گمشده (Prince of Persia: The Lost Crown) آشنا شدیم، اما آنها فقط در مک قابل پخش بودند. اگرچه شاهزادهی ایرانی روی نینتندو سوییچ نیز منتشر شد، اما بعید است این بازی به آیفون نیز راه پیدا کند، حتی اگر یوبیسافت بهطور رسمی چیزی را اعلام نکرده باشد. در پایانبه نظر میرسد که ما وارد مرز جدیدی از بازیهای تلفن همراه شدهایم. در حالی که کنسولهایی مانند استیم دک (Steam Deck) و سوییچ (Switch) به حوزهی بازیهای موبایلی کمک کردهاند، آخرین حرکتهای اپل به سمت بازیهای موبایلی خالص قطعا ارزش یک نگاه عمیقتر را دارد. البته چند سوال مهم وجود دارد مانند اینکه آیا اپل شروع به ارائهی بازیهای جدید همراه با سایر پلتفرمها میکند یا مشتریان اپل باید انتظار داشته باشند که بازیها را خیلی دیرتر از دیگران دریافت کنند. هرچند برای میلیونها دارندهی آیفون و آیپد در سراسر جهان، دریافت ناگهانی یک جریان با کیفیت بازیهای AAA آن هم مستقیما روی دستگاههایی که از قبل در جیب خود داشته و دارند، مانند یک انقلاب غافلگیرکننده است.
منبع: IGN